Dodaj do ulubionych

widzialem IV RP

26.10.05, 19:18
w tv. dorn z kochanka, dorn uciekajacy przed dziennikarzami, niezalezny marcinkiewicz, nocne spotkania, buta, chamstwo, co wy nam dacie, co my wam. lepper to kompetnetny i uczciwy polityk, pan wicemarszalek, pan marszalek co dziecku lubi przypier... zeby spokojne bylo.
jednym slowem rewolucja moralna.
pozdrawiam black
Obserwuj wątek
    • jacek.zienkiewicz Re: widzialem IV RP 26.10.05, 19:24
      Black to dopiero początek.
      Cyrk dopiero startuje, a będzie "weselej" i pewnie "leppiej".
      Pzdr
      JZ
      • blackexit Re: widzialem IV RP 26.10.05, 19:48
        jacek.zienkiewicz napisał:

> Black to dopiero początek.
        > Cyrk dopiero startuje, a będzie "weselej" i pewnie "leppiej".

jakos mi niewesolo. czy nadejda takie czasy jak w PRL ze czlowiek nie bedzie sie
        czul w Polsce u siebie? mamy w miescie durnia to problem lokalny, ale jesli cala polska ma rzadzic banda matolow spod znaku pis i samoobrony to nie wiem co mam ze soba zrobic. znowu myslec ze sie przeczeka? jak w czasach sld? jak w czasach prl? poprzednio nadzieja byly nowe wybory i zmina rzadu na jak sie wydawalo lepszy, a teraz nadzieja jest jaka? na koalicje lpr/samoobrona za 4 lata? bienda ta polska i glupia juz od tylu setek lat. jakie perspektywy na normalny rzad w tym kraju? na ruszenie sie z niewydolnosci gospodarczej, biurokracji i korupcji? zero.
        pozdrawiam black
        • Gość: max a może nie zasługujemy na lepszych... IP: *.asternet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 19:53
          "Naród ma takich przywódców na jakich ..."
          • blackexit Re: a może nie zasługujemy na lepszych... 26.10.05, 19:55
            Gość portalu: max napisał(a):

> "Naród ma takich przywódców na jakich ..."

ktory narod? ten co nie poszedl glosowac? czy reszta ma cierpiec za wybory jakis meneli? czy caly narod bialoruski zasluguje na lukaszenke a wszyscy niemcy zaslugiwali na hitlera? pozdrawiam black
        • Gość: andreas mam przykrą wiadomość Black IP: *.orange.pl 26.10.05, 19:54
          do rady nie dostanie żaden z PO lub PiS,
          a na prezydenta w cuglach Jurczyk... no chyba zeby startował Piechota!
          • blackexit Re: mam przykrą wiadomość Black 26.10.05, 19:56
            Gość portalu: andreas napisał(a):

> do rady nie dostanie żaden z PO lub PiS,
            > a na prezydenta w cuglach Jurczyk... no chyba zeby startował Piechota!

piechota bedzie startowal i pewnie wygra bo chyba nie ma co ze soba zrobic. po nie odpowiada za ten burdel zobaczymy jak uloza sie rzady pis i sammobrony i bedziemy wyciagac wnioski. pozdrawiam black
            • Gość: andreas Re: mam przykrą wiadomość Black IP: *.orange.pl 26.10.05, 20:02
              co to znaczy Po za to nie odpowiada!
              Jak nie odpowiada to po co startowali w ogóle,
              jak nie chca odpowiadać - mogli siedzieć w domu!
              • blackexit Re: mam przykrą wiadomość Black 26.10.05, 20:04

> co to znaczy Po za to nie odpowiada!
                > Jak nie odpowiada to po co startowali w ogóle,
                > jak nie chca odpowiadać - mogli siedzieć w domu!

twoim zdaniem za to rze powstala kolaicja pis-samoobrobna odpowiadaja wszystkie kandydujace w polsce partie? pozdrawiam black
                • Gość: andreas bo najlepiej by było... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 01:46
                  najlepiej by było jak by PO miało tylko 15 proc.
                  wtedy nie miałoby zalu, ze dostaje dwa resorty i firmuje...
                  braliby i dziekowali!
                  A teraz jak przegrali, to marudzą że nie chca firmować!!
                  Tak błąd że ludzie na nich głosowali!
                  Tak jak by mieli 15 proc. byłoby lepeij!
                  Za cztery lata - nie bedzie juz PO!
                  • Gość: Buazen Re: bo najlepiej by było... IP: 157.25.9.* 27.10.05, 11:43
                    Zobaczymy po przyszłorocznych wyborach samorządowych jakie świadectwo wystawią
                    PiS'owi i PO wyborcy.

Historia uczy tego, że jeszcze nikogo niczego nie nauczyła.
                • xyz-xyz Re: mam przykrą wiadomość Black 27.10.05, 10:14
                  > twoim zdaniem za to rze powstala kolaicja pis-samoobrobna odpowiadaja
                  wszystkie
                  > kandydujace w polsce partie?

Nie Blacku, odpowiada za to PO. Żądzą władzy. Oszustwem jakim karmiła wyborców,
                  że jest przygotowana do koalicji z PiS. Ludzie uwierzyli. Ty uwierzyłeś. A tu
                  taka wtopa. Sru.

P.S.
                  Zacznij pisać posty w Wordzie i przeklejaj. Unikniesz błędów typu "rze"
                  zamiast "że". Ja tak robię, bo się różne panie czepiają:)
                  • Gość: Buazen Nie jest prawdą to co piszesz IP: 157.25.9.* 27.10.05, 12:04
                    Próbujesz swoimi opiniami "wmówić" mi, że wyborcy PO oddali swój głos na PO
                    dlatego, że chcieli koalicji PO z PiS???? Większej bzdury nie słyszałem. Jakby
                    było tak jak piszesz - to kandydaci PO i PiS startowaliby z jednej listy jako
                    POPiS. A tak sie nie stało.
                    • Gość: andreas Re: Nie jest prawdą to co piszesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 12:35
                      niestety wiele osób nie za bradzo w nilka w programy i obiecanki
                      i wiele osób mogło nioestety kierować sie obiecaną koalicją...
                      dlaczego?
                      Dlatego, ze spodziewali sie kontroli jednych przez drugich
                      i przez to jakiejs rónowagi (ale nie dosłownej)!
                      Po prostu nadzoru!
                    • xyz-xyz Re: Nie jest prawdą to co piszesz 27.10.05, 12:47
                      Próbujesz swoimi opiniami "wmówić" mi, że wyborcy PO oddali swój głos na PO
                      > dlatego, że chcieli koalicji PO z PiS????

Po części, jednakże w głównej mierze dlatego oddałeś na nich głos, że wmówili
                      ci, że są do władzy przygotowani. Widząc zaś sondaże, które wskazywały na
                      konieczność koalicji, PO wmówiło ci, że ma już koalicjanta i natychmiast po
                      wyborach zajmie się robieniem ci dobrze. Ty uwierzyłeś. Twój problem.
                      • Gość: Buazen xyz-xyz - zabawny jesteś....:)) IP: 157.25.9.* 27.10.05, 13:15
                        Nie porównuj Mnie do siebie - twoja analiza - mniemam, że podparta jedynie
                        Twoim doświadczeniem (ty uwierzyłeś, tobie wmówili i przypuszczasz, że inni
                        wyborcy - łącznie ze mną - działali podobnie jak ty) - bo żadnych argumentów
                        nie podałeś na jej poparcie - okazała się nietrafna! Chyba, że napiszesz zaraz,
                        że tobie nikt nic nie wmawiał i nikomu nie wierzyłeś - więc wtedy również to
                        przytoczone przeze mnie "doświadczenie" to bzdura, więc cała Twoja opinia
                        oparta jest na "bzdurnym" założeniu więc jest "o kant d..y rozbić" - Masz coś
                        mądrego do powiedzenia?
                      • albert_c Re: Nie jest prawdą to co piszesz 27.10.05, 22:29

> Po części, jednakże w głównej mierze dlatego oddałeś na nich głos, że wmówili
                        > ci, że są do władzy przygotowani.

* no nie sa tak przygowani jak Kanclerz Leszek i te szuflady wypchane ustawami,
                        ktorych nikt nigdy nie ujrzal:)))))

...zapomnailem Ci dzis tego przy piwie powiedziec;-)
                  • blackexit Re: mam przykrą wiadomość Black 27.10.05, 20:31
                    xyz-xyz napisał:

> > twoim zdaniem za to rze powstala kolaicja pis-samoobrobna odpowiadaja
                    > wszystkie
                    > > kandydujace w polsce partie?
                    >
                    > Nie Blacku, odpowiada za to PO.

tak zaciagnela za raczke kaczora do andrzeja jeszce przed wyborami prezydenckimi. glsowala za nim w wybnorach na marszlaka sejmu i stwiedzila wbrew temu co mowila kilka miesiecy wczesniej ze to kompetnetny i uczciwy polityk.

> P.S.
                    > Zacznij pisać posty w Wordzie i przeklejaj. Unikniesz błędów typu "rze"
                    > zamiast "że". Ja tak robię, bo się różne panie czepiają:)

za ledy przepraszam to wybnika m in z szybkosci pisania z braku czasu nie bede malowal w wordzie. pisze tez bez polskich znakow wiec world podkreslilby mi wszystko. pozdrawiam black
                  • jacek.zienkiewicz Re: mam przykrą wiadomość Black 28.10.05, 01:54
                    Chwała Bogu że nie powstała koalicja PO-PiS.
                    Kaczory zrobiły ostry skęt w stronę narodowego-socjalizmu i marzy im się rola
                    dwuosobowego (za to jednojajowego) wodza. Skądś to powinniśmy pamiętać.
                    A w taką układankę nie ma się co wplątywać.
                    Pzdr
                    JZ
        • Gość: K.F. Re: widzialem IV RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 20:19
          Blekuś, to nie krasnoludki czy towarzysze z ZSRR poszli do urn!
          Zgotowaliśmy sobie sami to klasyczne polskie piekiełko.
          Tu, w Szczecinie, możemy przynajmniej powiedzieć, ze nasze głosy, w regionie,
          były nieco bardziej racjonalne niz gdzie indziej.
          Jest szansa w czasie wyborów samorzadowych, że te lokalne wybory bardziej właściwe.
          Że koniec z wiarą i nadzieją - że patrzymy realnie na rzeczywistość. Że myślimy
          o jutrze a nie o historii. Że wybieramy nie mniejsze czy wieksze zło, czy
          przeszłość "komuchowatą" itp. ale patzryny ma przydatność konkretnych ludzi do
          konkretnych zadań.
          Im wiecej będzie niezależnych od oszołomów województw, tym mniej będzie szans na
          wygłupy władz centralnych.
          I nie dajmy się wpuszczać w zabawy zastępcze typu dyskusja narodoowa o życiu
          poczętym, albo czy "homo nie wiadomo" to zboczek czy normals.
          Liczy się region, jego gospodarka, standard życia ludziw regionie,
          funkcjonowanie miast, wsi, ochrona zdrowia, kultura itp.
          To jest nasza mała ojczyzna. Mamy sąsiadów za Odrą, dobrych przyjaciół w Skanii
          szwedzkiej, euroregion itp.
          Im wiekszą wyrobimy sobie i w sobie autonomie, tym łatwiej będzie nam znosić to
          co nas otacza.
          Jak się z naszych tubylców załapał do Sejmu czy rzadu - pilnie powinniśmy na
          niego patzrec, wymagać, gonić do roboty, przepytywać.
          I rozliczac. Bo jeden z drugim żyje z naszych pieniędzy.
          Płacimy za niego - to i wymagajmy.
          Zero połażliwości.
          Są media, można to całe towarzysto monitorować i rozliczac - ale nie z dziadków
          w Wermachcie czy kochanek, ale z roboty, stanowionego prawa w w Sejmie, z pracy
          w rządzie. Zero tolerancji dla głupoty.
          • blackexit Re: widzialem IV RP 26.10.05, 20:30
            Gość portalu: K.F. napisał(a):

> Blekuś, to nie krasnoludki czy towarzysze z ZSRR poszli do urn!
            > Zgotowaliśmy sobie sami to klasyczne polskie piekiełko.

kto my? ty glosowalas na sld.

>
            > Jest szansa w czasie wyborów samorzadowych, że te lokalne wybory bardziej właściwe.

no ale co nam po lokalnych. wiadomo z ewygra piechota a jelsi pis zafunduje nam do tego wojewode jakiegos z pgr? lokalnie mnie polityka malo interesuje jestem tu tymczasowo. zgnoil jurczyk szczecin ale jak kaczynski z lepierem zgnoja cala polske to jest to wiekszy problem

> I nie dajmy się wpuszczać w zabawy zastępcze typu dyskusja narodoowa o życiu
            > poczętym,

to jest juz sprawa zamknieta. mnie martwia spraswy gospodarcze w latrwy sposob mozna doprowadzic w polsce do zalamania gospodarczego i co nam po jakims tam loklalnym patriotyzmie?

>
            > Są media,

lokalna tv i radio np? ak jak sluza komuchom wiernnie jak psy tak samo bedzie z samoobrona.

można to całe towarzysto monitorować i rozliczac - ale nie z dziadków
            > w Wermachcie czy kochanek, ale z roboty, stanowionego prawa w w Sejmie, z pracy
            > w rządzie.

mozna, a potem ci i tak polowa nie pojdzie na wybory i bedzie miala wrazenie ze wszyscy kradna i wobec tego trzeba wziac uczciwego ziemniaka i on wezmie tych wszystkich inteligencikow za morde i po du[pie przylozy. media zamknie krytykantow zagoni na role pieniadze dodrukuje z ue wystapi. pozdrawiam black
            • Gość: Roy Re: widzialem IV RP IP: 80.55.148.* 26.10.05, 21:28
              Czesc blackexit,
              Ciekawie piszesz - wyjasnij mi w zwiazku z twoja ocena sytuacji co takiego
              zrobilaby PO w sytuacji odwrotnej - przeciez przewidywala taka sytuacje(
              Premier z Krakowa i Prezydent Tusk). Czy PiS nie daje im tyle ile sami chcieli
              oddac dla przyszlego koalicjanta? Czy spoleczenstwo glosujace na PO nie zostalo
              oszukane? Nigdzie nie widzialem informacj w trakcie kampani ze jak PO nie
              uzyska wiekszosci w Parlamencie i Tusk przegra w wyborach prezydenckich to nie
              podpisze umowy koalicyjnej. Ciekawe ilu wtedy zaglosowaloby na nich obywateli
              RP. Taktyka nie wchodzenia do koalicji przyjeta przez PO jest samobojcza dla
              partii - gdyz trzeba splacic dlugi (nawet nie finansowe one wbrew pozorom nie
              byly najwazniejsze ale tych obietnic wyborczych danym roznym ludziom ktorzy
              uwierzyli sadazom ze PO wygra i bedzie to mozna zdyskontowac, przygotowac sie
              do wyborow samorzadowych - kto teraz uwierzy PO ze nie postapia ich
              przedstawiciele inaczej niz obiecywali. W polityce zawsze trzeba sie liczyc ze
              narod wybierze inaczej ( pan Kwasniewski niedwano zachcajac do wyborow
              twierdzil ze to dzien najwazniejszy to dzien kiedy narod ma glos - no i prosz
              vox populi - vox dei, a teraz cos sie nie podoba . Tak trudno dla PO powiedziec
              ze obrazili sie na wyborcow gdyz wyborcy nie zaglosowali jak sugerowaly sadaze(
              te sadze to temat do oddzielnej dyskusji - przewaga prawie 20 punktow to cos
              dziwnego - tak, tak to nie pomylka 20, porownaj ile punktow dawaly przewagi
              Tuskowi a iloma wygral Kaczynski a blad mial wynosic mniej niz 3% no i co ??)
              Czyli Realia sa takie - jesli PiS nie stworzy koalicji z PO to za rok PO nie
              istnieje w wyborach samorzadowych (kto im pozyczy kase na przegrane wybory?
              drugi raz juz im nikt nie uwierzy ze sadaze daja im zwyciestwo)natomiast PiS ma
              rok spokojnych rzadow gdyz odwolac rzad morzna tylko nie uchwalajac budzetu
              czyli za rok . Przez ten rok PiS przygotowuje reforme panstwa oraz wyszarpuje
              poszczegolnych poslow i grupy z szeregow PO (a bedzie mial im co dac,oj bedzie
              gdyz sam PiS nie dysponuje tak szeroka lawka kadry zeby wszystkie stanowiska
              obiac )Za rok ma juz wiekszosc w Sejmie i zaczynaja sie ustwawy naprawiajace
              panstwo oraz zmiane Konstytucji. Sorzystaja na tym obywatele oraz
              przedstawiciele odlamu PO ktorzy zmienia druzyne. Jesli w wyborach
              samorzadowych PiS obejmie wiekszosc stanowisk wybieralnych to naprawde juz nikt
              nie bedzie pytak o PO i tak skonczy sie sen o panstwie liberalnym typu Irlandia
              a zacznie sie historia panstwa prawicowo- katolickiego w gloszonej ideologii a
              socjalnego w realizowanych postulatach. mozna zadac sobuie pytanie skad ten
              rzad wezmie kase na to - no coz moze i nie znajdzie tej kasy ale bedxzie o tym
              mozna powiedziec dopiero za cztery lata. I wtedy ponownie narod bedzie mial
              glos- ale juz jak sadze PO nie bedzie tylko jeszcze wiecej populistow. Taki
              bedzie skutek obrazania sie PO na spoleczenstwo - im gorzej tym lepiej. Ja
              osobiscie z zaciekawieniem obserwowalbym sytuacje gdyby PO nie weszlo do
              koalicji gdyz moze po nowych wyborach za jakies cztery lata lider
              zachodniopomorskiego PO Zaremba K.P. pokazalby do jakiej pracy sie nadaje z ty
              zdobytym doswiadczeniem gdyz poslem z zachodniopomorskiego to on juz chyba nie
              bedzie. Moze wystartuje z Warszawy? Kto wie. Ale tak powaznie, sadze ze, zdrada
              zaufania wyborcow ktorzy oddajac swoj glos na PO oddawali go na koalicje odbije
              sie czkawka temu ugrupowaniu i doprowadzi do jego rozpadu. Cby nie gdyz to
              liberalne skrzydlo jest potrzebne tak jak byloby potrzebne socjalne w odwrotnej
              sytuacji gdyby to PO "wzielo wszystko".Pozdrawiam roy
              • blackexit Re: widzialem IV RP 26.10.05, 22:05
                Gość portalu: Roy napisał(a):

> Czesc blackexit,
                > Ciekawie piszesz - wyjasnij mi w zwiazku z twoja ocena sytuacji co takiego
                > zrobilaby PO w sytuacji odwrotnej

czesc. nie mam pojecia co by zrobila oceniam sytuacje aktualna nie jestem futurologiem. mamy do czynienia z koalicja z samoobrona i wyjatkowo niemroalnym rozpoczeciem rewolucji moralnej.

- przeciez przewidywala taka sytuacje(
                > Premier z Krakowa i Prezydent Tusk). Czy PiS nie daje im tyle ile sami chcieli
                > oddac dla przyszlego koalicjanta?

ano nie. umowa byla ze ci wyznaczaja premiera a ci marszalka sejmu. nie o tym ze maja sie oni jakos podbac drugiej partii. wiadomo ze z marcinkiewicza nie jest premier a kukielka jakas no ale po go zaaprobowala tak samo powinno byc z komorowskim. rzeczywiscie pisowi po wygranej kaczynskiego odbilo i wcale tej po nie chca. stawija warunek ze albo realizujecie nasz program (np w sluzbie zdrowai albo kretynizmy gospodarcze albo won. tu nie ma zadnego pola kompromisu. jest buta chamstwo i zacietrzewienie sprzedanie glosow samoobrony za wicemarszalka nominowanie pospolitego kryminalisty.

Czy spoleczenstwo glosujace na PO nie zostalo
                >
                > oszukane?

bylbym oszukany gdyby bez zadnych ustepstw weszli do rzadu i firmowali bezsensowne pomysly pisu i jakas koalicje parlamentarna z samoobrona.

Taktyka nie wchodzenia do koalicji przyjeta przez PO jest samobojcza dla
                > partii - gdyz trzeba splacic dlugi

po prawdopodobnie w tym rzadzie nie byloby w stanie zrealizowac ani jednego punktu swojego progrmu to nie jest partia socjalizmu gospodarczego, kolesiostwa partyjnego i sloganow religijnych. jesli nie ma mozliwosci realizacji to dobrze ze nie wchodzi. a co do samej taktyki to dla nich sytuacja jest kiepska obojetnie w ktora strone pojda. jak wejda to skancza jak uw a jak nie wejda to pisowcy oskarza ich ze nie chca budowac polski.

no i prosz
                > vox populi - vox dei,

moze w rzymie tutaj vox populi okazal sie jak zwykle glosem motlochu i populistow.

> te sadze to temat do oddzielnej dyskusji - przewaga prawie 20 punktow to cos
                > dziwnego - tak, tak to nie pomylka 20, porownaj ile punktow dawaly przewagi
                > Tuskowi a iloma wygral Kaczynski a blad mial wynosic mniej niz 3% no i co ??)

z tego co pamietam juz w piatek pokazywano ze minimalnie prowadzi kaczynski. w polsce trudno jest zrobic sadaze bo spleczenstwo nie ma pojecia na kogo glosuje i po co. ludzie przeniesli swoje glosy miedzy kaczynskim i tuskiem w ciagu 2 tyg. normalne to nie jest. technika sadazowa tez zawodzi czyli np ankieterzy ktorzy lataja po miescie a nie uwzgledniaja wsi. a w miescie elektorat bardziej swiatly to tusk zyskiwal.

PiS ma
                >
                > rok spokojnych rzadow gdyz odwolac rzad morzna tylko nie uchwalajac budzetu
                > czyli za rok .

spokojnych. powiedzmy. w czasie tego roku cos ptrzeb zrobic. nie sztuka jest zasiadac na stolku. polska jest krajem biednym i zacofanym nie sadze zeby z marcinkiewiczem poszla jakos daleko do przodu. no i w miedzy czasie trzeba bedzie dawac zrec samoobronie za przepychanie kolejnych ustaw. pis utuczy samoobrone ktora zaprowadzi nam buraczany zamordyzm tylko dzieki pazernosci i glupocie kaczynksich.
                Za rok ma juz wiekszosc w Sejmie i zaczynaja sie ustwawy naprawiajace
                > panstwo oraz zmiane Konstytucji.

chyba jestesmy w oparach absurdu. nie da sie zmienic konstytucji bez po. na jaka zmienic na taka ze wszystko jest katolickie od poczatku do konca? dac kaczynskiemu dekrety z moca ustawy? dziekuje ja wysiadam.

i tak skonczy sie sen o panstwie liberalnym typu Irlandia
                >
                > a zacznie sie historia panstwa prawicowo- katolickiego w gloszonej ideologii a
                >
                > socjalnego w realizowanych postulatach.

niezle. ja wysiadam jak mowie. nie chce zyc w katolickim socjalizmie. czyli byc okradanym z iminiem Najwyzszego na ustach. kleska Polski. amen.
                pozdrawiam black

>
                • Gość: Roy Re: widzialem IV RP IP: 80.55.148.* 27.10.05, 12:57
                  Czesc,
                  Nie kazdy mooze sobie na to pozwolic co Ty Blackie, Niektorzy po prostu nie
                  moga wysiasc gdyz - nie dysponuja odpowiednim wyksztalceniem (chocby
                  lingwistycznym), - nie moga oposcic rodzin ze wzgledow spolecznych (np. chora
                  matka), - odpowiada im idea panstwa opiekunczego lub tez w swojej nienawisvci
                  oczekuja po prostu rozlczenia zlodzieji i oszustow w bialych kolnierzykach
                  ktorzy ukradli im Polske (tak jakos sie sklada ze ci panowie a przynajmniej ich
                  wiekszosc maja czerwone koszule). Przypomne ze i marszalek Pilsudzki wysiadll z
                  tramwaju o nazwie socjalizm na przystanku niepodleglosc - dlaczego nie dac
                  szansy PiS-owi. Jak sadze za wczesnie na uogolnienia - wyborcy po prprostu
                  widza ten spektakl ktory im sie serwuje i jak to wyborcy im wystarczy po
                  prostu chleb gdyz igrzyska sie juz zapowiadaja. Masz racje co do tego ze w
                  obecnej sytuacji politycznej kazdy wybor PO bylby wyborem obarczonym duzym
                  marginesem bledu ale ta partia musi dokonac tego wyboru. Nikt za nich tego nie
                  zrobi ani tez nikt za nich nie bedzie ponosil konsekwencji ich decyzji. Za rok
                  wybory samorzadowe i wtedy dopiero sie oksaze czy wybrali dzume czy cholere.
                  Przed PiS tez stoi trudne zadanie - budowa panstwa prawa bedac wpychanych przez
                  PO w ramiona Samoobrony oraz zachowanie umiaru ideologicznego mimo naciskow LPR
                  i ojca Rydzyka gdyz zasiadamy w wiekszej organizacji europejskiej jaka jest UE.
                  W zwiazku z tym wszystkim skoro kolalicja nie zostala zawarta to na jakie umowy
                  co do marszalka Sejmu ma prawo powolywac sie PO? Skoro demokratyczne procedury
                  pozwalaja zwycieskiej partii "wziasc wszystko " to dlaczego mialaby sie
                  samoograniczac ze szkoda dla swojej wizji panstwaskoro tworzy rzad
                  miejszosciowy. Tak co do konstytucji to zgoda jej zmiana wymaga wiekszosci w
                  Parlamecie 2/3 ale w obecnej sytuacji politycznej ta zmiana nie jest potrzebna
                  zeby realizowac postulat budowy IV RP o iczyscic kraj z bagna koreupcji czy tez
                  czerwonej pajeczyny. Po prostu w sposub demokratyczny zostaly objete te urzedy
                  ktore na takie dzilania daja przyzwolenie. Zyjemy w wolnym kraju i kazdy tak
                  jak ty moze "wysiasc" i budowac swoje zycie i szczescie w innym kraju UE taka
                  jest miedzy innymi roznica pomiedzy naszym krajem w sytuacji obecnej a PRL
                  gdzie obywatel nie mial takiego wyboru. I wlasnie za to nalezy takim ludziom
                  jak Kaczynscy, Geremek, Tusk, Walentynowicz, Walesa oraz milionom innych
                  podziekowac. Tak, tak Blackie zeby kazdy z nas mial wybor a nie zeby to za
                  niego urzednik decydowal czy ma prawo do szczescia czy tez nie. A poniewaz
                  obecnie istota sporu dotyczy sprawiedliwosci to powiedzialbym zeby kazdy z nas
                  mial prawo do uczciwego i rzetelnego procesu, nieprzekupnego sedziego i
                  ochrony prawnej a nie zeby to za niego urzednik sadowy , czy tez funkcjonariusz
                  publiczny decydowal czy ma prawo do rzetelnego procesu (vide Rywin) czy tez
                  nie (vide chlopak co sfalszowal legitymacje). I wlasnie dlatego miliony ludzi
                  poparly Kaczynskiego gdyz to wlasnie on w ich wyobrazeniach dawal im gwarancje
                  proby naprawy zepsutego przez klike prezia systemu - taka samo iluzje wolnosci
                  jaka dal im Walesa ale tak juz dzialaja mity, legendy itd. jest to problem dla
                  socjologow spoleczenstw. Po prostu z tymi prawami trzeba umiec sie pogodzic a
                  jesli jakis strateg - np. Jaroslaw Kaczynski wykorzysta to w swojej strategii
                  wyborczej - coz ma do tego prawo tak jak i jego przeciwnicy a my wyborcy mamy
                  wlasny rozum zeby nim sie kierowac przy wyborach. Oczywiscie pytanie czy takie
                  a nie inne dzialania polityczne beda dobre dla Polski- no coz kazda ekipa ma
                  swoja wizje naszej ojczyzny - moze za jakis czas narod przekona sie do
                  liberalnych hasel gloszonych przez obecnych liderow PO i zaglosuje na nich ale
                  to jak wiemy dopiero przyszlosc lub tez nie. Nadzien dzisiejszy zostalo
                  postawione pytanie czy PO bedzie budowac nowa Polske z PiS w takiej
                  konfiguracji politycznej jaka zaistniala - odpowiedz juz z doniesien prasowych
                  znamy wiec ja zaakceptujmy i obserwujmy dzialania tej ekipy. Mamy przeciez
                  wolna prase ktora swoja sile pokazala w kampani ujawniania coraz to nowych
                  przestepstw dokonywanych przez czlonkow poprzedniej ekipy lub ich poplecznikow
                  politycznych. Poczekajmy z krytyka jesli beda powody a nie wybiegajmy z tym do
                  przodu. ZA moze ten rzad wprowadzi caly pakiet ustaw liberalizujacych
                  gospodarke a moze nie poczekajmy na te propozycje i odnosmy sie do faktow.
                  Natomiast dzialacze, poslowie z PO nie angazujac sie w budowe nowego panstwa
                  nie popelnia bledu i zdyskontuja porazki albo w przypadku powodzenia przylacza
                  sie do zwyciescy. Pokaza to nastepne wybory. Pozdrawiam roy
                  • blackexit Re: widzialem IV RP 27.10.05, 20:28

> Czesc,
                    > Nie kazdy mooze sobie na to pozwolic co Ty Blackie, Niektorzy po prostu nie
                    > moga wysiasc gdyz - nie dysponuja odpowiednim wyksztalceniem (chocby
                    > lingwistycznym), - nie moga oposcic rodzin ze wzgledow spolecznych (np. chora
                    > matka), - odpowiada im idea panstwa opiekunczego lub tez w swojej nienawisvci
                    > oczekuja po prostu rozlczenia zlodzieji i oszustow w bialych kolnierzykach
                    > ktorzy ukradli im Polske (tak jakos sie sklada ze ci panowie a przynajmniej ich
                    >
                    > wiekszosc maja czerwone koszule).

nierozumiem cie. to co mowisz jest czystym populizmem neistety. musisz przejsc na jezyk bardziej szczegolowy. kto ma byc rozliczony i jak wszyscy w baialych koszulach czy w czerwonych czy tez inne kolory? ze neiktorzy chcieliby panstwa opiekunczego to ja wiem, ale albo polska BeDZIE BOGATA I SILNA ALBO OPIEKUNCZA. OPIEKUNCZA BYLA PRZEZ POPRZEDNIE 60 LAT SPROWADZALO SIE TO DO KLEPANIA BIEDY PRZEZ CALOSC POZA ELITA WLADZY. (sorki capslock). wiadomo ze sa ludzie ktorzy chciliby niepraciowac i dostawac kase bo sa tak przez prl nauczeni. rolnik siedzi i czeka na doplaty potem ukradnie wszystko z pgr wewentualnie od sasiada i bedzie narzekal na balcerowicza itd.

Przypomne ze i marszalek Pilsudzki wysiadll z
                    >
                    > tramwaju o nazwie socjalizm na przystanku niepodleglosc - dlaczego nie dac
                    > szansy PiS-owi.

zeby wysiadl? pis wsiada do socjalizmu bo taki widzi interes wuyborczy a co do nierealnosci i szkodliwosci socjalizmu w gospodarce sami wiemy od lat conajmniej kilkudziesieciu. socjalizm z poczatku wieku oznaczal tez cos innego niz obecnie w polsce pps byla silna partia niepodleglosciowa i to byla podstawa programu na poczatek i to przyciagalo pilsudskiego.
                    Masz racje co do tego ze w
                    > obecnej sytuacji politycznej kazdy wybor PO bylby wyborem obarczonym duzym
                    > marginesem bledu ale ta partia musi dokonac tego wyboru. Nikt za nich tego nie
                    > zrobi ani tez nikt za nich nie bedzie ponosil konsekwencji ich decyzji.

wybor jakbny za nich podjal pis szczegolnei ejsli prawda jest to ze rozmowy z samoobrona trrwaly juz wczesniej, wtedy gdy orzucili kanddydata PO na marszalka i wtedy gdy zaproponowali im wylacznie wlasnego programu w rzadzie.

Za rok
                    > wybory samorzadowe i wtedy dopiero sie oksaze czy wybrali dzume czy cholere.
                    > Przed PiS tez stoi trudne zadanie - budowa panstwa prawa bedac wpychanych przez
                    >
                    > PO w ramiona Samoobrony

bez przesady kto kogo wpycha? nie ma bardziej antyziemniaczanej partii w polsce niz PO. a od dzis wiemy ze kaczynscy prowadzili rozmowy z lepperem jzu przed wyborami prezydenckimi i widzimy za co sprzedali temu przestepcy fotel wicemarszalka.

o
                    > W zwiazku z tym wszystkim skoro kolalicja nie zostala zawarta to na jakie umowy
                    >
                    > co do marszalka Sejmu ma prawo powolywac sie PO?

moment glosowania wynikal tylko i wylacznie z woli pisu. przypuszczam ze wlasnie po to tak to ulozyli: czyli opor w negocvjacjach plus wczesny wybor marszalka jako element nacisku czyli albo robicie to co my wam dykitujemy albo won bo wspanialy pan lepper juz czeka na koalicje.

Skoro demokratyczne procedury
                    > pozwalaja zwycieskiej partii "wziasc wszystko " to dlaczego mialaby sie
                    > samoograniczac

no ok nie musi sie wogole ograniczac moga postawic szubienice na kazdym stadionie, bo przeciez wygrali wybory. umowa z po byla jasna ten co wygra daje premiera ten co bedzie 2 daje marszalka sejmu ale jak wygrali zachlysneli sie wladza zchamieli do reszty przestali odzywac sie do dzinnikarzy sopoleczenstwa i sibie nawzajem. oni maja wszystko reszta moze im skoczyc. wiec prosze niech rzadza jzu widac jak reagyuje zlotowka i jak reaguje swiat.

ta zmiana nie jest potrzebna
                    > zeby realizowac postulat budowy IV RP o iczyscic kraj z bagna koreupcji czy tez czerwonej pajeczyny.

kilka tych wyrazow jest ideologia na potrzeby wyborcow. nikt niczego nie oczysci z tzw bagna korupcji. cos takiego jak IV czy V czy X RP nie powstanie dlatego ze sobie kaczynski ja tak nazwie. nazwy przydziela historia po wielu latach. nadal mamy II RP a to cop pokazuje pis i kaczynski to jest znacznie wieksza zenada niz w czasach sld gdy wydawalo sie ze juz siegnelismy bruku.

Zyjemy w wolnym kraju i kazdy tak
                    > jak ty moze "wysiasc" i budowac swoje zycie i szczescie w innym kraju UE taka
                    > jest miedzy innymi roznica pomiedzy naszym krajem w sytuacji obecnej a PRL

ok ale podobienstwo jest takie ze znwou nie ebdzi emozna sie czuc w kraju rzadzonym przez kaczorow i leppera u siebie. znowu trzeba emigrowac bo pazerny i glupi motloch dorwal sie do wladzy.

Tak, tak Blackie zeby kazdy z nas mial wybor a nie zeby to za
                    > niego urzednik decydowal czy ma prawo do szczescia czy tez nie.

niestety w tej niby 4 RP urzendik ma decydowac o znacznie wiekszej ilosci spraw niz w niby 3.

A poniewaz
                    > obecnie istota sporu dotyczy sprawiedliwosci to powiedzialbym zeby kazdy z nas
                    > mial prawo do uczciwego i rzetelnego procesu, nieprzekupnego sedziego i
                    > ochrony prawnej a nie zeby to za niego urzednik sadowy , czy tez funkcjonariusz
                    >
                    > publiczny decydowal czy ma prawo do rzetelnego procesu (vide Rywin) czy tez
                    > nie (vide chlopak co sfalszowal legitymacje). I wlasnie dlatego miliony ludzi
                    > poparly Kaczynskiego

miliony polakow nie maja na codzien do czynienia z sadami. pewnie wymagaja one jakiejs naprawy np wprowadzenia komputerow ale nie trzeba tego okraszac sloganami ideologicznymi potrzeba pramatykow rodem z po nie ideologow od machania szubinica rodem z pis.

moze za jakis czas narod przekona sie do
                    > liberalnych hasel gloszonych przez obecnych liderow PO i zaglosuje na nich ale
                    > to jak wiemy dopiero przyszlosc lub tez nie.

no i mamy iles tam dziesiat lat mi sie nei che czekac do smierci az jakis motloch ze wsi pgrowskiej sie przekona. potrzeba ograniczyc prawa wyborcze dla ciemnoty i zakazac kandydowania przestepcom jak lepper. a wynieranie go przez kolesi z pis w zamian za glosy na fotle to jest czysty skandal i pelna degrengolada.

Poczekajmy z krytyka jesli beda powody a nie wybiegajmy z tym do
                    > przodu.

mozmey krytykowac fakty: proggram pis to jest jakis fakt. jest on zupelnie glupi jesli chodzi o gospodarke, szkodliwy jesli chodzi o pilityke zagraniczna. faktem jest tez obecne poczynania polityczne pis czyli promowanie parti przestepcow i ignorantow z ktora sobie zawarli kolaicje zestawiajac to ze sloganami o rewolucji moralnej jestemy w stanie wskazac z kim mamy do czynienia: malymi pazernymi na wladze za wszelka cene, butnymi i pozbawionymmi pomyslow facecikami.

ZA moze ten rzad wprowadzi caly pakiet ustaw liberalizujacych
                    > gospodarke a moze nie poczekajmy na te propozycje i odnosmy sie do faktow.

moze wprowadzi ale ich propozycje sa antyliberalne i komunistyczne wiec nie wiem czemu mamy miec taka nadzieje.
                    pozdrawiam black
                    • Gość: Roy Re: widzialem IV RP IP: 80.55.148.* 27.10.05, 21:44
                      Czesc,
                      No,no Blackie ale mi dales - rozparujac to z punktu spiskowej teorii dziejow
                      nakrzyczales celowo a nie z przypadku (ten Caps Lock)ha,ha ale ad rem:
                      1. Zwyciestwo PiS-u w wyborach parlamentarnych to byla niespodzianka (nie tylko
                      dla innych partii ale i dla nich)w zwiazku z tym trudno mowic ze to
                      przewidzieli.
                      2.Prawdopodobnie mozna bylo zakladac ze jesli nie wygra kandydat PO w pierwszej
                      turze wyboropw prezydenckich to o wyborze prezydenta RP zadecyduja glosy
                      elektoratu lewicowego.Dlaczego wiec miec o to pretensje do PiS-u ze lepiej
                      potrafil w drugiej turze zgrac o ten elektorat. Jesli cena bylo miejsce
                      wicemarszalka no to coz Paryz wart jest mszy - znasz to przeciez to polityka i
                      w zwiazku z tym oceny moralne takiego czy innego dzialania sa nieadekwatne
                      liczy sie skutecznosc.
                      3.Zarzucasz mi populizm jesli mowie o stworzeniu pewnych mechanizmow ktore
                      pozwola mowic o Polsce jako o panstwie prawa sorry to ja czegos chyba nie
                      zrozumuialem glosujac na PiS. Ja wlasnie tego od nich oczekuje .
                      4.Co do koloru tych wspomianych przezmnie koszul to przyznam sie ze bylo pelno
                      informacji w prasie na ten temat w ostatnim czasie. nawet jedna jest chyba w
                      dzisiejszych serwisach - ale oczywiscie nie tylko ta opcja ma monopol na
                      popelnianie czynow bezprawnych o ex-posle AWS tez dzisiaj jest w mediach.
                      5.Osobiscie nie jestem rolnikem ktory musi cos ukrasc ani tez
                      przedstwicielem "glupiego motlochu" ktory dorwal sie do wladzy ale wybacz
                      urazilo mnie takie okreslenie przez Ciebie ludzi ktorzy oddali swoje glosy na
                      partie ktora jak sadze nie nalezy do Twoich faworytow. To po prostu bylo
                      aroganckie i jak pewnie przeanalizujesz podobne zachowanie PO wlasnie
                      zadecydowalo w wyborach o wyniku. A wladze temu "motlochowi" wlasnie daje
                      system polityczny w ktorym zyjemy czyli demokracja.
                      6.Jakakolwiek koalicja z SO i LPR (formalna czy tez nie)to koniecznosc jesli PO
                      tak postepuje jak obrazona pensjonarka a jak sadze wiekszosc z politykow (w tym
                      i z PO) nie bedzie chciala podawac sie ponownie procedurze wyborczej - wiec ten
                      rzad napewno powstanie (i nic do tego nie maja hipokrytyczne glosy o kosztach).
                      7.Co do Twojego oburzenia ja jestem w stanie Ciebie zrozumiec i polemizowac
                      badz zgodzic sie z Twoimi logicznymi czy tez emocjonalnymi argumentami - ale
                      musisz pamietac ze wiekszosc wyborcow nie kojarzy w sposub makroekonomiczny i
                      nie zastanawia sie nad ekonometria tego budzetu tylko wierzy lub nie w
                      obietnice wyborcze przywodcow. Ja slyszalem dzisiaj glosy kilku pan ktore
                      oddaly glos na kandydata Tuska kierujac sie jego wygladem i wcale tych
                      wyborczyn nie obchodzil jego program wyborczy - ba gdyby tak bylo to wybory
                      wygrywalby w cuglach "hydraulik z Polski" a nie jakis tan dr prawa z Sopotu
                      gdyz posture ma mizerna.
                      7.System w ktorym zyjemy oddaje prawo wyborcze bierne i czynne wszystkim
                      obywatelom tego panstwa w stosownym wieku wiec jak sadze napewno nie jest
                      to "Utopia" gdzie rzady sprawowali by medrcy ale trowniez instynkt
                      samozachowawczy spoleczenstwa mowi mu ze nie nalezy wybierac do rzadzenia
                      panstwem sprztaczki- choc inny klasyk nie mial nic przeciwko temu. Tez jak
                      sadze znasz te dziela? Wytlumacz mi zatym dlaczego PO chcaca ponosic pelna
                      odpowiedzialnosc za panstwo nie wstawi wlasnych ekspertow- tak lista kadrowa na
                      lawce rezerwowej PiS-u nie jest dluga wiec nawet nie wchidzac do koalicji mozna
                      naprawiac panstwo. No ale nie korzystaloby sie wtedy z przywilejow wladzy.
                      7. Miliony POlakow nie maja na codzien do czynienia z zakladami pogrzebowymi a
                      jednak "sprawa lowcow skor" wstrzasnela spoleczenstwem - Czy to znaczy ze jesli
                      wymiar sprawiedliwosci jest przegnily to to nie obchodzi nas obywateli - oj nie
                      Blackie wlasnie dlatego PiS partia o socjalnym nastawieniu wygralo wybory. Vox
                      populi powiedzial dosc - chcemy panstwa prawa.PiS wyszlo naprzeciw temu
                      ztczeni , ba trafnie je wyeksponowalo - a wynik juz znasz.
                      8.Zlotowka reaguje tak na brak rzadu jesli PiS stworzy rzad (nawet
                      mniejszosciowy)wachania ustana natomiast zaznaczac sie bedzie tendencja
                      oslabiania zlotego. Czy to dobrze ? Hmm, zalerzy dla kogo np. eksporterzy nic
                      nie beda mieli przeciwko.
                      9. Co do komentarzy zagranicznych to sa one wywarzone i w zasadzie tylko glosy
                      z Brukseli ostrzegaja o mozliwych konsekwencjach w przypadku lamania Konwencji
                      Praw Czlowieka i Podstawowych Wolnosci chodzi o prawa mniejszosci seksualnych
                      oraz o ponowne wprowadzenie kary smierci . Coz moze by spoleczenstwo sie
                      wypowuiiedzialo na ten temat w referendum a panstwo postapi zgodnie z wola
                      narodu (nie bedzie w zwiazku z tym ostrzezen gdyz byloby to wtracanie sie do
                      suwerennych decyzji juz nie tylko panstwa ale i narodu).
                      10. Co do uwag dotyczacych ideologi na potrzeby wyborcoew to zobaczymy czy
                      zostana przeprowadzone rzetelne procesy np. ludzi ktorzy manipulowali "i
                      czasopisma" dopiero wtedy bedziemy mogli powiedziec czy byly tofrazesy na
                      uzytek wyborcow czy tez prawda o IV RP.
                      niestety i tym razem nie masz racji w momencie zmiany konstytucji bedzie mozna
                      mowic o IV RP nie czekajac na historykow. Historycy w ten umowny sposob
                      okreslja charakterystyczny okres dziejow. Moze ten okres zacznie sie odbudowa
                      panstwa prawa i ie bedzie wiecej nazywany kaczyzmem? To wlasnie okresla
                      potomkowie obecnych mieszkancow terenow miedzy Odra a Bugiem.Qui sabe?
                      11. Mam pozaty cicha nadzieje ze jednak zrezygnujesz z wyjazdu gdyz na tym
                      forum tylko kilku forumowiczow (bez wzgledu na ich zapatrywania polityczne)
                      potrafi byc tworczymi i krytycznymi (a nie krytykanckimi) dyskutantami. Ty
                      wlasnie Blackie wg.mnie do takich nalezysz i z przyjemnoscia czytam Twoje
                      wypowiedzi na roznych forach. Bez Ciebie bedzie tutaj ubozej.
                      12. Ja tez nie sadze zeby PiS wprowadzil jakies liberalne ustawy ale przeciez
                      wiekszosc spoleczenstwa ich nie chce wiec dlaczego mialby cos takieggo
                      wprowadzac. Nawet w chwili obecnej nie musi tego robic ze wzgledu na
                      koalicjanta. Wiec po co zrazac sobie elektorat przed wyborami samorzadowymi.

Reasumujac Blackie - PiS realizuje zasdy Realpolityk gra tak jak oczekuje
                      wyborca i nie skarzy sie na niego , nie probuje oceniac sp[oleczenstwa ani tez
                      go nie obraza. Moze to jest cena sukcesu. A z drugiej strony jak sadzisz czy
                      Paryz wart byl mszy? No popatrz a jak sie to skonczylo dla hugenotow.
                      Pozdrawiam roy
                      • blackexit Re: widzialem IV RP 28.10.05, 10:37

> 2.Prawdopodobnie mozna bylo zakladac ze jesli nie wygra kandydat PO w
                        pierwszej
                        >
                        > turze wyboropw prezydenckich to o wyborze prezydenta RP zadecyduja glosy
                        > elektoratu lewicowego.Dlaczego wiec miec o to pretensje do PiS-u ze lepiej
                        > potrafil w drugiej turze zgrac o ten elektorat. Jesli cena bylo miejsce
                        > wicemarszalka no to coz Paryz wart jest mszy - znasz to przeciez to polityka

to bagno nie polityka. sprzedawanie foteli w zamian za glosu nijak ma sie do
                        glosow naprawy panstwa rewolucji moralnej i innych bzdur. nie jest to tez po
                        prostu sprzedawanie ale sprzedawanie partii najbardziej zagrazajacej bytowi
                        panstwa polskiego zatem dzilanie na szkode Polski swiadome i z premedytacja.

i

> liczy sie skutecznosc.

no to glosuj na sld albo samoobrone. najbardziej skluteczny byl hitler i
                        stalin. liczy sie skutecznosc. zalamujesz mnie.

> 3.Zarzucasz mi populizm jesli mowie o stworzeniu pewnych mechanizmow ktore
                        > pozwola mowic o Polsce jako o panstwie prawa

nie mowisz o konkretnych pomyslach ale o karaniu bialych koszlu czerwonych itd.

> 4.Co do koloru tych wspomianych przezmnie koszul to przyznam sie ze bylo
                        pelno
                        > informacji w prasie na ten temat w ostatnim czasie.

trzeba mowic o konkretnych osobach nie kolorach koszul.

> 5.Osobiscie nie jestem rolnikem ktory musi cos ukrasc ani tez
                        > przedstwicielem "glupiego motlochu" ktory dorwal sie do wladzy ale wybacz
                        > urazilo mnie takie okreslenie przez Ciebie ludzi ktorzy oddali swoje glosy na
                        > partie ktora jak sadze nie nalezy do Twoich faworytow.

wybacz.

A wladze temu "motlochowi" wlasnie daje
                        > system polityczny w ktorym zyjemy czyli demokracja.

mozna zmodyfikowac demkracje w kierunku zakazu startowania przestepcow i byc
                        moze zmiany sily glosu ludzi bez szkoly.

> 6.Jakakolwiek koalicja z SO i LPR (formalna czy tez nie)to koniecznosc jesli
                        PO tak postepuje jak obrazona pensjonarka

po jest systematycznie obrazana przez pis. postawili im warunki nie do
                        zaakceptowania przyjecia calosci ich programu i realizacji go ludmzi ktorymi
                        paluchem pokarze pis. zanim powstala koalicja pis juz wycial ich kandydatow na
                        marszalkow to co tu gadac.

> 7.Co do Twojego oburzenia ja jestem w stanie Ciebie zrozumiec i polemizowac
                        > badz zgodzic sie z Twoimi logicznymi czy tez emocjonalnymi argumentami - ale
                        > musisz pamietac ze wiekszosc wyborcow nie kojarzy w sposub makroekonomiczny i
                        > nie zastanawia sie nad ekonometria tego budzetu tylko wierzy lub nie w
                        > obietnice wyborcze przywodcow.

no wiec jest ciemna to jest rzeczywiscie pewien problem w polsce.

Wytlumacz mi zatym dlaczego PO chcaca ponosic pelna
                        > odpowiedzialnosc za panstwo nie wstawi wlasnych ekspertow- tak lista kadrowa
                        nalawce rezerwowej PiS-u nie jest dluga wiec nawet nie wchidzac do koalicji
                        mozna
                        >
                        > naprawiac panstwo.

nie rozumiem jak mialoby to wygladac. po ma swoich fachowcow np gronkiewicz
                        walz ale ta akurat pisow tez nie odpowiada. co maja oni robic poza rzadem. ich
                        rola bedzie teraz pokazanie alternatywy wobec socjalizmu pisu i samoobrony.
                        uratowanie tego panstwa przed zalewem ciemnoty i barbarzynstwa w gumofilcach.

> 7. Miliony POlakow nie maja na codzien do czynienia z zakladami pogrzebowymi
                        a
                        > jednak "sprawa lowcow skor" wstrzasnela spoleczenstwem - Czy to znaczy ze
                        jesli
                        >
                        > wymiar sprawiedliwosci jest przegnily

znowu uzywasz slow populistycznych mow konkretnie. wymiar nie jest przegnily
                        wymiar wymaga normalnej jakiejs korekty.

>
                        > Blackie wlasnie dlatego PiS partia o socjalnym nastawieniu wygralo wybory.
                        Vox
                        > populi powiedzial dosc - chcemy panstwa prawa.

pis wygralo wybory bo ludzie sa glupi i leniwi mysla ze ktos im zbuduje
                        mieszkanie ze nie trzeba bedzie pracowac bo panstwo da zasilek, bo boja sie
                        swiata, bo ogladaja tylko seriale z meblami ktorych nigdy sobie nie kupia i
                        reklamy samochodow na ktore ich nie stac. jesli ktos sie pojawi kto im to
                        obieca to na niego glosuja. a jak ktos powie ze trzeba na to samemu zarobic to
                        jest obrzydliwym liberalem co chce zaglady narodu polskiego.

> 8.Zlotowka reaguje tak na brak rzadu jesli PiS stworzy rzad (nawet
                        > mniejszosciowy)wachania ustana natomiast zaznaczac sie bedzie tendencja
                        > oslabiania zlotego. Czy to dobrze ? Hmm, zalerzy dla kogo np. eksporterzy nic
                        > nie beda mieli przeciwko.

wybacz ale pisowskie uznanie ze im ma sie slabsza walute tym lepiej jest
                        zupelnym skretynieniem. moim zdanime niestabilny rzad z poparciem populistow i
                        od nich zalezny jest duzym zagorzeniem gospodarczym co podkresla dzisiaj FT
                        podbnie pisza inne gazety europejskie przyjecie pislandu na swiecie jest bardzo
                        zle i polska juz dawno nie miala tak negatywnej prasy. wygrazanie kara
                        siemieerci i jakims referendum doprowadzic moze np do usuniecia polski z rady
                        europy to mega glupie i nieodpowiedzialne. mozna tez zrobic referendum w
                        sprawie obcicnania rak zlodzijom i publicznej chlosty i jestem pewien ze
                        wiekszosc bedzie za w tym ciemnym i glupim kraju.

> 10. Co do uwag dotyczacych ideologi na potrzeby wyborcoew to zobaczymy czy
                        > zostana przeprowadzone rzetelne procesy np. ludzi ktorzy manipulowali "i
                        > czasopisma" dopiero wtedy bedziemy mogli powiedziec czy byly tofrazesy na
                        > uzytek wyborcow czy tez prawda o IV RP.

procesy i tak beda z pisem albo bez ale jesli teraz sedziowie maja dawac surowe
                        wyroki bo tak zadecydowala rada partyjna kaczynskiego to juz zyjemy w
                        nienormalnym panstwie. jaka masz wiedze na temat materialow ze sledztwa w obu
                        sprawach zeby moc decydowac o tym jaki to bedzie wyrok sprawiedliwy>?

> niestety i tym razem nie masz racji w momencie zmiany konstytucji bedzie
                        mozna
                        > mowic o IV RP nie czekajac na historykow.

zmiany konstytucji nie bedzie. na szczescie. pewnie pomimo tego bedzie slychac
                        belkot o odnowie moralnej nawet jak juz zaczna sie afery rodem z pis. o wiele
                        lepiej sie kradnie z moralnoscia i Bogiem na ustach.

Historycy w ten umowny sposob
                        > okreslja charakterystyczny okres dziejow. Moze ten okres zacznie sie odbudowa
                        > panstwa prawa i ie bedzie wiecej nazywany kaczyzmem?

polski nie trzeb aodbudowywac polske trzeba reformowac. tez rzad to powrot do
                        socjalizmu i komuny okraszony TKM i kolesiostwem z AWS mozna nazwac to tylko
                        kaczyzmem marnowaniem kolejnych lat. modernizacja panstwa i nadanie mu
                        predkosci moze nastapic tylko i wylacznie poprzez liberalne mocne i glebokie
                        zmiany w kierunku liberalnym. takie jest doswiadczenie swiata. jestemy
                        kilkadziesiat lat za europa i rzady kanczynskich moga tylka ta roznice
                        poglebic.

> 11. Mam pozaty cicha nadzieje ze jednak zrezygnujesz z wyjazdu gdyz na tym
                        > forum tylko kilku forumowiczow (bez wzgledu na ich zapatrywania polityczne)
                        > potrafi byc tworczymi i krytycznymi (a nie krytykanckimi) dyskutantami. Ty
                        > wlasnie Blackie wg.mnie do takich nalezysz i z przyjemnoscia czytam Twoje
                        > wypowiedzi na roznych forach. Bez Ciebie bedzie tutaj ubozej.\

dzikei z amile slowa mi z toba rowniez milo sie gada. m. in dlatego ze duzo
                        piszesz i jest z czym podyskutowac. na razie nigdzie nie jade a jak pojade to
                        pewnie internet bede mial. to jest tez sprawa naszej nedzy szczecinskiej
                        lokalnej juz poza polityka wielka.

> 12. Ja tez nie sadze zeby PiS wprowadzil jakies liberalne ustawy ale przeciez
                        > wiekszosc spoleczenstwa ich nie chce wiec dlaczego mialby cos takieggo
                        > wprowadzac.

dlatego ze jest to dobre dla Panstwa polskiego. banalny powod prawda?

> Reasumujac Blackie - PiS realizuje zasdy Realpolityk gra tak jak oczekuje
                        > wyborca

i to jest najwieksza krystyka i najglebsze dno parii pis.

A z drugiej strony jak
                        • Gość: Roy Re: widzialem IV RP IP: 213.155.176.* 28.10.05, 14:36
                          Czesc,
                          Hmm, ciekawe niestety musze wyjechac w zwiazku z tym postaram sie po
                          przemyslemiu problemu odpowiedziec za kilka dni. Pozdrawiam roy
        • swarozyc sw 26.10.05, 20:36
          blackexit napisał:
          to nie wiem co ma m ze soba zrobic.
          '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
          pomodl sie zeby duch swiety natchnal milosciwie nam panujacy rzad.
          • blackexit Re: sw 26.10.05, 21:21
            swarozyc napisał:

> blackexit napisał:
            > to nie wiem co ma m ze soba zrobic.
            > '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
            > pomodl sie zeby duch swiety natchnal milosciwie nam panujacy rzad.

rzad majac oparcie w neopoganach z samoobrony wyglada juz na dosc mocno rozmodlony. pozdrawiam black
      • Gość: andreas panie Jacku, Jacek wytłumacz mnie... IP: *.orange.pl 26.10.05, 20:00
        jestes z PO, co pała im wszystkim odbiła...
        co jest?
        Przegrywa nie tylko PiS, przegrywa i PO!
        Przegrywa cała prawica!

Wiesz co bedzie na wyborach za rok w Szczecinie?
        Co jest?
        • hotcat01 Re: panie Jacku, Jacek wytłumacz mnie... 26.10.05, 20:05
          andreas, uważasz że platforma powinna firmować ten cyrk ? Jakim prawem ? To nie
          ich koncert, nie oni grają pierwsze skrzypce. To co się dzieje to tragikomedia,
          sorry, w najczarniejszych scenariuszach nie przewidziałem że PIS jest zdolny do
          tego typu działań. Nigdy nie wstydziłem się , że jestem Polakiem, byłem zawsze z
          tego dumny, teraz zaczynam się wstydzić.
        • blackexit Re: panie Jacku, Jacek wytłumacz mnie... 26.10.05, 20:06

> jestes z PO, co pała im wszystkim odbiła...
          > co jest?
          > Przegrywa nie tylko PiS, przegrywa i PO!
          > Przegrywa cała prawica!

po to nie jest prawica. co twoim zdaniem mieli zrobic? zgodzic sie zeby pis dyktowal kto ma byc marszlakiem kto mnistrem z po? dac swojego czlowieka do realizowania nierealnego programu w sluzbie zdrowia? poreczyc za glupie komunistyczne programy gospodarcze typu podatek od bezrobocia? pis gra tak: albo bierzecie co wam dajemy albo won. no to po co w to wchodzic. lepiej przygotowac sie do twardej i jedynej myslacej opozycji. pozdrawiam black
        • jacek.zienkiewicz Re: panie Jacku, Jacek wytłumacz mnie... 28.10.05, 02:04
          Jak dla mnie to chwała Bogu że nie powstała koalicja PO-PiS.
          Kaczory zrobiły ostry skęt w stronę narodowego-socjalizmu i marzy im się rola
          dwuosobowego (za to jednojajowego) wodza. Skądś to powinniśmy pamiętać.
          A w taką układankę nie ma się co wplątywać.
          Pzdr
          JZ
    • blackexit co dac samoobronie 26.10.05, 19:53
      jesli powstanie rzad mniejszosciowy pis z samoobrona za plecami w o\koalicji nieformalnej z samoobrona to po kazdym glosowaniu trzeba bedzie cos samoobronie podarowac. czy begerowa na tronie prezesa NBP jest nierealna? pozdrawiam black
      • Gość: javal Re: co dac samoobronie IP: .48.218.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 20:34
        nie bleki.
        hojarska jako specjalistka od kredytów (niespłaconych) byłaby lepsza
        • blackexit Re: co dac samoobronie 26.10.05, 21:21
          Gość portalu: javal napisał(a):

> nie bleki.
          > hojarska jako specjalistka od kredytów (niespłaconych) byłaby lepsza

zawsze moze wejsc do rady polityki pienieznej. oczywiscie za jakies tam kolene glosowanko na rzecz pisiorow. pozdrawiam black
      • Gość: Roy Re: co dac samoobronie IP: 80.55.148.* 27.10.05, 21:52
        A ty Blackie daj im Niderlandy. Pozdrawiam roy
    • Gość: poloneZ Re: widzialem IV RP IP: 83.168.106.* 26.10.05, 19:58
      Trwaj Black w nadziei. Niedługo nowe wybory. Myśle, że najpózniej za rok.
      Chyba, że na trwałe zwycięży Polska populistów, demagogów, rozdawniczych
      publiczny grosz, Polska Leppera, Giertycha, Rydzyka i tym podobnych.
      Dopiero jak strach i wypłykane z publicznego grosza dno widoczne będzie, wtedy
      znów intelektualiści posłuch mieć będą. Historia zatacza koło. Obym się mylił.
      • blackexit Re: widzialem IV RP 26.10.05, 20:03
        Gość portalu: poloneZ napisał(a):

> Trwaj Black w nadziei. Niedługo nowe wybory. Myśle, że najpózniej za rok.
        > Chyba, że na trwałe zwycięży Polska populistów, demagogów, rozdawniczych
        > publiczny grosz, Polska Leppera, Giertycha, Rydzyka i tym podobnych.
        > Dopiero jak strach i wypłykane z publicznego grosza dno widoczne będzie, wtedy
        > znów intelektualiści posłuch mieć będą. Historia zatacza koło. Obym się mylił.

zaczynas zoptymistycznie ale konczysz pesymistycznie. historia nie zatoczyla pelnego kola bo ciagle ten motloch sie pałeta a teraz nawet wyglada ze przeszedl do ofensywy i przejmie wladze. cale prl to rzady ciemniakow, kilka miesiecy marnych przeblyskow rzadu ludzi siwatlych po 89 r. i teraz juz po 15 latach powrot do wladzy garbusow umyslowych w gumofilcach i piesnia religijna na ustach. a juz w najblizszej perspektywie wladza absolutna ziemniaka z pgr tzw wicemarszalka. no wesolo nie jest. pozdrawiam black
    • Gość: poloneZ Re: widzialem IV RP IP: 83.168.106.* 26.10.05, 20:12
      Zastanawiam się jaka w tym analogia, bo ktoś kiedyś pisał na forum tak:
      Napoleon -165
      Lenin - 165
      Stalin - 165
      Hitler - 165
      ..
      ..
      Kaczyński - 165
    • felix_edmundowicz jak to z kochankami ma być w tej IV RP ????? 26.10.05, 21:05
      będzie je można mieć, czy patrole milicyjne, pardon, policyjne wzmocnione o
      kleryków będą sprawdzać ten stan rzeczy.
      Nie żebym był tym jakoś specjalnie zainteresowany,ale mam kolegę który nic a
      nic się polityką nie interesuje,ale damami i owszem. Zawsze polegał na moim
      zdaniu w sprawach politycznych, a jak nic mu sensownie nie mogę doradzić.
      Michnik straszył ultrasami odnowy moralnej, a tu czołowy ultras zostawia ze 3
      dzieci i dawaj na karesy.
      Czy Michnik przewidział taką sytuację w rewolucji moralnej to ja nie wiem, wiem
      za to że kurde.felek przeprowadza egzegezę esei Michnika.Może wywiedzie coś z
      tego.
      Pogubiłem się.Na razie powiem koledze ,że jest ptasia grypa ,niech zafunduje
      sobie trochę wstrzemiężliwości.
      Ale jak to z tą wstrzemięźliwością jest to tylko andreas wie......
      • Gość: javal Re: jak to z kochankami ma być w tej IV RP ????? IP: .48.218.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 21:19
        się ten koleś zapisze do PiS, to będzie git. tylko w żadnym razie do PO, bo tych będziemy piętnować. No.
      • blackexit Re: jak to z kochankami ma być w tej IV RP ????? 26.10.05, 21:19
        felix_edmundowicz napisał:

> Nie żebym był tym jakoś specjalnie zainteresowany,ale mam kolegę który nic a
        > nic się polityką nie interesuje,ale damami i owszem.

dorn sie nazywa? pozdrawiam black
    • Gość: XX Hola, zapomnieliście, a kto nie chciał koalicji z IP: *.chello.pl 26.10.05, 22:18
      PiS, przecież nasi z PO, więć wy wszyscy też nie chcieliście wyborcy, którzy
      głosowaliście na nich. I kto tu do kogo ma pretenscje.
      • blackexit Re: Hola, zapomnieliście, a kto nie chciał koalic 26.10.05, 22:36
        Gość portalu: XX napisał(a):

> PiS, przecież nasi z PO, więć wy wszyscy też nie chcieliście wyborcy, którzy
        > głosowaliście na nich.

1.nie ma przelozenia miedzy partia a wyborcami to nie jest jakis organizm.
        2. po chciala kolalicji ale pis stal sie tak chamski i butny ze latwiej dogadac mu sie z butna, chamska i rownie socjalistyczna samoobrona. ma nowego partnera wiec mowi PO albo robicie to co my kazemy, ludzmi ktorych my wyznaczymy albo won.
        pozdrawiam black
        • piotr33k2 Re: Hola, zapomnieliście, a kto nie chciał koalic 26.10.05, 22:56
          na razie im łatwo sie dogadac bleki (pis+ samoobrona+lpr)zobaczymy pózniej gdy
          utworzą ten swój i tylko swój rząd autorski wtedy będą jeczęć o godnym
          zachowaniu platformy w sejmie jako parti opozycyjnej ale odpowiedzialnej za
          państwo, i moga liczyc na platforme jeżeli ustawy będą faktycznie
          odpowiedzialne i dobre dla państwa ,problem tylko że wtedy według platformy
          muszą byc dobre dla państwa , tu dochodzimy do sedna sprawy bo gdyby była
          koalicja pis-po to zgłoszone ustawy byłyby z góry wypracowane uzgodnione
          kompromisowe i tym samym pozbawione tego zagrożenia.
          • blackexit Re: Hola, zapomnieliście, a kto nie chciał koalic 27.10.05, 09:25
            piotr33k2 napisał:

> na razie im łatwo sie dogadac bleki (pis+ samoobrona+lpr)zobaczymy pózniej
            gdy
            > utworzą ten swój i tylko swój rząd autorski wtedy będą jeczęć o godnym
            > zachowaniu platformy w sejmie jako parti opozycyjnej ale odpowiedzialnej za
            > państwo, i moga liczyc na platforme jeżeli ustawy będą faktycznie
            > odpowiedzialne i dobre dla państwa ,

nie licze zeby kolaicja pis z samoobrona byla w stanie przedstawic ustawy dobre
            dla panstwa. raczej bedzie to szkodzenie pozdrawiam black
            • ja_aska Re: Hola, zapomnieliście, a kto nie chciał koalic 27.10.05, 09:36
              widzę blekuś, że następne 4 lata będziesz marudził.
              • blackexit Re: Hola, zapomnieliście, a kto nie chciał koalic 27.10.05, 10:06
                ja_aska napisała:

> widzę blekuś, że następne 4 lata będziesz marudził.

marudzil. tobie sie to podoba? glosowalas na kaczora? pozdrawiam black
                • ja_aska Re: Hola, zapomnieliście, a kto nie chciał koalic 27.10.05, 10:13
                  nie podoba i nie głosowałam.
                  ale dla mnie to jak powtórka z rozrywki.
                  chociaż małośmieszna.
                  • dyrgosia Re: Hola, zapomnieliście, a kto nie chciał koalic 27.10.05, 10:23
                    Przypomniała mi się pewna piosenka...."ZCHN zbliża się..."
                  • blackexit Re: Hola, zapomnieliście, a kto nie chciał koalic 27.10.05, 20:05
                    ja_aska napisała:

> nie podoba i nie głosowałam.
                    > ale dla mnie to jak powtórka z rozrywki.

powtorka z czego? pozdrawiam black
                    • ja_aska bleki 28.10.05, 13:49
                      taki program był: powtórka z rozrywki, czyli coś co już było.
    • Gość: komuch widzialem w TV Papieża IV RP- Szan.Moona! IP: *.agro.ar.szczecin.pl 27.10.05, 09:43
    • enancjo Re: widzialem IV RP 27.10.05, 11:46
      .. powiedzial chyba .. ze .. jak dziecku przy.. pier ..
      to niby uczysz wrazliwosci .. lub czegos tam zblizonego ...
      Enancjo
      • Gość: Buazen I dzieci są mniej histeryczne.... n/t IP: 157.25.9.* 27.10.05, 12:10
      • Gość: Fugazi Re: widzialem IV RP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 12:38
        > .. powiedzial chyba .. ze .. jak dziecku przy.. pier ..
        > to niby uczysz wrazliwosci .. lub czegos tam zblizonego ...
        Kto Jurek czy Moon?

Pozdrawiam
        Fugazi
    • Gość: polnisze szwajne Re: widzialem IV RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 14:17
      NO to ci co głosowali na PiS i PO szybko mogli przekonac się o prawdziwym
      obliczy tych partii - TOTALNA OBŁUDA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka