Dodaj do ulubionych

Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się now...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 17:19
Zaremba (Ruch Stu - koalicjant wyborczy AWS), szef szczecińskiej Platformy
Obywatelskiej Sławomir Nitras (Stronnictwo Konserwtywno-Ludowe Artura Balazsa)
oraz radny sejmiku Piotr Lewandowski i radny miejski Paweł Bartnik (obydwaj
Unia Wolności) mogą mieć bidulki problemy z weryfikacją.
Obserwuj wątek
    • anaksymenes szczecińska PO to zbieranina różnych kombinatorów 22.12.03, 10:14
      Jedynie ten Litwiński reprezentuje jekiś poziom, ale miernoty już go wycieły w ostatnich wyborach na szefa PO w Szczecinie. Arek ty bardziej pasujesz do PiS-u niż do PO.
      • Gość: Ana Re: szczecińska PO to zbieranina różnych kombinat IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.12.03, 10:27
        faktycznie,mimo całej sympatii,trzeba przyznać,że szczecińska p.o jakaś
        niedowarzona...
    • ergie Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n 22.12.03, 12:29
      oni (np. zaremba) się nie boją, chcą tylko się czepiać
      potencjalnych nowych. no i skoro notowania
      'po' rosną, to jak wypada zaremba w szczecinie ?
      ktoś badał te notowania ? ? ?
      • absztyfikant Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n 22.12.03, 12:35
        Zaremba to jest typowy Nikodem Dyzma. Tak sie bal Litwinskiewgo, ze
        przeforsowal Nitrasa na szefa szczecinskiego zarzadu PO. A Nitras to m.in.
        kumpel Jacka Janiszewskiego i do tego rasowy okaz BMW ...
        • Gość: Aśka Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: 111.111.26.* / 212.14.50.* 22.12.03, 12:39
          A Litwiński nie był w Ruchu 100? Bo wydaje mi się, że był:-)
          W PO nie ma weryfikacji. Spadochroniarze są nie zagrożeni. Nowi mają przesr.....
        • s_nitras Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 22.12.03, 15:14
          Zdarza mi się zaglądać na forum gazety. Korzystam z niego zdecydowanie w sposób
          bierny, nie z lenistwa, braku ochoty, ale tylko dlatego, że trzeba mieć dużo
          czasu. Z doświadczenia wiem, że inne sposoby aktywności dają większą
          satysfakcję.
          Wielokrotnie udowodnił Pan, że jest świetnie zorientowany w niuansach lokalnej
          polityki, choć z tego co wiem w ostatnim okresie przebywa pan w stolicy.
          Chetnie poznam Pana opinię na temat zasadniczy komentowanego przez Pana
          artykułu. Mianowicie co sądzi Pan o mozliwych konsekwencjach uczestnictwa w PO
          różnych osób, które nawet publicznie o to zabiegają. Prywatnie służe
          nazwiskami.
          Co do Krzysztofa Zaremby. Nie łączy mnie z nim co prawda przyjaźń, ale jestem
          przekonany, że to osoba odgrywająca zdecydowanie pozytywną rolę społeczną. Nie
          zarzuci mu Pan np. powiązania, czy zależności od jakiejś grupy interesu. To w
          Szczecinie zjawisko niezbyt powszechne. Inteligentnemu człowiekowi, nie wypada
          dokonywać prostych i krzywdzących, niestety również mało oryginalnych
          porównań . Zaremba nie przeforsował mnie na szefa PO w Szczecinie. To prawda,że
          mnie poparł, ale niech mnie Pan nie nazywa figurantem, bo zna Pan wielu ludzi,
          którzy Panu potwierdzą, że to nie prawda. Prywatnie służe nazwiskami. Nie
          kryję, że satysfakcję sprawiają mi, nieustanną wręcz, niektórzy koledzy z SLD,
          którzy chyba wiem dlaczego strasznie obawiają się mojego szefowania PO w
          Szczecinie.
          Nie "jestem kumplem Jacka Janiszewskiego" jak się Pan wyraził. Zaproponował mi
          pracę w swoim gabinecie politycznym. Pracowałem dwa miesiące i odszedłem z
          powodów, o których nie chcę mówić, na własna prośbę. Janiszewski, podobnie jak
          Rokita, Walendziak i paru innych liderów ówczesnego SKL wspierało mnie bardzo
          mocno, za co jestem im wdzięczny w moich bitewkach z Arturem Balazsem. O co
          walczyłem to Pan wie. Wypowiadał się Pan na ten temat.
          Chętnie czytam na swój temat krytyczne opinie, nie lubię tylko, chyba jak każdy
          gdy się mnie obraża.
          POzdrawiam,
          Sławomir Nitras

Życzę Panu zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkiego Dobrego w
          Nowym Roku.
          • absztyfikant Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 22.12.03, 15:17
            Kolejne strzaly na oslep. Ludziska, wy nie macie ciekawszych zajec ? Kolego
            Nitras uwazaj, bo fani Bacy sie obraza:)))))))
            • s_nitras Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 22.12.03, 15:28
              A może coś konkretnie. Raz mam ochotę podyskutować, ale nie o sobie i o Panu.
              Trochę poważniej o sprawach, które pan tak zabawnie komentuje. Jako starszy
              proponuję przejście na mniejj oficjalną formę zwracania się do siebie.
              Pozdrawiam.
              • absztyfikant Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 22.12.03, 15:37
                Ciesze sie, ze koledze sie podoba moja radosna tworczosc. No to zaproponuj
                jakis powazny temat. Starszy ? A ile szanowny kolega ma lat ?
                • s_nitras Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 22.12.03, 15:47
                  Wrażliwy jesteś na swoim punkcie. Z drugiej strony chyba trudno byłoby ci sobie
                  dać radę. Mówię o zajmowaniu się polityką. Co do tematu. Również pod moim
                  adrresem miałeś wiele uwag, opinii, wątpliwości. Myślałem, że w zwiazku z tym
                  również wiele pytań. Mozemy np. porozmaiwiać jaka powinna być szczecińska PO.
                  Personalnie, co powinna proponować, jakie wzorce postaw kreować. Czy jest
                  zlepkiem cwaniaków, poza Arkiem oczywiście?
                  na marginesie. Od sześciu lat mieszkam w Szczecinie. W Koszalinie tylko
                  pracowałem. Nie miałem przyjemności nigdy być mieszkańcem tego pięknego
                  miasta.
                  POzdrawiam,
                  • absztyfikant Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 22.12.03, 15:58
                    Jezeli chodzi o nadmierna wrazliwosc na swoim punkcie, to ty kolego moglbys
                    lezec jako wzor w Sevres. Dowodem jest chocby nasza dysskusja. Ja (na
                    szczescie) nie zajmuje sie polityka.

Jaka powinna byc szczecinska PO? PO powinna byc partia nomen omen obywatelska.
                    Przegrana Arkadiusza Litwinskiego swiadczy o tym, ze PO staje sie partia
                    grupek interesu. Nigdy nie mowilem, ze PO jest zlepkiem cwaniakow. Platforma
                    jest mloda partia i zanim pieknie wyrosnie, to troche czasu musi minac.

PO jest alternatywa dla SLD i bardzo dobrze, ze to wlasnie ta rozsadna i
                    umiarkowana partia moze zagrozic Sojuszowi, bo jak wiadomo Samoobrona nie
                    proznuje.

Pisales kolego o sobie, ze SLD sie Ciebie boi. Mylisz sie. Oni sie ciesza, ze
                    przegral Liwinski. Pozdrawiam, a nawet POzdrawiam.

Pawel K. vel Wojciech Hawryszyk vel Pawel Partnik vel Bartlomiej Sochanski vel
                    Elzbieta Malanowska vel Grzegorz Matz vel agrowczasowicz vel etc. etc.
                  • rrado Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 22.12.03, 18:47
                    s_nitras napisał:

Mozemy np. porozmaiwiać jaka powinna być szczecińska PO.
                    > Personalnie, co powinna proponować, jakie wzorce postaw kreować. Czy jest
                    > zlepkiem cwaniaków, poza Arkiem oczywiście?
                    > na marginesie. Od sześciu lat mieszkam w Szczecinie. W Koszalinie tylko
                    > pracowałem. Nie miałem przyjemności nigdy być mieszkańcem tego pięknego
                    > miasta.
                    > POzdrawiam,

tu ja sie wttrace jesli moge. jaka powinna byc po? wyrazista. to przede
                    wszystkim. cigle w szczecinie jest nijaka. musi byc prezna.miec jakies po,mysly
                    umiec sie promowac bez przerwy. moze kupowac bilboryd nawet juz teraz dlugo
                    przed wyborami. robic jakies akcje dzialania i naglasniac je. wyraznie
                    zaprezentowac alternatywe wobec jurczyka i przygotowywac grunt pod przyszlego
                    prezydenta z po w sczecinie. zaniesc w koncu doniesienie do prokuratury.
                    i jesli wolno zapytac o dzielnice w jakiej pan zamieszkuje w szczecinie.
                    pozdrawiam rado
                    • s_nitras Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 23.12.03, 14:35
                      Niestety zawsze jest zbyt mało ludzi rzeczywiście zdolnych do poświęceń. To
                      problem.
                      Budując alternatywę wobec Jurczyka należy pamiętać, że krytykas jego działań
                      musi skupiać się na mechanizmach podejmowania decyzji. Pezydent udowodnił, że
                      jego władza to zmieniające się grupy doradców, którzy biednego pełnego dobrej
                      woli, ale niestety merytoryczne słabego człowieka obsiadają. Nalezy pamiętać
                      np., że najbardziej wpływowym człowiekiem na początku jego pierwszej kadencji,
                      czlowiekiem kreującym decyzje był E. Runowicz. W tym kontekście oceniająć
                      rzeczywistość, choćby głośną dziś sprawę gruntów przy Mieszka należy oceniać
                      również zachowanie tych ludzi. Podobnie jest z dzisiejszymi doradcami.
                      Pamiętajmy. Za chwilę w innej konstelacji politycznej dzisiejszy sztab doradców
                      będzie krytykował Jurczyka i obciążał go odpowiedzialnością za decyzje.
                      Idealnym prxzykadem jest SLD. To historycznie środowisko najwiekszych
                      beneficjentów polityki i decyzji firmowanych przez obecnego prezydenta. Dlatego
                      alternatywę trzeba budować wobec ludzi skłonnych do kompromisów kosztownych dla
                      miasta. Nie jest naganne doradzać Jurczykowi, ale zbyt wiele przykładów
                      wykorzystywqania tej pozycji i braku odpowiedzialności za ostateczne decyzje.
                      Pamioętajmy również, że każda np. związane z odszkodowaniami decyzje, kosztowne
                      dla miasta mają rownież drugą stronę. Ktoś na tym zarobił. To nie były decyzje
                      szaleńca.
                      Dziś wszyscy atakują Jurczyka. To łatwe. PO stara się uprzedzać pewne fakty, a
                      własciwie zmniejszać ryzyko ich występowania. Stąd m.in. nasze wątpliwości
                      dotyczące powołania nowego zastepcy prezydenta, którego związki biznesowe
                      zagrażają obiektywizmowi np. kreowaniu polityki w zakresie usług komunalnych
                      prowadzonej przez miasto.
                      Bilbordów nie będzie. PO to partia biedna. jako jedyna nie pobiera dotacji z
                      budżetu państwa. SLD np. pobiera kilkanaście milionów w skali roku. Na
                      województwo przypada ok. 1 miliona PLN. Unia Wolności to 4 miliony PLN rocznie.
                      PO - Zero. Nie skarżę się, stwierdzam fakt.
                      Trzy lata temu kupiłem mieszkanie na Gumiencach. SM SELFA. Wcześniej
                      wynajmowaliśmy, wraz z żoną kawalerkę na 26 kwietnia. 26.04. to przypadkowo
                      również moaj data urodzin.
                      POzdrawiam,
                      Sławomir Nitras.
                      • absztyfikant Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 26.12.03, 13:17
                        s_nitras napisał:

> Niestety zawsze jest zbyt mało ludzi rzeczywiście zdolnych do poświęceń. To
                        > problem.
                        > Budując alternatywę wobec Jurczyka należy pamiętać, że krytykas jego działań
                        > musi skupiać się na mechanizmach podejmowania decyzji.

Mechanizmy co ? Przeciez Jurczyk to jeden wielki chaos. Gdzie ty chcesz tam
                        szukac jakiejkolwiek konsekwencji ?

Pezydent udowodnił, że
                        > jego władza to zmieniające się grupy doradców, którzy biednego pełnego
                        dobrej
                        > woli, ale niestety merytoryczne słabego człowieka obsiadają.

Ja u Jurczyka nie widze zadnej dobrej woli, no chyba ze za dobra wole uznajesz
                        hasla typu "zeby ludziom zylo sie dostaniej". Jurczyk nie jest slabym facetem.
                        To wcale krzepki choleryk, tyle, ze z inteligencja zgrzewki piwa.

Nalezy pamiętać
                        > np., że najbardziej wpływowym człowiekiem na początku jego pierwszej
                        kadencji,
                        > czlowiekiem kreującym decyzje był E. Runowicz.

No i to wtedy gdy juz prezydentem byl Edmund Runowicz, to w zarzadzie miasta
                        zasiadal przedstawiciel P l a t f o r m y O b y w a t e l s k i e j Marcin
                        Krukowski. Co robi teraz Pan Krukowski ?:)

W tym kontekście oceniająć
                        > rzeczywistość, choćby głośną dziś sprawę gruntów przy Mieszka należy oceniać
                        > również zachowanie tych ludzi. Podobnie jest z dzisiejszymi doradcami.
                        > Pamiętajmy. Za chwilę w innej konstelacji politycznej dzisiejszy sztab
                        doradców
                        >
                        > będzie krytykował Jurczyka i obciążał go odpowiedzialnością za decyzje.

Nie szukalbym winnych wsrod doradcow. To Jurczyk ich sobie wynalazl i to On
                        ponosi odpowiedzialnosc polityczne za wszlekie decyzje podjete w oparcoiu o
                        ich doradztwo.

> Idealnym prxzykadem jest SLD.

Dzielny chlopcze o jasnym spojrzeniu walcz z komuna, walcz! Ja wiem, sam
                        pisales, ze sie Ciebie obawiaja:)

To historycznie środowisko najwiekszych
                        > beneficjentów polityki i decyzji firmowanych przez obecnego prezydenta.

Pelna zgoda.

Dlatego>
                        > alternatywę trzeba budować wobec ludzi skłonnych do kompromisów kosztownych
                        dla
                        >
                        > miasta. Nie jest naganne doradzać Jurczykowi, ale zbyt wiele przykładów
                        > wykorzystywqania tej pozycji i braku odpowiedzialności za ostateczne
                        decyzje.
                        > Pamioętajmy również, że każda np. związane z odszkodowaniami decyzje,
                        kosztowne
                        >
                        > > Dziś wszyscy atakują Jurczyka. To łatwe. PO stara się uprzedzać pewne
                        fakty, a
                        > własciwie zmniejszać ryzyko ich występowania. Stąd m.in. nasze wątpliwości
                        > dotyczące powołania nowego zastepcy prezydenta, którego związki biznesowe
                        > zagrażają obiektywizmowi np. kreowaniu polityki w zakresie usług komunalnych
                        > prowadzonej przez miasto.
                        > Bilbordów nie będzie.

Nie????????

PO to partia biedna. jako jedyna nie pobiera dotacji z
                        > budżetu państwa.

Owszem pobiera. Na klub parlamentarny. Nie pobiera jednak pieniedzy na
                        partie, bo nie byla nia w dniu wyborow. W nowym sejmie juz bedzie pobierac. No
                        i warto odnotowac kwote ok. 10.000 zl miesiecznie jaka kazdy posel dosaje na
                        utrzymanie biura poselskiego. Kilka tygodni temu sejm przyznal poslom
                        dodatkowa kserokopiarke. Mozecie jeszcze wiecej kserowek robic!

> PO - Zero. Nie skarżę się, stwierdzam fakt.
                        • Gość: sz40 Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 15:49
                          A czemu wy się tutaj chłopaki zwalczacie na forum - to już Bartnik z Nitrasem
                          na zarządzie PO pogadać nie mogą tylko dyskutują publicznie. A może to dlatego
                          że na zarządzie jest cacycacy bo partyjną posadkę można stracić a na forum
                          można powiedzieć prawdę pod nickiem. I niby nikt nie wie, kto jest kto - jak
                          dzieci. Tylko walka jest nie o zabawki.
                        • s_nitras Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 27.12.03, 16:55
                          Chaos działań Jurczyka.
                          Stawiam tezę, że jeggo decyzje nie są wynikiem chaosu, a stoją za nimi różne
                          siły naciski o charakterze biznesowo-politycznym, głównie związane z SLD, ale
                          również choć niew tak często np. dawnego RS AWS.

Marcin Krukowski nigdy nie był i nie jest członkiem PO.
                          Często podnosiłem problem jego uczestnictwa w Zarządzie Runowicza i zawsze
                          odpowiedź była jedna. Nie ma nic wspólnego z PO. O wsparcie dla M. Krukowskiego
                          trzeba pytać byłych radnych. To była indywidualna inicjatywa radnych, którzy
                          zapisali się wówczas do PO. Zgadnij kto wiódł prym? Gwarantuję, iż w
                          przyszłości takie sytuacje nie będą się zdarzać, o ile będę miał na to wpływ.

Nie mów do mnie "chłopcze", bo to nie ładnie. Jesli jeszcze raz powiesz w
                          podobny sposób, to będę Twoje wypowiedzi zmuszony ignorować. Rozmawiam z Tobą
                          nie dla przyjemności, ale z poczucia obowiązku. Może Cię to śmieszyć, ale dla
                          mnie to forum stwarza to konieczność wytłumaczenia się dlaczego postępuję w
                          kwestiach publicznych tak, a nie inaczej. Uważam, że powinienem odpowiadać, ale
                          nie pozwolę się obrażać. Na tym skończę.
                          Argumenty, argumenty,
                          owoce, owoce...
                          Nie tykaj wątków, ale zgłębiaj tematy. Tu rzucisz Balazsem , potem dorzucisz
                          Łuszczewskiego i każesz mi się tłumaczyć. Robię to, doceń, albo ni rozpoczynaj.
                          Maqm nadzieję, żę na żłośliwostki na temat tych Panó odpowiedziałem.
                          POzdrawiam Pawle,
                          • absztyfikant Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 27.12.03, 17:33
                            s_nitras napisał:

> Chaos działań Jurczyka.
                            > Stawiam tezę, że jeggo decyzje nie są wynikiem chaosu, a stoją za nimi różne
                            > siły naciski o charakterze biznesowo-politycznym, głównie związane z SLD,
                            ale
                            > również choć niew tak często np. dawnego RS AWS.

█ I co Twoim zdaniem nalezy z tym zrobic ?

>
                            > Marcin Krukowski nigdy nie był i nie jest członkiem PO.
                            > Często podnosiłem problem jego uczestnictwa w Zarządzie Runowicza i zawsze
                            > odpowiedź była jedna. Nie ma nic wspólnego z PO. O wsparcie dla M.
                            Krukowskiego>
                            > trzeba pytać byłych radnych. To była indywidualna inicjatywa radnych, którzy
                            > zapisali się wówczas do PO.

█ PO to partia zlozona z dzialaczy wielu partii i nie mozna odcinac sie ot tak
                            od jej historii. Kolego Nitras, carte blanche ? To se ne vrati !

Zgadnij kto wiódł prym? Gwarantuję, iż w
                            > przyszłości takie sytuacje nie będą się zdarzać, o ile będę miał na to wpływ.

█ Trzymam za slowo.

>
                            > Nie mów do mnie "chłopcze", bo to nie ładnie.

█ Moge do ciebie mowic Slaweczku.

Jesli jeszcze raz powiesz w
                            > podobny sposób, to będę Twoje wypowiedzi zmuszony ignorować.

█ Nie bede spac po nocach... Blagam! Nie rob mi tego !!

Rozmawiam z Tobą
                            > nie dla przyjemności, ale z poczucia obowiązku.

█ Rozmawiasz ze mna dla osobliwie pojetej forumowej autokreacji, a zdazyles
                            juz obrazic redaktora "Gazety". Kiepsko Ci idzie...

Może Cię to śmieszyć, ale dla
                            > mnie to forum stwarza to konieczność wytłumaczenia się dlaczego postępuję w
                            > kwestiach publicznych tak, a nie inaczej.

█ To zacnie z Twojej strony.

Uważam, że powinienem odpowiadać, ale
                            >
                            > nie pozwolę się obrażać. Na tym skończę.
                            > Argumenty, argumenty,
                            > owoce, owoce...

█ A to co ? Poeta chcesz byc ?

> Nie tykaj wątków, ale zgłębiaj tematy. Tu rzucisz Balazsem , potem dorzucisz
                            > Łuszczewskiego i każesz mi się tłumaczyć. Robię to, doceń, albo ni
                            rozpoczynaj.

█ Naturalnie doceniam.

>
                            > Maqm nadzieję, żę na żłośliwostki na temat tych Panó odpowiedziałem.
                            > POzdrawiam Pawle,

█ Pozdrawiam Panie Marianie, przepraszam mialo byc Slaweczku.
                • s_nitras Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 22.12.03, 15:55
                  Niestety musze konczyć. Idę, jako skuteczny spróbowac, by Nizio nie wygrał
                  wyborów do OZPN. Chetnie coś napisze jutro rano. Korzystając z wolniejszego
                  czasu przedświątecznego.
                  Z szacunkiem, również dla Zorro, Pozdrawiam.
                  Jest wiele ciekawych tematów. Chętnie powiem pare myslę ciekawych rzeczy pod
                  swoim nazwiskiem. Ale nie wyzywajcie mnie tak bo moja zona się obrazi i zabroni
                  mi pisać.
                  • absztyfikant pytanie mam 22.12.03, 18:00
                    Pisales kolego o swoich "walkach" z Arturem Balazsem. Jacek Janiszewski
                    (poprzednik Balazsa w resorcie rolnictwa) zrobil Cie dyrektorem Regionalnego
                    Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarow Wiejskich w Barzkowicach.

A Balazs Cie wycial...

Czyli to raczej on walczyl z Toba, a nie Ty z Nim. Jak to bylo ?

Kto nie z Mieciem tego zmieciem :)
                    • s_nitras Re: pytanie mam 23.12.03, 14:52
                      absztyfikant napisał:

> Pisales kolego o swoich "walkach" z Arturem Balazsem. Jacek Janiszewski
                      > (poprzednik Balazsa w resorcie rolnictwa) zrobil Cie dyrektorem Regionalnego
                      > Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarow Wiejskich w Barzkowicach.
                      >
                      > A Balazs Cie wycial...

Mój konflit z Balazsem zaczął się znacznie wcześniej. Byłem młody, ambitny,
                      mówią, że przebojowy. Nie tylko nie byłem skłonny do kompromisu, ale nawet nie
                      wiedziałem, że jakiś kompromis jest oczekiwany. W błogiej nieświadomiości bez
                      ogródek mówiłem co myslę. Wierzyłem, (rok 1994), że jestem w grupie ludzi,
                      którzy chcą zmieniać rzeczywistośc. Jako szef samorządu na jednym z Wydziałów
                      US opracowałem i przedstawiłem projekt prywatyzacji i komercjalizacji
                      akademików i stołówek studenckich. Na tej bazie w partii zaczęliśmy pracować
                      nad pomysłem komercjalizacji usług panstwa na rzecz obywateli. No i dostałem w
                      ząbki wtedy, a że na bół jestem odporny to dostawałem później jeszcze przez
                      parę lat.
                      W Barzkowicach znalazłem się po to, by przygotować tę instytucję do roli jaką
                      dzisiaj pełni ARiMR, czyli agencji płatniczej oraz spróbować doprowadzić do
                      tego by pomogła ona rolnikom zdobywać wiedzę niezbędną przy uzyskiwaniu dopłat
                      bezpośrednich oraz wcześniej środków z programu SAPARD. Powołał mnie nie
                      Janiszewski, tylko Dyrektor Krajowego Centrum Rozwoju Doradztwa Rolnictwa i
                      Obszarów Wiejskich w Brwinowie. Co za nazwa. Moja nominacja była wypadkową
                      mojego przygotowania zawodowego i akceptacji politycznej.
                      Balazs mnie nie odwołał tylko zapowiedział sekowanie mojej pracy. Czysto z
                      powodów politycznych. Zwolnić mnie nie mógł, gdyż jako radny Sejmiku mój
                      stosunek pracy był chroniony. W atmosferze jaką wytworzyli jego współpracownicy
                      i warunki jakie mi postawiono (polityczne) były nie do przyjęcia i postanowiłem
                      rozwiązać umowę za porozumieniem stron.
                      Wielu moich kolegów zachowywało się bardziej ulegle i porobili pod Arturem
                      spore kariery. Zrobiła tak również część moich dawnych politycznych
                      współpracowników. Mnie to ominęło. Życie. Na prawdę nie żałuję.

> Czyli to raczej on walczyl z Toba, a nie Ty z Nim. Jak to bylo ?
                      >
                      > Kto nie z Mieciem tego zmieciem :)
                      >
                      • Gość: sz40 Re: pytanie mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 19:00
                        Ratatata, twoje stanowisko wynikało z faktu poddaństwa dla możnych tego świata.
                        Byłeś i jesteś facetem który bez popychania partyjnego sam nigdy niczego nie
                        dokona. Twoje zakusy na stanowisko szefa Pomeranii są czysto polityczne 0
                        wymarzony stołek do nicnierobienia poza kampanią wyborczą za pieniądze
                        samorządowe. Rzygać mi sie chce jak widzę jakie szczury pchają się do władzy.
                        Stary, najpierw bądź kimś a potem dopiero zabieraj się za politykę. Brrr..
          • Gość: Zorro Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem IP: *.pbc.adelphia.net 22.12.03, 15:49
            Panie Nitras....Wstydu oszczedz,jestes Pan naprawde skuteczny i konsekwentny
            kombinator,tak jak cala reszta hien zaprzeda Pan dusze i cialo za polityki
            judaszowe srebrniki..coz kazdy orze jak moze.Tylko prosze nie silic sie na
            dialogi z " otwarta przylbica" bo to jest
          • Gość: Zorro Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem IP: *.pbc.adelphia.net 22.12.03, 15:49
            dialogi z " otwarta przylbica" bo to jest WAM TAK SAMO OBCE
            dialogi z " otwarta przylbica" bo to jest WAM TAK SAMO OBCE
          • Gość: Zorro Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem IP: *.pbc.adelphia.net 22.12.03, 15:55
            dialogi z " otwarta przylbica" bo to jest WAM TAK SAMO OBCE jak nietoperzowi
            swiatlo.Zaremba to pelny bufon i blazen..za glupi na wielkie kombinacje,ale
            Pan na to rozum masz i graj Pan jak jest koniunktura.Czas na nowe alliance bo
            z tym d....Zaremba daleko nie zajedziesz.Cwianiacy wszelkiej masci laczcie
            sie!!!
          • absztyfikant Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 22.12.03, 16:19
            s_nitras napisał:

> Wielokrotnie udowodnił Pan, że jest świetnie zorientowany w niuansach
            lokalnej
            > polityki, choć z tego co wiem w ostatnim okresie przebywa pan w stolicy.
            > Chetnie poznam Pana opinię na temat zasadniczy komentowanego przez Pana
            > artykułu. Mianowicie co sądzi Pan o mozliwych konsekwencjach uczestnictwa w
            PO > różnych osób, które nawet publicznie o to zabiegają. Prywatnie służe
            > nazwiskami.

Dobrze wiesz kolego, ze taka weryfikacja to tylko medialny show. Ja tez sluze
            nazwiskami na poparcie tej tezy

> Co do Krzysztofa Zaremby. Nie łączy mnie z nim co prawda przyjaźń, ale
            jestem
            > przekonany, że to osoba odgrywająca zdecydowanie pozytywną rolę społeczną.

Jaka ? Co Szczecin zawdziecza poslowi Zarembie ?

Nie
            > zarzuci mu Pan np. powiązania, czy zależności od jakiejś grupy interesu.

Ja nie, ale Andrzej Luszczewski juz tak. I komu Pan wierzy ?

To w
            > Szczecinie zjawisko niezbyt powszechne. Inteligentnemu człowiekowi, nie
            wypada
            > dokonywać prostych i krzywdzących, niestety również mało oryginalnych
            > porównań .

(...)

Zaremba nie przeforsował mnie na szefa PO w Szczecinie. To prawda,że
            > > mnie poparł, ale niech mnie Pan nie nazywa figurantem, bo zna Pan wielu
            ludzi, > którzy Panu potwierdzą, że to nie prawda. Prywatnie służe nazwiskami.

Jesli szef regionalny partii i jedyny posel w regionie popiera jednego z
            kandydatow na szefa miejskich struktur partii, to co to jest ? Ja nie mowie,
            ze Zaremba zlamal statut, tylko ze kolege szanownego przeforsowal wlasnie. A
            kto sie postawi szefowi przed wyborami do parlamentu ? No chyba ten, ktory nie
            chce sie znalezc na liscie do sejmu.

Nie
            > kryję, że satysfakcję sprawiają mi, nieustanną wręcz, niektórzy koledzy z
            SLD,
            > którzy chyba wiem dlaczego strasznie obawiają się mojego szefowania PO w
            > Szczecinie.

Nie wlewaj sobie. Samouwielbienie z Ciebie az tryska. Pycha to grzech! A SLD ?
            Oni sie ciesza, bo Litwinski byl dla nich rzeczywistym zagrozeniem.

> Nie "jestem kumplem Jacka Janiszewskiego" jak się Pan wyraził. Zaproponował
            mi
            > pracę w swoim gabinecie politycznym. Pracowałem dwa miesiące i odszedłem z
            > powodów, o których nie chcę mówić, na własna prośbę. Janiszewski, podobnie
            jak
            > Rokita, Walendziak i paru innych liderów ówczesnego SKL wspierało mnie
            bardzo
            > mocno, za co jestem im wdzięczny w moich bitewkach z Arturem Balazsem.

Mimo mlodego wieku juz kombatant. Po co Platforma, od razu ZBoWiD !

O co
            > walczyłem to Pan wie. Wypowiadał się Pan na ten temat.
            > Chętnie czytam na swój temat krytyczne opinie, nie lubię tylko, chyba jak
            każdy
            >
            > gdy się mnie obraża.
            > POzdrawiam,
            > Sławomir Nitras
            >
            > Życzę Panu zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkiego Dobrego
            w
            > Nowym Roku.

Wesolych Swiat i mnostwa prezentow pod choinka !!!
            • s_nitras Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 23.12.03, 15:18

Łuszczewski zarzucił mi kiedyś na spotkaniu w obecności ok. 100 osób, w tym
              również M. Płazyńskiego, że zwalczam go nazywam przedstawicielem mafii. Nigdy
              tego nie mówiłem, więcej nie uwarzam tak. Twierdziłem wówczas (kampnia
              samorządowa 2002), że nie jest on odpowiednim kandydatem na prezydenta dla PO i
              konsekwentnie jako członek Zarządu Po odmaiałem mu, bez nienawiści, swojego
              poparcia. Podobnie zresztą jak wspominany K. Zaremba. To doprowadziło do złej
              dla PO reakcji A. Łuszczewskiego, który czuł, niesłusznie, że jego pozycja w PO
              jest silniejsza, ni rzeczywiście była. Do PO Łuszczewskiego ściągnął A. Gajda i
              M. Rohde w trakcie kampanii parlamentanej 2001. K. Zaremba twierdzi, a ja mu
              wierzę, że zgodził się wesprzeć go w spocie wyborczy na senatora, gdyż była to
              dla niego szansa na obecność w mediach i uwarzał, że w porównaniu z innymi był
              to niezły kandydat na senatora. Nie otrzymał od niego pomocy finansowej.
              Okolicznościu były takie, że Zaremba miał bardzo skromny budżet, a sztab
              wyborczy PO działał na szkodę innych, niż balazs kandydatów do Sejmu.
              Dlatego Lewandowski odciął się od sztabu i naginając prawo (sztab ma ogromne
              komnpetencje) robił, bo miał pieniądze własną kampanię, a Zaremba promował się
              w spotach Łuszczewskiego.
              To, że oparł się naciskom by poprzeć go później na prezydenta tylko dobrze o
              nim świadczy. Byłem, widziałem.
              Czy Twoim zdaniem A. Łuszczewski to kandydat odpowiedni dla PO?
              Nie jestem kombatantem, ale tego że nie bałem się Balazsa, gdy wielu większych
              bało się przeraźliwie nikt mi nie odbierze.
              Fajnie opowiadasz o mojej pewności siebie i samouwielbieniu. Efektowne. Do
              samouwielbienia się nie przyznaję, do pewności siebie ... po głębszym
              zastanowieniu TAK.
              Co do wyborów w PO. Ja zdecydowałem się kandydować nie pytając K. Zaremby o
              zdanie. On swoje popracie wyraził mam nadzieję na podstawie oceny moich działań
              i zamierzeń, a nie taktycznie. Gwarantuje Ci, że w obronie racji i Zaremba, i
              Litwinski, Nitras i inni się sprzeczają i nikt się nie boi, tego czy reszta
              zrobi mu krzywdę. Zapytaj Arka, czy jego zdaniem moją intencją jest go
              skrzywdzić. Za to nie kryję, że celem jest dporowadzienie do tego by PO była
              sprawnym instrumentem kreowania rzeczywistości, a nie miejscem gdzie
              kilku "liderów" skupia się na kreowaniu własnego wizerunku. Obca jest mi wizja,
              w której "banda Nitrasa" morduje "bandę Litwinskiego". To nie ta partia.
              Co do sukcesów Zaremby.
              Pytasz co Szczecin mu zawdzięcza. Spokojnie, nie ten język. Skąd te emocje. Czy
              w ocenie innych też mówisz językiem Leppera, do którego, stwierdzam to
              kategorycznie nie jestem podobny.
              Zarembie zawdzięczasz to m.in., że Balazs i M. Koćmiel nie stanowią
              alternatywy wobec Jurczyka i SLD. To on miał odwagę mówić o D. Wieczorku pewne
              rzeczy jako pierwszy. Osobiście uważam, że jako radny czasami nie był pewny
              swoich decyzji i niektórych z perspektywy czas pewnie żałuje. Gdy przyszedł
              czas potrafił być pryncypialny i to ukształtowało jego obecną osobowośc.
              Zainwestuj w Zarembę, to znacznie pewniejsza dla Szczecina inwestycje niż
              alternatywne.
              POzdrawiam,
              S. Nitras
          • donald13 Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 23.12.03, 21:17
            s_nitras napisał:

> Zdarza mi się zaglądać na forum gazety. Korzystam z niego zdecydowanie w
            sposób
            >
            > bierny, nie z lenistwa, braku ochoty, ale tylko dlatego, że trzeba mieć dużo
            > czasu. Z doświadczenia wiem, że inne sposoby aktywności dają większą
            > satysfakcję.
            > Wielokrotnie udowodnił Pan, że jest świetnie zorientowany w niuansach
            lokalnej
            > polityki, choć z tego co wiem w ostatnim okresie przebywa pan w stolicy.
            > Chetnie poznam Pana opinię na temat zasadniczy komentowanego przez Pana
            > artykułu. Mianowicie co sądzi Pan o mozliwych konsekwencjach uczestnictwa w
            PO
            > różnych osób, które nawet publicznie o to zabiegają. Prywatnie służe
            > nazwiskami.
            > Co do Krzysztofa Zaremby. Nie łączy mnie z nim co prawda przyjaźń, ale jestem
            > przekonany, że to osoba odgrywająca zdecydowanie pozytywną rolę społeczną.
            Nie
            > zarzuci mu Pan np. powiązania, czy zależności od jakiejś grupy interesu. To w
            > Szczecinie zjawisko niezbyt powszechne. Inteligentnemu człowiekowi, nie
            wypada
            > dokonywać prostych i krzywdzących, niestety również mało oryginalnych
            > porównań . Zaremba nie przeforsował mnie na szefa PO w Szczecinie. To
            prawda,że
            >
            > mnie poparł, ale niech mnie Pan nie nazywa figurantem, bo zna Pan wielu
            ludzi,
            > którzy Panu potwierdzą, że to nie prawda. Prywatnie służe nazwiskami. Nie
            > kryję, że satysfakcję sprawiają mi, nieustanną wręcz, niektórzy koledzy z
            SLD,
            > którzy chyba wiem dlaczego strasznie obawiają się mojego szefowania PO w
            > Szczecinie.
            > Nie "jestem kumplem Jacka Janiszewskiego" jak się Pan wyraził. Zaproponował
            mi
            > pracę w swoim gabinecie politycznym. Pracowałem dwa miesiące i odszedłem z
            > powodów, o których nie chcę mówić, na własna prośbę. Janiszewski, podobnie
            jak
            > Rokita, Walendziak i paru innych liderów ówczesnego SKL wspierało mnie bardzo
            > mocno, za co jestem im wdzięczny w moich bitewkach z Arturem Balazsem. O co
            > walczyłem to Pan wie. Wypowiadał się Pan na ten temat.
            > Chętnie czytam na swój temat krytyczne opinie, nie lubię tylko, chyba jak
            każdy
            >
            > gdy się mnie obraża.
            > POzdrawiam,
            > Sławomir Nitras
            >
            > Życzę Panu zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkiego Dobrego
            w
            > Nowym Roku.
            Tu żes wćpan skłamał a intersy z i pomoc Komfortu toć pan już zapomniał. Oj
            nieładnie nieładnie
          • donald13 Re: Do Pana Pawła K. zwanego Absztyfikantem 23.12.03, 21:24
            Tu żeś waćpan skłamał a te wspólne interesy (pana) i pomoc od Komfortu. oj nie
            ładnie zapominać o takich rzeczach.fuuj
    • anaksymenes Dlatego Panie Litwiński powinien zmienić Pan towar 22.12.03, 13:15
      zystwo. Zaręba i Nitras po sprawni organizacyjnie miernoty. W polityce liczą się zasady I w imię zasad :-)) powninien Pan ten grajdół kopnąć w dupsko. W Szczecinie PO to Litwiński a skoro jest Pan szefem POPiS-u w Radzie Miejskiej to może najlepiej do PiS-u
      • ja_aska Re: Dlatego Panie Litwiński powinien zmienić Pan 22.12.03, 15:23
        Absztyf czemu nie jesteś PAWEŁ? Ja tak lubię Pawłów!!!!!
        • absztyfikant Re: Dlatego Panie Litwiński powinien zmienić Pan 22.12.03, 15:24
          Dla Ciebie moge byc.
          • ja_aska Re: Dlatego Panie Litwiński powinien zmienić Pan 22.12.03, 15:50
            Dobra:-)
      • anaksymenes Re: Dlatego Panie Litwiński powinien zmienić Pan 22.12.03, 16:25
        up
    • Gość: Zorro Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: *.pbc.adelphia.net 22.12.03, 15:43
      Zaremba to zwykly maly karierowicz...za te judaszowe z parlamentu srebrniki
      zaprzeda rodzine ,przyjaciol,wiernych kumpli....NIE LUDZ SIE JUDASZU,ze fuksem
      znowu sie tam przeturlasz GWARANTUJEMY CI "kolego",ze prawda o Tobie wyplynie
      jak szambo..w ktorym z taka rozkosza sie babrasz.Oszczedzaj diety..bo na dlugo
      Ci beda musialy wystarczec..
    • Gość: ooooooo Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: 62.233.173.* 22.12.03, 19:44
      No absztyfikant to rzeczywiscie Pawel, tyle ze Bartnik!!!!!!
      • Gość: WWO Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 21:55
        Gość portalu: ooooooo napisał(a):

> No absztyfikant to rzeczywiscie Pawel, tyle ze Bartnik!!!!!!

i ciota, taka sama jak ci ktorych tyra! jeden ch.......
    • Gość: Rafał Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: *.port.szczecin.pl / 212.244.66.* 23.12.03, 09:43
      A taki Jan Maria Rokita? Albo - nie przymierzając - Donald Tusk? Platforma
      Obywatelska utworzona została przez polityków niezadowolonych ze sposobu, w
      jaki funkcjonowały ich dotychczasowe partie polityczne. Niech więc nie
      przygaduje kocioł garnkowi :)
      • absztyfikant Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n 23.12.03, 13:09
        Akurat posla Rokite to darze szczegolna atencja. Jan Rokita byl szefem SKL,
        wiec z tego co mowisz byl niezadowolony ze swojego przywodstwa, dobrze
        zrozumialem ? Rokita niezadowolony z siebie? Nie sciemniaj!
        • Gość: Halina Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: *.ksiaznica.szczecin.pl / *.ksiaznica.szczecin.pl 23.12.03, 14:12
          Platforma jest w obecnej sytuacji jedyna partia ktora moze zrobic porzadek w
          polsce.Czy wam to sie podoba czy nie! Ocenianie przez was jej obecnych liderow
          pod kątem starej przynalznosci do innych parti mija sie z celem. Z tego co
          slyszalam wprowadza sie tam blokade przed "spadachroniarzami"!i bardzo dobrze!
          Obecni w niej ludzie sa w wiekszosci od poczatku. A to gdzie kiedys nalezeli to
          inna sprawa!
          najlepszy przyklad J M Rokita. Kiedys UW,skl-aws,po. nie przeszkadza mu to w
          tym by byc jednym z politykow z najwyzszym zaufaniem s[polecznym
          pozdrawiam

P.s. a to ze niektorym z was "góla podskakuje" ze S Nitras jest przewodniczacym
          partii, ktora lideruje w sandazach to inna sprawa. ZA DUŻO NA TYM FORUM
          ANIMOZJI OSOBISTYCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • absztyfikant Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n 23.12.03, 14:19
            Ja cenie PO. Cenie tez Rokite. Bardzo cenie Arkadiusza Litwinskiego, ale
            niestety nie moge powiedziec tego samego o koledze Nitrasie.
            • Gość: Halina Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: *.ksiaznica.szczecin.pl / *.ksiaznica.szczecin.pl 23.12.03, 14:22
              A za co tak cenisz A Litwinskiego???Czyz jest on w twojej ocenie "mężem
              stanu"???;)
              czym takim sie on tak zasluzyl na twoje wzgledy???
              • absztyfikant Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n 23.12.03, 14:30
                Litwinski jest politykiem na wskros szczecinskim. Nia bawi sie tanim
                populizmem. Obserwuje go od lat i moge powiedziec, ze Litwinski jest jesnym z
                najbardziej przewidywalnych szczecinskich politykow.

Jest niezalezny i dlatego jest tepiony przez glupszych od siebie.
                • Gość: sz40 Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 19:08
                  Litwiński był w Radzie Miasta gdy inni robili przekręty (Wieczorek, Jurczyk)i
                  nigdy nie słyszałem, żeby protestował przeciwko temu. Pewnie że wspierasz
                  Litwińskiego. bo on wspiera ciebie. Nikt bardziej od Litwińskiego nie walczył o
                  utrzymanie Bartnika na stanowisku dyrektora Pomeranii i udało wam się, więc nic
                  dziwnego - musisz mu się odwdzięczyć. Tak naprawdę, to Litwiński nigdy nie
                  zajął wyrazistego stanowiska w sprawach istotnych tylko takie ble,ble o niczym.
                  Notomiast ma jedną cechę pozytywną - potrafi słuchać innych i natychmiast
                  zapożyczać sobie ich poglądy i propozycje.
            • Gość: Arcybiszkopt Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: *.gryfnet.szczecin.pl / *.gryfnet.szczecin.pl 29.12.03, 02:04
              widze, ze kolega absztyfikant jest pod takim wrazeniem wielce zasluzonego dla
              degradacji miasta Szczecina radnego Litwinskiego ze momentami wydaje mi sie ze
              szczytuje. :-) Panie Absztyfikancie, tylko ostroznie! prosze uwazac na
              klawiature! Niech sie pan lepiej zajmnie myszką...:-)
    • anaksymenes Litwiński bedzie prezydentem tego szczecińskiego g 23.12.03, 15:37
      rajdoła. Jednak myslę że tym szybciej im szybciej zmieni to POtworne towarzystwo. Wydaje się że najbliżej ma do PiS-u (skoro POPiS) tam będzie mógł rozwinąć skrzydła, bo jakby mniej ciaśniej w czubie
    • arkadiusz_litwinski Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n 23.12.03, 15:57
      Troszkę zaniedbawszy lekturę forum wracam na nię, i cóż widzę...? Moi Drodzy
      Platforma to ugrupowanie z tego realnego świata, a nie z krainy snów. Jej
      oblicze tworzą różne osoby, jej deklaracje, i co najważniejsze -coraz bardziej
      częste - realizowanie tych deklaracji. Co do osób: nie jesteśmy ugrupowaniem
      wodzowskim, nie jestem w PO przez sympatię dla tych lub innych osób, jestem tu
      bo identyfikuję się z tym kierunkiem uzdrawiania naszego kraju. Oczywiście
      byłoby dobrze "by lekarz zalecający rzucenie palenia, sam zrobił to
      wcześniej". Tu tkwi sedno, w byciu wiarygodnym. Od co najmniej kilku lat mamy w
      Polcce do czynienia z przykrą zasadą ( z drobnymi wyjątkami ) wedle której
      dziesiątki tysięcy, jeśli nie setki tysięcy, wartościowych i zainteresowanych
      sprawami publicznymi osób pozostawia pole "tradycyjnym" elitom politycznym. Te
      ostatnie skwapliwie wykorzystują polityczną próżnię i trudno je za to obwiniać.
      Polityka to nie wynalzek nowożytnej Polski ( a i w tym okresie było w niej
      wiele dobrego). Pamiętajmy, że Polityka ma tą wredną przypadłość, że nie
      zostawi nas w spokoju.Jeśli my się nią zajmmiemy, ona i tak zajmie się nami.
      Lepiej być podmiotem niż przedmiotem. To niby oczywiste, ale jak pokazuje
      frekwencja wyborcza - dla wielu zaskajujące zarazem. Poświęćmy więcej czasu na
      rozmowy o tym co Platforma chce zrobić w razie przejęcia realnego wpływu na
      władzę w Polsce, w Szczecinie.Porozmawiajmy o tym czego chcemy dokonać już
      teraz, przy takich, a nie innych reprezentacjach w Parlamencie i samorządzie, i
      co robimy by "chciejstwo" stało się faktem.Osnucie takiej dyskuji na analizie
      personalnej tych czy innych osób byłoby złym podejściem. Ważniejsze od tego kto
      mówi, jest to co mówi, a najważniejsze jest to czy słowa przeistacza w czyn.
      Pozdrawiam.
      • arkadiusz_litwinski byłbym zapomniał 23.12.03, 16:16
        Prawo i Sprawiedliwość to grono osób wśród których, dla wielu mam wielki
        szcunek, a także sporo sympatii. W wielu zagadnieniach programowych PiS jest mi
        bliski. Optowałem za wspólnym startem w wyborach samorządowych. Tak PiS jak i
        PO nie zdołało to tego pomysłu przekonać dość dużej części swoich
        zwoleników.Należy z tego wyprowadzić odpowiedni wniosek i iść do następnych
        wyborów w podobnym kierunku, być może nie "pod rękę" , ale napewno w przyjaźni -
        dobrze rokującej na przyszłą powyborczą współpracę.
        • ergie Re: byłbym zapomniał 23.12.03, 16:34
          arkadiusz_litwinski napisał:

> Optowałem za wspólnym startem w wyborach samorządowych. Tak PiS jak i
          > PO nie zdołało to tego pomysłu przekonać dość dużej części swoich
          > zwoleników.

to na co chłopaki liczą, skoro nie potrafią liczyć ? ? ?
      • Gość: sz40 Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 19:12
        Blebleble, tak naprawdę to wam wszystkim chodzi tylko o jedno - kto, a nie -
        co. Nie potraficie nic konkretnego wymyślić jako lolaklni paplownicy, a tylko
        gadać o pierdołach. Podaj mi jedną KONKRETNĄ sprawę, którą zająłeś się w tym
        roku. Ale naprawdę istotną dla Szczecina a nie np nazwa placu czy renowacja
        pomnika.
        • piotr33k2 Re: Panie litwiński 23.12.03, 22:03
          platforma obywatelska jest mi najbliższa z obecnych liczacych się sił
          politycznych ,a pan panie litwinski ma dobrą opinię na forum lokalnym
          wyborczej ,chciałem się pana zapytać dlaczego tak bezkrytycznie po. zgodziła
          się na bezpłatne użytkowanie przez ptaka terenów pod targowiska które
          absolutnie się do tego nienadają ze względów ekologicznych ,jeżeli jest
          inaczej proszę o wyjaśnienia ,przecież komercyjne inwestycje na skraju puszczy
          bukowej to zbrodnia na przyrodzie! ,to już niema gdzie w okolicach szczecina
          postawić hal targowych?rekreacja proszę bardzo !ale nie dewastacja unikalnej
          przyrody ! jak wy ,inteligentni ,wykształceni ludzie z po. możecie dopuścić do
          takiej skrajnej nieodpowiedzialności przez tego pożal się boże prezydenta
          miasta .
          • arkadiusz_litwinski Życzenia i zbiorowa odpowiedź 24.12.03, 13:00
            Składam Wam Wszystkim szczere życzenia wszystkiego co dla Was najlepsze. Jak
            widać nie specjalnie umiem to robić w okazałej formie, niemniej Pozwólcie na
            jedno uszczegółowienie wynikające ze specyfiki tej formy dialogu jaki
            prowadzimy. Życzę więc nam wszystkim uchwycenia tajemnej proporcji w ocenach
            naszych bliźnich, z którymi -jak pisał bodaj Stachura- można się przecież
            zabliźnić. Stając twardo na gruncie faktów, mądrze przeplatajmy w swych słowach
            i czynach dystans do otaczającej nas teraźniejszowści- który daje lepszą
            perspektywę- z żarliwością reakcji na niedoskonałości tego Świata.Życzę nam
            wszystkim byśmy chciei i umieli mówić sobie prawdę, byśmy umieli ją przyjmować
            i wyciągać należne wnioski.I niech nas nie opuszcza poczucie codziennej
            życzliwości jaką darzy nas Ten, Który niebawem kolejny raz Narodzi się w
            naszych sercach...

Zbiorowa odpowiedź ( dla zainteresowanych )

Co do inwestycji jakiej zamierza dokonać A. Ptak, a raczej "KKS Pogoń" to
            zapewniam, że nie obyło się bez poważnych dyskusji na ten temat tak w Klubie
            Radnych poszerzonym o władze Regionalne i Miejskie PiS-u i PO. Przysłowiowy
            diabeł tkwi w szczegółach. Te zapisane będą w umowie dzierżawy. Projekt tej
            umowy będzie -zapewne w styczniu lub lutym- analizowany przez komisje stałe
            RM.Jeśli choć jedna komisja zgłosi zastrzeżenia ostateczna akceptacja należy do
            Rady Miasta w pełnym składzie. Zapewniam, że przynajniej w tych komisjach,
            których jestem członkiem sprawa będzie wnikliwie rozważona z udziałem
            przedstawicieli zainteresowanych środowisk tj w szczególności środowiska
            kupieckiego, usługodawców, lokalnego biznesu turystyczno-rekreacyjnego,
            ekologów itd. Uważam, że w gronie radnych z pomocą ww. uczestników dyskusji
            znajdziemy zdrowy kompromis, który zostanie też zaakceptowany przez inwestora.

Co do pytania o działalność w Radzie Miasta, to Wybaczcie mi, że w tym
            szczególnym dniu posłużę się dwoma fragmentami. Jeden to moja wypowiedż na
            forum, drugi to moja wypowiedź opublikowana w Głosie Szczecińskim.Po świętach
            możemy wrócicić do tematu.

Fragment 1

Jeśli Zapoznałeś się z ustawą o samorządzie gminnym to Sam Widzisz, że radny
            nie posiada ( i dobrze) bezpośredniego wpływu na setki decyzji
            administracyjnych jak i tych gospodarczo-zarządczych codzienne podejmowane w
            Urzędzie Miejskim czy też komunalnych zakładach budżetowych i spółkach. Tak
            naprawdę ma być łącznikiem ze społecznością miasta, a zwłaszcza okręgu
            wyborczego w którym go wybrano. Tu krótka dygresja: bardzo ważne by radny
            pamiętając o interesach swojego okręgu wyborczego potrafił patrzeć na sprawy
            miasta w szerszym, całościowym ujęciu. Radny ma prawo zadawać zapytania i
            wnosić interpelacje . Dość często z tego korzystam. Tak naprawdę jednak radny w
            Szczecinie jest jednym 31 trybów w urządzeniu pod nazwą Rada Miasta. I tam ma
            prawo nie tylko mówić, ale i głosować. Głosować tak jak uważa za słuszne , i
            rozliczać się przed opinią publiczną ze swych decyzji. Dlatego właśnie
            domagałem się skutecznie umieszczania i internecie imiennych wyników głosowań.
            W radzie zazwyczaj zwycięża zdrowy roządek i argumenty, niestety dość często
            dzieje się i tak, że zwycięża arytmetyczna większość nie mająca racji , co
            więcej mająca świadomość, że rację zastępują interesy polityczne ( oby tylko).
            Radni nie muszą jedynie reagować na projekty uchwał , mogą je też tworzyć, ale
            jest to de facto o wiele trudniejsze , gdyż to Prezydent dysponuje środkami,
            informacjami i fachowym personelem niezbędnym do przygotowania dobrego
            projektu. Niestety radni nie mają skłonności do popierania autorskich projektów
            innych radnych. Zmagania z takimi realiami są mozolne, ale widzę że nieodzowne.
            Gdyby Rada Miasta była dość jednomyślna – a sytuacja chyba ku temu zmierza – w
            relacjach z Prezydentem, można by na nim w miarę skutecznie wymuszać w miarę
            kreatywne i korzystne dla nas wszystkich działania. Zapewne i tak
            przypominałoby to prowadzenie samochodu za pośrednictwem woźnicy w podeszłym
            wieku, jedynie za pomocą wskazówek.No tak, ale zbytnio się rozpisałem.
            Z powodów o których już wcześniej pisałem, ograniczę się do rzeczy
            najistotniejszych problemów na rozwiązaniu, których skupiłem się jako radny (
            kolejność przypadkowa) :

-zapewnienie jawności w funkcjonowaniu organów miasta np. poprzez internet
            - pomoc wspólnotom mieszkaniowym np. poprzez program dotacji Nasz Dom,
            którego istnienie było realnie zagrożone.
            - pomoc społecznym komitetom budującym wodociągi, kanalizację itp.
            poprzez wzrost wydatków na ten cel przewidzianych w tegorocznym budżecie miasta
            - zapewnienie znacznej części finansowania nowych wozów bojowych dla Straży
            Pożarnej.
            - Zapewnienie finansowania budowy sali sportowej w Szkole Podstawowej 32 i
            tamtejszym Gimnazjum
            - Rozwój TBS-ów , poprzez kolejne aporty gruntowe, choć niektórzy to
            krytykują
            - Rozwiązanie problemów targowisk np. Rynek Pogodno zagrożonych
            likwidacją
            - Ograniczenie nieuporządkowanej ekspansji hipermarketów np. Pogoń, Polmo
            - Doprowadzenie do konsensusu między Szczecińskim Klubem Tenisowym a
            Fundacją Masters dzięki czemu korty na Wojska Polskiego będą nadal kortami
            - lepsze zasady przekształcania użytkowania wieczystego na własność
            - lepsze zasady wynajmowania lokali użytkowych i racjonalizacja
            komunikacji miejskiej – to sprawy w aktualnej „obróbce”
            -
            i dziesiątki drobniejszych spraw z interwencji mieszkańców, rad osiedli,
            stowarzyszeń.

Do tego dochodzi niemal codzienna- choć nie spektakularna- praca nad treścią
            ponad 550 uchwał dotyczących planowania przestrzennego (bardzo ważne), ok. 200
            uchwał dotyczących placówek oświatowych, ponad 150 uchwał dotyczących
            bezpośrednio finansów miasta i ok. 300 pozostałych uchwał np. dotczących zasad
            gospodarowania mieniem komunalnym.

Fragment 2:

Moim zdaniem pojedyńczo radny nie jest w stanie osiągnąć spektakularnego
            sukcesu. Zawsze do realizacji swoich zamierzeń musi zjednać dostateczną grupę
            radnych. Trudno więc jedynie sobie przypisywać w takich wypadkach sukces.
            Miałem jednak okazję szczególnie zaangażować się między innymi w skuteczne
            działania zwiększające znacznie środki na remonty dla wspólnot mieszkaniowych,
            a także budowę i zbrojenie ulic przez komitety społeczne, zakończenie budowy
            sali sportowej w SP-32, zażegnanie konfliktu na kortach tenisowych przy
            al.Wojska Polskiego . Ewidentnie moją zasługą jest natomiast publikowanie w
            internecie imiennych wyników głosowania i dość skuteczna interwencji w
            sprawie problemów w budowie zakładu przetwórstwa spożywczego tworzącego ok.
            50 nowych miejsc pracy .
            Niepowodzeniem zakończyły się niestety starania o zakup jeszcze w tym roku
            kosztownej drabiny niskopodwoziowej dla Straży Pożarnej. Oczekiwanie potrwa
            jeszcze kilka miesięcy.
            • Gość: abc Re: Życzenia i zbiorowa odpowiedź IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.12.03, 16:52
              panie Arku za tak wysoka dietę lista dokonań cieniutka, oj cieniutka. Jeżeli to
              sa sprawy istotne to uchowaj Boże nasze miasto przed radnymi i marianem. Tu
              ciągle brak wizji
              • Gość: sz40 Re: a może wszyscy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 18:51
                Szczególnie drabina strażacka mogłaby być wielkim sukcesem :)
                Może zaprosić pozostałych radnych do prezentacji swoich przedsięwzięć?
                Przynajmniej tych, którzy odwiedzają to forum.
    • Gość: NINA Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: *.gryfnet.szczecin.pl / *.gryfnet.szczecin.pl 29.12.03, 01:43
      a wy ciagle o tym samym. mam wrazenie ze w Polsce tylko jest Platforma,
      platforma, platforma i platforma. Co to jakis benefis platformy?? :-)
      • Gość: Halina Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 20:53
        Widze ze dyskusja rozwinela sie:))
        • Gość: adrenalina Re: Platforma Obywatelska uważniej przyjrzy się n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.03, 01:13
          to znaczy dobry znak!!!!!!!!!!!!!
          PLATFORMA zamyka sie na spadochroniarzy!!!!!!!!!!!!!
          WIWAT stalym bywalcom!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka