Dodaj do ulubionych

Menu świąteczne

IP: *.internetia.net.pl 01.12.10, 10:36
Czy macie już zaplanowane menu świąteczne? Jakie dania, sałatki, ciasta zamierzacie przygotować? Liczę na inspiracje......;)
Obserwuj wątek
    • alza73 Re: Menu świąteczne 01.12.10, 13:20
      Na święta mamy ustalone potrawy i tak naprawdę to bardzo mocno na nie czekamy, np:
      1. pierogi z ciasta drożdżowego z farszem grzybowym
      2. czerwony barszcz
      3. ryba po grecku
      4. śledzie w oleju
      5. sałatka jarzynowa
      6. różne mięsa pieczone
      7. makowiec
      i jeszcze parę innych.
    • Gość: menta Re: Menu świąteczne IP: 213.155.191.* 01.12.10, 13:27
      Barszcz czerwony, plus jakieś 300 uszek.
      Pierożki z półkruchego ciasta, z samymi grzybami i z kapustą i grzybami, pieczone w piekarniku.
      Jakaś ryba pieczona, być może sandacz. Karpia w tym roku odpuszczamy.
      Ryba po grecku.
      Standardowa sałatka: ziemniaki, groszek, marchewka, jabłko, majonez... No ta, jak jej tam... Russian salad?
      Pieczony schab ze śliwką i domowy pasztet
      Sos tatarski
      Śledzie na co najmniej 3 sposoby (białe, czerwone i w occie z cebulą, jabłkiem i tymiankiem)
      Piernik staropolski
      Makowce
      Sernik z brzoskwiniami
      Orzechowiec
      I to chyba wszystko. Lubimy eksperymenty, ale nie w Święta, więc menu prawie się nie zmienia od lat.
      Obiadów jako-takich nie jadamy w Święta, bo byśmy popękali z nadmiaru dobra.
    • Gość: aqua48 Re: Menu świąteczne IP: 77.236.26.* 01.12.10, 15:00
      U mnie co roku jest podobnie:
      barszcz z uszkami, karp w galarecie i po żydowsku, pierogi z kapustą, kulebiak z sosem grzybowym, sałatka z czerwonej kapusty i jarzynowa, chrzan, dużo chrzanu. Białe wino. A ze słodkich rzeczy, pierniczki na prezenty, tort makowy, albo makowiec, orzechowiec, sernik albo bajaderka, krucha rolada z kajmakiem kakaowym która schodzi w ilościach hurtowych, więc piekę od dwóch do czterech egzemplarzy, biszkopt z galaretką. Z mięs łosoś i pstrąg ;) Teraz pozostaje tylko dobrze rozparcelować co z tego na Święta, a co na drugi rzut, czyli Sylwestra i Nowy Rok...
      • Gość: dede Re: Menu świąteczne IP: 217.11.129.* 01.12.10, 15:28
        A możesz więcej o tej roladzie?
        • Gość: aqua48 Re: Menu świąteczne IP: 77.236.26.* 01.12.10, 15:55
          Półkruche ciasto z masą kakaową, pycha, wynalazek mojej Mamy, jak chcecie dokładny przepis, to podam:)
          • Gość: pasqda Re: Menu świąteczne IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.10, 16:11
            > Półkruche ciasto z masą kakaową, pycha, wynalazek mojej Mamy, jak chcecie dokła
            > dny przepis, to podam:)

Chcemy, chcemy i to bardzo!
            • Gość: aqua48 Re: Menu świąteczne IP: 77.236.26.* 01.12.10, 18:14
              no to jedziemy:
              20 dag mąki krupczatki
              10 dag cukru-pudru
              2 surowe żółtka
              wanilia (może być cukier)
              10 dag masła
              2-3 łyżki śmietany

masa kakaowa:
              1/2l mleka tłustego, lub lepiej śmietanki
              40 dag cukru
              5-10 dag masła
              5 dag kakao
              mleko z cukrem i masłem gotować mieszając aż zgęstnieje, dodać kakao.
              Zagniatamy kruche ciasto na tyle wolne aby dało się wałkować i zwijać. Schładzamy mocno. Wałkujemy na papierze do pieczenia prostokąt na szerokość niewielkiej foremki keksówki, a na grubość 3/4 cm. Smarujemy masą. Masa musi być gęsta i ciepła, aby dała się rozsmarować, ale nie za ciepła, bo ciasto zacznie nam przesiąkać i nie da się zwinąć. Szybko zwijamy ciasto, podwijając na końcu brzegi z obu stron, aby masa nie wypłynęła, wkładamy przy pomocy papieru szybkim, zgrabnym ruchem do podstawionej foremki. Pieczemy ok 40 minut do zezłocenia się wierzchu. Ja w termoobiegu 160 stopni. Nie trzeba się przejmować jeśli ciasto popęka, albo masa zacznie wypływać w trakcie pieczenia. Wyjmujemy z foremki dopiero po całkowitym ochłodzeniu wraz z papierem. Można zrobić polewę z roztopionej tabliczki czekolady, ale nie jest to konieczne, bo ciasto jest bardzo słodkie.
              Ciasto wygląda bardzo niepozornie ale od czasów mojego dzieciństwa jest hitem świątecznym zjadanym do ostatniej okruszynki.
              Wersja wytrawniejsza z masą orzechową też jest pyszna, a masa lżejsza bo trzeba na nią tylko:
              15 -20 dag orzechów
              2 białka
              5-7 dag cukru-pudru(w zależności od ilości orzechów) i ew. parę kropel soku z cytryny
              orzechy zemleć drobno, dodać cukier i ubitą pianę z białek w ilości takiej aby masa była gęsta. rozsmarować na surowym cieście i postępować jak wyżej. To ciasto można po upieczeniu polać polewą i posypać orzechami.
              • jacek1f u nas na święta tylko biswkity. 01.12.10, 18:39
                • Gość: miki202 Re: u nas na święta tylko biswkity. IP: *.limes.com.pl 01.12.10, 18:50
                  Dwie kaczuszki z "podwórka". Coś będziemy z nich modzić. Bliny z kawiorem. I oczywiście cały, tradycyjny zestaw wigilijny przechodzi na drugi, a nawet trzeci i czwarty dzień. Ja lubię karpia, więc faszerowany, pieczony, smażony, w śmietanie.
                  • Gość: zuzka Re: u nas na święta tylko biswkity. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 19:33
                    jak masz sprawdzony przepis na karpia faszerowanego to proszę o przepis
                • Gość: aqua48 chyba nam wciskasz (bisw)kit? IP: 77.236.26.* 01.12.10, 18:58
    • Gość: dede Re: Menu świąteczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 10:25
      Czy robicie karpia zapiekanego z pieczarkami? Jadłam kiedyś, próbowałam zrobić, ale to nie było "to". Podzielcie się, proszę, przepisem. (tamtej autorki nie mogę zapytać)
      • kaskahh Re: Menu świąteczne 02.12.10, 10:39
        karpia z pieczarkami robi moja mama
        nie lubie karpia w galarecie, ale ten..mniam

niestety nie dysponuje przepisem
        • Gość: miki202 Re: Menu świąteczne IP: *.limes.com.pl 02.12.10, 17:56
          Karp faszerowany, proszę bardzo. Całego karpia, najlepszy taki 1.20 - 1.30 kg, sprawiamy i broń Boże, nie odcinamy głowy. Solimy w środku, pieprzymy i nadziewamy. Farsz z pieczarek najprostszy. Pieczarki dusimy z cebulą, doprawiamy, dodajemy co kto lubi - natki, koperku i ładujemy to w karpia plus solidny kawałek masła. Starannie zaszywamy, pieczemy w temp.mniej więcej 160 st.ok. 40 min.Pięć minut przed końcem pieczenia polewam naprawdę dużą ilością śmietany. Co tam, raz w roku. Wsio.
          Ja czasem faszeruje karpia kartoflami. Gotowane kartofle ucieram z masłem, cebulką podsmażoną i solą i pieprzem. Dalej tak jak z pieczarkami.
    • moov Re: Menu świąteczne 02.12.10, 21:42
      jeszcze nie. planowanie odbedzie sie dzien przed.

moov
      • Gość: loola Re: Menu świąteczne IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 04.12.10, 12:14
        a jakie ciasta i sałatki możecie polecić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka