09.01.09, 13:39
Może ktos bedzie się orientował bo to chyba podobnie jak przy wzw
typu C . Czy osoba przechodząca zapalenie wątroby typu B bedzie
miała podwyzszone ob lub złe wyniki moczu? Pytam bo mam dopiero za
jakiś czas zrobić HBS - musze czekać a dziś robiłam ob i mocz.
Mogłam sie zarazić, więc jestem ciekawa czy jeśli przechodzę wzwB
bezobjawowo cos bedzie widać. Pozdrawiam i dziękuję
Obserwuj wątek
    • bananarama-live Re: wzw? 09.01.09, 16:19
      W Twoim przypadku, nie ma odpowiedzi NIE Jeśli jesteś faktycznie chora, wyniki
      moga być różne.
    • joahal Re: wzw? 09.01.09, 16:54
      B to inny wirus niż C, a objawy w ogóle mogą być różne... Na
      pocieszenie ci powiem, że w B jest o wiele więcej samowyleczeń niż w
      C.
    • Gość: sielska Re: wzw? IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 19.04.13, 01:24
      ja mam niby wzw typu c od 13 lat, za kazdym razem jak jestem u lekarza nic z tym nie robia bo twierdza, ze mam wyniki w porzadku i nic mi nie jest a od alkoholu tez nie stronie. Wiec jakie sa objawy i czego mam sie obawiac??
      • Gość: Anna Re: wzw? IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.13, 04:56
        Na pewno alkoholu.
      • Gość: wiki Re: wzw? IP: *.jaroslaw.net.pl 19.04.13, 07:51
        w porządku to znaczy jakie? bo moim zdaniem w porządku to HCV RNA ujemne. inny wynik jest nie w porządku.
      • kiepski476 Re: wzw? 19.04.13, 09:34
        > jak jestem u lekarza nic z tym nie robia bo twierdza,
        > ze mam wyniki w porzadku
        Czy „wyniki” to wyłącznie transaminazy? Jeśli tak, to musisz wiedzieć, że jedna trzecia chorych na WZW C ma te „wyniki” w porządku i wcale to nie oznacza, że proces włóknienia wątroby nie postępuje.

> i nic mi nie jest
        80% chorujących na WZW C tak ma. Ale możesz się spodziewać marskości wątroby. Istota sprawy w tej chorobie polega nie na tym, CZY można się spodziewać marskości, a na tym, KIEDY można się spodziewać marskości. Za 5 lat czy za 50 lat? Innymi słowy: zdążysz dożyć marskości czy już nie zdążysz?

> a od alkoholu tez nie stronie.
        Nie „spodziewać się”, a być pewnym. HCV + regularne spożywanie niewielkich nawet ilości alkoholu to jeden z najskuteczniejszych sposobów doprowadzenia wątroby do marskości.

> czego mam sie obawiac??
        Musiałbyś znać odpowiedź na elementarne pytania diagnostyczne: w którym stadium włóknienia jest twoja wątroba i jak aktywny jest proces zapalny w wątrobie (transaminazy nie dają odpowiedzi na żadne z tych pytań; jedynie biopsja albo ersatz biopsji w rodzaju fibroscanu).
      • Gość: xhcvx Re: wzw? IP: 46.235.120.* 19.04.13, 11:39
        JA też tak miałem - tylko nie wiedziałem ze mam WZW C.
        Po 20 latach okazało sie że mam F4 - wiele bym dał żeby dowiedzieć sie o zakażeniu 10 lat temu, przynajmniej bym nie pił alkoholu i moze watroba nie bylaby tak zdegenerowana.
        Nie pij alkohol, nie pal papierosów, nie jedz "chemii", przebadaj sie dokładnie i szukaj konsltacji i moze leczenia w poradni chorób zakanych.
    • znerwicowany113 Re: wzw? 25.09.17, 11:33
      Witam ja rownez choruje na wzw typu c od 13 lat i tak jak Pani mam problem z leczeniem teraz to juz w szczegolnosci bo zlozylem skarge na poradnie przy ul.koszarowej we wroclawiu wyczerpalem juz kazda instytucje ktora mogla sie zajac sprawa bez skutku tzn skutek jest taki ze na dolnymslasku mnie nie wyleczy zaden lekarz i zadna placowka za to ze zlozylem taka skarge.Proponuje pojsc prywatnie i sciagnac lek z Indii koszt okolo 3tys zl z tego co przedstawil mi prezes pewnej fundacji,proponuje sprobowac,zdecydowanie odradzam lekarzy z ul.koszarowej najwieksze dno z jakim sie spotkalem,biopsie mi zrobili po 8 latach czyli lekarzena medal.Teraz obecnie zostalem bez pomocy ze strony sluzby zdrowia,a nawet dorobilem sie nerwicy i depresji.Pozdrawiam i powodzenia zycze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka