Gość: beata IP: *.icpnet.pl 17.01.15, 20:47 Mam krótkie pytanie?Czy komornik powinien mi dać kopie lub odpis wyroku sądu /nakazu zapłaty.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d.d.5 Re: Pytanie 17.01.15, 21:51 nie ma takiego obowiązku ale jeżeli sie okaże człowiekiem w miarę w porządku,to da ci namiary na sąd,który wydał postanowienie i tam możesz domagac się wydania ci tego postanowienia. Nie jestem pewna ale na postanowieniu komornika o wszczęciu egzekucji tez powinna być sygnatura sprawy sądowej Odpowiedz Link Zgłoś
mordimer.madderdin Re: Pytanie 18.01.15, 06:08 d.d.5 napisała: > nie ma takiego obowiązku ale jeżeli sie okaże człowiekiem w miarę w porządku,to > da ci namiary na sąd,który wydał postanowienie i tam możesz domagac się wydani > a ci tego postanowienia. Jakie "nie ma obowiązku" i jakie "okaże się w miarę w porządku"? I w ogóle, o jakim "postanowieniu sądu" piszesz? Art. 805. § 1. Przy pierwszej czynności egzekucyjnej doręcza się dłużnikowi zawiadomienie o wszczęciu egzekucji, z podaniem treści tytułu wykonawczego i wymienieniem sposobu egzekucji. § 2. Na żądanie dłużnika komornik powinien okazać mu tytuł wykonawczy w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Pytanie IP: *.icpnet.pl 18.01.15, 11:59 Przy pierwszej wizycie u komornika nie zastałam go.Osoba będąca w biurze pokazała mi teczkę z papierami ale ja nie mogłam się w tym połapać.Na kolejnej wizycie komornik kazał mi złożyć oswiadczenie pod rygorem jakiś paragrafów.Teraz ciągle myslę o tym,ze nie wiem nic konkretnie czego domaga sie wierzyciel.Widziałam tylko rzędy cyferek i nic po za tym . Wiem,ze na odwołanie za póżno ale nic nie wiem o sprawie.I wyszło,że na wszystko się zgadzam.Boję się bo nie wiem czego mogę spodziewać się ze strony wierzyciela i komornika. Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.5 Re: Pytanie 18.01.15, 17:00 to jeszcze raz od poczatku: o fakcie,że masz jakieś zobowiązania wobec wierzyciela powinnaś powziąć wiadomość z sądu,który jest zobowiązany wysłać ci postanowienie/nakaz zaplaty/wyrok czy jak chcesz to nazywać.Jeżeli nie wiesz o co chodzi, to prawdopodobnie nie otrzymałaś z sadu tego postanowienia i nie mogłaś ewentualnie sie od niego odwołać. W tej sytuacji, z braku twojego sprzeciwu czy odwołania, postanowienie uprawomocniło się i otrzymało w sądzie klauzulę wykonalności.I w takiej formie to postanowienie sądowe,czy wyrok czy jak tam nazwiesz, trafia z sądu przez wierzyciela do komornika.Komornik na tej podstawie wszczyna egzekucję o czym ciebie zawiadamia. Komornik nie ma obowiązku przesyłania ci wydanego przez sąd postanowienia,nakazu,wyroku, czy jak to nazwiemy,bo ten obowiązek ciąży na sądzie.Komornik ma tylko obowiązek przesłac ci postanowienie o wszczęciu egzekucji i ewentualnie udostepnić wgląd do klauzuli wykonalności. Idź raz jeszcze do komornika zobacz wyrok/nakaz sądowy/ i dowiesz sie w którym sądzie został wydany i wystąp do tego sądu o wysłanie tobie tego dokumentu,bo go nie otrzymałaś.Wtedy bedziesz wiedziała kto i ile sie od ciebie domaga.Możęsz też złożyć w sądzie sprzeciw od nieskutecznego doręczenia postanowienia,nakazu,wyroku itp. o ile ono zostało wysłane na inny adres niz aktualnie zamieszkujesz.Gdyby sąd uwzględnił twój sprzeciw klauzula wykonalności traci moc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Pytanie IP: *.icpnet.pl 18.01.15, 17:09 Tak ale na te działania mam tylko 7 dni od powiadomienia mnie przez komornika a one już minęły. Jeszcze jedno.Nie mam nic do zabrania przez komornika.Czy może namieszać córce,której pomagam w sklepie?Tego się najbardziej boję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Pytanie IP: *.icpnet.pl 18.01.15, 17:14 Z sądu nic nie dostałam bo przebywałam poza miejscem zamieszkania w tym czasie kiedy musiały przychodzić pisma. Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.5 Re: Pytanie 18.01.15, 19:19 to znaczy nie odbierałaś pisma z sądu..?? Trzykrotne nieodebranie awiza uważa się przez sąd za doręczenie pisma. Chyba sprawa jest nie do uratowania.Raczej nie powinien wmieszać córki do całej sprawy,bo ona jest dorosła i jest innym podmiotem prawnym.Jeżeli masz jakieś dochody,swoje własne,to komornik będzie ci te dochody uszczuplał i tylko tobie.Chociaż pewnie słyszałaś,ze bywają różni komornicy i działają też bardzo bezczelnie, ale wtedy można na nich złozyć skargę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Pytanie IP: *.icpnet.pl 18.01.15, 20:14 Domyslam się ,że będzie szukał różnych możliwości.Nie mam nic bo ostatnie kilka lat spłacałam zaległości do US.Z chwilą utraty pracy nie dokończyłam tej spłaty,nadal jest dług w US. Jak nic nie mam to co może jeszcze mi zrobić?Moja mama ma mieszkanie własnościowe i sugerował mi,ze kiedyś dostane je w spadku.Może coś zrobić z tym mieszkaniem?W tej chwili przebywam u męża z którym mam od 20 lat rozdzielność majątkową(sądową) i chce przyjść do mieszkania męża. Boję się o córkę bo jej pomagam przy dziecku i w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.5 Re: Pytanie 18.01.15, 21:16 no jasne,że będzie ci sugerował z tym mieszkaniem,bo chciałby ci wejść na hipotekę ale to mu sie nie uda dopóki mama żyje.Jeżeli nie masz nic z czego mógłby ci zrobić egzekucję to powinien postepowanie umorzyć.Chyba,ze sama zadeklarujesz spłatę w ratach nawet po 50 zł jesli nie możesz więcej,bo to jest dług wobec US,a oni nie odpuszczą.Współczuje ci,bo wiem jak trudno dzisiaj sie żyje i nikt mi nie wmówi,że ktoś sie zadłuża tylko dlatego,bo lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Pytanie IP: *.icpnet.pl 18.01.15, 21:31 A może zabezpieczyć mieszkanie na poczet długu?Moja mama deklaruje że mieszkanie zapisuje mojej córce czyli wnuczce. Odpowiedz Link Zgłoś
mordimer.madderdin Re: Pytanie 19.01.15, 05:18 Spokojnie. Wystąp do sądu o udostępnienie akt sprawy. Zobaczysz, kiedy i na jaki adres było awizowanie. Jeśli na Twój adres ZAMIESZKANIA, to zastanawiasz się, czy jesteś w stanie udowodnić, że w czasie awizowania nie przebywałaś tam. Te 7 dni o których piszesz, mogą nie mieć tutaj znaczenia. Przepisanie spadku na wnuczkę jest jak najbardziej sensowne, o ile nie uda się odkręcić sprawy komornika. No i może przede wszystkim: co to za sprawa, czy dług istnieje i czy nie jest przedawniony, bo może będziesz kruszyć kopie o coś, co finalnie i tak trafi do komornika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Pytanie IP: *.icpnet.pl 20.01.15, 02:08 Najbardziej nurtuje mnie sprawa z córką.Czy komornik może się czepiać córki,że pomagam jej w sklepie a nie mam umowy o pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
mordimer.madderdin Re: Pytanie 20.01.15, 21:15 Nie, nie może. A co w ogóle komornikowi do szarej strefy? Co z nią może zrobić? Nic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Re: Pytanie IP: *.range109-149.btcentralplus.com 21.01.15, 04:11 Idzcie do notariusz i tam zawrzecie umowe o zrzeczeniu sie przez Ciebie dziedziczenia z zachowaniem dziedziczenia przez Twoje dzieci/dziecko. To wystarczy. Spiesz sie bo trzeba to zrobic za zycia spadkodawcy ustawowego a licho nie spi. Tym samym w razie smierci matki nie bedziesz miala spadku, na ktore jak to ujal komornik juz czychaja. Odpowiedz Link Zgłoś
mecenas_warszawa Re: Pytanie 24.01.15, 22:59 1. Dług nie zniknie: proszę ponownie dowiedzieć się dokładnie co to za dług, w jakiej wysokości, kto jest wierzycielem. Może Pani ustanowić pełnomocnika (kogoś z najbliższej rodziny), kto lepiej sobie poradzi z czytaniem dokumentów. Rzeczywiście, w takich sprawach czas ma olbrzymie znaczenie: powinna Pani natychmiast po otrzymaniu pisma od komornika. udać się po poradę do lokalnego radcy prawnego. Cóż, podane przez Panią informacje o sprawie są dość pobieżne, aby udzielić pełnej porady na forum. 2. Skoro w rodzinie nie ma konfliktów, za to jest pełne zrozumienie dla sytuacji , w jakiej się Pani znalazła, lepszy, rozwiązaniem jest ... pisemny testament Pani krewnej, w którym Pani nie zostanie wskazana jako spadkobierca. Prawo do zachowku jest prawem, nie obowiązkiem: Pani wierzyciel nie zmusi Pani w przyszłości do jego dochodzenia (zresztą, zanim (jeśli w ogóle) się dowie o spadku, termin na dochodzenia przez Panią zachowku dawno minie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Pytanie IP: *.icpnet.pl 25.01.15, 15:32 Czy to musi być testament potwierdzony notarialnie? i czy jeśli teraz będzie sporządzony to daty nie będą miały znaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Pytanie IP: *.icpnet.pl 25.01.15, 15:37 Do mecenas_warszawa problem opisałam w wątku Czy jestem dłużnikiem? Szukam pomocy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tlz Re: Pytanie IP: 109.95.202.* 25.01.15, 11:19 Zrób tak jak pisze mecenas_warszawa. I jak już się dowiesz co to za dług i ile tego jest + ile jeszcze masz innych długów (w tym ten ze skarbowego) - to zastanów się na spokojnie czy będziesz w stanie to spłacić i jak długo te spłaty będą trwały żeby być na czysto. Może rozwiązaniem będzie upadłość konsumencka. Spróbuj kogoś się poradzić, może jakiegoś prawnika czy syndyka. Wiem, że są już pierwsze postanowienia o ogłoszeniu upadłości konsumenckiej na nowych zasadach (które weszły 31 grudnia) - więc ta procedura okazuje się znacznie szybsza niż w przypadku przedsiębiorców. Wszystko jednak zależy od Twojej sytuacji. Idź do prawnika, porozmawiaj z nim i - powodzenia:)... Odpowiedz Link Zgłoś