Dodaj do ulubionych

Druga reklamacja butow

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.08, 23:03
Witam mam pytanie w związku z reklamacją butów. Otóż po dwóch
miesiącach chodzenia w kozakach odkleiły się od podeszwy na pięcie.
Po zareklamowaniu i naprawie ( ponowne włożenie i przyklejenie
cholewy do podeszwy) w butach nie można chodzić, bowiem pan szewc za
głęboko osadził cholewę. Efekt był taki, że w butach nie dało się
chodzić, tak obcierały. Zareklamowałam je ponownie, zaznaczając, że
nie chcę kolejnej naprawy, tylko wymianę na nowe buty lub zwrot
gotówki. Mam w związku z tym pytanie, jakich argumentów użyć, na co
się powołać jeśli firma nie ustosunkuje się do mojej prośby. Jest to
bowiem zniszczenie obuwia przez osobę naprawiającą, zapomniałam
dodać, że po naprawie wkładając buta natknęłam się na wystający
kawałek gwoździa z podeszwy... Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fleshless Re: Druga reklamacja butow 10.03.08, 20:37
      - pierwszą zasadniczą odpowiedzialnością za towar jest odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umoą w rozumieniu ustawy z 27.07.2002 o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego (Dz. U nr 141, poz. 1176) - jest to odpowiedzialność USTAWOWA, DWULETNIA, jest zawsze, jest narzucana sprzedawcy przez ustawodawcę,
      polega to na tym, że konsument, jeżeli niezgodność stwierdza (czyli wszelką wadliwość, brak cech, które towar danego rodzaju powinien mieć, brak możliwości korzystania z niego zgodnie z jego przeznaczeniem, brak cech o których publicznie zapewniał sprzedawca, albo aproducent, albo inny podmiot związany z wprowadzeniem tego towaru na rynek), może domagać się od sprzedawcy doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez nieodpłatną NAPRAWĘ ALBO WYMIANĘ NA NOWY. A jeżeli jest to niemożliwe, naraża konsumenta na znaczne niedogodności, albo nie jest możliwe w czasie odpowiednim do rodzaju towaru i celu w jakim został nabyty i niezgodność jest istotna konsument może od umowy ODSTĄPIĆ (i w konsekwencji żądać zwrotu pieniędzy), a jeżeli nie jest to niezgodność istotna można domagać się STOSOWNEGO OBNIŻENIA CENY.

naprawę, która nie doprowadziła do stanu zgodnego z umową, można uznać za nienależytą i ponowić swoje żądanie wobec sprzedawcy, żądanie to może dotyczyć zarówno naprawy jaki i wymiany.
      Nieskuteczność sprzedawcy, niemożliwość zaproponowania dogodnego rozwiązania dla konsumenta w takiej sytuacji (np. niezwłocznej wymiany) oraz rozwlekanie załatwienia reklamacji razem z niezgodnością istotną towaru mogą stanowić podstawę nawet do odstąpienia od umowy na podstawie art 8 ust 4 ustawy o szczeg war sprz kons
      • Gość: Helenka Re: Druga reklamacja butow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 21:30
        Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź:)
    • Gość: www.alewtopa.pl www.alewtopa.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 21:37
      Witam wszystkich. Niedawno ruszyła stronka www.alewtopa.pl gdzie każdy
      użytkownik może wypowiedzieć się o swoich przypadkach związanych z usługami lub
      zakupionym towarem. Zapraszam wszystkich do umieszczania swoich komentarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka