Dodaj do ulubionych

Pasztet wiejski

IP: *.3vnet.pl 08.04.04, 16:08
Czy ktos ma moze taka gruba ksiazke kucharska, zdaje sie, ze nazywa
sie "Kuchnia Polska" - brazowa okladka, z fotografiami w srodku, ze
sznureczkiem zakladka, na okladce zdaje sie jest miedzy innymi czepiec
kucharski? Jesli tak to czy moglby przeklepac przepis na pasztet wiejski? Bo,
sierota, przyjechalam do rodzicow na swieta a ksiazka zostala w domu...

A moze inny przepis na dobry, nietlusty pasztet swiateczny?

Pozdrawiam
Ag
Obserwuj wątek
    • Gość: Joasia Pasztet wiejski IP: *.gazeta.pl / 192.30.226.* 09.04.04, 00:45
      Kup Pasztet w Miscie i wez go ze sobom na wies,bedziesz miala wspanialy pasztet wiejski..pycha
      • Gość: Ag Re: Pasztet wiejski IP: *.3vnet.pl 09.04.04, 08:44
        O co Ci chodzi? Nie rozumiem, poprosilam o pomoc, o podanie przepisu z ksiazki,
        przepisu, ktory sie w tej ksiazce tak wlasnie nazywa. O co masz pretensje?
        Urazilam Cie? Czym?

Pozdrawiam
        Ag
    • Gość: N.C. Re: Pasztet wiejski IP: 81.15.135.* 09.04.04, 10:30
      Witaj, książki o którą pytasz akurat nie mam. Ale w internecie znalazłam taki
      przepis na pasztet wiejski, może Ci posmakuje:

Autor: Marta Kubiś z Zielonej Góry.

Składniki: 30 dag wieprzowiny; 25 dag wołowiny; 25 dag cielęciny lub mięsa z
      kurczaka; 15 dag wątroby drobiowej; 30 dag boczku; cztery łyżki smalcu; cztery
      jajka; dwie czerstwe bułki; dwie cebule; 20 dag słoniny; sól, pieprz, gałka
      muszkatołowa i imbir; łyżka koniaku; 2 dag suszonych grzybów; bułka tarta.

Przygotowanie potrawy: Moczymy grzyby i gotujemy do miękkości razem z cebulą.
      Mięso kroimy na niewielkie kawałki i smażymy osobno z drugą pokrojoną cebulą na
      smalcu. Dolewamy wody i dusimy do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzamy, w
      wodzie po grzybach namaczamy suche bułki. Ugotowane mięso mielimy w maszynce
      dwa lub trzy razy. Mielimy surową wątróbkę, cebulę z gotowania grzybów i
      odciśniętą bułkę. Masę doprawiamy do smaku i dodajemy koniak. Dodajemy jajka,
      wywar z grzybów, sosy z duszenia mięs i wyrabiamy całość na gładką masę. Grzyby
      kroimy na cienkie paseczki i dodajemy do wyrobionej masy. Prostokątną foremkę
      smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy paski boczku i
      nakładamy masę pasztetową. Na wierzchu układamy kilka pasków boczku. W
      rozgrzanym piekarniku pieczemy pasztet około półtorej godziny.
      • Gość: Ag Re: Pasztet wiejski IP: *.3vnet.pl 09.04.04, 13:53
        Dziekuje, przepis jest bardzo podobny do tego z kasiazki. Moj pasztet wlasnie
        sie piecze, robiony metoda na oko i 'jakos tak to bylo'.... Mam nadzieje, ze
        sie uda.

Pozdrawiam i wesolych swiat!
        Ag
        • Gość: N.C. Re: Pasztet wiejski IP: 81.15.135.* 09.04.04, 14:39
          Cieszę się, że mogłam pomóc, chociaż tego akurat przepisu wcześniej nie
          wypróbowałam. Smacznego i oczywiście: Wesołych Świąt!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka