orsalavatrice 24.11.10, 11:19 Kochani, ręcznie lepię pierogi. Zamrażam każdy "z osobna", by nie zlepiły się w bryłę. Podczas gotowania pękają im brzuszki (na zlepieniach nie) i cały farsz ucieka. Co robię nie tak? Mało elastyczne ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: pękają mi pierogi 24.11.10, 13:21 Babcine rady: www.wielkiezarcie.com/article48800.html Odpowiedz Link Zgłoś
groszek-5 Re: pękają mi pierogi 24.11.10, 13:37 Rozrob w zimnej wodzie ze dwie lyzki maki kartoflanej i wlej do garka z gotujaca sie woda.Zamieszaj. Zagotuj i dopiero wrzucaj pierogi. Nic ci sie nie bedzie rozwalac. Odpowiedz Link Zgłoś
orsalavatrice Re: pękają mi pierogi 25.11.10, 08:29 Dzięki serdeczne! Linn, na "wielkimżarciu" już wyczytywałam, ale kurcze blade jakoś sceptycznie podchodzę do blanszowania przed mrożeniem. Groszku - wypróbuję Twoją metodę przy następnym pierogowym obiedzie, bo razem z pierogami pęka mi za każdym razem serce! Dzięki raz jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
groszek-5 Re: pękają mi pierogi 25.11.10, 10:06 Musze ci jeszcze dopisac to, ze na te dwie lyzki maki kartoflanej to musisz miec duzy garnek z gotujaca woda. Przynajmniej 3-4 litry. Inaczej zrobi ci sie gesty kisiel z tej wody. Woda po dodaniu maki powinna byc tylko minimalnie zageszczona. Po ugotowaniu pierogow oplucz je pod biezaca woda. Odpowiedz Link Zgłoś
rudyocicat Re: pękają mi pierogi 25.11.10, 09:25 jak się pojawił temat pierogów, to chciałabym się podpiąć, jeśli można:) też sama robię pierogi i też zamrażam, ale zamrażam po ugotowaniu, a tutaj czytam, że autorka robi to przed, jak lepiej? lub jak bezpieczniej, żeby się nie rozwaliły i żeby smakowały? Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: pękają mi pierogi 25.11.10, 13:40 Kiedyś, tak jak autorka wątku, zamroziłam surowe pierogi. Po jakimś czasie chciałam je ugotować, z przerażeniem stwierdziłam, że ciasto popękało. Przypuszczam, że farsz pod wpływem temperatury rozszerzył się i ciasto nie wytrzymało. Pakowałam osobno każdy pieróg w foliowy woreczek. Od tego czasu, zamrażam tylko ugotowane pierogi. Ciasto też robię trochę inne - mąkę parzę wrzątkiem, odstawiam na chwilę. Dodaję szczyptę soli, 1-2 żółtka, trochę masła - zagniatam. Odstwaiam na 1/2 godz. aby ciasto trochę odpoczęło. Ciasto jest miękkie i elastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poza wyborem Re: pękają mi pierogi IP: 89.79.133.* 25.11.10, 14:16 Mrożone pierogi to już nie to samo co świeże, no może z kapustą i grzybami, ale ruskie do niczego, nie ten smak:( mrożony twaróg, to już nie to:( Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiszka Re: pękają mi pierogi 25.11.10, 14:22 mroże bez blanszowania, surowe nic mi sie nie rozwala, nic nie przywiera, moze zmien przepis na ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: pękają mi pierogi 25.11.10, 14:24 masz racje , swiezy produkt jest najsmaczniejszy warto poswiecic troche czasu, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poza wyborem Re: pękają mi pierogi IP: 89.79.133.* 25.11.10, 14:44 mi sie zawsze rozwali kilka jakkolwiek by ciasta nie zrobic, dlatego nie zamrażam, a robie wtedy gdy mam czas, gdyby z 6 pierogów wrzucic na wrzątek to może da rade, ale przy duzej rodzinie odpada, Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: pękają mi pierogi 25.11.10, 15:49 Zamrażam lekko podgotowane pierogi (we wrzątku są 1-2 minuty), po rozmrożeniu nie rozwalają się. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wojtka Re: pękają mi pierogi 25.11.10, 17:55 A ja slyszalam, ze pierogi pekaja, jak zbyt wyschna przed ugotowaniem, tudziez mrozeniem. Trzeba wiec je czyms przykrywac przed nadmiernym przeschnieciem, i w miare sprawnie je produkowac. Chyba cos w tym jest, bo mi tez pekaly, ale jak sie staram robic je sprawniej i od razu wrzucac do wody to jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
miszam Re: pękają mi pierogi 25.11.10, 21:30 Z mojego doświadczenia wynika, że pierogi pękają jeśli ciasto jest za krótko wyrobione albo zrobione z nieodpowiedniej mąki. Spróbuj zagnieść ciasto z mąki wrocławskiej (typ 500) i wyrabiaj tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, a pierogi nie powinny popękać. Zawsze zamrażam pierogi surowe, pękały mi tylko przy użyciu mąki Babuni z Biedronki. Znaczenie może mieć zawartość białka w mące. Pierogi ruskie też zamrażam i po ugotowaniu smakują jak świeżo zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiszka Re: pękają mi pierogi 26.11.10, 01:28 mroze tez ruskie- głównie, w duzej ilosci, surowe, ale faktycznie od razu jak zrobie -wrzucam do zamrazalki i ustawiam ją na maksa, zeby pierogi nie czekały na stole i nie podsychały smiem tweirdzic, ze ruskie mrozone smakują nam czasem lepiej niz te robione na swiezo. ale moze to byc kwestia wyglodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
rudyocicat Re: pękają mi pierogi 26.11.10, 09:30 jadwiszka coś w tym jest, że mrożonki bardziej smakują:), jak wyciągam pierogi zamrożone to jestem umierająca z głodu a jak lepimy sobie pierogi przy sobocie po obfitym śniadaniu, to smakują ale nie tak jak w tygodniu po całym dniu pracy:) Odpowiedz Link Zgłoś
miss_coco Re: pękają mi pierogi 26.11.10, 11:57 Cos w tym jest, co pisze Rudzielec. Czekaja na mnie dzisiaj wieczorem pierogi wlasnie i juz nie moge sie doczekac ;)) Belgia od kuchni Odpowiedz Link Zgłoś