Dodaj do ulubionych

sos curry do warzyw na gorąco

30.01.04, 12:57
Jeszcze jedno pytanko. Ostatnio jadłam w barze wegetariańskim GreenWay
pyszne warzywka w curry....yyy chyba to było curry ;-) (marchewka, kalafior,
brokuły, fasolka), które były dodatkiem do klusek szpinakowych.
Jak zrobić taki sos curry (chyba z mąką)? Jak dotąd natknęłam się tylko na
info o sosach curry do sałatek lub marynacie do kurczaka.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki!
Obserwuj wątek
    • Gość: senin Re: sos curry do warzyw na gorąco IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 31.01.04, 05:47
      do kurry ja nigdy maki nie dodaje. Przyprawy zageszczaja sie jakby same (choc
      tak na marginesie ostatnio wszelkie proszkowe mieszanki curry maja dodana
      skrobie- jaj ja tego nie cierpie!!)

Co do przepisu:
      Zeszklij na oleju (lub ghee) duza drobno posiekana cebule, dodaj curry
      (najlepiej paste) 2-3 lyzki (bedzie dosc ostre) podsmaz przez 30 sek by
      wydobyc aromat przypraw, wrzuc pokrojone warzywa (wg uznania) dodaj wody i dus
      przez chwile na wolnym ogniu. Do miekkosci lub na chrupko - dodaj tez soli,
      zwlaszcza jak sie okaze ze zbyt ostre(sol zrownowazy ostrosc chili)

Mozesz dodac do gotowania pomidora, lub jogurt (moga byc oba razem)albo mleko
      kokosowe. Mozesz dodac cytryny (najlepiej jednak tamaryszku) by lekko zakwasic
      sposobow jest wiele, nie jadlam tego co ty wiec nie wiem o jaki smak curry tu
      chodz. Eksperymentuj!
    • Gość: Pichciarz Re: sos curry do warzyw na gorąco IP: *.proxy.aol.com 31.01.04, 06:12
      A czy angielski znasz? Jest w tym języku bardzo dużo wszelakich przepisów rodem
      z Indii. Także na domowe sporządzanie curry masala (tak się to zazwyczaj tam
      nazywa), bo curry jest z zasady sporządzane przez gospodynie w domu przed
      gotowaniem (aby zapewnić pełnię smaku i aromaty tej przyprawy) i jest jest
      tyleż wariantów tego co i gospodyń w Indiach. Różnice odnoszą się do składu,
      proporcji i stopnia zmielenia, a raczej utarcia.
      Tak, curry dodaje się i do jarzyn, i do potraw strączkowych, i do ryb, nawet do
      herbaty i kawy.
      • Gość: senn Re: sos curry do warzyw na gorąco IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 31.01.04, 07:23
        Zgadza sie, Pichciarz, ja od lat 15 dla takiego "rodem z Indii" gotuje roznego
        typu curry. co gorsze wychowal sie w Singapurze,wiec doswiadczyl calego
        wachlarza wschodnich smakow...
        co do swiezo mielonych mieszanek curry t opowiadal mi historie z domu
        rodzinnego, niestety jego ojciec na odleglosc wyczuwal gotowa mieszanke i
        mamie dostawalo sie za to ze takowych uzywa. Mialo byc swiezo mielone,
        oczywiscie recznie i w mozdziezu...
        ale bez przesady, moze nie wymagajmy takiej skrupulatnosci od ludzi co sie
        dopeiro z ta kuchnia zetkneli..??

Ja tam pomagam sobie gotowymi mieszankami, Patak i Sharwood sa niezle i tzreba
        by bylo hinduskiego smakosz starej generacji by roznice rozpoznac

Wiem cos o tym, bo obracalam sie wsrod "indusow" i Cejlonczykow przez jakis
        czas - oczywiscie w kuchni zawsze szpiegowalam...

• Gość: P. Re: sos curry do warzyw na gorąco IP: *.proxy.aol.com 31.01.04, 16:56
          No tak, ale to było powiedziane raczej dla edukacji, a nie jako niekompletny
          przepis.
          Dziękuję za potwierdzenie moich spostrzeżeń.
    • orinoko17 Re: sos curry do warzyw na gorąco 31.01.04, 18:12
      Bardzo dziękuję za porady! Póki co, mam tylko w domu curry w proszku, więc
      zobaczę, co z tego mi się uda wykombinować oraz czy w ogóle jest to taki smak,
      jakiego szukam! Zawsze stosowałam taką prawie niewyczuwalną ilość curry...
      Hm, za pastą trzeba będzie się rozejrzeć w jakimś dobrze zaopatrzonym sklepie.
      Mieszkam w Polsce, więc kuchnia indyjska nie jest to (jeszcze) zbyt popularna,
      ale mam nadzieję, że wszystko przed nami!
      Pozdrawiam Was serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka