Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

blizzi czy fisch?

05.01.06, 20:52
    witam jestem narciarzem jeżdżącym już 10 lat, ale do tej pory bawiłem sie na
    prostych Atomikach 195. Teraz uznałem że pora się przesiąść na carvingi.
    Upatrzyłem sobie 2 narty Blizzard sigma cross 8 i fischery rc4 world cup sl.
    Mam prośbę o doradznie co przy moim 178m/70kg będzie trafniejszym wyborem, bo
    wydaje mi się że klasa narty jest podobna. Niewiem czy oznacznie cross8 i rc4
    daje podobną twardość.
    Obserwuj wątek
      • juri123 Re: blizzi czy fisch? 05.01.06, 20:55
        oj przepraszam, to miał być fischer RX4, tyle tych nart ostatnio ogladałem, że
        pomyliło mi się :)
      • blancsport Re: blizzi czy fisch? 05.01.06, 22:30
        Kilka słów uściślających symbole nart. Jeśli chodzi o Blizzarda to z całą
        pewnością masz na myśli Sigma X-cross 8 (w ubiegłorocznej kolekcji nie było
        ósemek i jedne tylko crossy) czyli podstawowy (najuboższy) model x-cross. Z
        Fischerem sprawa nie jest taka prosta bowiem od kilku lat nazewnictwo kolekcji
        race nie zmienia się więc nie wiem czy masz na myśli obecny model czy starszy.
        Tak czy inaczej absolutnie nie mam wątpliwości co do wskazania wyboru.
        Worldcupy to absolutnie pierwsza liga jeśli tylko umiejętności pozwolą Ci je
        wykorzystać i masz troszkę siły by nartę przycisnąć. Różnica klasy nart wbrew
        temu co sugerujesz jest ogromna (w cenie zresztą również). Jeśli chcesz wycinać
        skręty krawędzią a nie ślizgać się po śniegu sięgnij bez wahania po Worldcupa o
        długości 160 cm.
        • juri123 Re: blizzi czy fisch? 06.01.06, 16:29
          dziękuję za radę, a co do ceny ubiegłorocznych fischerów i nowych blizzardów to
          udało mi się znaleść podobne ceny. W każdym bądź razie dzięki słowa wyjaśnienia
          bo sprzedawcom w sklepie nie zawsze można wierzyć, zwłaszcza jak mają tylko
          jeden z interesujących mnie modeli :)
      • md78 Re: blizzi czy fisch? 13.01.06, 23:32
        ja polecam blizardki chyba tansze nawet a o niebo lepsze :-)
        • kubagr Re: blizzi czy fisch? 15.01.06, 14:42
          tu ni ema miejsca na odczucia a fachowe rady: tak jak powiedzial ten ktos z
          blanc te atomic sa zdecydowanie bardziej sportowa narta i bardziej wymagajaca
          ale tez chyba dajaca wiecej dumy z jazdy. te blizz sa w sumie niestety marne,
          chyba ze chcesz jezdzic duzo pozatrasami: ale wtedy wybral bym bardzije
          zaawansowany model zwlaszcza ze jezdzisz juz 10 lat. zreszta ja jestem
          uczulony na blizzardy
          • juri123 Re: blizzi czy fisch? 15.01.06, 21:20
            dzięki,też mam obawy, że mimo moich dobrych umiejętności nie uda mi się
            zapanować nad nartą wyższej klasy, ale paścia też niechce. Planuje w weekend
            skoczyć w góry i poszukać w wypożyczalni takiej narty, aby ją sprawdzić, bo na
            cavingach nigdy nie jezdziłem, a podobno śmiga się szybciej
            • mi44 Re: blizzi czy fisch? 19.01.06, 11:56
              Wypożyczalnia to bardzo dobry pomysł.Możesz wypróbować jeszcze czegoś innego,ale
              jeżeli tylko z tego co wymieniłeś to Fischer RX4.Bezwzględnie.RC4 WORLD CUP
              chwilowo wybij sobie z głowy,ale życzę ci abyś kiedyś mógł na nich jeździć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka