Dodaj do ulubionych

poradzcie tez wierzycielowi

IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.07, 21:38
Przypadkowo natknelam sie na to forum i zorietowalam sie ze znacie sie ,,na tych problemach''. prosze,wymyslcie cos bo jestem bezsilna. ;jestem CALKOWICIE niezdolna do pracy, renty 700 zl,7 letnia corke na utrzymaniu. dluznik alimentacyjny jest dziecku winien 20 tys. zl idlug rosnie nadal. ukrywa sie w Niemczech, adresu nie znam ale mniej wiecej wiem w jakim miescie no i znam adres jego siostry tez w Niemczech. My zyjemy w nedzy alimenciarz w luksusowym standarcie i dodatkowo smieje sie z nas.mam jego nr. tel. kom. Gdybym go ..namierzyla ''moglabym wniesc o alimenty takze na siebie bo rozwod byl z jego winy.Bez jego danych sad najprawdopodobniej zawiesi sprawe. Jak myslicie jakie kroki mam na ta chwile podejmowac? czy np. znalazla by sie firma godzaca sie na zaplate naleznosci po odzyskaniu dlugu?
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: poradzcie tez wierzycielowi 28.02.07, 22:20
      hmmm a skad wiesz w jakich standardach zyje zobowiazany skoro twierdzisz ze nie
      wiesz gdzie ? Sad zawiesic raczej nie powinien bo jesli nie znasz adresu
      pozwanego mozesz wnosic o ustanowienie dla niego kuratora procesowego. Wowczas
      rozprawa odbywa sie bez obecnosci pozwanego a zamiast niego na rozprawie jest
      kurator.
      Uchylanie sie od obowiazku alimentacyjnego jest przestepstwem wiec przynajmniej
      teoretycznie mozesz zlozyc doniesienie do prokuratury i poprzez nia domagac sie
      ustalenia adresu exa podajac wszelkie mozliwe do ustalenia namiary. Trudno
      jednak powiedziec jak do tego ustosunkowac sie moze Prokuratura.
      • Gość: zosia Re: poradzcie tez wierzycielowi IP: *.chello.pl 28.02.07, 22:30
        a co sie tyczy alimentow na ciebie to jest bardzo trudno naprawde musisz miec
        mocne argumenty dla sądu
        • cosmic55 Re: poradzcie tez wierzycielowi 01.03.07, 07:14
          Dama, tutaj od porad dla wierzycieli jest wierzyciel numer 1 w Polsce niejaki
          Pan Wand. Poproś jego o poradę.
          Wydaje mi się, że w tej sytuacji doradzi Tobie, abyś wynajęła prywatnego
          detektywa :))), który na pewno przy Twoich zarobkach, będzie ścigał po całej
          Europie tego fagasa :)), ale musisz się liczyć z koszatmi. 700 zł miesięcznie,
          to idealna kwota na wynajęcie detektywa :)). Nie liczą się koszta, bo
          najważniejsze jest aby wierzyciel miał górę nad dłużnikiem :)))).

Pz
          • Gość: dama Re: poradzcie tez wierzycielowi IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.07, 08:30
            Dzieki Cosmic, widze ze sobie jaja robisz z mojej sytuacji obys nigdy sie w takiej nie znalazl. Majkel,jestem osoba odpowiedzialna i jezeli pisze o wysokim standarcie dluznika to znaczy ze WIEM. No nic, doszlam do wniosku - nie lubicie tu NIEPODWAZALNYCH wierzycieli. Owszem Ccsmic, bede dluznika scigac,,po calej Europie'' i to za darmo za pomoca EUROPEJSKIEGO NAKAZU ARESZTOWANIA, jezeli myslisz ze go nie uzyskam to jestesw bledzie. List gonszy z nakazem aresztowania w pOLSCE juz ,,wyszarpalam'' od prokur. Teraz czas na dalsze kroki, liczylam ze podsuniecie mi jakis pomyslna ,,szybsza sciezke'' ale sie zawiodlam.
            • Gość: Wanda Re: do dama IP: *.net81.citysat.com.pl 01.03.07, 09:31
              I o to własnie chodzi. List gończt - prędzej czy później gostka dopadną.
              Europa zachodnia jest cięta na wszelkie sprawy związane z rodznią / alimenty.
              rozwody , itd/. Powinnas też póść śladem , który wskazał Majkel.Kurator to taki
              gostek , ktory na mocy wyroku sadowego płaci za dłużnika.Dlaczego Ty
              niepracująca matka z dzieckiem masz gonić za dłuznikiem .Jezeli komornik
              zacznie ściągć z kuratora kasę to mozesz byś pewna ,że tatuś dziecka znajdzie
              sie bardzo szybko.Ucieczka dłużnika za granicę to kolejny lansowany na tym
              forum mit,. Jeżeli ''tatuś '' legalnie pracuje w UE to ma obowiązek płacic
              alimenty w euro. Pozdrawiam Wanda
            • mr_pope Re: poradzcie tez wierzycielowi 01.03.07, 09:39
              Spójrzmy prawdzie w oczy. Jeśli gość ignoruje obowiązek alimentacyjny i list
              gończy, zaległości przekraczają 20 tysięcy a on nadal nic z tego nie robi, to
              żadna legalna firma windykacyjna wiele by od niego nie uzyskała. Pozostaje
              czekać i liczyć na skuteczność niemieckiej policji. Czasy takie, że w Polsce
              dłużnik jest bóstwem.
              • Gość: Wanda Re: do mr_pope IP: *.net81.citysat.com.pl 01.03.07, 10:02
                Moze sie naczytał porad w stylu - OLAĆ DŁUŻNIKA. Jezeli dopadnie go niemiecka
                policja to facio będzie miał dopiero problem . Wiem cos o tym , bo mieszkam
                niedaleko niemieckiej granicy. Wycisną go jak cytryne i wtedy on posmakuje
                życia w Niemczech za 1/3 geltaku. Było juz u nas parę takich spraw i zazwyczaj
                tatusie przychodza potulni jak baranki z pieniążkami w ząbkach -bo w kólki to
                mozna grac z policja a nie z polizei.I na koniec -w Polsce może tak / zalezy od
                wierzyciela / ale w normalnych krajach nie.-zwłaszcza alimencierze.Wanda
                • Gość: dama Re: do mr_pope IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.07, 11:24
                  Wanda, piszac o ,,kuratorze'' masz na mysli rodzicow lub rodzenstwo dluz. al. bo wg. mojej wiedzy tylko od nich mozna wnioskowac o alimenty ,,zastepcze'' nieprawdasz? Od jego matki moglabym sciagnac bo ona ma wysoka emeryture czyli dla komornika bylaby ,,jak na patelni''. Ale co myslicie o pomysle abym wniosla o alimenty od jego siostry z Niemiec. Dla komornika tez bylaby ,,jak na patelni''. Nie wiem dokladnie czy napewno jest to prawnie mozliwe. Aha czy jest mozliwe o zlozenie wniosku o alimenty na siebie od czlonka rodziny bylego malzonka. moze macie jeszcze jakies pomysly?
                  • Gość: angelika1000 Re: do dama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 12:08
                    jesli wydębiłas list gonczy-to dosc musiał miec sprawe wprokuraturze o
                    uporczywe uchylanie sie , prawda?
                    a do wszystkich niewiedzacych-obowiazek alimentacujny trzeba spelniac-bez
                    wzgledu czy fagas zyje wniemczech w luksusie-czy na dworcu
                    i bez wzgledu czy matka oplywa w polski luksus czy klepie biede.
                    matka ma obowiązek do polowy swiadczen wzgledem dziecka....
                    • mr_pope Re: do dama 01.03.07, 20:45
                      A ja Ci mówię, że na drodze cywilnej nic mu nie zrobisz i całe rozważania czy
                      kierować przeciw niemu, czy przeciw siostrze ojca dziecka roszczenia o alimenty
                      to strata czasu. Gdyby egzekucja alimentów była tak prosta jak teoria nie byłoby
                      nawet pomysłu tworzenia funduszu alimentacyjnego.
                  • Gość: Wanda Re: do dama IP: *.net81.citysat.com.pl 01.03.07, 12:13
                    Kuratora masz prawo wskazać Ty.Jezeli znasz sytuację majatkowa matki dłuznika
                    to wskaż właśnie ją. Oczywiście alimenty należą sie dziecku i Tobie. Jezeli
                    tylko ruszysz mamuśke dłuznika to zaraz tatuś sie znajdzie i Ty podyktujesz
                    warunki rozliczenia zaległych alimentów.Jezeli udałoby Ci sie ustanowic
                    kuratorem -siostre dłużnika to oczywiscie kwota niemieckich świadczeń jest
                    zdecydowanie wieksza i zdecydowanie pewniajsza do wyegzekwowania.Pamietaj , w
                    Nienczech tatusiowie ALIMENTÓW BOJĄ SIE JAK OGNIA.Na kazdego dlużnika jest
                    bat , który zazwyczaj sam dluznik na siebie kreci.Wanda
                  • majkel01 Re: do mr_pope 01.03.07, 19:06
                    zaraz zaraz trzeba wyjasnic pewne nieporozumienie. Kurator procesowy NIE JEST od
                    placenia. Reprezentuje on tylko podczas rozprawy sadowej interesy osoby
                    nieznanej z miejsca pobytu i tyle. Na tym sie jego rola konczy, najczesciej
                    kuratorem jest pracownik Sadu.
                    NIe ma czegos takiego jak "alimenty zastepcze" tzn z grubsza mozna by je tak
                    nazwac ale nie o taie pojecie chodzi. Na mocy artykulu 132 kodeksu rodzinnego i
                    opiekunczego mozna sie domagac o alimenty od osob zobowiazanych w dalszej
                    kolejnosci. Oznacza to ze w przypadku gdy jakas osoba nie wywiazuje sie z
                    obowiazku alimentacyjnego mozna domagac sie wowczas alimentow od dalszych osob.
                    Nastepnymi w kolejce sa dziadkowie dziecka, ale tu uwaga. NIe oznacza to wcale
                    ze chodzi tu tylko o rodzicow meza bowiem osobami zobowiazanymi beda rowniez
                    twoi rodzice. Sad bada mozliwosci zobowiazanych i ustala nowe alimenty ktore
                    wcale nie musza (a nawet nie powinny) pokrywac sie z kwota jaka zostala
                    zasadzona od meza na rzecz dziecka.
    • Gość: Ewa Re: poradzcie tez wierzycielowi IP: 85.112.196.* 01.03.07, 21:08
      Spróbuj podać o alimenty jego rodziców. Jak wygrasz to będą Ci placić a
      z "tatusia" to już sami wyciągną. Tylko zainwestuj w dobrego adwokata. Nie musi
      być drogi, wystarczy jak będzie skuteczny.
      • majkel01 Re: poradzcie tez wierzycielowi 01.03.07, 22:08
        obowiazek alimentacyjny spoczywa w rownej mierze na wszystkich dziadkach a nie
        tylko tych ze strony ojca. Zasadzenie alimentow od dziadkow w zaden sposob nie
        wplywa na obowiazek alimentacyjny ojca, a jego dlug nadal sie powieksza pomimo
        iz placa dziadkowie. Jesli alimenty placa dziadkowie nie maja prawa ich
        kompensacji od ojca dziecka, przynajmniej prawnie.
        • Gość: Dama Re: poradzcie tez wierzycielowi IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.07, 07:36
          Jestes pewien ze alimenty od dziadkow nie maja nic wspolnego z alimentami ,,tatusia''? Czy jest na to przepis czy dowolna ocena sadu. Obawiam sie iz gdy otrzymam alimenty od babci to nie dostane juz z funduszu al.ktory wchodzi od wrzesnia. Po niedzieli rozpoczynam ,,nekanie''prokuratora o EUROPEJSKI NAKAZ ARESZTOWANIA. Dluznik nie ma jeszcze wyroku z art.209 gdyz sprytnie unikal przesluchanie w celu postawienia zarzutow, dlategosad na wniosek prokur. wydal nakaz aresztu i list gonczy w Polsce ale co mi z tego gdy on siedzi w Niemczech i sie smieje. Jestem totalnie na niego wkur.....bo wyobrazcie sobie ze calej rodzinie opowiadaze alimenty PLACI. Odwazyl sie nawet zadzwonic do sedzi prowadzacej alimenty konwencyjne miesiac temu i tez oswiadczyl ze PLACI I BEDZIE NADAL PLACIL. Oczywiscie prawda wyszla na jaw ale wkur.... mnie jego tupet i beszczelnosc.
          • Gość: Ewa Re: poradzcie tez wierzycielowi IP: 85.112.196.* 02.03.07, 11:11
            Spróbuj z tymi dziadkami. Tak zrobiła moja koleżanka. Też drań nie płacił i
            śmiał się jej w nos. Jak wygrała z dziadkami i musieli płacić to sprawili
            synkowi taki ambaras, że sam, dobrowolnie zaczął w zębach przynosić pieniądze.
            Babcia, która wcześniej popierała synka teraz sama pilnuje, żeby płacił co do
            niego nalezy a nawet dzwoni z pytaniem jak czuje się wnuczka. Czego nie
            zdziałał komornik to babcia zdziałała w pięć minut.
          • majkel01 Re: poradzcie tez wierzycielowi 02.03.07, 16:52
            alimenty od dziadkow o tyle nie maja wspolnego z alimentami od tatusia ze
            poprostu jest to nowy proces, nowe postepowanie a wysokosc alimentow jest
            ustalona ponownie, zaleznie od mozliwosci finansowych zobowiazanych oraz potrzeb
            maloletniego dziecka. Po prostu Sad ustala je na nowo.
            • Gość: Ewa Re: poradzcie tez wierzycielowi IP: 85.112.196.* 03.03.07, 11:38
              Masz rację, tak jest ale się opłaci. Koleżanka szybko przeszła przez te
              wszystkie procedury i alimenty od dziadków dostała takie same jak te zasądzone
              ojcu. Zobowiązana jest babcia i dziadek a nie są z tego co wiem milionerami. Na
              świadków powołani zostali również rodzice koleżanki ale bez trudu i zgodnie ze
              stanem faktycznym udowodnili, że bez ich ciągłej pomocy wnuczka i córka już
              dawno popadłyby w anemię. Oczywiste jest również to, że ojca w dalszym ciągu
              ścigaja za alimenty zaległe i te pieniądze, które wcześniej dostawała na
              dziecko z ZUS. Ważne jest, że matka ma pieniądze na bierzące potrzeby dziecka a
              nie wirtualny dług u drania. Dziecka długiem nie nakarmi. Ważne jest również
              to, że synek ukryje się przed komornikiem (który ściganie alimenciarza ma
              gdzieś!) ale przed mamusią raczej nie a mamusia dobrze wie, że on ma pieniądze.
              Płaci więc alimenty na wnuczkę a synek jej co do grosza zwraca. Tak naprawdę
              jest to pośredni sposób wyciągnięcia należnych pieniędzy od tatusia. Polecam bo
              skuteczny.
    • Gość: Wanda Re: poradzcie tez wierzycielowi IP: *.net81.citysat.com.pl 02.03.07, 11:37
      Najgorsze u alimencierzy / dłużników -oszustów/jest to ,ze nie płacąc -
      uwazaja ,że robia na złość kobiecie ,a o dzieciach to nawet nie pomyślą.Wanda
      • hagond Czy dług alimentacyjny też zapłacą dziadkowie? 06.03.07, 09:04
        Że rodzice eksa (ew. rodzina) mają obowiązek płacić za synalka to jasne i
        sprawdziłam. Da się załatwić. Ale co z zaległymi alimentami? Czy ktoś zna
        odpowieni paragraf?
        • hagond Re: Czy dług alimentacyjny też zapłacą dziadkowie 06.03.07, 09:05
          Aaaa, i jeszcze ile wstecz, tzn. do trzech lat (tak słyszałam) czy może nawet do
          20, jeśli od tak dawna nie płaci?
          • Gość: Wanda Re: Czy dług alimentacyjny też zapłacą dziadkowie IP: *.net81.citysat.com.pl 06.03.07, 10:41
            Aliment nie sa zobowiazaniem terminowym i okres przedawnienia tutaj nie
            obowiązuje. Wanda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka