Dodaj do ulubionych

Ciasto bananowe - zrobiłam i... ach jak polecam!!!

IP: 81.210.125.* 17.03.04, 11:00
www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24298,7145145,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Występuje pod hasłem "Chleb bananowy" i jest autorstwa Marty Gessler. Dodałam
więcej cukru, bo miałam ochotę na ciasto, a nie chleb.
Ciekawe połączenie bananów, miodu i wiórków kokosowych. Pięknie wyrosło,
smakowało wyśmienicie z łyżeczką jagód i szklanką gorącego mleka. Najlepiej
smakuje gorące, prosto z piekarnika. Polecam:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: suel Re: Ciasto bananowe - zrobiłam i... ach jak polec IP: 217.153.49.* 17.03.04, 12:00
      Ile łyżek miodu dodałaś i o ile zwiększyłaś proporcje cukru?? Jestem totalnym
      laikiem w kwestii pieczenia (ale od pewnego czasu próbuje coś robić) i opieram
      się poki co na sprawdzonych proporcjach. Dzięki
    • agnie_szka9 Re: Ciasto bananowe - zrobiłam i... ach jak polec 17.03.04, 12:09
      a ja mam pytanko: 500 gr - to znaczy ile sztuk? :-((( ja kiedys robilam ciasto
      bananowego, ale z innego przepisu. i tamto nie chcialo mi w ogole wyrosnac. to
      ma duzo proszku do pieczenia, wiec moze wyrosnie :-)
    • speni Re: Ciasto bananowe - zrobiłam i... ach jak polec 17.03.04, 12:38
      pierwsze pytanie: w jakiej foremce piekłaś (chodzi o wielkość) i oczywiście
      drugie pytanie dotyczące piekarnika, w jakich ustawieniach i na którym poziomie?
      Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
    • Gość: Liska Re: Ciasto bananowe - zrobiłam i... ach jak polec IP: 81.210.125.* 17.03.04, 12:45
      A więc tak:
      - nie wiem, ile to łyżek miodu, bo używam wagi kuchennej i wszystko ważę:-(
      - 2 duże banany ważyły 426 g
      - piekłam w wąskiej blaszce "keksówce" na środkowym poziomie piekarnika przez
      60 min (Speni: podwójne grzanie spodu)
      - ciasto wyrosło jak zwariowane, więc nie ma obaw, że klapnie
      :-)
      • Gość: aniel Re: Ciasto bananowe - zrobiłam i... ach jak polec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 13:03
        a co myslicie o wersji z drożdzami? jak bede miala chwilke to
        poeksperymentuje :)
        • Gość: Liska Re: Ciasto bananowe - zrobiłam i... ach jak polec IP: 81.210.125.* 17.03.04, 13:05
          Ale ten przepis z drożdżami? Hmn, ja bym nie eksperymentowała z zestawieniem
          banany+drożdże, ale kto wie, może i cos dobrego z tego wyjdzie... Daj
          koniecznie znać!
      • Gość: Dorota Liska - poradź IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 13:07
        Jakiej mąki użyłaś do pieczenia tego chlebka ? Dz.
        • Gość: Liska Re: Liska - poradź IP: 81.210.125.* 17.03.04, 13:44
          Białej mąki "Domowa Luksusowa pszenna" typ 550 Młyn Szymanów:-)
          • Gość: Dorota Re: Liska - poradź IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 13:53
            Serdeczne dzieki; wczesniej zrobilam buleczki drozdzowe, ktorych przepis mi
            podalas - wyszly super. Mam nadzieje, ze chlebek tez mi sie uda. Napisz jesli
            masz chwilke; Czy ten chlebek nadaje sie na kanapke dla dziecka do szkoly, czy
            dobrze sie kroi?
            Pozdrawiam - Dorota
            • Gość: Liska Re: Liska - poradź IP: 81.210.125.* 17.03.04, 14:29
              Kroi się b. dobrze, ale moim zdaniem, mimo tego że nazywa się "chleb", smakuje
              raczej jak ciasto. Jeśli chcesz, żeby wyszedł Ci z tego chleb, to lepiej nie
              dodawaj cukru, no chyba że ma to być np. kanapka z białym serem i miodem. Wtedy
              powinno pasować:-)
              • Gość: Dorota Re: Liska - poradź IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 14:46
                Dzieki za dorade
                • Gość: Liska Re: Liska - poradź IP: 81.210.125.* 17.03.04, 14:48
                  Do usług:-)
      • speni banany 17.03.04, 14:03
        Tak sobie myślę, że banany podane sa w formie wagowej, bo chodzi na pewno o ich
        ilość bez skór. A waga w każdym domku swoja droga zawsze sie przydaje - prędzej
        czy później.
        • Gość: Liska Re: banany IP: 81.210.125.* 17.03.04, 14:31
          Też mi się wydaje, że chodzi o wagę bananów bez skóry.
          A waga się przydaje, oj przydaje... dzięki niej myślenie podczas odmierzania
          składników można ograniczyć do minimum;-)
          • agnie_szka9 Re: banany 17.03.04, 14:54
            nie mam wagi :-((( jak zrobię to pyszne ciasto?! :-((((
            • cardamomo Re: banany 17.03.04, 15:13
              Weź 3 największe banany albo cztery średnie i już! Nie przejmuj się tak bardzo -
              10 gram w tą, 20 w tamtą na pewno ciastu nie zaszkodzi.
              • Gość: wini3 Re: banany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 08:51
                Na takiej ilości proszku wszystko wyrośnie! Nie przejmuj się proporcjami - syp
                proszek!
    • dziuunia Re: Ciasto bananowe - zrobiłam i... ach jak polec 18.03.04, 12:52
      Właśnie zrobiłam.Ale też trochę inaczej.Zamiast cukru zwykłego dałam ciemny
      cukier trzcinowy(ok.3/4 szklanki),a zamiast masła olej(1/2 szkl.)I za mało
      miałam proszku więc dodałam sody,razem 2 płaskie łyżeczki.Wiórków też nie
      miałam więc ciasto jest bez wiórków.Ale i tak jest b.smaczne.Nie za
      słodkie,wilgotne i trochę karmelowe pewnie od cukru trzcinowego.Robiłam już
      kiedyś chleb bananowy ale nie bardzo mi smakował.W/g tego przepisu wychodzi
      b.dobry.I następnym razem dodam nie wiórków,a orzechów włoskich.Chociaż z
      wiórkami i np.rumem czy olejkiem rumowym byłoby bardziej egzotycznie:)
    • Gość: suel Re: Ciasto bananowe - zrobiłam i... ach jak polec IP: 217.153.49.* 18.03.04, 16:39
      Zrobiłam, chleb to-to nie jest, raczej babka. Jak dla mnie za słodkie.
    • Gość: Dorota Re: Ciasto bananowe - zrobiłam i... ach jak polec IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 18.03.04, 19:32
      Wlasnie upieklam ! Dzieci powiedzialy, zebym otworzyla piekarni. Dodalam cukru
      1/5 szkl. z jogurtem krzycza dzieci the best! Dz. za przepis. Liska jak
      zlapiesz tez cos super odezwij sie! Dz. for all/
    • Gość: aniutek Re: Ciasto bananowe troche inne tez pycha :) IP: *.c3-0.nyw-ubr3.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 18.03.04, 20:24
      babany swietnie sie udaja w ciastach
      podaje wielokrotnie juz sprawdzony przepis na pycha wilgotne ciasto - pieczone w keksowce
      3 banany, miekkie i dojrzale
      2 jajka
      1/3 szklanki soku z pomaranczy (szklanka = 250ml)
      1 lyzka wanili w plynie
      banany ugniesc widelcem, jajka ubic i polaczyc z bananami
      3/4 szklanki brazowego cukru
      1/2 szklanki masla w temp pokojowej
      utrzec maslo z cukrem
      2 szklanki maki
      1 lyzka proszku do pieczenia
      troche soli
      polaczyc wszytko - maslo, banany + suche produkty i dodac
      1/2 szklanki luskanych orzechow wloskich przetraconych nieco
      1/3 rodzynek ( jesli lubisz)

piec w 175 C okolo 60 min