Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc w piśmie o raty do komornika

IP: *.pools.arcor-ip.net 05.09.12, 21:21
potrzebuje pomocy w napisaniu podania do komornika o rozłażeniu na raty zadłużenia może ktos bedzie wiedział jak trzeba ując to bo ja mam pustke w głowie :< a potrzebuje pilnie to wysłać

była bym bardzo wdzieczna
Obserwuj wątek
    • zauber07 Re: prośba o pomoc w piśmie o raty do komornika 26.09.12, 11:22
      Gość portalu: magda napisał(a):

> potrzebuje pomocy w napisaniu podania do komornika o rozłażeniu na raty zadłuże
      > nia może ktos bedzie wiedział jak trzeba ując to bo ja mam pustke w głowie :
      > 0; a potrzebuje pilnie to wysłać
      >
      > była bym bardzo wdzieczna
      Wyjaśniam.
      Komornik jako organ prowadzący postępowanie egzekucyjne na rzecz wierzyciela nie jest uprawniony do zawierania ugód z dłużnikami.
      Postępowanie egzekucyjne jest postępowaniem przymusowym a więc co do zasady należy spłacić wszystko od razu.

Komornik nie może zabronić dłużnikowi spłacać zadłużenia w ratach, ale tylko tyle, czynności egzekucyjne będą kontynuowane i spłata ratalna zadłużenia w żadnej mierze nie wstrzyma działań komornika.

Wierzyciel jest jedyną władną osobą do której należy zwrócić się z prośbą o rozłożenie zadłużenia na raty, odroczenie płatności, umorzenie postępowania, zwolnienie spod zajęcia składnika majątku itp itd.
      Podanie kierujemy do wierzyciela za pośrednictwem kancelarii komornika.
      W podaniu należy własnymi słowami napisać to czego się od wierzyciela oczekuje.
      Wierzyciel może, ale nie musi się zgodzić i na dobrą sprawę może w ogóle nie ustosunkować się do takiej prośby.

Stąd w temacie słowo "ugoda" wzięte w cudzysłów.

Dodam jeszcze tylko, że praktyka w wielu kancelariach może być odmienna i może się zdarzyć, że komornik zawrze taką "ugodę" z dłużnikiem.
      Podkreślam jednak, że nie jest do tego uprawniony i robi to na własne ryzyko.
      • frediiii Re: prośba o pomoc w piśmie o raty do komornika 26.09.12, 18:35
        Ciężko mówić tu o ryzyku, gdy dłużnik nie wywiązuje się z rat, komornik może mu przykręcić śrubkę. Dobre serce komorników komorników wynika bardziej z pragmatyzmu, zamiast ścigać dłużnika i tracić czas, na jakieś licytacje ruchomości, lepiej poczekać aż sam dłużnik przyniesie kasę w zębach.
        • zauber07 Re: prośba o pomoc w piśmie o raty do komornika 26.09.12, 18:50
          Jeszcze mały szkopuł:
          Jeżeli dłuznik sam wpłaca w kancelari,to komora liczy sobie 15 %,natomias jeśli wchodzi sam na pobory lub konto to opłata wynosi 8 %.
          To czy jest sens przynosić mu te kasę "w zębach"..?
        • Gość: Wanda Re: do frediii IP: *.183.169.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.09.12, 18:52
          Komornik nic nie robi z dobrego serca. Wszelkie czynności /poszukiwanie majątku ,sciganie ,licytacje, wyceny, ..itp/ opłaca wierzyciel a w konsekwencji dłużnik.Wanda
      • Gość: Wanda Re: do zauber07 IP: *.183.169.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.09.12, 18:48
        Ktos sie obudził. A nie lepioej było sie dogadac z wierzycielem przed wszczęciem egzekucji? Przeciez komornik podrozy koszty egzekucyjne o iles tam procent.
        Ciągle powtarzam aby niedopuścic sprawy zadłuzenia do egzekucji komorniczej . Zazwyczaj dłuznik zna adres i nr.telefonu wierzyciela
        Ale .Ale zastanawiam mnie tako oto sytuacja.
        Pomimo przekazania sprawy do egzekucji komorniczej dłużnik WKOŃCU OLŚNIONY DODATKOWYMI KOSZTAMI dogaduje sie z wierzycielem. I pytanie brzmi czy w takiej sytuacji mozna w jakis sposób ominąć komornika i jego horrendalnych kosztopw w sumie obciążających dłużnika? I jak zabezpieczyć należności wierzyciela. Wanda
        • szela81 Re: do zauber07 01.10.12, 12:38
          Ja tak miałem - z wierzycielem nie szło się dogadać KASAKASAKASAKASA a z komornikiem wręcz przeciwnie. Wyspowiadałem się ze wszystkiego w piśmie, koszt czynszu, rata kredytu i propozycja spłaty w ratach i spłacam, komor ma większą prowizję wiec mu lepiej, wierzyciel działa taśmowo (duża instytucja) więc pewnie przelewów od komornika ma więcej i reaguje tylko na umorzenia lub zakończenia egzekucji, ogólnie może to dziwnie zabrzmi ale jestem zadowolony, że mam komornika, nie dzwoni mi windykacja, nie piszą mi listów po 10 zł, spłacam ile mogę. I nie jest tak, że obudziłem się po komorniku, wierzycielowi płaciłem, pracę straciłem, spłacałem z problemami ale cały czas, wystawili BTE i dali do komora, teraz płacę mniej, kasę dostaną wolniej, komor zarobi 15 % ale to mam w d...
          • Gość: maniek Re: do zauber07 IP: *.31.13.248.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.10.12, 13:02
            Mi w ugodzie pomógł pewien serwis ale nie podam jego nazwy ze względu na moderatorów którzy prawdopodobnie usuną ten wpis.
            mój emial edbudsc@wp.pl chcesz wiedzieć jaki to pisz.

Ugoda ugodzie nie równa. Myślałem że napiszę ja sam wiec zabrałem się do pisania, wysłania i DUUUPPPAAA. Bank to wybredna bestia.
            Warto czasami skorzystać z pomocy i załatwić sprawę raz a dobrze.
            • mordimer.madderdin Re: do zauber07 01.10.12, 17:03
              Gość portalu: maniek napisał(a):
              "> Mi w ugodzie pomógł pewien serwis ale nie podam jego nazwy ze względu na modera
              > torów którzy prawdopodobnie usuną ten wpis."

Całkiem sprytnie się domyśliłeś, że wpis poleciałby natychmiast.
              Dla równowagi, dla autorki wątku - przeczytaj kilka słów o oszustach z polecanego przez rzekomego "mańka" serwisu:
              forum.gazeta.pl/forum/w,726,138384723,138384723,Ostrzezenie_publiczne_przed_ROLEX_vel_Komornik_S_.html
              • Gość: maniek Re: do zauber07 IP: *.31.13.248.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.10.12, 18:29
                Wracając do mojego ostatniego postu powyżej to widzicie.Mam gdzieś czy komus podoba się czy nie dany użytkownik czy firma. Ja w swoim imieniu pisze co dotyczy mnie. Jeżeli ty masz coś do kogoś to twój problem i proszę nie wylewaj swoich brudów tu i teraz. Szanuje każdego ,każde poglądy i opinie ale nie lubię wszechobecnej propagandy na tym forum.

Jestem tu często bo liczę że uzyskam więcej informacji na tematy dla mnie ważane ale od jakiegoś czasu tylko wojny i żadnej pomocy. I dlatego własnie moja informacja na temat pomocy z danego serwisu. Sorry ale jeżeli ja uzyskałem pomoc to oznacza od razu że jestem zły czy to że wogóle każdy serwsi pomocy jest blee.Oczywiście tylko to forum jest naj naj ....... powoli zaczynam w to wątpić.
                • mordimer.madderdin Re: do zauber07 01.10.12, 19:36
                  Gość portalu: maniek napisał(a):
                  "Szanuje każdego ,każde poglądy i opinie ale nie lubię wszechobecnej propagandy na tym forum."

Rozumiem, że pisząc o propagandzie masz na myśli festiwal chamskiego spamerstwa, jaki niedawno uprawiałeś tutaj ze swoimi kolesiami na rzecz tego niezwykle pomocnego portalu prowadzonego przez oszustów z Rolexa?

Koniec offtopu, kolejne posty nie na temat będą usuwane.
        • Gość: Iwo Re: do zauber07 IP: *.pools.arcor-ip.net 08.10.12, 13:38
          Witam,mam problem,jak dla mnie duzy.Mam niesplacony kredyt w Banku Slaskim,sprawa poszla juz do Kancelari Prawnej ktora teraz reprezentuje bank.Dzwonilam do kancelarii w sprawie mozliwosci ugody i splaty zadluzenia w ratach.Niestety warunki podyktowane przez kancelarie co do wysokosci rat sa dla mnie nierealne,nie stac mnie na tak wysokie raty.Sprawa ma trafic na dniach do sadu,czyli komornik i jeszcze wieksze koszty.Czy jest jakas mozliwos innego rozwiazania? Chce splacic zadluzenie nie stac mnie jednak na kwoty podyktowane przez kancelarie.Co robic ? Prosze o pomoc .
    • Gość: szmacianka1@onet.p Re: prośba o pomoc w piśmie o raty do komornika IP: *.168.246.94.internetrudaslaska.pl 29.12.17, 00:11
      witam wszystko można zalatewic tylko trzeba .mieć kase bo checi nie wystarcza... nie podawac nr telefonu. ale z pusta reka to można w dupe ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka