Dodaj do ulubionych

przedawnienie dlugu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 08:09
Czy w moim przypadku moze miec miejsce przedawnienie dlugu.Wpadlismy w petle
kredytowa mielismy klopoty z placeniem kredytow.w koncu sprawa za sprawa
trafiala do komornika.obecnie komornik juz z 4 lata siedzi nam na poborach. z
tego co nam potraca wplaca raz na jedno zadluzenie raz na drugie.z tego co
wiem nie jest wstanie zaspokoic wszystkie nasze zadluzenia.niedawno
dostalismy pismo z banku ze ze wzgledu na brak wplywu na splate zadluzenia
moga dojsc z nami do porozumienia wycofac komornika i dojsc do uzgodnienia
splaty dlugu z czesciowym umozeniem odsetek.a my odrazu kiedy wiedzielismy ze
niejestesmy wstanie wyjsc z dolka zwracalismy sie do bankow o splacanie
zadluzenia na tyle na ile moglismy im splacac.zaden bank nieszedl spocztku na
ustemstwa az sprawy trafily do komornika gdzie juz wtedy calkiem nieumielismy
znalesc konca.dzisiaj komornik potraca nam z pensji a reszta co zostaje
splacamy jeszcze kredyty gdzie zerowali nam zyranci zeby oni z naszego powodu
nieponosili konsekwencji.chcialam sie zapytac czy w naszym przypadku jesli
kredyty zostaly zaciagniete w 2002 roku i od 4 lat siedzi nam komornik czy
moze ulec przedawnieniu jakis kredyt i jak dlugo komornik moze miec pod soba
splate zadluzenia.bo my chcemy splacac wiadomo kazde nasze zadluzenie i
potrwa to napewno jeszcze troche czasu zanim to wszystko splacimy .ale
niewiemy jak mamy postapic jesli jest komornik a tu bank zwraca sie do nas z
propozycja .a malo tego to jeszcze ten slynny kruk zarzuca nas listami o
roznych kwotach ze tak prawde mowiac sami niewiemy z kad te kwoty tak roze z
dnia na dzien sie biora.bo ja jak splacam jakies zadluzenie to tylko i
wylacznie zawsze do banku nigdy firma windykacyjnym .wtedy wiem ze wplynelo
to na zadluzenie.moja sytuacja moze jest troche do niedokonca przejzysta ale
moze ktos mi tu cos podpowie bede widziczna za kazda rade
Obserwuj wątek
    • Gość: Anioł Stróż Re: przedawnienie dlugu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 16:36
      Jeżeli chodzi o komornika, to już jest po ptokach. Przedawnienie może nastąpić
      po 3 latach od ostatniej daty wymagalności spłaty tego kredytu, ale tylko wtedy
      kiedy wierzyciel nic nie zrobi, aby ściągnąć dług. Jeżeli sprawa trafi do sądu
      i swoje łapska położy komornik, to wtedy jest już po zawodach. Działania
      komornika trwają 10 lat, później kończy postępowanie, ale jeżeli wierzyciel
      dalej będzie chciał egzekwować kasę to wszystko odnawia się na kolejne 10 lat
      itd.
      Jeżeli chodzi o bank to zaoferujcie jakieś swoje propozycje spłat w ratach,
      może pójdą na to, bo widzę jakoś o dziwo zrobili się przychylni. Co do Kruka to
      nie rozumiem, opisałaś wszystko tak chaotycznie, że się zakręciłem :). Niby
      Kruk zajmuje się to sprawą co komornik?

Pozdrawiam
    • Gość: Basia Re: przedawnienie dlugu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 08:34
      wiesz akurat jesli chodzi o kredyty bankowe to kruk ich raczej nie ma.on mi
      posyla listy takie jak telekomunikacja ,era prowident i tmp.tylko ze w tych
      listach sa tak rozne kwoty do zaplaty.wysyla z roznych miast,nawet w obcym
      jezyku.skserowane pozwy do sadu nazwiska ludzi zadluzonych.mam tych kartek
      doslownie z 200szt.bo wszystkie zbieram.i tak sie czasami zastanawiam ze pomalu
      je bede kserowac i wysle wszystkie do ministra sprawiedliwosci niech se poczyta
      jak dziala prawo w polsce i pozwala na rosylanie tak ton papieru z moim
      nazwiskiem i innych ludzi.kto im dal takie prawo.a w dodatku mam zamiar to
      wszystko pokazac w mediach jakie kruk stosuje metody kupujac dlugi .bo juz tyle
      pisze sie o tej firmie ze nie ma na nich konca.ja wszystko rozumie pozyczasz
      musisz odac .ale czy tylko wina jest tego pozyczajacego chyba nie.trzeba sie
      temu plizej przyjzec a nie zargac czyims nazwiskiem .bo kazdy ma prawo zyc w
      spokoju i miec troche prywatnosci .a ze mieszka sie w polsce i tu tylko zeby
      przezyc trzeba zyc na kredyt niestety.i wystarczy jak go wezmiesz i tak go
      splacasz z odsetkami o wiele wiecej to nie zanaczy ze jeszcze ma na tym kruk
      zarobic kupujac dlugi.niemowiac ze jest wiecej takich na rynku jak kruk ale
      niektorym juz sie to skonczylo .ja wpadajac w petle kredytowa wiele przeszlam z
      firmami windykacyjnymi nawet potrafili zabrac mi sprzet z domu zeby zaspokoic
      swoje potrzeby co mialo niby isc na splate dlugu i co nic nieposzlo w jeszcze
      wieksze mnie klopoty wsadzili.bylam tego wszystkiego nieswiadoma i dawalam sie
      zastraszac .kiedy zaczelam pisac tu na forum i dowiadywac sie od ludzi jak
      postempowac oczy mi sie otworzyly i wiem ze bedac nawet dluznikiem mam prawo do
      zycia i w miare swoich klopotow odawac dlug i to robie .a krukowi kieszen
      nabijac niebede bo odaje to tam z kad wzielam .
    • Gość: Anioł Stróż Re: przedawnienie dlugu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 09:55
      Cały czas widzę chaos w tym co piszesz. Dostałaś stos pism od Kruka i nie wiesz
      za co?
      Niby jaka to firma windykacyjna weszła do Twojego domu i zabrała sprzęt?
      Troszke mi to zajeżdża fantazją, bo oni nie mają prawa wejść nawet do domu.
      Może pomyliłaś to z komornikiem?

Pozdrawiam
      • Gość: tom Re: przedawnienie dlugu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 16:20
        "pętla kredytowa" coraz więcej osób w to niestety wpada. Ja się kiedyś
        spotkałem z chłopakiem który pracował w aigo, nie wiem czy teraz , ale kiedyś
        aigo udzielał kredytów na zakup jakiegoś sprzętu w sklepach/hipermarketach .
        Generlanie jak nie było płacone to on jeździł po ludziach i te sprzęty
        konfiskował a nastepnie (tu już dokońca nie pamiętam) sprzedawał je i kasę
        zwracał do aigo. On tam pracował na podstawie działalności gospodarczej i jakoś
        się później z aigo rozliczał. Chyba sprawdzał ile rat zostało spłąconych itd.
        Generalnie rozprowadzał sprzęt (jak się nadawał ) po znajomych i całkiem nieźle
        na tym wychodził. Jak jest teraz to nie wiem.

Czy kupując sprzet na raty dany bank moze poprostu bez komornika przyjsć i
        zabrać taki sprzęt?

Ktoś coś wie na ten temat?
        • Gość: Majkel Re: przedawnienie dlugu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 17:08
          > Czy kupując sprzet na raty dany bank moze poprostu bez komornika przyjsć i
          > zabrać taki sprzęt?

nie moze. W przypadku gdy kupujesz cos na raty podpisujesz po prostu umowe o
          kredyt tylko ze z przeznaczeniem na konkretny cel. Jesli ktos nie splaci to po
          prostu firma moze sie domagac splaty kredytu a nie zwrotu sprzetu ktorego
          wlascicielem przeciez nie jest. NIe wiem jak mialo skonstruowane pozyczki Aigo
          ale przeciez jest to firma udzielajaca krotkoterminowych, wysokooprocentowanych
          pozyczek. Jesli mieli by zabierac sprzet musieli by prowadzic dzialalnosc
          lombardowa.
          • Gość: tom Re: przedawnienie dlugu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 18:27
            nie wiem i dlatego się pytam. Ja jak kiedys kupowąłem sobie jakieś tam
            konkretne rzeczy na raty to w umowie było napisane że właścielem tego sprzetu
            jest bank do momentu spłaceina takiego kredytu. A jak jest teraz nie wiem, już
            dawno nic nie brałem na raty wiec nawet nie mogę zajrzeć sobie do regulaminu
            sprzedaży ratalnej

• Gość: Majkel Re: przedawnienie dlugu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 18:42
              no tak, ale jak bank moze byc wlascicielem rzeczy nie oznaczonej co do osoby ?
              Co oinnego nap dom, samochod itd. Tam w dokumentach musi byc wskazany
              wlasciciel. Przy telewizorze juz nie jest. Wedlug mnie bank nie ma prawa
              zabierac takiej rzeczy. Gdyby w umowie bylo napisane ze przedmiotem zastawu jest
              telewizor taki i taki o numerze seryjnym takim i takim to inna sprawa.
              • Gość: tom Re: przedawnienie dlugu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 18:54
                pewnie i masz racje, musze u kogos dorwać umowę zakupu ratalnego i sobie
                przeczytać o konsekwencjach przy niepłaceniu
                • nida5 Re: przedawnienie dlugu 18.07.06, 14:32
                  przed kilkoma laty miałam z aigo pożyczkę na sprzęt AGD, w umowie rzeczywiście
                  był punkt o tym, że sprzęt staje się moją własnością dopiero w chwili spłacenia
                  kredytu i zastrzegli sobie prawo zabrania sprzętu, jeżeli kredyt nie będzie
                  terminowo spłacany itd. To było pewnie w 2003r. Akurat ten kredyt nauczył mnie
                  unikać ich z daleka:-) Kiedyś przeoczyłam termin raty, wpłaciłam w miejscowym
                  banku w ostatnim dniu wpłaty, ale przelew międzybankowy szedł prawie tydzień...
                  Już na 3 dzień zadzwoniła pani z windykacji, telefon odebrała kuzynka, nie
                  potrafiła odpowiedzieć, kiedy wrócę, a ta pani wydzwaniała cały dzień, mówiąc,
                  że bardzo pilna sprawa, niezapłacony kredyt, itd. Sytuacja wydawała się kuzynce
                  bardzo dziwna, obdzwoniła połowę rodziny, pytając o radę. Najśmieszniejsze, że
                  kredyt był na sumę 350 zl, z odsetkami to już więcej, ale było już 5 na czas
                  opłaconych rat. Ta głupia historia pozwoliła mi wyrobić zdanie o tego typu
                  bankach, nie korzystać więcej z ich usług i uniknąć neurotycznych kontaktów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka