Dodaj do ulubionych

Dlaczego most długi nazywa się "długi"?

27.08.03, 08:19
No właśnie dlaczego - przecież tak naprawde w tym miejscu Odra jest bardzo
wąska - jakby dobrze się rozpędzić to można by ją na dobrą sprawę przeskoczyć.

Jak wiec jest to możliwe że w najwęższym miejscu Odry most nazywa się długi i
jeśli to jest długi to jak wygląda krótki ???

PS Dość polityki...
Obserwuj wątek
    • Gość: janek Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? IP: *.dip.t-dialin.net 27.08.03, 08:49
      bbury napisał:

> No właśnie dlaczego - przecież tak naprawde w tym miejscu Odra jest bardzo
      > wąska - jakby dobrze się rozpędzić to można by ją na dobrą sprawę
      przeskoczyć.
      >
      > Jak wiec jest to możliwe że w najwęższym miejscu Odry most nazywa się długi
      i
      > jeśli to jest długi to jak wygląda krótki ???
      >
      > PS Dość polityki...

Kiedys nazywal sie "hanzeatycki" ("Hansebruecke")...

Moze dlatego nazwali go Dlugim, bo Wyszynskiego nazywala sie Wielka... Dlugi-
      Wielka, jakos pasuje do sobie bardziej.
      • Gość: Aśka Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? IP: 111.111.31.* 27.08.03, 09:06
        Nazywa się Długi właśnie dlatego, że jest krótki. Taki mały cynizm.
      • franekkk Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? 27.08.03, 09:07

ale kiedyś wcześniej kiedyś nazywał się lange brucke

majne opinionin: w najwęższym miejscu no bo niby gdzie budować most szczególnie
        z drewna w średniowieczu a długi bo przecież dumnym mieszczanom którzy się
        złożyli na budowlę jakaś wdzięczność przynajmniej w nazwie się należała
        • bbury Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? 27.08.03, 09:40
          Jesteś pewny tego Niemieckiego lange ?
          Bo jeśli tak to burzy koncepcję że ktoś kto go budował (miasto?) popadł w
          jakieś znaczne zadłużenie i postanowił to uczcić w nazwie ku przestroze
          potomnym.

Cały czas pozostaje możliwość że poprostu budowali go w tempie "Neptuna". Tutaj
          też pasowało by "lange".
          • bbury Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? 27.08.03, 09:43
            zaraz zaraz - ale tak przyszło mi do głowy - przecież to jest (ups :) był) most
            zwodzony.
            Może to był najdłuższy most zwodzony w europie albo miał najdłuższe jakieś
            zwodzone przęsło lub coś w tym rodzaju ???

No chyba że to najdłuższy most zwodzony w Szcecinie co akurat nie jest trudne :)
            • franekkk Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? 27.08.03, 10:24

nie jestem pewien lange bo się nie wyspałem
              ale z tego co wiem na wszystkich mapach tak pisało ono
              a w sieci są jakieś plany ale najstarsze jakie znalazłem z początku xx w więc
              już hanse

a kwestia nazewnictwa i chwały to raczej w tamtych czasach kiedy internet nie
              był jeszcze na dzisiejszą skalę rozpowszechniony była geograficznie drugorzędna
              najważniejsze przypodobać się szefowi cywilnemu i temu niebiańskiemu
              więc zapewne mógł być najdłuższy na pomorzu ku chwale kolejnego bogusia ale
              żeby w europie - wątpię
              • mike102 lange-hansa-dlugi 27.08.03, 10:33
                franekkk napisał:

>
                > nie jestem pewien lange bo się nie wyspałem
                > ale z tego co wiem na wszystkich mapach tak pisało ono
                > a w sieci są jakieś plany ale najstarsze jakie znalazłem z początku xx w więc
                > już hanse

na 100% most dlugi nazywal sie "dlugi". na najstarszym widoku miasta jaki mam
                (Braun-Hogenberg 1580r.) jest juz zaznaczony jako drewniany most. ma
                kilkanascie przesel, nie jest zwodzony a po obu jego stronach stoja budki do
                pobierania myta.
                dopiero na przelomie XIX i XX wieku kiedy przebudowano w szczecinie wszystkie
                mosty na stalowe, zmieniono nieco jego ustawienie - lewobrzezny przyczolek
                przesunieto na poludnie i w ten sposob most znalazl sie na wylocie ul.wielkiej.
                otrzymal tez wtedy nazwe hansabruecke.

a czemu dlugi? prawdopodobnie byl to w dawnych czasach najdluzszy most w
                szczecinie.
                • franekkk Re: lange-hansa-dlugi 27.08.03, 10:37
                  mike102 napisał:

> a czemu dlugi? prawdopodobnie byl to w dawnych czasach najdluzszy most w
                  > szczecinie.

pewnie z wszystkich jeden mostow byl najdluzszy ;))
                  np moj nos jest dlugi bo jest najdluzszy ze wszystkich moich nosow ;)
                  • mike102 Re: lange-hansa-dlugi 27.08.03, 10:41
                    franekkk napisał:

> mike102 napisał:
                    >
                    > > a czemu dlugi? prawdopodobnie byl to w dawnych czasach najdluzszy most w
                    > > szczecinie.
                    >
                    >
                    > pewnie z wszystkich jeden mostow byl najdluzszy ;))
                    > np moj nos jest dlugi bo jest najdluzszy ze wszystkich moich nosow ;)

no nie! przeciez jeszcze istnial most w miejscu obecnego portowego - tamtendy
                    prowadzila grobla trasa mniej wiecej gdanskiej. no i byl jeszcze klodny, ktory
                    byl zwodzony.
                    • franekkk Re: lange-hansa-dlugi 27.08.03, 10:56
                      mike102 napisał:

> no nie! przeciez jeszcze istnial most w miejscu obecnego portowego - tamtendy
                      > prowadzila grobla trasa mniej wiecej gdanskiej. no i byl jeszcze klodny,
                      > ktory byl zwodzony.

upieral sie nie bede bo nawet nie mam sie czym podeprzec
                      ale nazwy moga byc mylace np pionierow miasta szczecina czyli kogo tych ktorzy
                      pierwsi mieszkali w szczecinie tuz po nadaniu praw miejskich? (zastanawiac sie
                      beda marsjanie w roku 2525)

ja bym to na oko ocenil tak: grobla to grobla, a mosty? na poczatku byl tylko
                      jeden THE brucke (die?) a jak sie pojawil drugi czyli klodny no to zaczal byc
                      sens nadawania nazw dla odroznienia
                      ale dluzszy jesli juz to on mogl byc ledwo o kilka lokci
        • Gość: bj Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? IP: 155.37.231.* 27.08.03, 15:49
          A moze dlatego ze po budowie popadli w dlugi?
    • Gość: klasyk Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 09:49
      Bo jak byłby ' krótki ' to nie można by z niego korzystać.
      • bbury Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? 27.08.03, 10:40
        Może się nie znam ale skoro długi stał w innym miejscu niż hanzeatycki to chyba
        już nie ten sam most. ??
        Zresztą podobną koncepcję budowniczych / finasujących potwierdzałoby nadanie mu
        innej nazwy.
        Więc może on się nazywa długi przez pomyłkę ?
        • mike102 Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? 27.08.03, 10:45
          bbury napisał:

> Może się nie znam ale skoro długi stał w innym miejscu niż hanzeatycki to
          chyba już nie ten sam most. ??

prawobrzezny przyczolek byl w tam samym miejscu, tylko lewobrzezny sie
          przesunal pare metrow (przy okazji wyburzono jeden dom). ale to mogloby byc
          wyjasnienie dlaczego zmieniono nazwe.

> Zresztą podobną koncepcję budowniczych / finasujących potwierdzałoby nadanie
          mu innej nazwy.
          > Więc może on się nazywa długi przez pomyłkę ?

most hansy w polskim miescie za bieruta albo gomolki... nieakceptowalne! :-)))
          • bbury Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? 27.08.03, 10:57
            Można przemianować Wielką na Wyszyńskiego
            to tym bardziej można wrócić do pierotnej nazwy mostu.
            Przecież tu nie ma konieczności zmiany tabliczek na klatkach, pieczątek itd...
            Co Wy na to ???
            • Gość: JACEK Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? IP: 64.9.159.* 28.08.03, 13:21
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=2642030&a=2647582

;-)))
              • bbury Re: Dlaczego most długi nazywa się 'długi'? 28.08.03, 14:49
                Gość portalu: JACEK napisał(a):

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=2642030&a=2647582
                >
                > ;-)))

:) pogratulować pamięci.
                Z jednej strony przykro mi że nie byłem pierwszy w tym temacie (nie to co przy
                znów zapomnienej EWIE)
                ale z drugiej
                dobrze że mi przypomiałeś o koncepcji zutylizowania ul Jana z Kolna - którą też
                codziennie się poruszam - ale która całkowicie odpycha miasto od rzeki.
                Na szczęście miejscowa ludność jest coraz bardziej uświadomiona i coraz
                częsciej pojawiają się głosy że czas wrócić nad rzekę :) a rzeczona droga to
                brzydactwo paskudztwo itd...
                • bbury JANA Z KOLNA 29.08.03, 08:20
                  A oto dowód na przytoczony - przeze mnie - argument

www.kurier.szczecin.pl/?d=gospodarka1&id=27767
                  Co na to zwolennicy znienawicdzonej przeze mnie ul. Jana z Kolna. ???

• franekkk Re: JANA Z KOLNA 29.08.03, 08:46

samochodów będzie przybywać a obwodnic na razie nie więc wstrzymałbym się z
                    całkowitym zamknięciem (podobnie jak z zawężaniem krzywoustego)

ale co weekend czemu nie można przyjarmarczyć
                    • bbury Re: JANA Z KOLNA 29.08.03, 12:56
                      Zniechęcenie ludzi do jeżdżenia samochodami po centrum ma sens. Trzeba tylko
                      stworzyć alternatywy:
                      -Komunikacja miejsca
                      -scieżki rowerowe
                      -parkingki wahadłowe

Ale skoro frankkku zgadzasz się na obniżanie rangi ul. JzK to świetnia ale co
                      powiesz za zamknięcie jednej nitki i otwarcia jej dla działalności gospodarczje
                      szczecianian.
                      Na drugą nitkę przyjdzie czas później :)))

• franekkk Re: JANA Z KOLNA 29.08.03, 13:07

jedna nitka zawsze będzie nitką stety lub nie
                        myślę że od piątku od np 17.30 można zamykać i tyle może nawet uprościć handel
                        (ryczałtem czy coś) tramwaj zostawić bo co to za wieś bez tramwaja

jak już zamykać to lepiej szybciej jagiellońską rayskiego i montecassino
                        przestrzegałbym przed upatrywaniem w wałach jakiejś cudownej maszynki do sam
                        nie wiem czego - budowle monumentalne raczej nie pełnią roli czy funkcji pasażu
                        krótki test i pytanie wyobraźcie sobie jak wyglądały wały przed wojną czy tam
                        były setki knajp, sklepów ipt? dalej od kłodnego na południe owszem tak ale nie
                        przy wałach (inna sprawa to aktywność floty głównie białej)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka