Gość: malinka IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.10, 14:49 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yśty Re: jak długo gotować bigos?n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 14:55 kilka dni,najlepiej mroźnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: jak długo gotować bigos?n/t IP: *.icpnet.pl 11.10.10, 15:52 Mówi się: tydzień :) Kilka dni trzeba... Zmrozić, gotować, zmrozić, gotować... Wtedy bigos jest bigosem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: jak długo gotować bigos?n/t 11.10.10, 16:19 To zależy od koncepcji ale na ogół kilka dni z tym ze pierwszego dnia okolo godziny a w nastepne dni tylko do "zapyrczenia" i odstawiamy z ognia no chyba ze ma sie taki maciupeńki ogieniek na kuchni ze bigos tylko ciut ciut popyrcza i prawie sie nie gotuje to wtedy mozna z kwadrans jeszcze potrzymac "na kuchni" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: jak długo gotować bigos?n/t 11.10.10, 21:26 Ja pierwszego dnia gotuje ze 3 godziny w kapuscie "grube" kawalki typu golonka, zeberka, kosci wedzone. Nastepnego dnia rano wyciagam toto, oddzielam kosci od miesa, mieso kroje i wrzucam z powrotem do gara z kapusta dodajac reszte skladnikow, ktore mozna juz od razu wrzucac pokrojone. Kolejne 2-3 godziny, gasze...wieczorem podgotowuje z godzine i juz zaczynam podzerac, Nastepnego dnia ostatnie podgotowanie (i konsumpcja), a pozniej lodowka i podgrzewanie porcjami w miare potrzeb, co 2-3 dni zagotowanie calosci. Po jakimc tygodniu z "ogonkiem" gotowanie bigosu konczy sie z przyczyn technicznych. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: jak długo gotować bigos?n/t 12.10.10, 15:11 krzysztofsf > Ja pierwszego dnia gotuje ze 3 godziny w kapuscie "grube" kawalki typu golonka, > zeberka, kosci wedzone. 3 godz.to miazga , wole to ugotowac osobno, a nastepnego dnia ugotowac kapuste dodajac tego wywar,1godz.wystarczy potem dodaje te obrane miesko i inne dodatki, juz razem ok.1/2godz. potem przy odgrzewaniu tez dochodzi, Odpowiedz Link Zgłoś
zadumanaa Re: jak długo gotować bigos?n/t 12.10.10, 14:01 Jeśli bigos tylko ze słodkiej kapusty, to nie da się go gotować zbyt długo, bo będzie totalna breja. Bardziej trzeba dać mu spokojnie postać - dojdzie sam z ewentualnym jednym lekkim podgrzaniem. Jeśli z kapusty kwaśnej, lub jeśli z mieszanki słodko-kwaśnej można dłużej i do "technicznego" oporu, czyli do dna:))) Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: jak długo gotować bigos?n/t 13.10.10, 10:16 Bigos tylko z kiszonej kapusty, gotowany kilka dni. Zależy od kapusty, jej ukiszenia, grubości. Trzeba doglądać. Mięso dodaję na drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
canis77 Re: jak długo gotować bigos?n/t 15.12.10, 23:55 Gotowanie bigosu w moim przypadku to cały proces trwający nawet kilka tygodni. Mieszkam na stałe poza Polską. Jestem w Ojczyźnie raz do roku w Czerwcu. Wtedy to też wędzę szynkę i boczek. Bigos gotuje na Wigilię m.in. z zamrożonych pozostałości boczku. Jako, że należę do wielbicieli pieczonej golonki, kilka takich golonek, głównie tłuszcz i skórki ląduje w bigosie. Dodaję również inne gatunki mięs np. schab. Co do kiełbasy ze sklepu, to raczej jej unikam w bigosie. Po prostu nie chcę wrzucać czegoś, o czego składzie tak naprawdę niewiele wiem... Jeśli chodzi o grzyby, to tylko prawdziwki. Nadają potrawie swoisty aromat. Bigos gotuje za pierwszym razem ok 30 min. Odstawiam na ok. jedna dobe i ponownie podgotowuję. Kolejna przerwa na przemrożenie i spowrotem na ogień. Według mnie bigos potrzebuje czasu aby nabrał swoistego smaku oraz zapachu. Gotowanie na gazie może być dość kłopotliwe - dodane skórki a raczej uwalniający się z nich w czasie gotowania klej powodują łatwiejsze przypalanie się i przyleganie do dna garnka. Dobrym sposobem jest położenie np fajerki (tej środkowej) aby płomień bespośrednio nie miał kontaktu z garnkiem. Jeśli nie, pozostaje częstrze mieszanie drewnianą łyżką. Bardzo dobre z takiego bigosu są również pierogi. Myślę, że każdy ma swój gust i co z tym awiązane – przepis i sposób przyżadzania bigosu. Myślę, że znajdą sie i tacy, którym „bigos” w słoiku ze sklepowej półki będzie smakował. Ale o gustach się nie dyskutuje. Pozdrawiam. Grzegorz Gruba Odpowiedz Link Zgłoś