Dodaj do ulubionych

Jak dowiedzieć się kto dopisał mnie do KRD

IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.15, 17:20
Jak w temacie.
Chciałbym się dowiedzieć z czystej ludzkiej ciekawości. Wiem że wszystkie zobowiązania o jakich wiedziałem a były należne zapłaciłem tym bardziej chciałbym dowiedzieć się kto mimo że przecież zawsze można iść do sądu jeśli uważa, dopisał mnie do jakiegoś śmiechu wartego rejestru.
Obserwuj wątek
    • mordimer.madderdin Re: Jak dowiedzieć się kto dopisał mnie do KRD 13.05.15, 18:35
      Wejdź na ich stronę internetową i poszukaj procedury, w jaki sposób możesz dostać raport o sobie. Masz do tego prawo, bez żadnych opłat na ich rzecz, dwa razy w roku. Niektóre firmy udostępniają go elektronicznie, np. po zarejestrowaniu się w ich systemie i przesłaniu skanu dowodu.
      • Gość: jacek Re: Jak dowiedzieć się kto dopisał mnie do KRD IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.15, 19:56
        Dzięki
        Czy jako inkwizytor nie powinieneś być na forum czary i magia?
        pozdrawiam

JJ
        • mordimer.madderdin Re: Jak dowiedzieć się kto dopisał mnie do KRD 15.05.15, 06:04
          Życie w naszym kraju często wymaga wiedzy z zakresu magii i cudów. Jestem zatem jak najbardziej we właściwym miejscu ;)
          • Gość: jacek Re: Jak dowiedzieć się kto dopisał mnie do KRD IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.15, 13:40
            Witam ponownie
            proszę o informację czy istnieje obowiązek darmowego udostępnienia informacji o rzekomym wpisie do KRD dotyczącym zobowiązań z tytułu jednoosobowej działalności gospodarczej?
            Dzięki za odpowiedź
            pozdrawiam

• mordimer.madderdin Re: Jak dowiedzieć się kto dopisał mnie do KRD 17.05.15, 03:57
              Prowadząc jednoosobową dg prowadzisz ją jako osoba fizyczna, zatem - imho - tak, istnieje taki obowiązek.
              Ponadto, przed dokonaniem wpisu, wierzyciel jest zobligowany poinformować Cię o zadłużeniu i ZAMIARZE dokonania wpisu do biura informacji gospodarczej ( a takim jest KRD ). We własnym interesie powinien zrobić to listem poleconym, bo niedopełnienie obowiązku informacyjnego grozi sankcjami finansowymi. Oczywiście pozostaje kwestia ew. aktualności adresu.

Tak czy owak, opisz szerzej problem, jeśli istnieje.
              • Gość: jacek Re: Jak dowiedzieć się kto dopisał mnie do KRD IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.15, 22:41
                Szerzej:
                prowadzę - albo raczej zamierzam przestać prowadzić jednoosobową działalność gospodarczą - twór zupełnie bez sensu w branży w jakiej się obracam - budowlanka...
                powołałem sobie do życia spółkę z o.o.
                niemniej z powodów takich ze czasami korzystałem z podwykonawców i bywało że pomimo zawartych umów - zleceń z tymi podwykonawcami oni nie do końca realizowali swoje obowiązki i ... cóż bywało, że żegnałem się czasami z takimi przed ukończeniem zlecenia po czym trwały przepychanki o fakturowanie i w rzeczy samej płatność wiem że mogą być tacy którym co prawda odesłałem fakturę jako nieuznaną i z racji tego że czułem sie "na prawie" byłem gotów na pozew z ich strony. Wiem, że jednak mogą byc tacy - którzy nei mając papierów - racji - w obawie o przegraną usiłują wynajmować rozmaite firmy windykacyjne i mogli pokusić się o dokonanie wpisu mojej firmy do rozmaitych rejestrów.
                Dowiedziałem się z darmowego sprawdzenia które mi poradziłeś - dzięki raz jeszcze - ze w KRD jestem z powodu jakiejś pierdoły na 500 zł zaś fndusz leasingowy ponoć wynalazł na mnie jakieś inne kwity ponoć na 16 k. Nie zależy mi żeby sie oczyszczać ale wiesz... w sytuacji kiedy komuś nie zapłaciłem 16 k - musiałem mieć jakiś dobry powód. Powód w postaci niezrealizowanego zamówienia, niedotrzymania warunków umowy albo kar umownych skompensowanych z należnością. Bywało z resztą nie raz że ktoś po prostu przysyłał fakturę na kwotę jaka mu pasowała i kropka.
                Chcę wiedziec po prostu kto i z jakiego powodu...
                Może trzeba będzie iść do sądu - tym razem jako powód o ustalenie stanu prawnego..

Jak pisałem korzystam często z podwykonawców w stylu pan czesio i dwóch pomocników, czasem takiemu panu czesiu wydaje się że jeśli wysłał fakturę to znaczy że robotę zrobił.
                nie chcę sie tutaj rozwodzić na temat tego czy są to źli ludzie - najczęściej są w porządku i nie maja kłopotów z płatnosciami ode mnie, najczęściej z resztą dostają kasę do ręki po robocie a bywa że i co tydzień w trakcie roboty, bywa że na koniec nei podoba im sie że skrupulatnie wyliczam należnosci i po prostu nie płacę za coś co jest zrobione źle albo wcale bo nagle okazało sie że nie trzeba czegoś robić. Bez obaw znam art 639 KC jak i artykuły poprzednie dotyczące umów o dzieło i wiem co z nich wynika
                Chodzi o to że chcę skończyć z działaniem na własne nazwisko i uciąć wszystkie ogony jakie mogą sie za mną wlec.
                tyle
                Wiem, jestem podłym kapitalistą i ... powinienem spłonąć na stosie, ale jestem kapitalistą i socjalistyczne gadki w stylu "ale byliśmy i robiliśmy tylko się nie udało bo cośtam" nie działają na mnie w ten sposób że płacę...
                Niektórym pewnie zalazłem tym za skórę
                • mordimer.madderdin Re: Jak dowiedzieć się kto dopisał mnie do KRD 18.05.15, 05:44
                  Cóż Ci mogę podpowiedzieć... Najprościej byłoby zapytać wspomniany "fundusz leasingowy", skąd mają takie dane, ewentualnie, komu mniej lub bardziej rzekomo wg tych danych jesteś winny pieniądze. Skoro tych danych nie masz, zapewne jest po temu jakiś powód.

KRD nie jest jedynym biurem informacji gospodarczej w Polsce. Możesz wysłać jeszcze zapytania do:
                  a) Rejestr Dłużników ERIF BIG S.A.;
                  b) Krajowe Biuro Informacji Gospodarczej S.A.;
                  c) Infomonitor S.A
                  To ostatnie biuro jest o tyle ciekawe, że posiada też dane z Biura Informacji Kredytowej.

Ponadto warto sprawdzić bezpośrednio w tzw. Rejestrze Bankowym ( nie pamiętam, czy Infomonitor udostępnia te dane, czy trzeba wystąpić oddzielnie ) oraz - jak sprawdzać, to już wszystko - w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych funkcjonującym przy każdym KRS.

A zacząć możesz już teraz - wpisując swoje dane osobowe i adresowe w google + fraza "długi" czy cokolwiek innego w tym stylu.
                  • e_rzecznik_bik Re: Jak dowiedzieć się kto dopisał mnie do KRD 18.05.15, 13:50
                    Dzień dobry,
                    Do BIG InfoMonitor trafiają informacje gospodarcze o niezapłaconych zobowiązaniach i jeśli tylko zostaną uregulowane, wierzyciel w ciągu 14 dni powinien zadbać o ich usunięcie z rejestru do którego je przekazał.
                    BIG-i zbierają dane o wszelkich przeterminowanych zadłużeniach osób i firm wobec np. gazowni, telewizji kablowych, operatorów sieci telefonicznych itp. Dane te są udostępniane na określonych zasadach, firmom i konsumentom. Możliwość sprawdzenia danych na swój temat oferuje również BIG InfoMonitor, za pośrednictwem swojego serwisu internetowego. BIG InfoMonitor współpracuje z Biurem Informacji Kredytowej.

Pozdrawiam,
                    eRzecznik BIK
                    • mordimer.madderdin @ e_rzecznik_bik 19.05.15, 04:49
                      Dla kompletności wypowiedzi, sugeruję uzupełnić ją o informację, w jakich okolicznościach i po jakim czasie znikają wpisy w BIK.
                      • e_rzecznik_bik Re: @ e_rzecznik_bik 19.05.15, 15:12
                        mordimer.madderdin napisał:

> Dla kompletności wypowiedzi, sugeruję uzupełnić ją o informację, w jakich okoli
                        > cznościach i po jakim czasie znikają wpisy w BIK.

Dzień dobry,
                        Oczywiście, już rozszerzam swoją wypowiedź:
                        Dane o nieterminowo spłacanym kredycie mogą być przetwarzane bez zgody Klienta przez 5 lat od dnia całkowitej jego spłaty, jeśli spełnione są łącznie następujące warunki: Klient dopuścił się zwłoki w spłacie powyżej 60 dni oraz upłynęło co najmniej 30 dni od poinformowania tej osoby przez instytucję finansową, o zamiarze przetwarzania dotyczących jej informacji stanowiących tajemnicę bankową bez jej zgody.

Dane pozytywne, czyli o terminowo spłaconym kredycie, są przetwarzane do momentu całkowitej spłaty kredytu, chyba że udzieli się zgody na przetwarzanie ich również po spłacie. Warto taką zgodę wyrazić, ponieważ buduje się w ten sposób pozytywną historię kredytową, która ułatwia uzyskanie kolejnego kredytu.
                        Pozdrawiam
                        eRzecznik BIK
                        • mordimer.madderdin Re: @ e_rzecznik_bik 21.05.15, 04:46
                          e_rzecznik_bik napisał(a):
                          Dane o nieterminowo spłacanym kredycie mogą być przetwarzane bez zgody Klienta przez 5 lat od dnia całkowitej jego spłaty

A dane klienta, który spłaty nie dokonał - jak długo mogą być przetwarzane? Dożywotnio?
                          • Gość: marian paździoch Re: @ e_rzecznik_bik IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 21.05.15, 13:01
                            nie. 5 lat od daty ustania stosunku bank-klient. a ustanie stosunku to:
                            - umorzenie wierzytelności przez bank
                            - spłata wierzytelności
                            - sprzedaż wierzytelności przez bank
                            • mordimer.madderdin Re: @ e_rzecznik_bik 21.05.15, 19:44
                              Przeczytaj jeszcze raz mój wpis. Pytam o czas przetwarzania danych klienta, który spłaty NIE DOKONAŁ.
                              Zresztą pytam bardziej na potrzeby forum, niż swoje.
                              • Gość: marian paździoch Re: @ e_rzecznik_bik IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 23.05.15, 15:48
                                > Przeczytaj jeszcze raz mój wpis. Pytam o czas przetwarzania danych klienta, któ
                                > ry spłaty NIE DOKONAŁ.

ok - klient spłaty nie dokonał. więc są wskazane przeze mnie możliwości czyli umorzenie długu lub sprzedaż wierzytelności. wówczas 5 lat od tego momentu czyli ustania relacji bank-klient.

natomiast jeśli klient nie spłaca, a bank nadal trzyma dług u siebie - to relacja nadal trwa, a zatem przetwarzanie wciąż się odbywa. do czasu umorzenia czy cesji, kiedy to wystartuje termin 5-letni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka