IP: *.183.169.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.09.12, 22:11
M.M -jak Twoim zdaniem można rozwiązać problem kóry przedstawiłam w wątku
wklejam
Ktos sie obudził. A nie lepiej było sie dogadac z wierzycielem przed wszczęciem egzekucji? Przeciez komornik podrozy koszty egzekucyjne o iles tam procent.
Ciągle powtarzam aby niedopuścic sprawy zadłuzenia do egzekucji komorniczej . Zazwyczaj dłuznik zna adres i nr.telefonu wierzyciela
Ale .Ale zastanawiam mnie tako oto sytuacja.
Pomimo przekazania sprawy do egzekucji komorniczej dłużnik WKOŃCU OLŚNIONY DODATKOWYMI KOSZTAMI dogaduje sie z wierzycielem. I pytanie brzmi czy w takiej sytuacji mozna w jakis sposób ominąć komornika i jego horrendalnych kosztopw w sumie obciążających dłużnika? I jak zabezpieczyć należności wierzyciela. Wanda
Obserwuj wątek
    • zauber07 Re: do m.m 27.09.12, 08:26
      Przykładowo,jezeli komora ma kilku wierzycieli ma miesiąc czasu na sporządzenie planu podziału,a gdy już dzieli stara się tak wpłacać dla wierzyciela żeby starczyło dla wszystkich tylko na odsetki a nalezności pozostawia w celu przyrostu odsetek,także dłuznik ma cały czas tą samą należność do zapłaty i nic nie ubywa a tylko przybywa odsetek.
      Z tego względu najlepiej dla dłuznika jest dogadać się z wierzycielem (bankiem itp.) że będzie spłacać poza komorą bezpośrednio dla wierzyciela.Wpłacając bezposrednio dłuznik ma wybór czy na należność główną czy na odsetki.Należy napisać oświadczenie ze wskazaniem na jaką należność wpłacamy ratę.
      Jeżeli nawet wierzyciel nie zawrze z nami porozumienia ugody i nie wycofa wniosku od komornika to jeszcze mamy szansę że od takie wpłaty komora może naliczyć sobie tylko 5% od wpłaty (z wynagr.lub konta 8%,z ogólnego majatku,lub wpłacie w kancelari 15%) pozatym wskazujemy wierzycielowi że wpłatę raty należy należy zaliczyć na poczet należności głównej z wpisaniem na kwicie przez co pomniejszymi sobie należności i odsetki.
      Jeżeli wierzyciel nie wycofa wniosku od komornika w obawie że nie będziemy płacic to kwit takiej wpłaty okazujemy komornikowi który naliczy sobie 5% i odejmnie nam z długu,oczywiście robimy ksero i zachowujemy dowód wpłaty.
      Przypomne jeszcze że każdy obywatel ma bezwzględno prawo do wglądu swoich akt czy to wsądzie,czy w skarbowym,czy u komornika przeglądając akta możemy robić sobie z nich notatki,przeczytać oraz żądać ksera niektórych dokumentów.
      Co jest najważniejsze w naszych aktach..?
      1.NAKAZ ZAPŁATY-w którym wyszczególnione są wszystkie koszty
      2.WNIOSEK WIERZYCIELA-w którym wierzyciel wskazuje komornikowi z jakiego majatku lub z czego ściągnąć dług.
      3.KARTA ROZLICZEŃ NASZYCH ZALEGŁOŚCI-w której komornik wpisuje datę przychodu i rozchodu gotówki,oraz określa swoją opłatę.
      Są to dokumenty bardzo ważne dla dłuznika.....
      Nie bójmy się komornika on i tak ściągnie z nas dług,czy będziemy siedzieć cicho,czy będziemy go kontrolować sprawdzając często akta i jego rozliczenia.

Sorry....że wtrąciłem swoje 3 grosze,pytanie było nie do mnie
      Pozdrowienia dla Zdzicha....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka