21.08.05, 15:08
Napiszcze mi co z całej listy wyprawki naprawdę Wam się przydało. Listy
wyprawek mam przeróżne, tylko czy naprawdę to wszystko jest potrzebne i
niezbędne. Chciałabym się ograniczyć do najbardziej potrzebnych rzeczy.
Za podpowiedź z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mw4 Re: wyprawka 21.08.05, 16:31
      JA kupowałam wyprawkę na raty.Przed porodem pościel,ubranko na wyjście ze
      szpitala+parę ciuszków naprawdę parę.Resztę mama i mąż kupili po porodzie jak
      miałam wyjść do domu ( łóżeczko,materac,wanienka).Później mąz jechał na Struga
      do Bebe Club i kupował jak było coś potrzebne.Podgrzewacz do butelek,termometr
      elektroniczny,rożek-bardzo dużo z niego korzystaliśmy.Jak byłam w szpitalu to
      laktator AVENTA-drogi ale super.Póżniej jak mała podrosła i mogłam ją zostawić
      to jeździłam do bebe club raz na miesiąc i robiłam zakupy i tak jeat do dziś.
      JAk była malutka to nie kupowałam dużo ubranek,lepiej przeprać i ubierać na
      okrągło.Teraz szaleję w 5.10.15 lub H&M ( w Galaxy) są tam super
      ciuszki.Pozdrawaim.
    • mazuba Re: wyprawka 21.08.05, 17:06
      ja nie zgadzam sie we wszystkim z kolezanka;)
      po pierwsze jesli masz problem z mleczkiem to laktator aventa niestety nie
      pomoze, musi byc elektryczny. no chyba, ze masz nawal i samo kapie- wtedy sie
      sprawdza.
      rozek- u nsa uzyty doslownie kilka razy w ciagu dwoch tygodni, ja lubilam czuc
      mala i wolalam owijac ja w kocyk.

jesli chodzi o ubranka to warto miec duzo, ale nie najmniejszych. te
      najmniejsze sluza tak krotko, ze szkoda na nie kasy.

wg mnie zbedne rzeczy to:

puder do pupy
      oliwka
      mydlo (do dziaisiaj kapiemy wtylko w plynie, napierw oilatum, teraz w tanszym z
      Leader Price)
      posciel

przydaly sie bardzo i nadal przydaja:
      pieluchy tetrowe i flanelowe
      sliniaczki
      smoczki-uspokajacze aventa
      podgrzewacz aventa (ale dzidzia jest butelkowa)
      sterylizator "no name" (jak wyzej)
      smok tolo;) od pierwszych dni prawie
      kolyska na kolkach (straszyli, ze po 4 miesiacach bedziemy musieli mala do
      lozeczka przeniesc, ale jakos mala ma 4.5 miesiaca i jeszcze ze trzy bedzie w
      niej spala, a wielka zaleta jest to, ze kolyska jezdzi po calym domu z corcia)
      fotelik maxi-cosi (moze sluzyc za lezaczek)
      przewijak
      pozytywka (obojetnie jaka byle dlugo grala)

moje odkrycie ostatniego miesiaca: rajstopki! wygodniejsze niz skarpetki i
      spodenki:)

wiecej na razie nie przychodzi mi do glowy
      pozdrawiam
      • joasia.1 Re: wyprawka 23.08.05, 23:22
        Rozek nieprzydatny,tez wole kocyki, najlepsze w H&M rozowe i niebieskie.Laktator
        nieprzydatny,mam Avent moze ktos chce kupic?Gdy jest nawallub zastoj i piersi
        pekaja w szwach trzeba je rozmasowac i po problemie.Ale niektore mamy uzywaja
        laktatory.Nie kupuj teraz tylko jak bedzie potrzebny to maz ci przyniesie.Duzo
        pieluch tetrowych, ciagle sie brudza od ulewania, siusiania na przewijaku
        itd.Ubranka - yo zalezy ile masz pieniedzy.Najwygodniejsze sa body i pajacyki,
        nie kupuj najmniejszych.Bardzo mi sie przydaje juz przy drugim dziecku komodka
        na kolkach z przewijakiem i wanienka oraz poleczkami pod spodem.Wozimy ja do
        lazienki jest w niej wszystko(pieluchy, chusteczki, kosmetyki,recznik, klade
        pizamke) a po kapaniu do pokoju.Kosztuje ok.250 pln, u nas sie sprawdza.Kosz na
        kolkach tez mamy, wozimy malutka do sypialni albo dojej pokoju.Fajna sprawa, a
        wada jest to. ze ma miekki materac i boje sie klasc ja na brzuszku.Za miesiac
        przenosimy mala do lozeczka.Nie kupuj od razu podgrzewacza do butelek moze sie
        kompletnie nie przydac.
        Powodzenia.
    • kamyk4 Re: wyprawka 22.08.05, 09:10
      Mysle ze dobra podpowiedzia bedzie watek z forum Niemowle. Bardzo mnie zainspirowal i rozjasnil w glowie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=25491038
      kama
    • ania765 Re: wyprawka 02.09.05, 13:23
      kąp maluszka w oilatum wtedy nie potrzeby juz zaden krem , mydlo, szampon do
      wloskow i tp kosmetyki w duzej ilosci:) myje i nawilza cialo niemowlaka, do
      ubrania body i to najlepsze te rozpinane z przodu lub w kopertke, niemowle nie
      lubi tego ciagle wkladania mu czegos przez glowke, i pajacyki, ale tylko tez te
      rozpinane z przodu, bardzo ulatwiaja zycie i dziecku i mamie. tego musisz miec
      po pare sztuk, dzidzia lubi robic niespodzianki. Nie kupuj rzeczy zapinanych z
      tylu, sukieneczek jesli spodziewasz sie dziewczynki i innych ozdobnych ubranek,
      po przy niemowlaku nie ma to sensu a tylko sie dziecko meczy. Rozek sie
      przydaje moja mala spala tylko w nim, a potem pod nim przez pare tygodni, ale
      nie usztywniany.Zreszta dziecko lubi byc otulone bo czuje sie wtedy jak w
      brzuszku u mamy. Wanienka musi byc duza, jest wygodniejsza i na dluzej i
      przydatby tez jest do niej stelaz. Wygodne sa reczniki z kapturkiem, ale te
      wieksze, tez beda na dluzej nawet do 3 lat. laktator tylko jak bedzie
      potrzebny, za wczesnie nie kupuj, smoczki nie kazde dzieko je lubi, moja nie
      chciala ale jezeli juz to zaakceptowala nuka, aventu nie lubila, dotyczy sie to
      rowniez butelek. Podgrzewacz tez pozniej no chyba ze nie bedziesz karmic
      piersia, w sumie ja uzywam mikrofali:) Kremy dla dziecka z serii SVR Topialise
      bardzo dobre choc moze nie sa zbyt tanie, ale warto szczegolnie jak maluszek ma
      problemy z alergia. na lozeczko karuzela lub taki luk z zabawkami np TINY LOVE
      moja corcia go lubila i dlugo sie nim bawila, ale to juz nie jest takie
      konieczne. Po moim byciu mama juz od 16 miesiecy moge powiedziec jedno,
      trzymaj sie zasady: niczego nie zbyt duzo, dziecko szybko rosnie, rzeczy musza
      byc przede wszystkim praktyczne:) kosmetyki z jednej firmy najlepiej dla skory
      alergicznej, nie zaszkodza na pewno Oilatum, SVR Topialise np. nasze ulubione a
      wyprobowalam ich mnostwo na poczatku. Coz jeszcze porzadny foteli do samochodu
      maxi cosi sa super i moga sluzyc jako bujaczek w domu, moja corcia sie w nim
      uspokajala. I z 20-30 pieluch tetrowych i z 5 flanelowych....to moze na tyle bo
      zanudze....na pewno kolezanki tez beda jeszcze radzic i suma sumarum bedziesz
      miala tylko to co naprawde potrzebe, choc patrzac na siebie jakos mi to nie
      wyszlo :)
    • ania765 Re: wyprawka 02.09.05, 13:26
      kąp maluszka w oilatum wtedy nie potrzeby juz zaden krem , mydlo, szampon do
      wloskow i tp kosmetyki w duzej ilosci:) myje i nawilza cialo niemowlaka, do
      ubrania body i to najlepsze te rozpinane z przodu lub w kopertke, niemowle nie
      lubi tego ciagle wkladania mu czegos przez glowke, i pajacyki, ale tylko tez te
      rozpinane z przodu, bardzo ulatwiaja zycie i dziecku i mamie. tego musisz miec
      po pare sztuk, dzidzia lubi robic niespodzianki. Nie kupuj rzeczy zapinanych z
      tylu, sukieneczek jesli spodziewasz sie dziewczynki i innych ozdobnych ubranek,
      po przy niemowlaku nie ma to sensu a tylko sie dziecko meczy. Rozek sie
      przydaje moja mala spala tylko w nim, a potem pod nim przez pare tygodni, ale
      nie usztywniany.Zreszta dziecko lubi byc otulone bo czuje sie wtedy jak w
      brzuszku u mamy. Wanienka musi byc duza, jest wygodniejsza i na dluzej i
      przydatby tez jest do niej stelaz. Wygodne sa reczniki z kapturkiem, ale te
      wieksze, tez beda na dluzej nawet do 3 lat. laktator tylko jak bedzie
      potrzebny, za wczesnie nie kupuj, smoczki nie kazde dzieko je lubi, moja nie
      chciala ale jezeli juz to zaakceptowala nuka, aventu nie lubila, dotyczy sie to
      rowniez butelek. Podgrzewacz tez pozniej no chyba ze nie bedziesz karmic
      piersia, w sumie ja uzywam mikrofali:) Kremy dla dziecka z serii SVR Topialise
      bardzo dobre choc moze nie sa zbyt tanie, ale warto szczegolnie jak maluszek ma
      problemy z alergia. na lozeczko karuzela lub taki luk z zabawkami np TINY LOVE
      moja corcia go lubila i dlugo sie nim bawila, ale to juz nie jest takie
      konieczne.
      • betka30 Re: wyprawka 11.09.05, 16:06
        Zastanawiam się nad termometrem, mam rtęciowy. Napiszcie czy kupowaliście
        elektroniczy i jaki, bo jest ich wiele w sprzedaży.
        • joasia.1 Re: wyprawka 11.09.05, 18:25
          Ja mam Termoscan Brauna do ucha.Mierzy w sekundę jest super,polecam dla
          niemowlaka i starszego dziecka,dla dorosłych.
          • julia30bb Re: wyprawka do joasi 11.09.05, 22:28
            Jaki jest koszt tego termometru ?

Pozdrawiam
            Julia i 37 tyg. synek.
            • betka30 Re: wyprawka 17.09.05, 21:06
              około 100 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka