Dodaj do ulubionych

buty zamszowe

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.08, 18:58
Witam,
kupiłam ostatnio buty zamszowe i zalożyłam na 2 godziny podczas uroczystości.
Jak w domu się im przyjrzałam zobaczyłam że zamsz jest przetarty po
zewnętrznych stronach oraz na górnej części butów. Buty mają 2 dni, 2 godz
tylko nosiłam i wyglądają fatalnie! W sklepie mi powiedziano że to z mojej
winy i reklamacja nie zostanie uwzględniona. Czy moga tak postąpić? Jak but
może się przetrzeć po 2 godzinach???
Bardzo proszę Pana Prawnika o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • fleshless Re: buty zamszowe 16.02.08, 12:30
      Trzeba złożyć do sprzedawcy reklamację na piśmie z żądaniem naprawy albo wymiany (na początek).
      W tym przypadku trzeba zwrócić uwagę na domniemanie z art 4 ust. 1 ustawy o szczeg war sprz kons, czyli że jeżeli sprzedawca twierdzi że dana niezgodność powstała w wyniku działania konsumenta, to ponieważ nie upłynęło pół roku od wydania towaru, musi to WYKAZAĆ.

A poza tym, to trzeba wiedzieć, że:
      - pierwszą zasadniczą odpowiedzialnością za towar jest odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umoą w rozumieniu ustawy z 27.07.2002 o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego (Dz. U nr 141, poz. 1176) - jest to odpowiedzialność USTAWOWA, DWULETNIA, jest zawsze, jest narzucana sprzedawcy przez ustawodawcę,
      polega to na tym, że konsument, jeżeli niezgodność stwierdza (czyli wszelką wadliwość, brak cech, które towar danego rodzaju powinien mieć, brak możliwości korzystania z niego zgodnie z jego przeznaczeniem, brak cech o których publicznie zapewniał sprzedawca, albo aproducent, albo inny podmiot związany z wprowadzeniem tego towaru na rynek), może domagać się od sprzedawcy doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez nieodpłatną NAPRAWĘ ALBO WYMIANĘ NA NOWY. A jeżeli jest to niemożliwe, naraża konsumenta na znaczne niedogodności, albo nie jest możliwe w czasie odpowiednim do rodzaju towaru i celu w jakim został nabyty i niezgodność jest istotna konsument może od umowy ODSTĄPIĆ (i w konsekwencji żądać zwrotu pieniędzy), a jeżeli nie jest to niezgodność istotna można domagać się STOSOWNEGO OBNIŻENIA CENY.

- gwarancja natomiast powstaje kiedy jakiś podmiot (z reguły jest to producent, importer, dystrybutor, sporadycznie sprzedawca - wtedy może odpowiadać z dwóch podstaw) zdecyduje się (więc tutaj źródłem zobowiązania jest WOLA podmiotu, a nie USTAWA) takiej gwarancji udzielić, z tym, że sam ją kształtuje - czyli sam określa czego konsument się możę od niego domagać. Przy czym nie uważa się za gwarancję oświadczenia, które nie zawiera zobowiązań gwaranta. Do tego gwarancja powinna mieć formę pisemną - czyli powinna być kata gwarancyjna. UWAGA! - paragon NIE JEST gwarancją.

Z reguły gwarancje są mniej korzystne od odpowiedzialności ustawowej sprszedawcy, bo są z reguły mniej precyzyjne i jesteśmy bardziej zdani bardziej na solidność gwaranta. Oczywiście też są one wiążące i niewywiązanie się ze zobowiązania gwarancyjnego, albo nienależyte jego wykonanie może wiązać się z odpowiedzialnością odszkodowawczą (chodzi głównie o straty materialne, czyli konkretne koszty, które spowodowane są nienależytym działaniem gwaranta).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka