Dodaj do ulubionych

komornik a konto

IP: *.centertel.pl 16.05.16, 12:12
Witam czy ktos mi powie co moge zrobic dzis przyszedl list od komornika ze zajmie mojemu mezowi pensje ktory pracuje na palny etat w wysokosvi50procent wynagrodzenia i zeby firma meza pidala rachunek bankowy na ktory wplywa pansja tylko ze to konto jest mojego syna na ktore wplywaja srodki z pomocy spolecznej i moje pytamie czy moze zajac takie konto drugie pytanie jak 50procent jak wolna od zajecua jest kwota najnizszej krajowej
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: komornik a konto IP: *.centertel.pl 17.05.16, 12:31
      Maz na umowie ma1850zl oczywiscie nie do reki czyli nie moze nic zabrac tak?
    • bednarski-k Re: komornik a konto 23.05.16, 15:29
      inaczej, ile mąż zarabia, czy konto jest na syna lub czy jest wskazane konkretne konto które podlega zajęciu komorniczemu ?
      • mordimer.madderdin Re: komornik a konto 24.05.16, 05:29
        @bednarski-k:
        Na 2 z 3 twoich pytań odpowiedzi masz w postach. Czytać nie umiesz, a za porady prawne się bierzesz? Czy wskazane jest konkretne konto, czy nie, nie ma znaczenia: bank powinien sprawdzić, czy wskazane konto należy do dłużnika.

@ autorka wątku: skoro mąż zarabia pensję minimalną, to komornik nic mu z pensji nie zajmie. Z podanych informacji wnioskuję, że nie chodzi o egzekucję alimentów, bo przy alimentach nie ma ochrony pensji minimalnej.
        Jeśli konto należy do syna, to nie da się zrobić zajęcia. O ile bank, który takie zajęcie otrzyma, nie popełni błędu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka