IP: *.chello.pl 07.07.07, 17:31
Mam pytanie i proszę o porade.Mój ex nie płaci alimentów od 6ciu lat.Sprawa
została zgłoszona do komornika dwa lata temu.Odpowiedz komornika była taka że
nie ma skąd ściagnąc należności gdyż :osoba zobowiązana do ich płacenia nie
pracuje,nikt nie wie gdzie przebywa itd.Dług wynosi obecnie około 30tyś zł.Czy
jest jakaś prawna możliwośc odzyskania tych pieniędzy???Co można zrobić w
takiej sytuacji???Za wszelką pomoc z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: Alimenty 07.07.07, 18:46
      jesli nie ma z kogo sciagnac to przeciez nie sciagniesz. Chyba ze potrafisz
      wskazac komornikowi majatek dluznika ktory bedzie mozna zajac. Wowczas komornik
      skieruje egzekucje na ten majatek. Jesli nie ma nic... to nic sie nie poradzi.
      Ty mozesz za to brac zaliczke alimentacyjna.
      • Gość: gosc Re: Alimenty IP: *.chello.pl 07.07.07, 18:53
        zaliczke nie zawsze ,jezeli dochod przekracza to nici z zaliczki
        alimentacyjnej .tatus obibok a mamusia jak pracuje i przy jednym dziecku musi
        zarobic okolo 1000 zloty tylko bo w przeciwnym razie przekroczy kryterium
        dochodu i kolo sie zamyka jak nie bylo alimentow ,tak nie bedzie
      • mike68 Re: Alimenty 10.07.07, 18:59
        a czy coś za to z czasem grozi ?? za niepłacenie alimentów bo jak słuszałem ,
        kiedyś to zamykali za to
        • unhappy Re: Alimenty 11.07.07, 17:53
          mike68 napisał:

> a czy coś za to z czasem grozi ?? za niepłacenie alimentów bo jak słuszałem ,
          > kiedyś to zamykali za to

Tylko wtedy jeśli udowodnisz nie płacącemu alimenty, że od ich płacenia uchyla
          się UPORCZYWIE (co jest stosunkowo łatwe jeśli zaległość jest duża) oraz CELOWO.
          Ponoć w praktyce łatwo się przed prokuratorem wybronić z tej celowości chyba, że
          dostarczysz dowody, że pracuje na czarno. Ale wniosek o ściganie zawsze warto
          złożyć bo inaczej ściga się dłużnika samemu a inaczej listem gończym :D
          • Gość: mike68 Re: Alimenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 10:50
            A jeżeli dłużnik / alimenty / jest moim bratem i mieszkamy razem ? dom jest po
            1/2 ?? ja mam rodzinę a on został sam , zarabia 250zł/mc na 1/4 etatu a samych
            alimentów + komornik urosło już na 3000zł - obawiam się ,że mogą wejść na jego
            część domu z czasem , nie wiem czy mie szukać działki i rozpocząć budowę bo
            czujemy się zagrożeni , alimenty to nie rok czy dwa - dziecko jego ma dopiero 6
            lat
            • ewa1611 Re:do Agnes 14.09.07, 11:45
              Wystąp z pismem do prokuratury o uporczywe uchylanie od obowiązku
              alimentacyjnego.Jeżeli umorzą postępowanie to złóż w sądzie wniosek
              o alimenty od teściów.Nie jest to przyjemne,ale często wtedy
              tatusiowie znajdują pieniądze i legalną pracę.Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka