m_arita 28.10.09, 17:09 W przepisie na ciasto jogurtowe jest mąka kukurydziana,nie mam takiej.Czy można w zamian użyć np.poznańskiej lub szymanowskiej.Mąki kukurydzianej nigdy nie używam.Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: mąka kukurydziana 28.10.09, 19:33 Nie chodzi o make, a o skrobie kukurydziana. Mozesz uzyc kami ziemniaczanej. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mąka kukurydziana 28.10.09, 19:34 ...maki ziemniaczanej. Jest tez skrobia pszennia, ale o make ziemniaczana bedzie chyba latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
m_arita Re: mąka kukurydziana 28.10.09, 20:02 mąkę ziemniaczaną mam w domu,po raz pierwszy robię to ciasto i nigdy bym nie przypuszczała że mąka ziemniaczana nadaje się do ciasta.Niewiele ryzykuję,muszę Ci zaufać. Serdecznie dziękuję za odzew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: mąka kukurydziana IP: *.chello.pl 28.10.09, 21:23 oczywiscie ze mozesz zastapic maka ziemniaczana, linn dobrze ci radzi, tez uzywam ziemniaczanej jak nie mam skrobii kukurydzianej. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mąka kukurydziana 28.10.09, 22:55 Jest tam tylko taka maka? Najwiecej chyba powinno byc 50%. Mniej wiecej jak w babce piaskowej. Odpowiedz Link Zgłoś
m_arita Re: mąka kukurydziana 29.10.09, 14:47 3 jajka 1 jogurt 0% tłuszczu (400 g) 4 łyżeczki słodziku w proszku 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 pomarańcze szczypta soli tak brzmi przepis, pochodzi ze strony programu "Ewa gotuje" i ma być to ciasto dla osób które walczą z nadwagą i czasem mają ochotę na coś słodkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mąka kukurydziana 29.10.09, 14:51 Osobiscie wole zjesc mniej ciasta, ale zwyklego niz truc sie slodzikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: mąka kukurydziana 29.10.09, 14:56 Ewa W gotuje obecnie (chyba) wg diety Montigniaca .. (zreszta efekty diety na niej widać). Jezeli gotujesz wg wskazań tej diety - zwróc uwage na indeksy glikemiczne... Tak mi do głowy przyszło :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniesia Re: mąka kukurydziana IP: *.adsl.alicedsl.de 29.10.09, 17:35 jesli to z 'ewa gotuje' to jest to przepis nie tlumaczony wiec na 100% ma byc wlasnie maka kukurydziana. i ja bym ja ewentualnie jakas zwykla zastapila a nie ziemniaczana. maka kukurydziana zamiast skrobia kukurydziana (moze byc ziemniaczana) wystepuje czesto w przepisach zagranicznych przy blednym tlumaczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 to dwie rozne rzeczy 30.10.09, 03:58 Nie znam przepisu ale maka kukurydziana (corn flour) jest czyms zupelnie innym niz skrobia kukurydziana (corn starch), i nie daja sie zastepowac, tak jak maka zwykla(pszenna) rozni sie od kartoflanej. To dwa rozne produkty o roznym przeznaczeniu. Pierwsze jest wyraznie zoltawa, druga jest biala i jedwabista w dotyku jak kazda skrobia, w tym maka kartoflana. Skrobia kukurydziana to zageszczacz, podczas kiedy maka kukurydziana (plus inne ingrediencje) to surowiec do wyrobu m. in tortilli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniesia Re: to dwie rozne rzeczy IP: *.adsl.alicedsl.de 30.10.09, 07:06 alez ja dobrze wiem ze to dwie rozne rzeczy dlatego napislam ze jesli to przepis z polskiego programu kulinarnego to maka kukurydziana znaczy maka kukurydziana i zastapic skrobia jej nie mozna Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: to dwie rozne rzeczy 30.10.09, 09:42 W wypiekach maka kukurydziana nie kazdemu odpowiada. W powyzszym przepisie chyba faktycznie lepiej uzyc zwyklej maki. Jesli w ogole przepis uznamy za godny uwagi: ja bym go sobie darowala. Odpowiedz Link Zgłoś
m_arita Re: to dwie rozne rzeczy 31.10.09, 16:19 Temat mąki rozwiązał się sam.Upiekłam to ciasto ściśle wg przepisu ale wyszło do niczego, czyli nie wyszło.Nikomu nie polecam,straciłam również zaufanie do przepisów Pani Ewy Wachowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniesia Re: to dwie rozne rzeczy IP: *.adsl.alicedsl.de 31.10.09, 16:28 czytajac przepis mozna sie bylo domyslic ze nic dobrego z tego nie wyjdzie - sklepowy jogurt po wymieszaniu robi sie plynny wiec z prawie samego plynu ciezko zrobic ciasto:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: to dwie rozne rzeczy 31.10.09, 17:50 To tak jak myslalam. Jesli sa jakies watpliwosci co do rezultatu, to lepiej dac sobie spokoj. W koncu dobrych przepisow jest tyle, ze pomyslow nie zabraknie. Tym bardziej, ze chudnie sie od tego czego sie nie zje: nie od tego co sie zje. Po co sie oszukiwac? Zjesc kostke czekolady i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
m_arita Re: to dwie rozne rzeczy 31.10.09, 17:56 > Tym bardziej, ze chudnie sie od tego czego sie nie zje: nie od tego co sie zje. Masz rację.Tę mądrość wypiszę dużymi literami i przykleję na lodówce. Efekt murowany. A tak poważniej to prawie wcale nie pragnę ciasta.To mnie skusiło jako tak dietetyczne że prawie odchudza.Wylądowało w koszu więc mnie nie utuczy. Została mi nieszczęsna mąka kukurydziana,której nigdy nie używałam a kupiłam na potrzeby tego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś