Dodaj do ulubionych

eksperyment migdałowy

04.03.11, 22:57
witam serdecznie :)
to mój debiut na tym forum

mam zamiar wykonać eksperymentalną próbę tortową
ten przepis na tort orzechowy chciałabym zmodyfikować i zamiat orzechów użyć migdałów, a zamiast bułki tartej pokruszone biszkopty.
Myślicie, że coś z tego wyjdzie?
Może jeszcze coś zmienić? proporcje?

z góry dziękuje za wszelkie sugestie :)
Obserwuj wątek
    • rozyczko Re: eksperyment migdałowy 04.03.11, 23:04
      wydaje mi sie , ze pokruszone biszkopty beda za delikatne i sie rozciapia. Ale nie widze problemu w zastapieniu orzechow migdalami :)
      • esofik Re: eksperyment migdałowy 04.03.11, 23:23
        tak sobie pomyślałam, że dzieki biszkoptom będzie delikatniejszy - to ma być tort urodzinowy dla dziecka
        to może pomieszać pół na pół z bułką? czy samą bułkę?
        • rozyczko Re: eksperyment migdałowy 04.03.11, 23:35
          martwisz sie, ze bulka bedzie za "ciezka" dla dziecka a dajesz migdaly?
          • esofik Re: eksperyment migdałowy 04.03.11, 23:49
            spokojnie :) moje dziecko już jadło bułkę i przeżyło. Chodziło mi o smak, nie obciążenie dla żołądka - biszkopty są delikatniejsze od buki

Jeszcze niczego nie piekłam z bułką tartą, stąd mój dylemat
            • bene_gesserit Re: eksperyment migdałowy 05.03.11, 01:23
              Imo nie bedzie wielkiej roznicy, czy dodasz bulke czy biszkopty (pod warunkiem, ze to bedzie dobrej jakosci bulka tarta). Jesli uzyjesz migdalow, podpraw moze lekko aromatem, bo inaczej tort bedzie nieco zbyt mdly - migdaly maja o wiele mniej zapachu niz orzechy. Jesli boisz sie sztucznego armatu migdalowego, mozesz dodac np skorki startej z ekologicznej cytryny.
              • esofik Re: eksperyment migdałowy 05.03.11, 08:03
                dzięki
                myslałam też żeby przełożyć jakimiś owocami , nadały by wyraźniejszego smaku i orzeźwiły tort
                może jagody? albo maliny?
            • linn_linn Re: eksperyment migdałowy 05.03.11, 08:10
              Chodzi o migdaly bardziej niz o bulke. To nie jest tort dla dzieci, moim zdaniem. Malych dzieci...
              • aqua48 Re: eksperyment migdałowy 05.03.11, 08:32
                Bułkę tartą przesiej przez sitko, jeśli ci zależy zostaną delikatne kawałeczki, choć ona zupełnie nie wpływa na smak ciasta, ma pochłaniać wilgoć, żeby nie zrobił się zakalec. Biszkopty tylko rozmokną i efekt będzie odwrotny.
                • esofik Re: eksperyment migdałowy 05.03.11, 11:32
                  oki, upiekło się
                  nie ryzykowałam i dodałam bułkę tartą. Mam bardzo drobno mieloną
                  Nie dodawałm mleka, bo nie wysżlo gęste

Fajnie wyrosło, lekko przyrumienione :)
                  • esofik Re: eksperyment migdałowy 05.03.11, 19:45
                    zrobiłam całość
                    niestety krem wyszedł do bani: za slodki, za mdły. Robiłam ten z głónego przepisu, ale z migdałami
                    przetestuję inny, może z mascarpone??
                    • bene_gesserit Re: eksperyment migdałowy 05.03.11, 21:02
                      Wystarczylby krem na ganaszu (bita smietana z rozpuszczona, a potem przestudzona czekoladą). Np biala czekolada plus skorka cytrynowa idealnie idzie z migdalami. Abo czarna czekolada i skorka pomaranczowa albo biala czekolada i maliny itd itd.
                      • esofik Re: eksperyment migdałowy 05.03.11, 21:16
                        też myslałam o bitej śmietanie, ale chyba coś mało słodkiego
                        do tortu jako dodatkową warstwe dodalam jagodowy domowy dżem-galaretkę (moje dziecię nie lubi malin - wyrodna ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka