Gość: akontakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 10:21 Czytałam że przy wyrobie jogurtu domowego , bardzo ważna jest temperatura - 46Cale powiedzcie mi drodzy , czym ja mam ją zmierzyć żeby odpowiednio podgrzać mleko??? Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: jogurt 28.04.04, 10:25 No zeby nie bylo watpliwosci. Takim do celow spozywaczych. Tez musze sobie taki kupic, ale do pieczenia chleba. Podbno temperatura wody powinna byc mierzona dokladnie. Z jogurtem nie mam problemow: mam 2 jogurtownice. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jogurt 28.04.04, 10:24 ktoś pisał na forum o możliwości kupienia w sklepach 1001 drobiazgów, termometrów do mierzenia temp. w piekarniku więc może taki sie nada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch Re: jogurt IP: *.man.polbox.pl 28.04.04, 10:36 Ostatnio kupiłem w Realu (Warszawa) termometr Fackelmana, skala do 100 C, za 4 złote. Taki do wkładania do szklanki, miski, etc. chociaż pod pachę może też. Odpowiedz Link Zgłoś
akontakt Re: jogurt 28.04.04, 11:06 Wielkie dzieki za podpowiedz. a może ktoś wie gdzie w Krakowie kupię taki termometr??A propo ile kosztuje taka jogurtownica??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: jogurt IP: *.inet.dkfz / *.inet.dkfz-heidelberg.de 28.04.04, 13:41 jogurtownica kosztuje 70-100 zlotych. a temperatura robienia jogurtu wynosi 40-42 stopni. jesli podwyzszych temperature to zabijesz bakterie mlekowe. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt 28.04.04, 13:45 Wg prof. Zaleskiego z SGGW, 52°. Jogurt grecki / gesty / autorstwa prof. Zaleskiego z SGGW. 1 litr mleka pelnotlustego - 4 lyzeczki mleka w proszku - 3 lyzki jogurtu naturalnego / najlepiej Danone lub Bakoma / Mleko pdgrzac do 52 °C / wlasciwa temperatura jest bardzo wazna /. Wlac do termosu, dosypac mleko i energicznie potrzasac / aby nie bylo grudek /. Dodac jogurt, wymieszac i po 2-3 godzinach mamy jogurt grecki / ktory nalezy tylko schlodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zastanawiam się Re: jogurt IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 14:18 tak się zastanawiam kiedy wynaleziono jogurt, i jak w tamtych czasch mierzono temperature hmmm A nawet jak go wytwarzano Odpowiedz Link Zgłoś