30.11.05, 20:07
Mam pytanie do zorientowanych. Dwa lata temu podpisałam notarialną umowę o
wprowadzeniu rozdzielności majątkowej w moim małżeństwie (ze względu na
''nieroztropność'' męża). W tym roku kupiłam nieruchomość (z własnych
pieniędz i do majątku odrębnego). Z mężem mieszkamy od 2 lat osobno i mamy
różne adresy zameldowania. Ponieważ na moim mężu wiszą nakazy płątnicze i
szuka go komornik mam takie pytanie: Czy komornik może zająć moją nieruchomość
lub ruchomości w tym mieszkaniu? Właśnie spotkałam się z taką pogróżką od
komornika który nie może namierzyć mojego męża i ściągnąć z niego pieniędzy.
Przecież ten majątek jest moim i nic wspólnego z długami męża!!!! Proszę o
pilną poradę.
Obserwuj wątek
    • adam022 Re: KOMORNIK 30.11.05, 21:09
      Witaj :)
      Za długi męża odpowiada żona w okresie wspólności ustawowej /małżeństwa/, i tu
      dodam - że TYLKO za okres małżeństwa.
      Jeśli ex mąż narobił długów w okresie małżeństwa, to chyba faktycznie komornik
      może się czepiać - będzie próbował ściągnać z innego żródła - czyli z Twojego
      majątku. Musisz ustalić, co to za długi - budżetowe, czy cywilne ?
      Kolejność rzeczy może być taka: komornik sciąga z Ciebie, a Ty możesz założyć
      sprawę cywilną byłemu mężowi...ale to jest "kanał" :(

Moja rada - jeśli masz majątek na siebie, zapisz go dzieciom na wszelki
      wypadek, lub spróbuj napisać na www.forumprawne.org - prawo cywilne - i opisz
      sytuację. Zapewne ktoś Ci odpisze.
      Pozdrawiam
      • andy29 Re: KOMORNIK 30.11.05, 21:38
        > Jeśli ex mąż narobił długów w okresie małżeństwa, to chyba faktycznie komornik
        >
        > może się czepiać - będzie próbował ściągnać z innego żródła - czyli z Twojego
        > majątku.

Z JEJ majatku nie może .Może próbować ściągać ze wspólnego.Gdyby nie mieli
        rozdzielności majątkowej to mógłby coś próbować (np. wejść na pensję etc.) ale
        jak mają to nawet nie będzie próbował robić czegoś takiego , bo nie ma ku temu
        żadnych podstaw prawnych.
    • andy29 Re: KOMORNIK 30.11.05, 21:24
      W zasadzie komornik może egzekwować nakazy tylko z majątku własnego męża.Sąd
      może na wniosek wierzyciela rozciągnąć egzekucję na majątek wspólny
      małżonków.Nie może egzekwować z Twojego majątku osobistego.Choć tutaj są pewne
      wyjątki.Jeden to taki , gdyby mąż wyzbywał się majątku przepisując go na Ciebie
      zanim dobiorą się do niego wierzyciele mogą oni wnieść do sądu tzw. skargę
      pauliańską ,choć takie coś zdarza się bardzo rzadko. Drugi wyjątek to taki , że
      gdyby mąż prowadził działalność gospodarczą , Ty byś z tego korzystała ( np.
      jako osoba współpracująca ) , a on nie zapłaciłby składek ZUS , to prawo ( choć
      jest to niezgodne z konstytucją , ale ZUS to przecież ZUS i wolno mu wszystko )
      umożliwia egzekucję z majątku innych członków rodziny - ale tylko tych którzy
      "korzystali" z faktu prowadzenia przez niego działalności.Jeżeli jest tak jak
      opisujesz tzn. mąż ma swój majątek ,nie ma majątku wspólnego i Ty masz swój
      majątek to możesz spać spokojnie.Poza tym od 1.01.2005 prawo znacznie
      ograniczyło egzekucję z majątku wspólnego - jeżeli współmałżonek nie wyraził
      pisemnej zgody na zaciągniete zobowiązania finansowe (po 01.01.2005) przez
      drugiego współmałżonka to egzekucja z majatku wspólnego jest praktycznie niemozliwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka