IP: 81.210.125.* 31.03.04, 20:11
Wg Neli Rubinstein ciasto kruche na mazurek to dokładnie to samo ciasto, z
którego robi się spód do tarty.
Chciałabym upiec ze dwa rodzaje. Marzy mi się mazurek kajmakowy, ale
przepisy, jakie znalazłam, jako masę podają po prostu skarmelizowane mleko
skondensowane. Czy można zrobić coś bardziej wyszukanego?
I jak to jest z tym ciastem?
Może ktoś ma ciekawe przepisy sprzed wieków? Jestem gotowa na wielogodzinną
robotę...
:-)
Obserwuj wątek
      • Gość: Asia Re: Mazurki IP: *.upc-g.chello.nl 31.03.04, 20:53
        Tez podaje strone z mazurkami.
        A podaje ta strone bo znalazlam tam kilka interesujacych przepisow na mazurki i
        rozne podpowiedzi co zrobic zeby wyszly jak najlepiej. Kiedys robilam takiego
        mazurka z masa pomaranczowa. Pamietam ze byl bardzo dobry. Chyba w tym roku tez
        sie skusze
    • hania55 Re: Mazurki 31.03.04, 20:57
      Lisko, mazurek kajmakowy robię w/g przepisu Neli Rubinstein (czyli straszliwe
      ilości cukru rozpuszczam b. długo w śmietanie kremowej). Robię też mazurek
      czekoladowy, z polewą, na którą przepis podałam ostatnio lunatice w wątku przez
      nią założonym. Spód do mazurka robię tak samo jak spód do tarty, tylko
      ociupinkę grubszy. Każdą polewę przyozdabiam wzorkami z obranych z łupinek
      migdałów i rodzynek. Co roku robię też mazurek orzechowy, ale muszę wygrzebać
      przepis (spód robi się z mielonych orzecchów, mąki, żółtek, i soku z cytryny a
      na wierzch daje się ubite białka z cukrem i czekoladę).
      • lunatica Liska/Hania 01.04.04, 12:36
        czy możecie wrzucic tu przepis Neli na mazurek kajmakowy - nie mam tej książki,
        a bardzo bym chciała upiec właśnie taki mazurek. L.
            • hania55 Re: bosko! 01.04.04, 19:27
              Co prawda p. Rubinsteinowa nazywa tę polewę "waniliową", ale zrobiłam ją w
              zeszłym roku i wyszedł najpyszniejszy w świecie kajmak, więc podaję przepis:

              1 laska wanilii
              2 szklanki (1/2 litra) śmietany
              2 szklanki (400 g) cukru

              Cukier i śmietankę gotować w ciężkim rondlu, cały czas mieszając aż cukier się
              rozpuści. Dodać wanilię i gotować dalej, aż masa zgęstnieje (na zimnej
              powierzchni kropla powinna zastygać w twardą lecz elastyczną kulkę [mój
              komentarz, mnie zajęło to chyba z godzinę, jeśli nie więcej]). Uważać aby masa
              się nie przypaliła. Wyjąć wanilię. Masę rozsmarować na upieczonym, jeszcze
              ciepłym kawałku kruchego ciasta. Gdy polewa całkiem ostygnie, pokroić na małe
              kwadraty.

              Komentarz: masy z tych proporcji wystarczyło mi na 2 mazurki upieczone z
              podwójnej porcji kruchego ciasta (przepis
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11670115&a=11670216).

              Powodzenia i smacznego!

              PS. Wanilię zastąpiłam odrobiną cukru waniliowego.
    • Gość: figa Re: Mazurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 22:57
      Mazurek CYGAN ( wg. starej receptury)
      przepis wyciety z gazety , jakiej i kiedy - nie wiem!!!

      sklad:4 jaja,20 dag cukru pudru, 10 dag maki,
      po pol lyzeczki : startej skorki pomaranczowej
      galki muszk
      mielonego cynamonu
      10 dag rodzynkow , 10 dag migdalow , 10 dag suszonych sliwek
      10 dag suszonych jablek lub moreli
      2 wafle do wylozenia blachy
      praca: jaja ukrecic z cukrem do bialosci
      wsypac po trochu make , ucierajac non stop
      zalac wrzatkiem migdaly , zdjac skorke , posiekac
      rodzynki namoczyc w rumie lub koniaku
      wsypac do ciasta rodzynki migdaly pokrojone w paseczki sliwki i jablka
      pomieszac
      nakladac grubo na prostokatna blache wylozona waflami
      piec w srednio goracym piekarniku 30 min.
      skoro sie zrumieni - wyjac
    • Gość: figa Re: Mazurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 13:24
      MAZUREK CYTRYNOWY
      przepis z ksiazki "Porady Babuni czyli o urokach zycia w dworku polskim"
      Autorzy Ewa i Andrzej Zielinscy

      " utrzec skorke z 1 cytryny
      cytryne ugotowac i przez sito przetrzec
      dodac szklanke cukru
      dodac 6 zoltek ale po jednym na przemian z maka kartoflana( 1/2 szklanki)
      utrzec wszystko , a na koncu piane ubita dodac lekko
      i dodac obtarta skorke cytrynowa
      lekko wymieszac i na wysmarowanej tluszczem blasze upiec na zloty kolor.
      tak samo mozna robic pomaranczowy mazurek "
      tyle cytat , ja robie wlasnie tak mazurek pomaranczowy
      i ozdabiam jak nizej:
      leje cieniutko polewe czekoladowa jak galazki
      galazki tworza bukiet
      platki migdalow to biale bazie
      polowki orzechow pistacjowych(obranych starannie) to liscie zielone
      biala polewa np. marcepanowa sluzy do esow floresow dookola w 3 rzadkach
      i cienkim strumieniem rysuje tez kokarde do tej wiazki bazi
      na pomaranczowym tle wyglada super
      • Gość: bea figo IP: *.rai.umds.ac.uk 01.04.04, 15:41
        dziekuje!
        ten przepis brzmi fantastycznie, w moim domu nie robilo sie mazurkow, byly
        baby, serniki i tort, kiedys w goscinie sie zniechecilam bo byl to przerazajaco
        suchy i slodki kawalek gniota ;-)
        tylko jeszcze zapytam w jakiej temperaturze piec? i jak dlugo to jest "do
        zrumienienia"?
        a czy probowalas podpiekac te mase na warstwie ciasta?
        koniecznie chce zrobic ten mazurek w tym roku,
        pozdrawiam serdecznie
        • Gość: figa Re: figo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.04, 00:25
          Beo droga!!!!!!
          Do zrumienienia - to ma byc taki kolor jak skorupa orzecha wloskiego
          zlamana skorupka orzecha laskowego
          co do temp. - to trudne
          sa kuchnie gazowe i elektryczne , z termoobiegiem etc....
          zloty srodek: srodkowy poziom w piecu
          i srodkowa temperatura w skali
          oraz obserwacja
          ale - to praktyka czyni mistrza
          a przepis to tylko inspiracja
          powodzenia!!!!!!!
          2. to co na waflu ma byc na waflu
          nie kombinuj , nie ma na to czasu
          takie mazurki nazywaja sie " bez ognia"
          czyli bez pieczenia a do zastygniecia

    • Gość: evie PASCHA I MAZUREK - uwielbiam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 16:23
      Wiecie co, tak sobie myślę, że jeśli Wielkanoc za coś uwielbiam (pomijając
      aspekt cudownej pogody...) to są to dwie rzeczy: po pierwsze PASCHA, po drugie
      MAZUREK KAJMAKOWY.
      Pod kilkoma jednak warunkami: co się tyczy PASCHY to nie wyobrażam sobie innej
      niż robionej przy znacznym udziale dużych rodzynek królewskich i SLIWEK
      SUSZONYCH. Ten deser (nikt mnie nie przekona że jakikolwiek sernik może być
      lepszy w smaku od paschy!!!) musi być oczywiście mocno schłodzony (co najmniej
      doba w lodówce!).
      A MAZUREK KAJMAKOWEY: konieczna jest dobrej jakości masa: obowiązkowo z cukru,
      słodkiej kremówki, wanilii i z kilkoma łyżkami mleka w proszku - spróbujcie.
      Zapomniałabym o spodzie: koniecznie cienki (max 1 cm grubości), baaardzo kruchy
      (ja go robię z mąki, masła śmietankowego i kwaśnej, gęstej śmietany -
      oczywiście w odpowiednich proporcjach).
      To moje ulubione wielkanocne smaki: proste, a zarazem wykwintne, efektowne by
      nie rzec wyrafinowane....
      Ale się rozmarzyłam - ale do wielkanocy tylko klikanaście dni.
      A wy co jadacie z upodobaniem w Wielkanoc?
    • Gość: Liska I znowu wielkie dziękuję:-) IP: 81.210.125.* 01.04.04, 22:30
      Jesteście jak zwykle niesamowici:-)))
      Za każdym razem, kiedy proszę o jakieś przepisy i z niecierpliwością czekam na
      odpowiedź, dostaję wciąż więcej i więcej.
      Dziękuję bardzo. To, co mogłam - wydrukowałam. Teraz przepisy dojrzewają w
      mojej głowie, no bo które z tych mazurków wybrać? Założyłam, że zrobię dwa... i
      jestem pewna, że będą pyszne.
      :-)
      • kwieta4 Re:masa chalwowa??? 02.04.04, 02:31
        ni z gruchy ni z pietruchy przypomnialo mi sie, ze kiedys(dawno!) robilam
        zupelnie dobra mase na bazie waniliowej chalwy. no i teraz nie wiem (juz
        skleroza?!!), czy to byla moja improwizacja, czy gdzies wyczytalam jakies
        wskazowki. mysle sobie, czy by np. nie dodac takiej chalwy do kajmaku. wiem,
        bedzie pieronsko slodkie, ale mozna wtedy polozyc taka polewe /mysle o mazurku
        oczywiscie/ najcieniej jak sie da. pamietam tylko tyle, ze
        chalwowa 'szorstkosc' masy intrygowala wszystkich. do kajmaku, w takim razie,
        nalezy pewnie chalwe dodac na zimno (moze zamiast masla?) - zeby sie
        przypadkiem nie rozpuscila - i utrzec kilkoma zdecydowanymi ruchami palki

        i chyba tak zrobie. bedzie mazurek pt.'dwa (slodkie) grzyby w barszcz':))
    • wydra10 Re: Mazurki 04.04.04, 01:16
      Nie pamiętam, czy taki sam już był. Chyba większość przepisów na czekoladowy
      uwzględnia śmietanę, akurat ale u mnie w domu z babci-prababci stosowało się
      to, co poniżej:
      Spód kruchy według znanych przepisów, cienki raczej
      Polewa
      12,5 dkg masła
      12,5 dkg cukru
      niepełna szklanka mleka czyli pewnie ok 200 ml
      1 tabliczka czekolady GORZKIEJ
      2,5 dkg kakao
      Mleko + czekolada w kawałkach + cukier + masło + kakao
      Gotujemy na małym ogniu. Kiedy osiągnie konsystencję odpowiednią (cokolwiek to
      znaczy), polewamy i rozsmarowujemy na kruchym cieście. Pyszne - gorzkie a
      jednocześnie słodkie. Można przybrać np migdałami, ale uważam, że najlepsze
      jest samo w sobie.
      pzdrw
      W
    • Gość: kuchta Re: Mazurki IP: 195.245.217.* 04.04.04, 02:21
      Wspomnialam juz, ,ze dla mnie mazurki to nie tylko te na kruchym ciescie.
      Podaje suoer prosty przepis na mazurek czekoladowy na waflu:
      -10 jajek ugotowac na twardo. Ostudzic, wyjac żółtka/białka tu sa niepotrzebne/
      - tabliczke czekolady rozpuścic z odrobiną mleka
      -żółtka przetrzeć przez sito, rozetrzeć z ok. 1/2- 1 szkl. cukru pudru, dodac
      czekoladę i posiekane dość grubo orzechy laskowe /ok.10 dkg/ Masę wyłożyc na
      wafel, przykryć drugim, na to desczka i obciążyć np. gruba książka. Po
      zastygnięciu kroić w paski, jak wafelki.
    • Gość: kasia Najprostszy kajmak na świecie IP: *.crowley.pl 04.04.04, 13:22
      Podaję sprawdzony i bardzo łatwy przepis na super kajmak, robię go od lat i
      zawsze wychodzi smaczny mazurek:
      Potrzebny będzie mikser z dzbankiem lub pojemnikiem miksującym:
      100 gram mleka w proszku (pełne, nie granulowane)
      150 gram cukru pudru
      100 gram masła
      cukier waniliowy lub zapach
      50 ml wrzątku
      Do miksera wsypać sypkie wymieszane produkty, dodać stopione gorące masło i
      wrzątek
      Gotowe, wylać szybko na mazurek i schłodzić.
    • dziuunia Re: Mazurki-moje przepisy 04.04.04, 14:47
      To i ja się dopiszę:)
      Czasem po zrobieniu tradycyjnej baby drożdżowej powstaje problem z nadmiarem
      białek.Wtedy można je zużyć do mazurka.To jest przepis z rodziny mojego męża i
      nazywa się

      MAZUREK BOŚNIACKI
      11 białek ubić ze szczyptą soli na sztywno,dodawać następnie 25 dkg cukru pudru
      i cukier waniliowy aż piana będzie lśniąca.Wmieszać ok.25 dkg bakalii w/g
      uznania(u mnie to najczęściej migdały i orzechy,czasem też trochę daktyli)i 10
      dkg gorzkiej czekolady w malutkich kawałkach.Wyłożyć najlepiej na wafel
      rozsmarować i piec ok.40 min. w 160 stopniach.Można później pokryć lukrem
      czekoladowym lub lepiej nitkami roztopionej gorzkiej czekolady.

      MASA ORZECHOWA DO MAZURKÓW
      Rozpuścić w garnku 15 dkg masła z 10 dkg cukru(może być brązowy)i 2 łyżkami
      miodu,dodać 30 dkg orzechów laskowych(lub innych)w całości lub
      rozdrobnionych.Smażyć ok.5 minut.Jak nabierze brązowego koloru i karmelowego
      zapachu wyłożyć na spód z kruchego ciasta i rozsmarować.

      POMADA ŚMIETANOWA
      1 szklankę kwaśnej śmietany 30%(można zakwasić słodką śmietanę z kartonika
      dzień wcześniej dodając do niej 1 łyżkę kwaśnej śmietany 12 lub 18% i zostawić
      w temp.pokojowej na noc)i 2 szklanki cukru gotować 11 minut od momentu
      zawrzenia.Ucierać chwilę dodając 1 cukier waniliowy i ew.4 łyżki kakao.Jeszcze
      ciepłą wylewać na kruchy spód.

      MAZUREK MIKADO
      1 woreczek ryżu(ok.12dkg) rozgotować na b.miękko,dodać do ostudzonego 15dkg
      startej lub roztopionej czekolady,8 żółtek,12dkg cukru i utrzeć na gładko.Wylać
      na wafel lub podpieczone kruche ciasto i piec ok.30 min.w 175 stopniach.Polać
      po ostudzeniu polewą z 15dkg czekolady roztopionej z łyżką masła i 70 ml mleka.

      KAJMAK
      1/2 litra mleka tłustego lub śmietany i 1/2 kg cukru gotować na niedużym ogniu
      ok.45 minut.Mieszać często ale ostrożnie bo lubi wykipieć.kiedy kropla
      spuszczona na zimny talerzyk będzie wypukła nierozlewająca się,a kolor będzie
      lekko brązowy zestawić z ognia i dodać 10 dkg masła oraz 1 cukier
      waniliowy.Utrzeć dokładnie ale krótko i wylać na spód z kruchego ciasta.
      • Gość: Werbena Re: Mazurki-moje przepisy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.04, 13:09
        Ale jak dziewczyny, radzicie gotowac to mleko/smietane z cukrem na kajmak, zeby
        sie nie przypalilo. Gotowalam raz, ale musialam stac non stop nad gazem, robily
        sie grudki/kozuchy z mleka (mozer to byl za duzy gaz?) i efekt nie byl bliski
        do tego co kiedys jadlam. Myslalam, zeby to mleko albo smietane zamknac w
        sloiku i gotowac jak skondensowane mleko w poszce, ale nie wybuchnie :))?
        Radzcie!
        • dziuunia Re: Mazurki-moje przepisy 07.04.04, 10:30
          Gość portalu: Werbena napisał(a):

          > Ale jak dziewczyny, radzicie gotowac to mleko/smietane z cukrem na kajmak,
          zeby
          >
          > sie nie przypalilo. Gotowalam raz, ale musialam stac non stop nad gazem,
          robily
          >
          > sie grudki/kozuchy z mleka (mozer to byl za duzy gaz?) i efekt nie byl bliski
          > do tego co kiedys jadlam. Myslalam, zeby to mleko albo smietane zamknac w
          > sloiku i gotowac jak skondensowane mleko w poszce, ale nie wybuchnie :))?
          > Radzcie!


          Nie gotuj tego mleka z cukrem w słoiku!!!Na pewno nie będzie efektu takiego jak
          z mlekiem puszkowanym,i chyba-o ile słoik nie pękłby w trakcie-byłyby straszne
          problemy z jego otworzeniem.
          Do gotowania kajmaku weź najlepiej stalowy garnek(lub teflonowy jak masz)z
          wysokimi ściankami bo ta masa b.lubi kipieć.Gaz malutki,ale taki żeby wrzało.No
          i mieszać trzeba praktycznie cały czas,najlepiej drewnianą łyżką.Te kożuchy o
          których piszesz na bank zrobiły się przez zbyt rzadkie mieszanie.Taka już uroda
          tej masy że trzeba trochę czasu na nią poświęcić:)Ja gotuję to min.45 minut,ale
          zazwyczaj ok.1-1,5 godziny,bo wtedy jest brązowa i lepsza w smaku-bardziej
          karmelowa.Powodzenia:)
    • punia68 Re: Mazurki 06.04.04, 13:49
      Przepraszam, że się podczepiam pod Twój wątek, ale pytanie dotyczy mazurka
      kajmakowego właśnie.
      Chciałabym zrobić takowy, ale z jakąś marmuladką w środku. Puryści kajmakowi
      niech na mnie nie krzyczą, to ma być eksperyment...
      Nie mogę się zdecydować jakim dżemem ciasto posmarować. Nie może być za słodki,
      bo kajmak to już słodycz czysta, za kwaśny też nie, bo kontrast smakowy może
      być szkodliwy dla osób jedzących. Poradzicie coś? Może ktoś już robił taką
      wersję i pomoże mi podjąć decyzję?

      Pozdrawiam mazurkowo-świątecznie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka