Dodaj do ulubionych

PROSTY i smaczny tort

07.02.11, 21:59
Szukam przepisu na jakiś PROSTY tort, za 2 tygodnie mam urodziny i zapraszam pare osob. Nigdy nie piekłam zadnego tortu, myślalam o wegierkim, mam przepis i bardzo go lubie, ale boje się, że mi nie wyjdzie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: PROSTY i smaczny tort 07.02.11, 22:12
      Wyjdzie ci.
      Tylko zrob jeden na probe, np w nastepna sobote.
    • nottymoni Re: PROSTY i smaczny tort 08.02.11, 07:28
      w galerii potraw jest przepis na prosty, bardzo dobry tort orzechowy z kremem z mascarpone.
    • Gość: aqua48 Re: PROSTY i smaczny tort IP: *.aster.pl 08.02.11, 09:15
      Zrób taki jaki lubisz, te ZAWSZE najlepiej wychodzą. I nie zakładaj że się nie uda. Nawet jak będzie troszkę krzywy, to nic nie szkodzi. Pierwszy nie musi wyglądać jak z cukierni. Jak się boisz, to zrób wcześniej próbę, poczujesz się pewniej, ale nawet nieudane z pozoru torty da się "podrasować" tak, że nikt nie zauważa wpadek. Pęknięte ciasto skleja się masą, zbyt/za mało słodki smak podkręca ponczem, niewyrośnięty biszkopt uzupełnia kupnymi biszkoptami, a krzywe placki maskuje ozdobami :)
    • mhr-cs Re: PROSTY i smaczny tort 08.02.11, 09:33
      moniakociara napisała:

      Nigdy nie piekłam zadnego tortu, myślalam o wegierkim, mam przepis i b
      > ardzo go lubie, ale boje się, że mi nie wyjdzie.
      > Pozdrawiam
      masz 2wa tygodnie czasu,proboj
      • Gość: aqua48 Jeśli to Dobos... IP: *.aster.pl 08.02.11, 17:44
        Jeśli węgierski tort to Dobos, polecam narysować na papierze do pieczenia kółka przy pomocy tortownicy, tyle ile placków planujesz upiec i nakładać na nie ciasto bardzo cienką warstwą. Odklejać papier należy dopiero po ochłodzeniu placków, najlepiej bezpośrednio przed przekładaniem masą. Placki na papierze mogą spokojnie poleżeć do następnego dnia.
        • moniakociara Re: Jeśli to Dobos... 09.02.11, 16:35
          Myślalam raczej o tym, a Dobosa w ogole nie znam
          • Gość: aqua48 Re: Jeśli to Dobos... IP: *.aster.pl 09.02.11, 17:36
            Czyli zwykły biszkopt czekoladowy z kremem kakaowym z wiśniówką? To nie ma się co nie udać. Biszkopt upiecz sobie dzień wcześniej. A jeśli zwarzy się masa, to pamiętaj, że trzeba włożyć garnek w którym ją miksujesz do większego z ciepłą wodą i ucierać jeszcze chwilę. Choć jeśli będziesz pamiętać, żeby składniki do masy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie (1-2 godz), tak żeby wszystkie miały tę samą temperaturę podczas ucierania, to nie przewiduję żadnych problemów. Powodzenia!
    • n_ina polecam ten 09.02.11, 19:56
      powiem tak: to mój najlepszy tort, robię go w kółko, bo coraz to nowi znajomi życzą go sobie w prezencie na urodziny: ninawkuchni.blogspot.com/2009/08/tort-orzechowy-przekadany-kremem-z.html

      możesz zrobić z orzechów laskowych albo włoskich - mielone sa w Lidlu, ale też występują w innych supermarketach pod nazwą "tarte orzechy"

      Bardzo polecam
      • Gość: aqua48 ale orzechowy to nie węgierski IP: *.aster.pl 09.02.11, 22:26
        Ja do placka orzechowego na 30 dag orzechów daję mniej jaj - 8 wystarczy, dużo mniej cukru i tylko cztery łyżki bułki tartej. Za to dodaję sok z cytryny, dużo - świetnie podkręca mdły smak orzechów. I masę robię wytrawną - kakaową, gorzkawą, żeby przełamać cytrynową słodycz placka albo tradycyjną orzechową, która też musi być lekko gorzkawa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka