moniakociara 07.02.11, 21:59 Szukam przepisu na jakiś PROSTY tort, za 2 tygodnie mam urodziny i zapraszam pare osob. Nigdy nie piekłam zadnego tortu, myślalam o wegierkim, mam przepis i bardzo go lubie, ale boje się, że mi nie wyjdzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: PROSTY i smaczny tort 07.02.11, 22:12 Wyjdzie ci. Tylko zrob jeden na probe, np w nastepna sobote. Odpowiedz Link Zgłoś
nottymoni Re: PROSTY i smaczny tort 08.02.11, 07:28 w galerii potraw jest przepis na prosty, bardzo dobry tort orzechowy z kremem z mascarpone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: PROSTY i smaczny tort IP: *.aster.pl 08.02.11, 09:15 Zrób taki jaki lubisz, te ZAWSZE najlepiej wychodzą. I nie zakładaj że się nie uda. Nawet jak będzie troszkę krzywy, to nic nie szkodzi. Pierwszy nie musi wyglądać jak z cukierni. Jak się boisz, to zrób wcześniej próbę, poczujesz się pewniej, ale nawet nieudane z pozoru torty da się "podrasować" tak, że nikt nie zauważa wpadek. Pęknięte ciasto skleja się masą, zbyt/za mało słodki smak podkręca ponczem, niewyrośnięty biszkopt uzupełnia kupnymi biszkoptami, a krzywe placki maskuje ozdobami :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: PROSTY i smaczny tort 08.02.11, 09:33 moniakociara napisała: Nigdy nie piekłam zadnego tortu, myślalam o wegierkim, mam przepis i b > ardzo go lubie, ale boje się, że mi nie wyjdzie. > Pozdrawiam masz 2wa tygodnie czasu,proboj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Jeśli to Dobos... IP: *.aster.pl 08.02.11, 17:44 Jeśli węgierski tort to Dobos, polecam narysować na papierze do pieczenia kółka przy pomocy tortownicy, tyle ile placków planujesz upiec i nakładać na nie ciasto bardzo cienką warstwą. Odklejać papier należy dopiero po ochłodzeniu placków, najlepiej bezpośrednio przed przekładaniem masą. Placki na papierze mogą spokojnie poleżeć do następnego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
moniakociara Re: Jeśli to Dobos... 09.02.11, 16:35 Myślalam raczej o tym, a Dobosa w ogole nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: Jeśli to Dobos... IP: *.aster.pl 09.02.11, 17:36 Czyli zwykły biszkopt czekoladowy z kremem kakaowym z wiśniówką? To nie ma się co nie udać. Biszkopt upiecz sobie dzień wcześniej. A jeśli zwarzy się masa, to pamiętaj, że trzeba włożyć garnek w którym ją miksujesz do większego z ciepłą wodą i ucierać jeszcze chwilę. Choć jeśli będziesz pamiętać, żeby składniki do masy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie (1-2 godz), tak żeby wszystkie miały tę samą temperaturę podczas ucierania, to nie przewiduję żadnych problemów. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
n_ina polecam ten 09.02.11, 19:56 powiem tak: to mój najlepszy tort, robię go w kółko, bo coraz to nowi znajomi życzą go sobie w prezencie na urodziny: ninawkuchni.blogspot.com/2009/08/tort-orzechowy-przekadany-kremem-z.html możesz zrobić z orzechów laskowych albo włoskich - mielone sa w Lidlu, ale też występują w innych supermarketach pod nazwą "tarte orzechy" Bardzo polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 ale orzechowy to nie węgierski IP: *.aster.pl 09.02.11, 22:26 Ja do placka orzechowego na 30 dag orzechów daję mniej jaj - 8 wystarczy, dużo mniej cukru i tylko cztery łyżki bułki tartej. Za to dodaję sok z cytryny, dużo - świetnie podkręca mdły smak orzechów. I masę robię wytrawną - kakaową, gorzkawą, żeby przełamać cytrynową słodycz placka albo tradycyjną orzechową, która też musi być lekko gorzkawa. Odpowiedz Link Zgłoś