Dodaj do ulubionych

Gdzie w Szczecinie jeżyny?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:19
Jak w temacie. Szukam jeżyn do nalewki. Na rynkach nie ma a u działkowców widzę, że już są. Nie będę kradł bo grzech, toteż zwracam się o podpowiedź.
Może gdzieś w leśnych okolicach Szczecina można jeszcze znaleźć krzaki jeżyn?

Pozdrawiam
Fugazi
Obserwuj wątek
    • swarozyc Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? 09.08.05, 22:42
      Wyslij majla do UM; oberdzialkowicz powinien wiedziec, jezeli juz wyzdrowial.
      • Gość: Fugazi Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:45
        A Ty Swarku nie wiesz?
        Gadają (kobitki), że wszystkie krzaki znasz.

Pozdrawiam
        Fugazi
        • swarozyc Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? 09.08.05, 22:48
          Gość portalu: Fugazi napisał(a):
          Gadają (kobitki), że wszystkie krzaki znasz.
          '''''''''''''''''''''''''''''''''''
          Wiesz Fugazi ze my Poganie to przyroda, dziewczyna i wiesz, no, tego, tam..
          stad je znam..
          ale u mnie w lesie tylko maliny..
          >
          > Pozdrawiam
          > Fugazi
          • Gość: Fugazi Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:51
            Mogą byc maliny. Gadaj gdzie są.

Pozdrawiam
            Fugazi
            • swarozyc Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? 09.08.05, 22:53
              Nordost om Kungälv, ca fyra mil.
              • Gość: Fugazi Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:56
                Poczekaj zaraz zobaczę, jak tam dojechać.
                W końcu to regionalne forum.

Pozdrawiam
                Fugazi
                • swarozyc Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? 09.08.05, 22:57
                  Masz racje; ja tez mieszkam na Pomorzu zach.
                  Västkusten..
                  • Gość: Fugazi Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:01
                    Widzę, że to okolice Goteborgu.
                    Ładnie tam.

Pozdrawiam
                    Fugazi
                    • swarozyc Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? 09.08.05, 23:03
                      byles tu?
                      To dlaczego nie wpadles?!
                      • Gość: Fugazi Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:07
                        Byłem dawno temu. Zbierałem truskawki.
                        > To dlaczego nie wpadles?!
                        Przyzwyczaiłem się już gościć u siebie. Po słowiańsku.

Pozdrawiam
                        Fugazi
                        • swarozyc Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? 09.08.05, 23:09
                          Byłem dawno temu.
                          '''''''''''''''''
                          To juz taki starenki jestes?
                          :-)

Pozdrawiam
                          > Fugazi
                          • Gość: Fugazi Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:12
                            > To juz taki starenki jestes?
                            > :-)

Nie taki jak Ty.
                            Żeby tam zostać trzeba desperatem być. Albo prześladowanym.
                            :-))

Pozdrawiam
                            Fugazi
                            • swarozyc Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? 09.08.05, 23:14
                              ja bylem jednym i drugim.
                              I dlatego tak mnie lubia na forum..
                            • swarozyc Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? 09.08.05, 23:15
                              Nie taki jak Ty.
                              ''''''''''''''''
                              Skad wiesz?
                              • Gość: Fugazi Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:16
                                Ta gorycz wieku średniego.

Pozdrawiam
                                Fugazi
                                • swarozyc Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? 09.08.05, 23:17
                                  Mowisz o sobie, czy kpisz sobie z siwych wlosow..?
                                  • Gość: Fugazi Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:22
                                    Mam znajomych w Partille.
                                    I gdybym otaczał się tylko takimi Polakami też bym zgnuśniały był.

Pozdrawiam
                                    Fugazi
                                    • swarozyc Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? 09.08.05, 23:42
                                      nie bardzo rozumiem co masz na mysli.
                                      • Gość: Fugazi Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:44
                                        Nie tęsknisz za słowian(kami)ami?

Pozdrawiam
                                        Fugazi
                                        • swarozyc Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? 09.08.05, 23:48
                                          mam jedna pod soba...
                                          czego czasami mam dosyc..
                                          :-))
                                          • Gość: Fugazi Re: Gdzie w Szczecinie jeżyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:53
                                            Swoją drogą miły Swrku to mało brakowało a sąsiadami byśmy byli.
                                            Ale to inna (i długa) historia. Lecę do swojej słowianki.
                                            U nas moda na równouprawnienie a i dla równowagi (posko-swedzkiej) tu ja będę pod spodem.

Pozdrawiam i dobranoc obojgu (mam nadzieję) płci
                                            Fugazi
                                            • Gość: wizytka Jeżyny czy równouprawnienie ? IP: *.teleton.pl 10.08.05, 07:45
                                              Fugazi to Ty juz wiesz, gdzie są te jeżyny ? :)
                                              Wczoraj były obok rynku Pogodno, na rogu, przy banku PKO, na murku. A jak
                                              lubisz pozrywać to polecam okolice Dobrej. Zaraz za Wołczkowem skręcaj w prawo
                                              w las. Między poligonem a Dobrą są pola i ląki i na ich skraju sporo jeżyn
                                              rośnie. A przepis na nalewkę dostanę ? Albo mała flaszeczkę takowej ? :)
                                              • Gość: Fugazi Re: Jeżyny czy równouprawnienie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 08:24
                                                Dziekuje Wizytko.

Przepis jest nadzwyczaj prosty:
                                                1. Butelkę do nalewek wypełniasz jeżynami do 3/4 wysokości.
                                                2. Wsypujesz trochę cukru aby wypełnił szczeliny pomiędzy jeżynami lecz nie za dużo.
                                                3. Wszystko zalewasz alkoholem 60% (spirytus-woda lub bimber-woda).
                                                4. Czekasz od 2 dni do roku i gotowe.

Smacznego i
                                                Pozdrawiam
                                                Fugazi
                                                • Gość: wizytka minimalizacja :) IP: *.teleton.pl 10.08.05, 09:22
                                                  A gdzie baniaczek, zalewanie, filtrowanie, przelewanie ... :)
                                                  • Gość: Fugazi Re: minimalizacja :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:33
                                                    Droga Wizytko, ma być nalewka nie wino!

Pozdrawiam
                                                    Fugazi
                                                  • Gość: wizytka Re: minimalizacja :) IP: *.teleton.pl 10.08.05, 09:39
                                                    No przeca wiem, ale wiem też z całą pewnością, że mój dziadek np zalewał owoce
                                                    spirytusem w baniaczkach, a potem zlewał, filtrował przez gazę, a owoce (zależy
                                                    jakie) wyrzucał na ogród, aby ptaki miały uzywanie :)))
                                                  • Gość: Fugazi Re: minimalizacja :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:43
                                                    Ja zlewam i zalewam drugi raz.
                                                    Trochę cukru i efekt bywa lepszy niż przy pierwszym zalaniu.
                                                    Filtrowanie jest zbędne. Chyba, że zalewasz truskawki lub jagody. :)

Pozdrawiam
                                                    Fugazi
                                                • Gość: marian paździoch Re: Jeżyny czy równouprawnienie ? IP: 62.69.200.* 10.08.05, 09:28
                                                  a czy może być bimber z gruszek?

mp
                                                  • Gość: Fugazi Re: Jeżyny czy równouprawnienie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:32
                                                    > a czy może być bimber z gruszek?
                                                    >
                                                    > mp

Może być i z pomidorów.

Pozdrawiam
                                                    Fugazi
                                                  • Gość: marian paździoch Re: Jeżyny czy równouprawnienie ? IP: 62.69.200.* 10.08.05, 09:34
                                                    a jak sie go pędzi?
                                                    pytanie na wskroś poważne.

mp
                                                  • Gość: Fugazi Re: Jeżyny czy równouprawnienie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:41
                                                    Nie radzę eksperymentować. Brak doświadczenia w pędzeniu może wpędzić w ślepotę.
                                                    W domu nigdy nie uda się uzyskać dobrej jakości wódki. A to ze względu na ograniczone możliwości destylacji. Źle przedestylowany zacier zawiera trujący metanol.
                                                    Poza tym to nielegalne.
                                                    ;-)

Pozdrawiam
                                                    Fugazi
                                                  • swarozyc .................................................. 10.08.05, 10:40
                                                    Nie radzę eksperymentować. Brak doświadczenia w pędzeniu może wpędzić w ślepotę.
                                                    W domu nigdy nie uda się uzyskać dobrej jakości wódki. A to ze względu na ogran
                                                    iczone możliwości destylacji. Źle przedestylowany zacier zawiera trujący
                                                    metanol.
                                                    ''''''''''''''
                                                    Pan Swarozyc wszystko moze..
                                                    On ma deflegmator Vigroux i spore doswiadczenie..
                                                  • Gość: wizytka bimber IP: *.teleton.pl 10.08.05, 09:35
                                                    nie tylko z gruszek, podobno prawie ze wszystkich owoców. Ale nie pytaj się
                                                    mnie jak to się robi. Nie mam pojęcia, ale za to mam w domu specjalistę od
                                                    takich robót :)
                                                    Pamietam jak baaardzo dawno temu, jeszcze jak były kartki na alkohol piłam
                                                    przepyszny bimberek z wiśni, klasyczny, wyborowy i krystalicznie przezroczysty,
                                                    pychotka :)
    • Gość: andreas nie wiem czy są i co to jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 10:54
      słuchaj nie wiem czy tam cos jeszcze jest?
      Zreszta nie wiem co to, wygladała jak taka przykurczona malina,
      troche cierpka w smaku, bo zjadłem... ale zyję!

Rosnie to w Lasku Arkonskim!
      Ja takie krzaki znalazłem za Arkonka, ale musisz iść nie asfaltówka tylko
      taka wydeptana dróżka równoległą do "deptaka" wzdłuż płotu Arkonki,
      za Arkonka jest takie jeziorko... tam kaxczki pływają!
      I tam przy tym jeziorku te krzaki!
      Ale przy jeziorku zaraz za płotem Arkonki!
      • Gość: wizytka sklep 4,5 zł opakowanie IP: *.teleton.pl 10.08.05, 11:09
        Sklep spozywczy na Parkowej "Darex" chyba się nazywa, stragan przed sklepem.
        Opakowanie (chyba 0,5 l) 4,5 zł. Ładne, dojrzałe. Przed chwilką widziałam.
        Andreasku, owoc jeżyn nie wygląda jak przykurczona malina, raczej tak jak
        nadmuchana malina tylko,że jak dojrzały to jest czarny i jest bardziej słodki
        niż cierpki. Co Ty zjadłeś ?
        • Gość: andreas Re: no nie zartuj!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 11:14
          to było czerwone...!
          No, nie zartuj że to nie jezyna!!
          To było takie małe i jak malina!
          Całe krzaki tego!
          To co ja zjadłem... a zjadłem troche tego!???
          Kurde juz nic w lesie nie będę jadł tylko ze sklepu!!
          • Gość: wizytka może niedojrzałe były IP: *.teleton.pl 10.08.05, 11:20
            a małe dlatego, że dzikie. Serio, dojrzałe sa czarne. A sny chociaż miałeś
            udane ? :)
          • Gość: andreas Re: no nie zartuj!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 11:20
            pogoda do luftu to szybko to odkaże dzisiaj!
            Zdezynfekuje znaczy!
            Whisky znaczy!
            • Gość: wizytka Re: no nie zartuj!!! IP: *.teleton.pl 10.08.05, 11:28
              No tak, ale nawet niedojrzałe jeżyny w połączeniu z whisky nie dadzą nalewki :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka