Dodaj do ulubionych

Wizzair brak pytania o dowód/paszport

IP: *.net.pbthawe.eu 01.07.12, 15:33
Witam przed chwilką zakupiłem bilet od WizzAir i przystąpiłem do odprawy on-line i po naciśnięciu "odpraw" od razy mogłem drukować kartę pokładową bez żadnego pytania o dowód czy paszport a zawsze trzeba było wpisać numer i serię wybranego dokumentu z którym się podróżowało. Czy teraz to zmienili i nie trzeba już tego czy po prostu coś źle zrobiłem bądź był jakiś błąd na stronie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: CytrynaTiaz Re: Wizzair brak pytania o dowód/paszport IP: *.net.pbthawe.eu 01.07.12, 19:35
      Tak więc już nie potrzebuję odp bo się dowiedziałem jak zadzwoniłem na infolinię WizzAir to od teraz nie potrzeba wpisywać czy lecimy za okazaniem paszportu czy dowodu ponieważ nie jest to wymagane przy lotach do krajów które znajdują się w grupie schengen.
      • jorn Re: Wizzair brak pytania o dowód/paszport 02.07.12, 15:57
        Może i nie jest wymagane przy odprawie internetowej, tym niemniej dowód osobisty lub paszport będzie Ci potrzebny, żeby polecieć. Po pierwsze udając się do innego kraju strefy Schengen mamy obowiązek posiadania przy sobie jednego z tych dokumentów. Po drugie, prawdopodobnie bez dowodu lub paszportu nie wpuszczą Cię do samolotu.
        • otreb Re: Wizzair brak pytania o dowód/paszport 17.04.14, 22:18
          jorn napisał:

> Po drugie, prawdopodobnie bez dowodu lub paszportu nie wpuszczą Cię
          > do samolotu.

Może Cię zaskoczę (ja byłem) - kilka razy w tym roku już leciałem i ani razu nie wyjmowałem dowodu tożsamości (odprawę robiłem on-line lub w automacie na lotnisku). Ani przy kontroli bezpieczeństwa, ani przy wejściu na pokład.
      • Gość: Kasia Re: Wizzair brak pytania o dowód/paszport IP: *.fucio.net 22.10.12, 21:32
        [b]A proszę powiedz mi czy na bilecie widniała Twoja narodowość (tj. PL) ? Czy to też już nie pojawia się na kartach pokładowych?Dzisiaj chciałam odprawić się jak zawsze, ale troszkę zmienili stronę czytając najpierw regulamin odprawy automatycznie wciskałam "tak, akceptuję" i tym transie pominęłam "odpraw" i automatycznie mnie odprawiło i tym oto sposobem na karcie widnieje tylko moje imię nazwisko, inf dotyczące lotu bez wyżej wspomnianych danych. Widnieje za to napis "NonEU/ EEA passengers must proceed to checkin
        for document check and visa verification"

Czy mam się bać? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
      • Gość: tomek Re: Wizzair brak pytania o dowód/paszport IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.12, 16:43
        CytrynaTiaz: Miałem ten sam dylemat, dzięki że pofatygowałeś się, żeby napisać odpowiedź na własne pytanie.
    • jakanu Re: Wizzair brak pytania o dowód/paszport 03.07.12, 09:14
      Bardzo dobrze - im mniej wypisywania tym lepiej i łatwiej dla nas :)
    • ninek04 Wizzair problem z odprawa 03.07.12, 18:03
      Prosze o pomoc.Rezerwacja i kupno biletu bylo robione na innym komputerze-w Anglii. Ja teraz z innego komputera w polszce chce zrobic odprawe online, ale wyskakuje mi Bład -nie znaleziono planu lotu, co robić?
      • donatta Re: Wizzair problem z odprawa 04.07.12, 22:21
        Spróbuj wpisać miejsce i czas odlotu. Jeżeli ta opcja nie zadziała, wypróbuj ZAMIAST niej wpisanie numeru rezerwacji. Czasami któraś się blokuje, przynajmniej w innych liniach.
    • Gość: BASIA Re: Wizzair brak pytania o dowód/paszport IP: *.bgz.pl 05.07.12, 11:19
      wlasnie mialam to samo i sie przestraszylam, ale chyba jednak ok, inne linie nie wymagaja, wiec moze oni tez zrezygnowali. pzdr
      • rocambolesca Re: Wizzair brak pytania o dowód/paszport 18.11.12, 13:52
        Zakładają, że ze strony internetowej korzystają osoby, które czytają ze zrozumieniem, albo które w ogóle czytają informacje zawarte na ich stronie internetowej:

Jakich dokumentów potrzebuję, aby móc podróżować liniami lotniczymi Wizz Air?

W celu zapewnienia zgodności z przepisami kraju wylotu, kraju tranzytowego lub kraju docelowego podczas odprawy Wizz Air wymaga od pasażerów niezbędnych, ważnych dokumentów podróży. Wizz Air nie ponosi odpowiedzialności za dodatkowe koszty wynikające z braku zgody na wpuszczenie pasażera do danego kraju z powodu braku ważnego paszportu lub wizy.

Jak widać, autorka wątku nie zapoznała się z nimi przed skorzystaniem z serwisu www.
      • aleksakwiat Re: Wizzair brak pytania o dowód/paszport 22.11.12, 11:29
        Od kilku miesięcy zmieniły się zasady odprawy on-line. Zbiegło się to mniej więcej z modernizacją strony internetowej Wizzair. Teraz dla lotów w obrębie Strefy Schengen nie ma konieczności podawania danych z dowodu lub paszportu, Karta pokładowa jest generowana od razu. Dla lotów poza Schengen, np. do/z Londynu Luton obowiązują dotychczasowe zasady odprawy

tanie-podrozowanie.com
    • Gość: piter UK a schengen IP: *.as13285.net 16.04.14, 11:34
      o ile sie orientuje to uk nie jest w szengen a odprawiac sie nie musialem ,mimo ze tydzien wczesniej odprawiałem sie normalnie a bilety byly kupione osobno
      i co wy na to?
      • Gość: . Re: UK a schengen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.14, 04:51
        Dobrze się orientujesz, Schengen nie ma tu nic do rzeczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka