Dodaj do ulubionych

Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą fakt ?

IP: 92.0.225.* 09.01.09, 15:52
Witam ,

ok 5 lat temu ktoś podał mnie do sądu za niezapłaconą fakturę ( działalność ).
Z tego co mi się wydaje ( rodzina powiedziała ) był komornik , sprawę oddała
jakaś windykacja.
Ile mogą mnie ścigać za tę należność ?
Jak z tego pata wyjść , do dziś z odsetkami to pewnie 3x tyle co było pierwotnie.
Generalnie nie ma mnie w PL , ale chciałbym to jakoś załatwić.

Proszę o info ,

Obserwuj wątek
    • maryko.m Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f 09.01.09, 19:26
      Jeśli doszło do wydania orzeczenia to wierzyciel ma 10 lat od uprawomocnienia
      się orzeczenia (wyroku? nakazu?)na dochodzenie roszczenia. Jeśli przekaże sprawę
      do komornika i będzie "trzymał rękę na pulsie" tj. od czasu do czasu wnioskował
      o jakieś tam czynności - to w zasadzie może tak w nieskończoność (w
      uproszczeniu). Wydanie przez komornika postanowienia o umorzeniu postępowania
      egzekucyjnego - ze względu na nieskuteczność egzekucji, w sytuacji wierzyciela
      nic nie zmienia. Może on po pewnym czasie złożyć ponownie do komornika wniosek
      o wszczęcie egzekucji (jeśli podejmie uzasadnione przekonanie, że dłużnik jednak
      posiada jakieś dochody czy majątek).

W praktyce, oczywiście, takie postanowienie o umorzeniu daje możliwość firmie
      zakończenia sprawy i wpisania sobie nieściągniętej od kontrahenta należności w
      koszty.... 5 lat to niewiele. Ruch należy do Pana. Niewątpliwie, istnieje
      możliwość, że Pana zainteresowanie sprawą i telefon do wierzyciela niejako
      "odkurzy" akta Pana sprawy. Ale jeśli sprawa nie jest komornika, ma pan szanse
      na dogadanie się z wierzycielem i spłatę długu w ratach BEZ KOSZTÓW KOMORNICZYCH.
      • Gość: Wanda Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f IP: *.net87.citysat.com.pl 09.01.09, 20:08
        Przedmówca ma oczywiście racje pisząc ,że ..wyrok ważny jest 10
        lat. Ale kazda czynnośc prawna wykonana np. po ..7 latach znowu
        przedłuza waznosć tego wyroku o ,,kolejne 10 lat. Tak, że jeżeli
        trafisz na zdeterminowanego wierzyciela to moze Cie ścigac w ..
        NIESKOŃCZONOŚĆ. Aż zaplacisz. Wanda
        • Gość: Wanda Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f IP: *.net87.citysat.com.pl 09.01.09, 20:12
          Dodam tylko ,że urzędowe odsetki za 2008 rok wynoszą 14,5%.To
          o ...50% więcej niz najlepsza bankowa lokata.
          • real_mr_pope Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f 10.01.09, 03:03
            Co to są urzędowe odsetki?
            • Gość: Wanda Re: do real mr pope IP: *.net87.citysat.com.pl 10.01.09, 12:15
              Uwaga jak najbardziej na miejscu. U-STA-WO-WE.Lubie być MERYTORYCZNIE
              poprawiana. Wanda
          • Gość: m Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f IP: 213.155.165.* 14.01.09, 06:41
            Gość portalu: Wanda napisał(a):

> Dodam tylko ,że urzędowe odsetki za 2008 rok wynoszą 14,5%.To
            > o ...50% więcej niz najlepsza bankowa lokata.

Różnica między odsetkami z lokaty, a ustawowymi od starego długu jest mniej
            więcej taka, jak między wróblem w garści a gołębiem na dachu.
            • Gość: Wanda Re: do m IP: *.net87.citysat.com.pl 14.01.09, 10:18
              Święta prawda . Ale słyszałeś chyba o tym ,że wiele firm dobrze
              wychodzi na .. hodowaniu sobie dłużników..A majac w ręku prawomocny
              wyrok...to maja duuuużo czasu na wyegzekwowanie należności wraz z
              USTAWOWYMI odsetkami. Wanda
              • Gość: m Re: do m IP: 213.155.165.* 15.01.09, 10:50
                Ta, hodowanie długów. Ta, bardzo dobrze na tym wychodzą. Śmiechu warte.To taki
                wirtualny pieniądz, jak milionerzy z GPW.

Jak dłużnik nie ma kasy, albo zajdą mu za skórę zbyt mocno i sie zaprze, to tymi
                wirtualnymi milionami za bilet na tramwaj nie zapłacą.
                • Gość: Wanda Re: do m IP: *.net87.citysat.com.pl 15.01.09, 11:53
                  To prawda ,że pieniądze z GWP można nazwać wirtualnymi , natomiast
                  pieniadze zasądzone przez sąd - prawomocnym wyrokiem to
                  nie ...cyberprzestrzeń.Pamiętaj ,że prawomocny wyrok to swego
                  rodzaju ..dożywocie. Jeżeli chcesz uciekac i to jest twój sposób na
                  życie ... Wanda
                  • Gość: m Re: do m IP: 213.155.165.* 15.01.09, 13:26
                    Te z GWP są mnie wirtualne; wystarczy spieniężyć je odpowiednio szybko. A
                    hodowane odsetki... Cóż... Z jakichś przyczyn firmy stare długi, wobec których
                    umorzono egzekucję, sprzedają za bezcen. uważasz, że pozbywają się majątku, czy
                    chcą odzyskać cokolwiek, niż stracić wszystko?

Do pozostałych przedmówców: tak, wiem, jaką rolę i pod jakimi nickami występuje
                    tutaj Wanda. Ale to co piszę ma mieć charakter przeciwwagi względem jej/jego
                    wypowiedzi.
                    • Gość: Wanda Re: do m IP: *.net87.citysat.com.pl 15.01.09, 20:38
                      O, o o, to z ciebie łebski gość/ ciówa/ ŻE WIESZ KIEDY W ODPOWIEDNIM
                      CZASIE SPIENIĘŻYĆ AKCJE.Z tego co wiem to .. jeszcze sie taki/a/ nie
                      urodził/a/ . Gratuluje - jestes pierwsza/y/. Prawdziwa / y/ REKIN
                      GIEŁDOWY.Firmy sprzedają długi ktore są albo przewdawnione ale
                      opiewaja na male kwoty.Mając prawomocny wyrok - po kiego sprzedawać
                      windykatorom za ..grosze? Umorzenie egzekucji TO NIE ZNACZY że
                      sprawa została ZAMKINĘTA. Każda czynnosć prawna powoduje ponowne
                      nadanie sprawie biegu NA KOLEJNE 10 LAT. ,albo zaplacenia
                      należnosci. I tak ...przez całe życie.Na tym forum udzielam sie juz
                      chyba od 2 lat pod rozpoznawalnym nickiem Wanda. A sugestii
                      o ..przeciwwadze .. nie skumałam . Wanda
                      • Gość: Martuna Wando IP: *.rev.numericable.fr 15.01.09, 20:55
                        zachowuj się, byle jak ale się zachowuj, skąd takie słownictwo knajackie! Nie
                        jesteś pod budką z piwem! Masz chyba problemy ze sobą! Nie znam kobiety która
                        używa takiego słownictwa i tak atakuje interlokutorów, proponuję wizytę u
                        psychologa lub psychiatry.
                        A to, że jak piszesz, udzielasz się tutaj od dłuższego czasu nie upowaznia do
                        obrażania innych, a pisania głupot w szczególności.
                        NIe pozdrawiam. M.
          • kuby77 Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f 14.01.09, 08:36
            Gość portalu: Wanda napisał(a):

> Dodam tylko ,że urzędowe odsetki za 2008 rok wynoszą 14,5%.To
            > o ...50% więcej niz najlepsza bankowa lokata.

Jak merytorycznie, to odsetki ustawowe w 2008 roku wynosiły chyba 11,5 % (do 15
            grudnia) oraz 13 % (od 15 grudnia). Z pamięci, więc jeśli się mylę poproszę o
            korektę.

• Gość: do kuby77 Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f IP: *.net87.citysat.com.pl 14.01.09, 10:13

Parę postów wyżej mr-pope poprawił mnie/ I BARDZO DOBRZE/ ,że nie ma
              odsetek urzędowych.Są ustawowe , których wysokość w 2008
              kształtowała sie w następujący sposób

Kalkulator odsetek podatkowych i ustawowych
              Kalkulator pozwala na obliczenie wysokości odsetek z tytułu
              zobowiązań podatkowych (zaokrąglamy do pełnych złotych) lub
              związanych z nałożeniem odsetek ustawowych (zaokrąglamy do
              dziesiątek groszy).
              Zobacz także:
              Akty prawne: Dziennik Ustaw, Monitor Polski, Wzory dokumentów i
              formularzy, Windykacja: firmy windykacyjne - katalog, Katalog
              komorników.

Kwota PLN Rodzaj Zaległości podatkowe Odsetki ustawowe
              Okres "od" Rok: 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000
              1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 Miesiąc:
              Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień
              Październik Listopad Grudzień Dzień: 01 02 03 04 05 06 07 08 09
              10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
              Okres "do" Rok: 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000
              1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 Miesiąc:
              Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień
              Październik Listopad Grudzień Dzień: 01 02 03 04 05 06 07 08 09
              10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
              Oblicz

Odsetki do zapłaty
              Okres Stopa % w stosunku rocznym Ilość dni
              Od 24 grudzień 2008 13 9
              Od 27 listopad 2008 14.5 27
              Od 26 czerwiec 2008 15 154
              Od 27 marzec 2008 14.5 91
              Od 28 luty 2008 14 28
              Od 31 styczeń 2008 13.5 28
              Od 29 listopad 2007 13 30

Pozdrawiam Wanda

• kuby77 Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f 14.01.09, 11:13
                To co napisałaś jest nieczytelne - ale rozróżnijmy odsetki ustawowe i odsetki od zaległości podatkowych - mają różne wysokości. W wypadkach o jakich tu mowa (odsetki naliczane pomiędzy przedsiębiorcami) w grę wchodzą odsetki ustawowe. A teraz już nie z pamięci:
                Dz.U. 2008 nr 220 poz 1434 - rozporządzenie w sprawie wysokości odsetek ustawowych, ustalające wysokość przedmiotowych odsetek na poziomie 13% p.a. Rozporządzenie to uchyliło poprzednie, z dnia 13 października 2005 (Dz.U. 2005 nr 201 poz 1662), które określało ten wskaźnik na 11,5% p.a.
                Wszystko wyjaśniłem?
                • Gość: Renata Re: Jak d³ugo jest siê ¶ciganym za niezap³acon IP: 62.141.58.* 15.01.09, 11:59
                  NIe zwracaj uwagi na wanda czy inaczej sas, wp2007, gary czy kilkadziesiąt
                  innych nicków tego trolla, to chory człowiek z manią prześladowczą i wizją
                  siebie jako experta.
                  • kuby77 Re: Jak d³ugo jest siê ¶ciganym za 16.01.09, 12:18
                    Gość portalu: Renata napisał(a):

> NIe zwracaj uwagi na wanda czy inaczej sas, wp2007, gary czy kilkadziesiąt
                    > innych nicków tego trolla, to chory człowiek z manią prześladowczą i wizją
                    > siebie jako experta.

Trolle zawsze będą, choć karmienie ich jest złem.
                    A moje uwagi kierowane są bardziej do ogółu, żeby nie utrwalali fałszywej wiedzy
                    podawanej przez pseudoekspertów.
                    W każdym razie - pozdrowienia!

• Gość: Dłuznik Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f IP: 92.0.225.* 10.01.09, 02:41
      Witam ,

dziekuję za odpowiedzi. Tak na prawde to nie mam pojęcia na jakim etapie to
      stanęło.
      Może ktoś się podejmie delikatnie zbadać sprawę , za odpłatnością.

Nie poczuwam się do winy płacenia tej fakt ( handel ) , więc jak się da to
      ominąć to było by to najlepszym rozwiązaniem.
      • Gość: Wanda Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f IP: *.net87.citysat.com.pl 10.01.09, 18:05
        Uważam ,ze szanse na wywinięcia sie z tej matni Masz minimalne.
        Jeżeli Uważałeś/ łaś / że cyt- ''nie poczuwasz sie do placenia za
        tą fakturę'' - to zastrzeżenia należało złożyć w czasie kiedy sprawa
        była w sądzie lub odwoływac sie od nieprawomocnego wyroku. Jedyne co
        przychodzi mi do głowy to ... ZACZNIJ ROZMAWIAĆ Z WIERZYCIELEM. Wanda
    • Gość: Dłuznik Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f IP: 92.0.225.* 14.01.09, 00:54
      Wanda ,

mówiąc, że nie poczuwam się do spłaty miałem na myśli moralnie. Jeśli chodzi o
      kwestie formalne to mają mnie na widelcu.
      Problem w tym , że ja nie znam nawet wierzyciela , firmy windykacyjnej itp ,
      olałem to już dawno , nie mieszkam w kraju od lat. Jednak trochę mnie to dręczy
      teraz , najlepiej jak by ktoś mi w tym pomógł , fachowo za kasę bo sam nie chcę
      w tym grzebać.

Ktoś się pisze ?
      • Gość: m Re: Jak długo jest się ściganym za niezapłaconą f IP: 213.155.165.* 14.01.09, 06:43
        Skoro jesteś skłonny płacić za pośrednictwo, to jak będziesz w kraju, skontaktuj
        się z jakąś kancelarią prawną. Zleć im mediację. Po tylu latach, wierzyciel
        raczej pójdzie na ugodę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka