trantatitla 05.09.05, 11:30 Witam Nazbierały mi się niemałe zaległości w ZUS-ie (to jest dłuższa opowieść), czy macie może wiedzę czy na taki cel można uzyskać jakiś kredyt. Jak wyjść z takiej sytuacji. gamet12@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jbpl1 Re: Zadłużenie w ZUS 05.09.05, 12:24 napiszę Ci póżniej , teraz nie mogę , spoko Odpowiedz Link Zgłoś
jbpl1 Re: Zadłużenie w ZUS 05.09.05, 20:12 Witaj , nie jestem expertem od ZUS tylko człowiekiem z doświadczeniem .ZUS to tak jak poczytasz na forum gorzej niż US .Niestety złotego środka nie ma. Jeżeli już Cię ścigają tzn. masz zablokowane konto firmowe lub dalej to kredytu w banku nie dostaniesz . Nie doradzam złodzieji z tzw. szybkich kredytów lecz należy zadać sobie pytanie co masz i jakie masz szanse na szybkie zbycie . Jeżeli sprawa jest jeszcze dalej ,ale nie jest ostateczna to napisz do człowieka z forum - może należy pomyśleć o ratowaniu kompleksowo . Jesteśmy z Tobą i pisz dalej . / adres to "spzoo" - zobacz wypowiedzi na forum/.Hej Odpowiedz Link Zgłoś
julka15 Re: Zadłużenie w ZUS 05.09.05, 23:26 trantatitla napisał: > Witam > > Nazbierały mi się niemałe zaległości w ZUS-ie (to jest dłuższa opowieść), czy mi też:)) opowieść na kilka miesięcy:)) > macie może wiedzę czy na taki cel można uzyskać jakiś kredyt. Jak wyjść z > takiej sytuacji. jechać do Anglii:)) podobno się przedawnia po 10-ciu latach :)))) Pozdrawiam! > gamet12@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
oliwka-24 Re: Zadłużenie w ZUS 12.09.05, 15:16 Jeśli miałeś pracowników i nie płaciłeś od nich składek to dupa zbita- trzeba będzie zapłacić, jest jednak możliwość umożenia Twoich składek (ale dobrze jest trochę sobie pochorować,i gdyby ZUS pytał to nie mogłeś w czasie choroby zarabiać i im płacić, i jeszcze jakby coś to nie masz nic (działki auta itp.)co by można sprzedać i oddać ZUS-owi za długi.ZUS może też rozbić zadłużenie na raty,max na 5lat.Pomocny jest dobry prawnik. Sposobem na nie płacenie składek jest (ja tego jeszcze nie próbowałam) wyslanie do US na dziennik podawczy, listem poleconym!( nie osobiście!) informacji o zawieszeniu działalności,US dołączy to sobie do Twoich dokumentów,no i można już nie płacić składek.ZUS oczywiście po 2-3 miesiącach upomni się o składki, i zwróci się o wyjaśnienia do US no a tam przecież jest pismo o zawieszeniu działaln.Nie wiem czy to dobry sposób i czy tak do końca zgodny z prawem? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andy29 Zawieszenie działaności 12.09.05, 21:32 > Sposobem na nie płacenie składek jest (ja tego jeszcze nie próbowałam) > wyslanie do US na dziennik podawczy, listem poleconym!( nie osobiście!) > informacji o zawieszeniu działalności,US dołączy to sobie do Twoich > dokumentów,no i można już nie płacić składek.ZUS oczywiście po 2-3 miesiącach > upomni się o składki, i zwróci się o wyjaśnienia do US no a tam przecież jest > pismo o zawieszeniu działaln.Nie wiem czy to dobry sposób i czy tak do końca > zgodny z prawem? O ile się nie mylę to ZUS nie uznaje czegoś takiego jak zawieszenie działalności ze względu np. na brak zleceń ( są wyroki SN w tej sprawie korzystne dla ZUS ).Lepiej chyba zawiesić działalność wysyłając list z zagranicy i motywując pobytem w obcym kraju.A ZUS ma własne druki dotyczące zawieszenia działalności , ale urzędnicy od razu mówią , że tak czy inaczej składki trzeba płacić.O ile sie nie mylę to w US też po 3 miesiącach zawieszenia działalności wzywają albo do jej wznowienia albo likwidacji firmy ( z czym wiąże się obowiązek natychmiastowego zapłacenia VAT od zapasów surowców , towarów i środków trwałych jeżeli się ten VAT od nich kiedyś odliczało i zapłacenia podatku dochodowego od likwidacji działalności ).Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie to będę wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
roxy Re: Zadłużenie w ZUS 12.09.05, 23:29 Witam... Znalazłam na forum takiego linka: zus.wrog.pl - i tam, w zakładce WALKA jest nieco napisane o mozliwościach umorzenia zaległosci ZUS...Zwłaszcza składek "własnych" Może Ci się przyda takie info? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jbpl1 Re: Zadłużenie w ZUS 15.09.05, 14:56 dzieki od wszystkich za ten link , jest już wyciągnięty dla mniej starannych . mam nadzieję ,że da obraz tego co nas czeka jak sobie nie poradzimy . Niech będzie przestrogą i ...czarną dziurą. Niestety sam nie zniknie. Pozd Odpowiedz Link Zgłoś