Gość: jadzia IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.04, 19:26 ryz, kurczak, marchewka???? co i jak??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: P. Re: potrawka z kurczaka?? IP: *.proxy.aol.com 17.04.04, 20:31 www.google.pl/search?q=potrawka+z+kury&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_en%7Clang_pl%7Clang_ru Odpowiedz Link Zgłoś
anuteczek Re: potrawka z kurczaka?? 18.04.04, 17:39 Jadziu, Ja robię to tak. Biorę kurczaka i dzielę go na nieduże kawałki - przy okazji usówam kości - zamiast kurczaka może być tzw. gulaszowe z indyka. Solę, pieprzę i odstawiam. W tym czasie (w zależności od ilości czasu) ścieram na tarce lub kroje w kostkę 5 marchewek 2 pietruszki 1 selera kilka liści kapusty pekińskiej. 1 pora ząbek-dwa czosnku W głębokim rondlu podsmażam mięso na oleju lub olwie, wrzucam warzywka, podlewam odrobiną wody (w wersji wyrafinowanej białe wino). Solę, pieprzę dorzucam listek laurowy, ziele angielskie, czasami jakiś goździk się zaplącze. Dusi się to wszystko na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Podaję z ryżem czasmi z tzw. risi e bisi czyli risottem z groszkiem i natką pietruszki (klasycznie, bez wydumek) i już, prosto i pysznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: potrawka z kurczaka?? IP: *.proxy.aol.com 18.04.04, 17:57 A ja zawsze byłem przekonany, że potrawka jest na biało (smietana) i kwaśno (cytryna). Odpowiedz Link Zgłoś
anuteczek Re: potrawka z kurczaka?? 18.04.04, 18:01 przepraszam, zapomniałam o dopisaniu śmietany, oczywiście zabielamy na koniec cytryna nie jest konieczna, używa się kwaśnej śmietany pozdrawiam andzia Odpowiedz Link Zgłoś