Dodaj do ulubionych

Balcerowicz musi zostac!

16.03.04, 09:04
jako gwarancja stabilnosci pieniadza i jedna z niewilu normalnych osob
majacych pojecie o ekonomii. chyba to jednak dobrze ze zrezygnowal z
kandydowania na szefa mfw bo ktos musi przeciwstawiac sie naszemu lokalnemu
wylewowi oszolomstwa. dla zainteresowanych jego cv:

W roku 1970 ukończył z wyróżnieniem Wydział Handlu Zagranicznego w Szkole
Głównej Planowania i Statystyki (obecnie Szkoła Główna Handlowa) w Warszawie.

W 1974 r. uzyskał tytuł MBA w St.John's University w Nowym Jorku, a w 1975
r. obronił pracę doktorską w SGPiS.

Przebywał na stażach naukowych m.in. w University of Sussex (1985) i w
Uniwersytecie w Marburgu (1988). W październiku 1992 r. został profesorem
Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, a rok później kierownikiem Katedry
Międzynarodowych Studiów Porównawczych. Wykładał na uczelniach całego świata,
m.in. w Austrii, Francji, Wielkiej Brytanii, Belgii, Niemczech, na Węgrzech,
w Szwecji, Japonii, Czechach, Indiach, we Włoszech, na Ukrainie, Litwie i w
Stanach Zjednoczonych. Jest autorem licznych książek i publikacji
ekonomicznych.

W latach 1992 - 2000 przewodniczył Radzie i Radzie Naukowej Fundacji Centrum
Analiz Społeczno-Ekonomicznych CASE. Jest członkiem: Europejskiego
Towarzystwa Ekonomicznego, Polskiego Towarzystwa Socjologicznego i
Towarzystwa Ekonomistów Polskich.

We wrześniu 1989 r., objął stanowisko wicepremiera i ministra finansów w
pierwszym niekomunistycznym rządzie. Był również przewodniczącym Komitetu
Ekonomicznego Rady Ministrów. Opracował i realizował plan szybkiej
stabilizacji i transformacji pogrążonej w kryzysie gospodarki polskiej,
powszechnie znany jako "Plan Balcerowicza". Pełnił swoje funkcje do grudnia
1991 r.

Od kwietnia 1995 do grudnia 2000 r. pełnił funkcję przewodniczącego Unii
Wolności. W wyborach parlamentarnych we wrześniu 1997 uzyskał najlepszy wynik
w okręgu katowickim, zdobywając ponad 91.000 głosów. Od października 1997 do
czerwca 2000 roku ponownie pełnił funkcję wicepremiera, ministra finansów i
przewodniczącego KERM.

W 1993 r. otrzymał tytuł Doktora Honoris Causa francuskiego Uniwersytetu w
Aix-en-Provence,
w 1994 r. University of Sussex w Wielkiej Brytanii, w 1996 r. De Paul
University of Chicago (USA),
a w 1998 roku Uniwersytetu Szczecińskiego, Uniwersytetu im. Mikołaja
Kopernika w Toruniu, Dundee University oraz Staffordshire University w
Wielkiej Brytanii. W 1999 r. został wyróżniony doktoratem Honoris Causa przez
Uniwersytet Ekonomiczny w Bratysławie (Słowacja), w 2001 r. przez Uniwersytet
Europejski Viadrina we Frankfurcie nad Odrą (Niemcy), a w 2002 r. przez
Uniwersytet del Pacifico w Limie (Peru) oraz Uniwersytet "Alexandru Ioan
Cuza" w Jassach (Rumunia).

W roku 1992 został, jako pierwszy przedstawiciel Europy Środkowo-Wschodniej,
wyróżniony prestiżową nagrodą Ludwika Erharda. W październiku 1998 roku
otrzymał nagrodę "Minister Finansów roku 1998" przyznaną przez brytyjski
miesięcznik finansowy "Euromoney", a w styczniu 1999 r. - nagrodę dla
najwybitniejszego Europejczyka w 1998 r.
- "Transatlantic Leadership Award" przyznaną przez Instytut Europejski w
Waszyngtonie. W 1999 r. otrzymał również Nagrodę Środkowoeuropejską (Central
European Award) dla najlepszego ministra finansów 1998 r. W roku 2000 został
wyróżniony, przyznawaną po raz pierwszy, Nagrodą Friedricha Augusta von
Hayeka; w 2001 r. otrzymał nagrodę im. Carla Bertelsmanna za wybitne
osiągnięcia w dziedzinie transformacji gospodarczej w Polsce a w 2002 r.
nagrodę Fundacji Fasela za zasługi dla społecznej gospodarki rynkowej.

22 grudnia 2000 r. Sejm RP powołał Leszka Balcerowicza na stanowisko Prezesa
Narodowego Banku Polskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ekspans Re: Balcerowicz musi zostac! IP: 62.233.173.* 16.03.04, 09:41
      Ale jaja ! właśnie dzisiaj po zjedzeniu śniadania postanowiłem rozpocząć nowy
      wątek na tym forum pod identycznie takim samym tytułem. Czy Ty Rado jesteś
      jasnowidzem i czytasz w moich myślach ? Tak zgadzam się z Tobą w 100 %
      Balcerowicz musi zostać a będzie jeszcze lepiej jak będzie ministrem finansów
      tak jak to było kiedyś. To dzięki niemu komuna zbierała owoce jak pierwszy raz
      przejeli władze i się szczycili wzrostem gospodarczym. Komune nie było by stać
      na takie nie popularne decyzje w tamtym czasie jakie zapoczątkował Balcerowicz
      ale dawały efekty a komuna sobie je przypisała.
      • Gość: Orion Re: Balcerowicz musi zostac! IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 16.03.04, 10:18
        Popieram !!!!!!!!!!
        W tym kraju już niewiele zostało normalnego oprócz stabilnego pieniądza.
        Spójrzmy co się dzieje. Nie mamy bezpieczeństwa energetycznego, na skutek
        korupcji rozpada się aparat państwa a do władzy mogą dojść kompletne jełopy,
        które zrobią skok na kasę.
        Nienawiść wszystkich cymbałów do Balcerowicza polega na tym, że pokazuje on
        im całą prawdę o nich, którą kiedyś skwitował :Ludzie muszą przestać udawać,że
        pracują a państwo przestać udawać, że im płaci.
        A państwem w dzisiejszych czasach są ludzie, którzy na przekór wszystkiemu
        usiłują coś robić niż tylko wyciągać rękę
      • rrado Re: Balcerowicz musi zostac! 16.03.04, 11:40
        Gość portalu: Ekspans napisał(a):

> Ale jaja ! właśnie dzisiaj po zjedzeniu śniadania postanowiłem rozpocząć nowy
        > wątek na tym forum pod identycznie takim samym tytułem. Czy Ty Rado jesteś
        > jasnowidzem i czytasz w moich myślach ?

poza bratem piotrem i absztyfikantem jestes jadna z osob tu obecnych z ktorymi
        mam pewne paranormalne zwiazki.

pozdrawiam rado
    • Gość: Antyknajak Mnie to obojętne aby ktos kompetentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 09:45
      Przede wszystkim jestem za utrzymanie niezalezności Banku Centralnego do Rządu.
      Jestem przeciwny wszelkim krańcowościom , obojetne czy populistycznym czy
      inteligenckim :

krańcowośc 1 - Lepper - "Balcerowicz musi odejść" - sprzeciwiam się
      krańcowośc 2 - (rrado i Unici) Mówimy "pieniądz a w domysle Barcerowicz",
      dawniej "mówimy Partia a w domysle Lenin "- sprzeciwiam się

Mamy wielu dobrych ekonomistów. Balcerowicz jest dobry i mi nie przeszkadza.
      Przeszkadzają mi jego fanatycy i wielbiciele, tak samo jak fanatycy i
      wielbiciele Leppera czy Lenina
      • rrado Re: Mnie to obojętne aby ktos kompetentny 16.03.04, 11:44
        Gość portalu: Antyknajak napisał(a):

>
        > Mamy wielu dobrych ekonomistów. Balcerowicz jest dobry i mi nie przeszkadza.
        > Przeszkadzają mi jego fanatycy i wielbiciele, tak samo jak fanatycy i
        > wielbiciele Leppera czy Lenina

zupelnie sie z toba zgadzam. jest mase ekonomistow ale doswiadczenia
        balcerowicza ma niewielu. patrzac na chlodno bez sensu byloby sie pozbywac
        kogos tak wyksztalconego doswiadczonego i uznanego w swiecie. tylko tyle. cos
        jak w firmie prezes jest ok, pilnuje zeby sie wszystko nie sypnelo to mowimy
        prezes jest ok niech bedzie dalej. pozdrawiam rado
    • Gość: H56 przereklamowany Lisek Chytrusek IP: *.comnet.krakow.pl 16.03.04, 11:05
      takich profesorów jak Balcerowicz jest w Polsce dużo. To wykształceni w
      komunistycznych realiach ekonomiści. Każdy potrafi rządzić gdy ma pieniądze,
      a Balcerowcz rządził gdy dysponował kasą z pożyczek, które inni teraz muszą
      spłacać. Człowiek który zarabia na państwowej posadzie tak olbrzymie pieniadze
      nigdy nie bedzie zainteresowany utratą dochodów. Na szefa MFW, był tylko
      kandydatem więc po jaką cholerę miał ryzykować. Jeszcze jedno, czym on się
      zasłużył władzy komunistycznej, że go tak na te staże zagrabaniczne wysyłali?
      doktor Honoris Causa Uniwersytetu Szczecińskiego, hm, znana uczelnia. Jeżeli
      pozostałe też są tak renomowane to tytuły na miarę doktoratu elektryka Wałęsy.
      • rrado Re: przereklamowany Lisek Chytrusek 16.03.04, 11:51
        Gość portalu: H56 napisał(a):

> takich profesorów jak Balcerowicz jest w Polsce dużo. To wykształceni w
        > komunistycznych realiach ekonomiści.

heniu poczytaj moj pierwszy post potem zacznij sie wypowiadac.

Każdy potrafi rządzić gdy ma pieniądze,
        > a Balcerowcz rządził gdy dysponował kasą z pożyczek, które inni teraz muszą
        > spłacać.

czy ty jestes normalny? mowimy o balcerowiczu nie gierku. czaisz jedne na b
        drugi na g. jeden komuch drugi liberal. nie umiem wklejac zdjeci to bycm ci
        jakos blizej zaprezentowal roznice.

Człowiek który zarabia na państwowej posadzie tak olbrzymie pieniadze
        > nigdy nie bedzie zainteresowany utratą dochodów. Na szefa MFW, był tylko
        > kandydatem więc po jaką cholerę miał ryzykować.

no zeby miec jeszce wiecej dochodow rozumujac twoim tokiem. nie jest to tak ze
        kazdy sadzi po sobie?

Jeszcze jedno, czym on się
        > zasłużył władzy komunistycznej, że go tak na te staże zagrabaniczne wysyłali?
        > doktor Honoris Causa Uniwersytetu Szczecińskiego, hm, znana uczelnia. Jeżeli
        > pozostałe też są tak renomowane to tytuły na miarę doktoratu elektryka Wałęsy.

ty nie skonczyles zadnego wiec o czym mowa? pozdrawiam rado
        • Gość: H56 Re: przereklamowany Lisek Chytrusek IP: *.comnet.krakow.pl 16.03.04, 13:29
          odpowiadałem na Twój pierwszy post, przeczytałem teraz jeszcze raz i nie wiem
          czego tam miałem się niby doczytać. Gierek ? aha, więc chcesz mi powiedzieć ,że
          Balcerowicz powiedział 'stoliczku nakryj się ' i sklepy się zapełniły. Może i
          nie skończyłem żadnej uczelni, ale wypowiadać się na temat umiejętności faceta
          który decyduje o dobrobycie mojego państwa to chyba mogę p.raddo ? Moim zdaniem
          to Balcerowicz jest takim samym cudotwórcą jak papież świętym. Dla większości
          ludzi różnica pomiędzy PRL-em a RP jest taka, że za PRL-u były pieniądze a nie
          było towaru, a za RP jest towar ale nie ma pieniędzy.
          • Gość: Ana podziękuj heniu,póki czas... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 14:04
            heniu,balcerowiczowi powinieneś powiedzieć grzecznie"dziękuję"....jednocześnie
            za to do czego doprowadził,jak i za to,do czego nie dopuścił.aby jednak tak się
            stało, musiałbyś zdobyć wykształcenie,lub mieć wyższy poziom
            świadomości.niestety,zarówno jednego,jak i drugiego brak...dlatego więc
            powtarzasz w kółko lepperowskie komunały,okraszone tęsknotą za prl-em.swoją
            drogą wierzę,że TOBIE rzeczywiście za czasów gierka żyło się lepiej...
            • Gość: H56 Re: Anulko ! dziękuję ale nie skorzystam IP: *.comnet.krakow.pl 16.03.04, 14:36
              tyle co się nauczyłem całkowicie mi wystarcza, natomiast Twój poziom jest na
              równi z Lepperem i dlatego nie jest moim idolem. Gwarantuję Ci,że akurat mi, i
              całej mojej rodzinie po 1989r. żyje się dużo, dużo lepiej niż za PRL-u. Jednak
              to wszystko zawdzięczamy nie Balcerowiczowi tylko ciężkiej pracy na rzecz
              zachodnich sasiadów. Czasy Gierka wspominam z nostalgią ,bo miałem wtedy 20 lat,
              i korzystałem z życia ile tylko się dało.
              • Gość: Ana cytat... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 15:04
                -"Tyle co się nauczyłem całkowicie mi
                wystarcza"......................................................................
                ...........wiem,heniu.to widać.
                • Gość: H56 Re: Anulo ! IP: *.comnet.krakow.pl 16.03.04, 15:20
                  czepiasz się znowu
          • rrado Re: przereklamowany Lisek Chytrusek 16.03.04, 22:01
            Gość portalu: H56 napisał(a):

Dla większości
            > ludzi różnica pomiędzy PRL-em a RP jest taka, że za PRL-u były pieniądze a
            nie
            > było towaru, a za RP jest towar ale nie ma pieniędzy.

wiekszosc ludzi nie wie jaki jest dzien tygodnia. co do towarow to popatrz na
            poziom i jakosc konsumpcji wtedy i obecnie. pozdrawiam rado
            • Gość: H56 Re: przereklamowany Lisek Chytrusek IP: *.comnet.krakow.pl 17.03.04, 10:09
              Patrząc z naszej perspektywy napewno masz rację ,ale co głodnemu, po poziomie i
              jakości konsumpcji skoro go to nie dotyczy.
    • Gość: Aga Re: Balcerowicz musi zostac! IP: *.rgsa.pl 16.03.04, 11:29
      Ale fajny ten Balcerowicz...czemu zatem mamy taka biede w Polsce?
      • rrado Re: Balcerowicz musi zostac! 16.03.04, 11:47
        Gość portalu: Aga napisał(a):

> Ale fajny ten Balcerowicz...czemu zatem mamy taka biede w Polsce?

twoim zdaniem za biede w polsce jest odpowiedzialny balcerowicz? moim zdaniem
        to dzieki niemu wyszlismy z zupelnego bankructwa prl nie jedzac kory z drzew.
        popatrz jak zmienila sie stopa zyciowa w ciagu 10 lat. wyznaczyl kierunek
        rozwoju do normalnego panstwa - wolny rynek w ktorym to kierunku kolebiemy sie
        raz wolniej a raz szybciek chyba ze jak z millerem do tylu. a im szybciej i
        sprawniej tym mniej bedzie ubostwa w polsce. pozdrawiam rado
        • Gość: Aga Re: Balcerowicz musi zostac! IP: *.rgsa.pl 16.03.04, 12:36
          """twoim zdaniem za biede w polsce jest odpowiedzialny balcerowicz?

oczywiscie,ze nie jest-tak samo jak nie jest Miller,Kwasniewski czy
          Buzek...uwazam,ze nie mozna zrzucac takiej odpowiedzialnosci na jedna osobe...

No wlasnie-jak sie ta stopa zyciowa zmienila?zminily sie moze tylko statystyki
          i.........przepasc pomiedzy bogatymi i biednymi.Jest co raz wiecej ludzi
          obzydliwie bogatych i co raz wiecej bardzo biednych.

Ale tak,zgadzam sie-jest dobrym ekonomista,ale czy najlepszym? Wiedza to w
          naszym kraju nie wszystko-trzeba umiec i miec mozliwosci,by ja wprowadzic w
          zycie.
          Jak mozna jednoczesnie gromadzic pieniadze w budzecie,chociazby na szkolnictwo
          czy sluzbe zdrowia,skoro na haslo podatki wszyscy mowia NIE????
          Jak mozna jednoczesnie zbijac inflacje i bezrobocie,przynajmniej w krotkim
          okresie?moze mi to ktos wyjasni?

pozdrawiam
          • rrado Re: Balcerowicz musi zostac! 16.03.04, 13:13

> """twoim zdaniem za biede w polsce jest odpowiedzialny balcerowicz?
            >
            > oczywiscie,ze nie jest-tak samo jak nie jest Miller,Kwasniewski czy
            > Buzek...uwazam,ze nie mozna zrzucac takiej odpowiedzialnosci na jedna osobe...

chyba warto by sie zastanowic nad zakresem kompetencji tych wszystkich osob z
            ktorych najwieksza i najduzsza wladze ma kwasniewski.

> No wlasnie-jak sie ta stopa zyciowa zmienila?zminily sie moze tylko
            statystyki

jak to tylko statystyki? wiesz co to jest statystyka?

> i.........przepasc pomiedzy bogatymi i biednymi.Jest co raz wiecej ludzi
            > obzydliwie bogatych i co raz wiecej bardzo biednych.

gadasz zupelnie bez sensu i bez pojecia. co to w ogole znaczy obrzydliwie
            bogaty? jesli to sa uczciwie zarobione pieniadze to to jest czlowiek niezwykle
            przyzwoicie bogaty. przy aborcji sobie tak gadalismy luzno ale tutaj rozmowa z
            toba to jak pogadanka na rynku: pani wszystkie kradna bogacze ja pani mowie.

> Jak mozna jednoczesnie gromadzic pieniadze w budzecie,chociazby na
            szkolnictwo
            > czy sluzbe zdrowia,skoro na haslo podatki wszyscy mowia NIE????

cchialabys jeszcze troszke podniesc podatki? one w znacznym stopniu nie ida na
            szkolnictwo i sluzbe zdrowia a na kolej gornictwo hutnictwo administracje pkp,
            doplaty do kruz i zus, obsluge dlugu.

> Jak mozna jednoczesnie zbijac inflacje i bezrobocie,przynajmniej w krotkim
            > okresie?moze mi to ktos wyjasni?

im nizsza ifnalcja tyl lesze mozliwosci rozwoju gospodarczego im wieksze
            mozliwosci tym wiecej miejsc pracy im wiecej miejsc pracy tym nizsze
            bezrobocie. poniala?
            jesli utrzymujesz sie z pracy najemnej dla ciebie niska inflacja ma znaczenie
            zasadnicze. to jest pytanie czy za 100 zl mozesz kupic 100 zapalek dzis i
            jutro. bo jesli jutro juz tylko 50 to lecisz w dol na leb na szyje.

pozdrawiam rado
            • Gość: Aga Re: Balcerowicz musi zostac! IP: 213.134.152.* 16.03.04, 13:22
              """gadasz zupelnie bez sensu i bez pojecia. co to w ogole znaczy obrzydliwie
              bogaty? jesli to sa uczciwie zarobione pieniadze to to jest czlowiek niezwykle
              przyzwoicie bogaty. przy aborcji sobie tak gadalismy luzno ale tutaj rozmowa z
              toba to jak pogadanka na rynku: pani wszystkie kradna bogacze ja pani mowie.

czepiasz sie slow-obzydliwie bogaty to takie powiedzenie,oznacza
              BARDZObogaty.nie slyszales?
              a co to statystyka wiem doskonale-na codzien sie nia zajmuje:)))

"""pani wszystkie kradna bogacze ja pani mowie

znowu chcesz mi wcisnac slowa,ktorych nie wypowiedzialam?

"""im nizsza ifnalcja tyl lesze mozliwosci rozwoju gospodarczego im wieksze
              > mozliwosci tym wiecej miejsc pracy im wiecej miejsc pracy tym nizsze
              > bezrobocie. poniala?

rozumiem,ze Twoja teoria.a powolujesz sie na Balcerowicza...
              poczytaj w literaturze o KRZYWEJ PHILIPSA...moze zrozumiesz o czym pisze.

"""cchialabys jeszcze troszke podniesc podatki? one w znacznym stopniu nie ida
              na
              > szkolnictwo i sluzbe zdrowia a na kolej gornictwo hutnictwo administracje
              pkp,
              > doplaty do kruz i zus, obsluge dlugu

Czyli,ze co?Pan Balcerowicz nie lubi podatkow? ciekawostka...pewnie by sie
              zdziwil,ze z jednej strony go popierasz i uwazasz za guru,a z drugiej nie
              chcesz podatkow.
              Niekonsekwenty jestes...

pozdrawiam

• rrado Re: Balcerowicz musi zostac! 16.03.04, 13:35

>
                > """im nizsza ifnalcja tyl lesze mozliwosci rozwoju gospodarczego im wieksze
                > > mozliwosci tym wiecej miejsc pracy im wiecej miejsc pracy tym nizsze
                > > bezrobocie. poniala?
                >
                > rozumiem,ze Twoja teoria.a powolujesz sie na Balcerowicza...

rzucisz kamien do gory a on spadnie to nie ejst moja teoria. identycznie jest z
                nauka pt ekonomia.

> poczytaj w literaturze o KRZYWEJ PHILIPSA...moze zrozumiesz o czym pisze.
                >
                > """cchialabys jeszcze troszke podniesc podatki? one w znacznym stopniu nie
                ida
                > na
                > > szkolnictwo i sluzbe zdrowia a na kolej gornictwo hutnictwo administracje
                > pkp,
                > > doplaty do kruz i zus, obsluge dlugu
                >
                > Czyli,ze co?Pan Balcerowicz nie lubi podatkow? ciekawostka...pewnie by sie
                > zdziwil,ze z jednej strony go popierasz i uwazasz za guru,a z drugiej nie
                > chcesz podatkow.

chyba ty nie wiesz o czym mowa.
                1. nie uwazam balcerowicza z guru bo wiesz po dyskusjach religijnych kto jest
                moim Guru.
                2. uwzam go za odpowiedniego czlowieka na odpowiednim stanowisku, zdolnego
                doswiadczonego ekonomiste co juz pisalem
                3. i ja i pewnie on chcemy podatkow ale jak najmniejszych i wydawaych w
                sensowny sposob. tylko to moze zapenic konkurencyjnosc i rozwoj gospodaczy. nie
                wydawanie tego np. na doradcow wojewodow bogatych ronikow czy podtrzymywanie
                rozpadajacych sie zakladow.

pozdrawiam rado
                • Gość: Aga Re: Balcerowicz musi zostac! IP: *.rgsa.pl 16.03.04, 13:52
                  """rzucisz kamien do gory a on spadnie to nie ejst moja teoria. identycznie
                  jest z nauka pt ekonomia

dokladnie,a ona mowi,ze w krotkim czasie przy spadku inflacji wzrasta
                  bezrobocie:)))

Rowniez jestem za racjonalnym wykorzystywaniem podatkow i o tym wlasnie pisalam
                  na poczatku-wiedza to nie wszystko-trzeba umiec te wiedze wprowadzic w
                  zycie.Chyba jeszcze nikomu w tym kraju nie udalo sie racjonalnie wydawac
                  pieniedzy z podatkow racjonalnie-nawet Balcerowiczowi.
                  Poza tym chodzilo mi o to,ze ludzie nie potrafia zrozumiec,ze panstwo to nie
                  przedsiebiorstwo,ktore dostaje pieniadze z nieba i rozdaje biednym.zeby byly
                  pieniadze na to,zeby np. samotne matki mialy z czego wyzyc,zeby emeryci nie
                  musieli przymierac glodem,zeby mozna bylo pojsc do lekarza i nie bac sie,ze Cie
                  nie przyjmie,trzeba dac cos wzamian...wiadomo,ze im mniej tym dla ludzi
                  lepiej ,ale w wiekszosci Polacy traktuja podatki jak kradziez ze strony
                  panstwa.I to mnie przeraza,bo kazdy w miare wyksztalcony czlowiek powinien
                  zrozumiec,ze zeby bylo dobrze,trzeba cos poswiecic,przynajmniej przez jakis
                  czas.
                  pozdawiam
                  • Gość: Ana Re: Balcerowicz musi zostac! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 14:19
                    to jes bardzo wygodne rozumowanie,że za naszą biedę,czy niepowodzenia
                    odpowiadają jacyś"oni"...kwaśniewski,miller,balcerowicz...tymczasem prawda jest
                    też i taka,że mamy w dużej mierze ciemne,niewykształcone,małowydajne
                    społeczeństwo,które nie tylko nie rozumie procesów gospodarczych i
                    społecznych,ale ma zakodowane(od czasów komunistycznych),że mu się należy...
                    • Gość: Aga DOKŁADNIE! IP: *.rgsa.pl 16.03.04, 14:28
                      • piotr33k2 Re: DOKŁADNIE! 16.03.04, 14:46
                        dokładnie i słusznie powiedziane.
                  • rrado Re: Balcerowicz musi zostac! 16.03.04, 22:05

> """rzucisz kamien do gory a on spadnie to nie ejst moja teoria. identycznie
                    > jest z nauka pt ekonomia
                    >
                    > dokladnie,a ona mowi,ze w krotkim czasie przy spadku inflacji wzrasta
                    > bezrobocie:)))

i tu jest najwieszka zasluga balcerowicza. nie patrzy bna to dlugofalowo.
                    oczywiscie mozna w jedne wieczor uruchomic drukarnie i przez rok moze pol
                    bedziemy zyli cacy a potem bedziemy jedli kore na drzewach.
                    reszta postu z sensem pierwszy raz od bardzo dlugiego czasu. pozdrawiam rado
                    • Gość: Aga Re: Balcerowicz musi zostac! IP: *.rgsa.pl 17.03.04, 09:30
                      """nie patrzy bna to dlugofalowo

mozesz jeszcze raz napisac?

"""oczywiscie mozna w jedne wieczor uruchomic drukarnie i przez rok moze pol
                      > bedziemy zyli cacy a potem bedziemy jedli kore na drzewach.

sluchaj-nie musisz mi takich rzeczy tlumaczyc...na ekonomii troche sie znam:)))

"""reszta postu z sensem pierwszy raz od bardzo dlugiego czasu

oj dzieki Ci!!!

pozdrawiam
    • piotr33k2 Re: Balcerowicz musi zostac!-jak najdłużej! 16.03.04, 11:30
      nic dodać ,nic ująć,całe życie twerdzę że o balcerowiczu dzieci w szkołach bedą
      się uczyć jak o grabskim czy kwiatkowskim.
      • rrado Re: Balcerowicz musi zostac!-jak najdłużej! 20.03.04, 07:42
        piotr33k2 napisał:

> nic dodać ,nic ująć,całe życie twerdzę że o balcerowiczu dzieci w szkołach
        bedą
        >
        > się uczyć jak o grabskim czy kwiatkowskim.

pewnie jak umze to mu postawia pomnik tak to u nas zwykle bywa. pozdrawiam rado
    • piotr33k2 Re: Balcerowicz musi zostac!-jak najdłużej! 16.03.04, 11:32
      nic dodać ,nic ująć,całe życie twierdzę że o balcerowiczu dzieci w szkołach
      bedą się uczyć jak o grabskim czy kwiatkowskim.
    • kw33 Re: Balcerowicz musi zostac! 16.03.04, 11:33
      a niech zostaje ale czyni dobro dla naszej waluty
      • piotr33k2 Re: Balcerowicz musi zostac! 16.03.04, 12:06
        a co nie czyni?gdyby nie on to decydujący głos mieliby ludzie pokroju
        niejakiego janowskiego który mało co nie dokonał samospalenia w obronie tak
        zwanego polskiego cukru i co ? i klapa kompletna!,właśnie takie myslenie by
        zwycieżyło ,nawet wałęsa to rozumiał bo zawsze chociaż się wstydził otwarcie to
        mówic popierał balcerowicz i jego filozofie monetarną .balcerowicz nie
        sprawdził sie jako przywódca partyjny ale do jeden z najwybitniejszych
        ekonomistów na świecie!.
        • kw33 Re: Balcerowicz musi zostac! 16.03.04, 13:02
          a czy ja powiedziałem że nie czyni ????? wyraziłem jedynie pogląd - niech
          zostanie ale czyni dobrze dla naszej waluty. Być może zabrakło dopisku (o
          którym myślałem pisząc powyższe słowa) tak ajk robi to dotychczas.

Pozdrowienia
          • piotr33k2 Re: Balcerowicz musi zostac! 16.03.04, 13:19
            tak to zabrzmiało ,ale teraz wszystko jasne.
            • wedrowiec2 Re: Balcerowicz musi zostac! 16.03.04, 18:45
              Balcerowicz musi zostać! uzasadnienie zostało podane przez założyciela wątku i
              inne, podobnie myślące osoby.
              Pozdrawiam:)
              • absztyfikant Re: Balcerowicz musi zostac! 17.03.04, 12:32
                Moze sie powtarzam, ale powiem to jeszcze raz otwartym tekstem: dopoki prof.
                Balcerowicz jest prezesem NBP, to ja jestem w miare spokojny o swoje
                oszczednosci.
                • rrado Re: Balcerowicz musi zostac! 18.03.04, 09:21
                  absztyfikant napisał:

> Moze sie powtarzam, ale powiem to jeszcze raz otwartym tekstem: dopoki prof.
                  > Balcerowicz jest prezesem NBP, to ja jestem w miare spokojny o swoje
                  > oszczednosci.

nie tylko o to. rowniez o to ze jak wstajesz rano to chlebnie kosztuje 3 razy
                  tyle co wczoraj a emeryture jakakolwiek dostaniesz. pozdrawiam rado
                  • agaa78 Re: Balcerowicz musi zostac! 18.03.04, 10:14
                    A spadek wartości zlotego komu przypiszecie? Tak tylko z ciekawości pytam..
                    pozdrawiam
                    • rrado Re: Balcerowicz musi zostac! 18.03.04, 12:15
                      agaa78 napisała:

> A spadek wartości zlotego komu przypiszecie? Tak tylko z ciekawości pytam.

nbp nie ustala juz wartosci zlotego. mamay kurs uwolniony zahaczony zdaje sie.
                      zahaczenie na +/-15 proc. pozdrawiam rado
    • miecio04 Re: Balcerowicz musi zostac! 18.03.04, 11:34
      hop
      • rrado Re: Balcerowicz musi zostac! n/t 19.03.04, 13:18
        hop
    • Gość: + Re: Balcerowicz musi zostac! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 16:53
      żenada czy ta biografia ma słuzyć za argument? bo jeśli tak to wracamy do
      średniowiecza
      • zaczepialski Rrado to LEPPER :-)) Albo Endrju czyta nasze forum 19.03.04, 17:38
        poczytajcie
        info.onet.pl/888870,11,item.htmlpozdrawiam
      • rrado Re: Balcerowicz musi zostac! 19.03.04, 18:48
        Gość portalu: + napisał(a):

> żenada czy ta biografia ma słuzyć za argument? bo jeśli tak to wracamy do
        > średniowiecza

w srednioowieczu tez czyjes zycie swiadczylo o czlowieku? chyba tak znaczy sie
        wszystko ok. pozdrawim rado
    • hans_kloss_szczecin Re: Balcerowicz musi zostac! 20.03.04, 08:35
      Nie często zgadzam się opiniami rrado ale w tym przypadku przyznaję mu 100%
      racji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka