IP: *.uz.zgora.pl 24.02.04, 14:27
No, niestety, mam na wyżywieniu diabetyka (czyli cukrzyka). Czy ktokolwiek
wie, czym można słodzić potrawy i wypieki przy diecie cukrzycowej? Słodziki w
sklepach mają z reguły informację, że nie należy ich używać do gotowania i
pieczenia (można najwyżej wsypać do herbaty...), ale chyba istnieją i inne.
Ale nie chodzi mi o żaden cukier trzcinowy czy fruktozę, bo to też cukier i
jest niewskazany.
Mam nadzieję, że ktoś coś o tym wie...
Obserwuj wątek
    • mike_mike Re: Słodziki 24.02.04, 16:04
      Gość portalu: Bilala napisał(a):

> No, niestety, mam na wyżywieniu diabetyka (czyli cukrzyka). Czy ktokolwiek
      > wie, czym można słodzić potrawy i wypieki przy diecie cukrzycowej? Słodziki w
      > sklepach mają z reguły informację, że nie należy ich używać do gotowania i
      > pieczenia (można najwyżej wsypać do herbaty...), ale chyba istnieją i inne.
      > Ale nie chodzi mi o żaden cukier trzcinowy czy fruktozę, bo to też cukier i
      > jest niewskazany.
      > Mam nadzieję, że ktoś coś o tym wie...

Aspartam nie nadaje się do pieczenia, ponieważ w wysokiej temperaturze
      następuje jego rozpad. Nie jestem pewien, ale zdaje się można wykorzystać
      sacharynę...
      • kwieta4 Re: Słodziki 24.02.04, 20:35
        nie wiem na ile Ci sie to co napisze przyda, ale jest taka roslina( rosnie w
        Brazylii i Paragwaju), nazywa sie STEVIA, z ktorej robi sie naturalny slodzik.
        Stevia nie zmienia poziomu cukru we krwi, jest polecana przez naturalna
        medycyne dla diabetykow. ja znam ja w formie syropu i pudru, ktorymi mozna
        slodzic potrawy, piec z nimi itd. radzilabym sprawdzic w sklepach zielarskich
        (stevia to jest ziolo), moze w aptekach, ktore sprzedaja preparaty z Am.Pol.
        chetnie bym pomogla, bo mam to pod reka, ale coz...za Oceanem
    • emka_1 Re: Słodziki 24.02.04, 20:49
      spróbuj zapytać w aptece, powinni wiedzieć więcej, a przynajmniej dysponować
      ulotkami informacyjnymi. sprawdź słodzik "sussina gold", z tego co pamiętam
      chyba nie zawiera aspartamu, ale nie jestem pewna - na opakowaniu miał swego
      czasu dość obszerną informację. powinien być dostępny w aptekach i większych
      sklepach spożywczych.
    • Gość: kasia Re: Słodziki IP: *.fasing.com.pl 25.02.04, 13:56
      A czy można stosować miód? Słyszałam że tak, ale pewna nie jestem.
      • mike_mike Re: Słodziki 25.02.04, 14:18
        Gość portalu: kasia napisał(a):

> A czy można stosować miód? Słyszałam że tak, ale pewna nie jestem.

Nie sądzę...
        • Gość: Bilala Re: Słodziki IP: *.uz.zgora.pl 25.02.04, 14:36
          Dziękuję za to, co mi tu doradzono, sprawdzę w aptece. Co do używania miodu:
          cukrzykom wolno nawet i cukier jako taki, ale muszą stosować bardzo ścisłe
          bilansowanie spożywanych węglowodanów, a więc dodatek cukru eliminuje już w
          danym dniu pieczywo, ziemniaki, makaron itp., a w dodatku cukier, miód itp. to
          węglowodany proste, które są o wiele szybciej przyswajane przez organizm, a
          więc nie można ich stosować zbyt dużo (tzn. można je stosować b. rzadko i w b.
          małej ilości), bo po nich poziom cukru w organizmie NATYCHMIAST mocno skacze w
          górę...
          • mike_mike Re: Słodziki 25.02.04, 14:55

> Dziękuję za to, co mi tu doradzono, sprawdzę w aptece. Co do używania miodu:
            > cukrzykom wolno nawet i cukier jako taki, ale muszą stosować bardzo ścisłe
            > bilansowanie spożywanych węglowodanów, a więc dodatek cukru eliminuje już w
            > danym dniu pieczywo, ziemniaki, makaron itp., a w dodatku cukier, miód itp.
            to
            > węglowodany proste, które są o wiele szybciej przyswajane przez organizm, a
            > więc nie można ich stosować zbyt dużo (tzn. można je stosować b. rzadko i w
            b.
            > małej ilości), bo po nich poziom cukru w organizmie NATYCHMIAST mocno skacze
            w
            > górę...

No to właśnie dla tego wczesniej polecałem sacharynę.
            • Gość: Bilala Re: Słodziki IP: *.uz.zgora.pl 26.02.04, 10:55
              No ale czy sacharyny można używać do gotowania i pieczenia? I czy to prawda, że
              ona jest rakotwórcza?
              • mike_mike Re: Słodziki 26.02.04, 12:31

> No ale czy sacharyny można używać do gotowania i pieczenia? I czy to prawda,
                że
                >
                > ona jest rakotwórcza?

No tak, wojna pomiędzy producentami sacharyny i aspartamu, masła i spartamu,
                hodowcami łosia i rybakami... Sacharyna wykazuje właściwosci rakotwórcze, ale
                po spożyciu ilości których nie byłabyś w stanie spożyć... Obawiam się, że jeśli
                chodzi o gotowanie i pieczenie i tak nie masz alternatywy...
                • Gość: wini3 Re: Słodziki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 17:21
                  Szukaj w sklepach ze zdrową żywnością albo na półkach z żywnością dla
                  specjalnych klientów. Kupowałam w pudełku /dużym/ jakiś słodzik, który nadawał
                  się do pieczenia. Ale nie pamiętam co to było - tylko kolor pudełka / żółtawy/
                  i cena - stosunkowo drogi. Wydaje mi się, że lepiej czasem zjeść kawałek na
                  przykład drożdżowego niż piec niewiadomo co.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka