Dodaj do ulubionych

50 style - reklamacja butów

06.05.14, 16:38
Odradzam zakupy w sklepie 50 style!!! Reklamacje rozpatrują łamiąc prawo!!!
Mają towar BARDZO SŁABEJ JAKOŚCI! Już 2 moim znajomym buty zakupione w tym sklepie rozpadły się po odpowiednio 2 i 6 tygodniach.
Kupiłem buty Reebok za prawie 200 zł i po niecałym roku użytkowania rozkleił mi się czub. Poza tym buty są w bardzo dobrym stanie, zadbane.

Do rzeczy: reklamacje złożyłem 3 kwietnia 2014 roku - zażądałem w niej wymiany butów na nowe lub zwrotu gotówki. Po niespełna 2 tygodniach dostałem te same buty, które zostały podklejone. Nikt się ze mną nie skontaktował, nie pytając mnie naprawili buty mimo, że ja chciałem wymiany. ZGODNIE Z PRAWEM POWINNI ZAPYTAĆ MNIE O ZDANIE W KWESTII WYMIANY BUTÓW JEŻELI NIE CHCĄ SPEŁNIĆ MOJEGO ŻĄDANIA ICH WYMIANY NA NOWE A NIE WBREW MOJEJ WOLI NAPRAWIAĆ BUTY. W swojej opinii napisali: "Reklamacja rozpatrzona zgodnie z ustawą z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U. 2002 nr 141 poz. 1176) o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego . "Wnoszę o dokonanie naprawy, która możliwa jest do wykonania , zgodnie z w/w Ustawą Art. 8.i .NAPRAWA .„
PO DRUGIE ZGODNIE Z TĄ USTAWĄ SKLEP MUSI USTOSUNKOWAĆ SIĘ DO MOJEGO ŻĄDANIA
WYMIANY BUTÓW NA NOWE. TO POWYŻSZE ZDANIE JEST DECYZJĄ SKLEPU. POWINNI WYKAZAĆ, ŻE KOSZTY WYMIANY NA NOWE SĄ NADMIERNE W STOSUNKU DO NAPRAWY LUB WYMIANA BUTÓW NA NOWE JEST NIEMOŻLIWA. Nie zrobili tego. Sprawę załatwili tym jednym cytowanym zdaniem. Opinia nie zawierała daty. Już nie wspomnę, że dostałem wyświechtaną i wymiętoloną kartkę A4 z tym jednym zdaniem.
Po otrzymaniu tej opinii złożyłem do sklepu 50 style pismo w którym zgodnie z prawem zażądałem PONOWNIE wymiany butów na nowe w terminie 14 dni. Po bezskutecznym upływie tego terminu zażądałem ZGODNIE Z USTAWĄ ODSTĄPIENIA OD UMOWY.
SKLEP ZNÓW ZLEKCEWAŻYŁ MOJĄ REKLAMACJE.
Przekazałem sprawę do Rzecznika Konsumentów.
Odradzam jeszcze raz 50 style! (sklep należy do marketing investment group) - lepiej kupić drożej w sprawdzonym sklepie. DZIADOSTWO!!!

Dowód:
Link do skanu mojej reklamacji: docs.google.com/file/d/0B5xE5n8BExeyX2VvbjRiLTFKZVE/edit?pli=1

Link do skanu opinii sklepu 50 style: docs.google.com/file/d/0B5xE5n8BExeyLVFfdTJCVVFqRzQ/edit?pli=1
Obserwuj wątek
    • angielski_lublin Re: 50 style - reklamacja butów 12.06.14, 07:34
      Ciąg dalszy mojej reklamacji...

Rzecznik Konsumentów przychylił się do mojej opinii:
      Stanowisko Rzecznika-strona1
      Stanowisko Rzecznika-strona2

Sklep odpowiedział Rzecznikowi Konsumentów po prawie miesiącu, że podtrzymuje swoje zdanie. Na odpowiedź Rzecznikowi Konsumentów przedsiębiorca ma 14 dni! Co więcej nie zgodzili się na rozpatrzenie sporu przez Polubowny Sąd Konsumencki. Już nie wspomnę o tym, że w szablonie, który wysłali zmienili mi płeć na żeńską!

Pismo Marketing Investment Group do Rzecznika Konsumentów:
      Pismo Marketing Investment Group

W czasie reklamacji buty były nieużywane. Założyłem je dopiero kilka dni temu (około 1 czerwca 2014) i po wspomnianej w 1 poście naprawie buty się rozkleiły jeszcze bardziej. Nosiłem je 4 razy!!!

Mam do Was teraz jedno pytanie...

1. Czy jeśli pozostanie mi droga sądowa i złożenie pozwu do sądu to jakie są moje szanse na wygraną takiej sprawy?
      Mam na myśli w tym pytaniu to jak wygląda orzecznictwo sądów w podobnych sprawach.

Czekam na Wasze rady i wszelkie konstruktywne wskazówki...
      • Gość: xxx Re: 50 style - reklamacja butów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.14, 19:25
        Jakie są szanse na wygranie sprawy zapytaj rzecznika konsumenta, a nawiasem mówiąc marne pismo zredagował.

W Sądzie to Twoim zadaniem będzie udowodnić że towar był niezgodny z umową w momencie jego wydania, jeżeli załatwisz korzystną opinię rzeczoznawcy to żaden sąd nie uzna jej jako dowód, może być że biegły stwierdzi że nie jest w stanie stwierdzić czy towar był niezgodny w momencie wydania czy nie . Także marne szanse. Firma duża, więc zapewne wynajmie prawnika także jeżeli przegrasz, zapłacisz jego pensję i koszty sądowe, Koszt prawnika na kila rozpraw to kilka tysięcy, ale powodzenia.

Nawiasem mówiąc, z rocznymi buciorami do sklepu - obciach.
        • angielski_lublin Re: 50 style - reklamacja butów 17.06.14, 18:56
          Jakie są szanse na wygranie sprawy to zapytam dwóch prawników.

Marnym pismem bym go nie nazwał. Rzecznik Konsumentów przytoczył przepisy, które zostały złamane. Widać, że włożył w nie dużo pracy. Nie można powiedzieć tego o piśmie Marketing investment group skierowanym do Rzecznika. Pismo MIG-u to dopiero marność nad marnościami. Nie jest odpowiedzią na kwestie poruszone przez Rzecznika Konsumentów. Zażądał on wymiany butów na nowe, przywołał przepisy prawa, zwrócił uwagę, że prawo zostało w istotny sposób złamane. Pismo Marketing investment group to kpina ze mnie i z prawa. Zawiera masę błędów. Ułomny człowiek napisał by je lepiej.
          Przypomnę Firma:
          - samowolnie zmieniła moje roszczenie wymiany butów na nowe na naprawę,
          - podkleiła je i to tak beznadziejnie, że w kila dni się rozkleiły,
          - nie ustosunkowała się do mojego roszczenia wymiany butów na nowe. Napisali: "Wnoszę o dokonanie naprawy, która możliwa jest do wykonania , zgodnie z w/w Ustawą Art. 8.i .NAPRAWA ."
          Zgodnie z ustawą powinna wykazać, że koszty naprawy są nadmierne lub wymiana butów jest niemożliwa,
          - odpisała po miesiącu Rzecznikowi Konsumentów (mają na to 2 tygodnie) w kilku nieskładnych zdaniach nie zgadzając się na polubowne załatwienie sprawy

Obciachem jest sprzedawanie tandety i do tego nieuznawanie reklamacji. Nie potrafią nawet naprawić swoich butów bo po kilu dniach się rozklejają. Czego się dziwić skoro pismo firmy to kilka nieskładnych zdań. Sprzedawczynie ich sklepów nie chcą przyjmować reklamacji. Są aroganckie i niekompetentne.

Opinie niech każdy wyrobie sobie sam....
          • Gość: viki Re: 50 style - reklamacja butów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.14, 19:05
            To jeszcze zapytaj co firma może za nazwanie jej "dziadostwem", oraz ekspedientki za nazwanie ich "aroganckimi".
            • angielski_lublin Re: 50 style - reklamacja butów 18.06.14, 23:09
              Firma sprzedała mi dziadostwo i tandetę i mówię to otwarcie nie tylko na przykładzie swoim ale i swoich znajomych. Zaś ekspedientki podczas składania reklamacji były arogancie. Rzecz trzeba nazwać po imieniu. W dodatku użytkownik gość straszy mnie co to nie może firma, która łamie wszystkie po kolei przepisy rozpatrując reklamacje. Prawo dotyczy wszystkich w tym Marketing investment Group. Mogę przypuszczać, że jest to ktoś blisko związany z tą firmą. Jednak guzik mnie to obchodzi i interesują mnie fakty. A fakty są takie, że Marketing investment Group nie tylko łamie prawo ale i lekceważy klientów, zaś ekspedientki dodatkowo łamią prawo odmawiając przyjęcia reklamacji. Wystarczy poczytać opinie innych w internecie. Są też decyzje Urzędu Ochrony konkurencji i Konsumentów dotyczące MIG. Nie jest zatem tak, że mój przypadek jest jedyny
              Można sobie wyrobić zdanie...

Prawa rynku są takie, że firma w ten sposób postępująca wypada z niego. Dziwie się takiemu podejściu do klientów.

Ta sprawa znajdzie się w innych mediach i w sądzie. Jest to skandal żeby firma mogła łamać wszystkie możliwe przepisy rozpatrując reklamacje a jedyną drogą do zgodnego z prawem rozstrzygnięcia sprawy był sąd. I teraz mam marnować czas pewnie z 2 lata w sądzie, żeby jakaś nieuczciwa firma rozpatrzyła reklamacje zgodnie z prawem. Kuriozum. Jakiś 'gość' próbuje mnie jeszcze wystraszyć. Ciekawe, to forma kontaktu z klientem?

Jednocześnie nie będę się wdawał w jakieś dziecinne potyczki słowne, bo szkoda mojego czasu. Proszę mnie nie straszyć!

Czekam na konstruktywne odpowiedzi od reszty ...
    • Gość: mika Re: 50 style - reklamacja butów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.14, 09:22
      i kogo to obchodzi...
    • Gość: Ana1234 Re: 50 style - reklamacja butów IP: *.221.136.195.arkusnet.pl 30.10.14, 19:38
      Trochę dawno był temat ale pomyślałam że także coś napisze 2 tygodnie temu oddałam Vansy buty miałam 5 miesięcy nie były dużo użytkowane ale rozkleiły mi się na prawie całej podeszwie przy oddawaniu ich kasjer powiedział że na 100 % zostaną mi przyjęte bo jest to wada jednego buta. Dziś pojechałam święcie przekonana że wszystko zostało uznane. W sklepie otrzymałam pismo gdzie napisane jest że buty były prane bo kolor jest jaśniejszy <chociaż w takim kolorze zostały zakupione :)>. To jest w tym najzabawniejsze że ja nigdy ich nie prałam nawet bym się bała wrzucić je do pralki bo 220 zł piechotą nie chodzi. Oczywiście odwołałam się i tak więc czekam.
      • angielski_lublin Re: 50 style - reklamacja butów 31.10.14, 11:29
        @ Ana1234

Proszę się jak najbardziej odwołać o tej decyzji sklepu. Proszę też wszystkie decyzje przechowywać łącznie z paragonem. Paragon jest Pani dowodem zakupu. Jeśli sklep zatrzyma paragon proszę żądać potwierdzenia, że jest on w posiadaniu sklepu.
        Jeżeli prawo się nie zmieniło to do 6 miesięcy OD DATY ZAKUPU istnieje domniemanie, że buty posiadały wadę w dniu zakupu.
        Gdyby reklamacja ponowienie nie została uwzględniona należy udać się do Rzecznika Konsumentów. Jeżeli buty były używane i pielęgnowane właściwie i zostały zakupione nie dalej niż 6 miesięcy temu to istnieje duża szansa, że wygra Pani z Marketing Investment Group w Sądzie.

Niestety tak jak miałem się okazje przekonać "na własnej skórze" polityka tej firmy jest taka żeby reklamacje z automatu odrzucać wysyłając klientom szablony odpowiedzi na ich reklamacje, które nie zawsze są zgodne z prawdą.

PROSZĘ WALCZYĆ O SWOJE DO KOŃCA!
        pozdrawiam
        • angielski_lublin Re: 50 style - reklamacja butów 31.10.14, 11:39
          @ Ana1234

Jeżeli w sklepie coś Pani podpisuje to proszę zawsze dokładnie czytać cały dokument!
      • Gość: martuś Re: 50 style - reklamacja butów IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.14, 22:46
        www.facebook.com/groups/ReklamacjaTowaru/ tutaj znajdziesz fachową pomoc i rzeczoznawca też się czasem wypowiada. NApisz cały przebieg sprawy.
    • Gość: Kama07 Re: 50 style - reklamacja butów IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 01.07.15, 21:03
      Też mam problem z tym sklepem...buty rozkleiły się po niecałym roku (Reebok za 300 zł), na uwzględnienie reklamacji czekałam ponad 3 tygodnie, bo jak się okazało po moim telefonie do nich, zwyczajnie zapomnieli o moich butach...Pani stwierdziła, że reklamacja została uwzględniona i należy się zwrot pieniędzy. Okazało się, że muszę im jeszcze dosłać oryginał paragonu, dane do przelewu i dowód wysyłki paczki pocztą polską. Od tego czasu kiedy dostali ode mnie ten list mija juz ponad tydzien....Czyli cały proces reklamacji trwa juz miesiąc zamiast tak jak deklarują 14 dni...
    • maba1955 Re: 50 style - reklamacja butów 20.10.16, 15:22

"Ostrzeżenie"sprzedano mi ślizgające się buty,w reklamacji odpowiedziano, ze jest to "subiektywne odczucie wynikające z uzytkowania" i kazano wybierać nawierzchnie, po której się chodzi i to wszystko, ostrzegam przed zakupami "50style" Marketing Investment Grup S.A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka