Dodaj do ulubionych

TPSA i KRD

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 11:23
czy przed wpisaniem do KRD TP SA musi mnie o tym poinformowac? Dlug jest z
2004 (na firme - jednoosobowa dzialanosc gospodarcza), w tym roku dostalam
pismo z firmy windykacyjnej o koniecznosci splaty dlugu, w przeciwnym wypadku
grozi mi sad. Ani slowa o KRD. Jak to odbywa sie w praktyce?
I jesli firma wpisana jest do KRD, podany jest moj NIP, to czy jako osoba
fizyczna bede mogla zaciagnac kredyt? (wiem jest sa rozne dzialy w KRD, tylko
czy bank sprawdzajac mnie sprawdza po NIP-ie? czy to wyjdzie na jaw? )
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: TPSA i KRD 08.10.06, 12:13
      to ze sciga cie firma windykacyjna wcale nie oznacza ze jestes w KRD.
      Zeby dana firma mogla umiescic czyjes dane w tym rejestrze musi byc klientem KRD
      i oplacac tam abonament itd.
      Zeby umiescic dane dluznika musi spelnic rowniez kilka wymogow:
      Dla przedsiebiorcow sa one takie
      1) zobowiązanie albo zobowiązania powstały wobec przedsiębiorcy przekazującego
      informację gospodarczą z tytułu umowy związanej z wykonywaniem działalności
      gospodarczej przez obydwu przedsiębiorców;
      2) łączna kwota zobowiązań wobec przedsiębiorcy wynosi co najmniej 500 złotych;
      3) świadczenie albo świadczenia są wymagalne od co najmniej 60 dni;
      4) upłynął co najmniej miesiąc od wysłania przez przedsiębiorcę przekazującego
      dane, będącego wierzycielem, listem poleconym, na adres do korespondencji
      wskazany przez dłużnika, a jeśli dłużnik nie wskazał takiego adresu - na adres
      siedziby dłużnika, wezwania do zapłaty, zawierającego ostrzeżenie o zamiarze
      przekazania danych do Krajowego Rejestru Długów Biuro Informacji Gospodarczej
      SA, z podaniem adresu siedziby Biura – ul. Armii Ludowej 21, 51-214 Wrocław

Jak widac nie musi powiadamiac, wystarczy ze w ktoryms z pism pogrozi paluszkiem
      ze umiesci dane. Pozniej o samym juz umieszczeniu nie musi informowac. Wystarczy
      samo jednorazowe ostrzezenie. Jesli twoje dane zostana umieszczone w KRD (czy
      tez innym rejestrze z ktorego korzysta akurat dana instytucja) wowczas mozesz
      miec problem z otrzymaniem kredytu, co wcale jednak nie oznacza ze go nie otrzymasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka