Dodaj do ulubionych

Herbaty i kawy

IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 29.02.04, 15:47
Jakie lubicie?Jak zaparzacie, przyrzadzacie, z czym mieszacie, co dodajecie.I-
oczywiscie- z czym najchcetniej pijecie ;)
Ja uwielbiam zielone (sencha,haiku) i wszelkie ziola oraz rooibos i pu-
erh.Wogole lubie hernate :)
Kawe pije rzadko, ale lubie z cynamonem, z kakao i z mlekiem.I z kawalkiem
ciasta zawsze chetnie.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: Herbaty i kawy 29.02.04, 16:55
      Temat rzeka:) Na ogół piję yunann. Lubię earl greya i wzgardzane przez wiele
      osób lapsangi. Parę słów o nich. Lapsang Souchong to tzw. herbata wędzona. ma
      specyficzny zapach wędzonych śliwek, ale niektórzy czują też nutkę wędzonej
      ryby:) Dlaczego ludzie nie przpadają za nimi? Sądzę, że przyczyna leży w
      sposobie parzenia. Jeżeli zaparzymy sam lapsang, to otrzymamy gorzkawy napój o
      niewyraźnej barwie. Proponuję zaparzyć ją w następujący sposób: do czajniczka
      wsypać łyżeczkę dobrej, ale bez intensywnego własnego smaku, czarnej herbaty i
      dodać "szczytptę" lapsangu. Lapsang jest sprzedawany w postaci długich (do 1
      cm) zwiniętych listków. Szczypta, to 8-10 takich listków. Tak naparzoną herbatę
      warto wypić.

Zapraszam na forum herbaciane forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12124
      • Gość: Maria Re: Herbaty i kawy IP: 213.199.253.* 29.02.04, 21:04
        Zdecydowanie herbaty yunan: zieloną, czarną i czerwoną [oryginalnie pakowane w
        Chinach] oraz earl grey.
        Kawa jeśli; to dobrą rozpuszczalną ze śmietanką.
        Przyznam, że herbaty lapsang jeszcze nie piłam, ale spróbuję.
        • Gość: saiss Re: Herbaty i kawy IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 29.02.04, 22:00
          Lapsang - przyznam sie, ze nie pilam.A jak smakuje? I jaki to jest (ogolne) typ
          herbaty? Czarna?
          Pozdrawiam!
          • wedrowiec2 Re: Herbaty i kawy 29.02.04, 22:13
            Lapsangi sa herbatami czarnymi. Otrzymywane są one z szóstego liścia
            herbacianego (pekoe souchong), które następnie poddawane są wędzeniu w dymie
            pochodzącym ze spalania specjalnych drzew (nie wiem jakich:(). W smaku czuje
            się lekko słodki smak wędzenia. NIe potrafię ocenić w jakim stopniu działa
            węch, a w jakim smak w odbiorze tej herbaty. Polecam, ale nie róbcie naparu z
            samego lapsangu.
            • winoman Re: Herbaty i kawy 29.02.04, 22:25

> Polecam, ale nie róbcie naparu z
              > samego lapsangu.

Dlaczego??? Dobrze zrobiony lapsang jest wyśmienity, nie wyobrażam sobie
              mieszania go z innymi herbatami.

A co do innych herbat które piję, to wszystkie zielone, czerwone i czarne,
              żadnych aromatyzowanych (poza lapsangiem i jaśminową oraz, z rzadka, imbirową),
              a szczególnym uwielbieniem darzę oolong, tuo-cha, oraz dobry, klasyczny
              darjeeling w każdej postaci.
              Przy okazji, kiedyś, tak ze 20-25 lat temu, była w Polsce świetna herbata
              Lavinia. Pamięta ją ktoś?

Pozdrawiam!
            • funana Lapsang 01.03.04, 16:18
              Goście mojej herbaciarni nazywali lapsang "podkłady kolejowe" i chyba w kwestii
              zapachu byli dość blisko prawdy. Lapsang jest jedyną herbatą, jaką pijam z
              mlekiem ( w pozostałych przypadkach uważam to za barbarzyństwo). Herbatę kupuję
              na wagę, zawsze prosząc by ją odważyli ze świeżo otwartej torby. Zaparzam w
              żeliwnym dzbanku (długo trzyma ciepło).Teraz najchętniej pijam darjeeling
              FTGFOP I, zieloną senchę earl grey i ceylon z cytryną. Lubię też susze owocowe
              (np. malwy sułtańskiej). Po wypiciu herbaty(?-chyba naparu) wyjadam z
              czajniczka palcami owoce. Mniam!
              • Gość: pn a nie malwa sudanska?;-> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 17:16
                • funana no pewnie, że sudańska;-) 02.03.04, 13:32
                  pewnie dla mnie ona jest jak sułtańska;-)dzieęki!
                  funana
    • zusa_jesienna Re: Herbaty i kawy 29.02.04, 22:29
      L e m o n g r a s s - moja uwielbiana herbata, nigdy jeszcze nie pilam lepszej;

S e g a f r e d o___c a f f è, ale raczej tylko espresso - z wielkim mlekiem.

pozdrawiam
    • Gość: saiss Re: Herbaty i kawy IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 01.03.04, 15:57
      A tak wogole-to czy jakas firma robi taka "samodzielna" pu-erh? Bo ja sama
      kupuje aromatyzowana cytrynowo , a widzialam jeszcze earl grey, ale nigdzie
      takiej bez dodatkow i niearomatyzowanej.A chetnie bym sprobowala...
      Ja pije ostatnio jeszcze mieszanke z five'o'clock - czarna herbate z
      zenszeniem.Czasami mieszam te herbate z earl grey'em. Pyszna wychodzi,
      delikatna i aromatyczna :)
      Pozdrawiam!
      • Gość: Liska Re: Herbaty i kawy IP: 81.210.125.* 01.03.04, 15:59
        samodzielną Pu Erh można kupić na wagę, np. w sklepie Demmer's. Widziałam też w
        supermarketach, ale nie piłam, więc nie wiem, jaka jakość.
      • Gość: charlotte Re: Herbaty i kawy IP: 62.29.137.* 01.03.04, 17:18
        w "Samych Fusach" jest Pu Erh niearomatyzowana. Ale ja osobiście wole
        aromatyzowaną. Gdy raz kupiłam zwykłą, mieszałam ją potem ze smakowymi, bo sama
        ma bardzo specyficzny smak
    • czarna_mandarynka Re: Herbaty i kawy 01.03.04, 16:03
      Herbaty: od swieta klasyczny earl grey z odrobina soku z pomaranczy a na
      codzien herbata grapefriutowa albo lemonkowa Herbapolu, ktore z herbata nie ma
      nic wspolnego (same suszki owocowe i kwiatowe), do tego łycha miodu.

Kawa od wielkiego dzwonu jako deser, nie napój. Jacobs (ten zloto brązowy), z
      kleksem bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi, pyszota:)
      • saiss Re: Herbaty i kawy 01.03.04, 17:05
        czarna_mandarynka napisała:

> herbata grapefriutowa albo lemonkowa Herbapolu

Cy chodzi Ci o "Idylle"???Ja tez znalazlam, pyszna.Owocowo-ziolkowe, ale
        naprawde przepyszne! Ja pilam malinowa, lemonkowa, owoce lesne i truskawke z
        wanilia...Czy sa jeszcze jakies inne smaki?Jak sie upre, to znajomy sklepikarz
        sprowadzi, tylko nie wiem, o co pytac i prosic...
        • Gość: Cynamoon Re: Herbaty i kawy IP: *.it / 62.233.189.* 01.03.04, 17:32
          Kawe uwielbiam. Pije dwie do sniadania. Pierwsza z mlekiem, druga czesto bez,
          za to czasem zagryzam ja kawalkiem czekolady....Czysta rozkosz...
          Herabate na codzien tylko zielona. Najbardziej kocham jasminowa.
          Czarna herbate sporadycznie, lubie earl greya z cytryna i cukrem. Lipton earl
          grey jest bardzo dobra.
        • czarna_mandarynka Re: Idylle:) 03.03.04, 13:53
          Na razie zapijam sie własnie lemonkowa bo uwielbiam taki kwasior z miodem, w
          pracy popijam grapefriutowa:) Innych niestety nie widziałam ale bede szukac.
    • Gość: K. Re: Herbaty i kawy IP: *.mtvk.pl 02.03.04, 14:01
      Moja ulubiona kawa rozpuszczalna jest Idee Kaffee (oczywiscie ta z kofeina :)).
      Pije ja z mlekiem, bez cukru, zawsze kolo poludnia.
      Ulubiona herbata to Green Tea Lemon&Lime Liptona, lisciasta. Lubie tez Earl
      Grey Teekenne w toreblach, Lady Grey Twinning'sa (lisciasta, w niebieskiej
      puszce, ze skorka pomaranczowa i cytrynowa) i wszelkie czarne i zielone
      wynalazki z platkami kwiatow, jasminu etc. Bez cukru!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka