Gość: apia IP: *.ahold.pl / 213.134.133.* 29.04.04, 09:24 Jak sie robi pomidory z mozzarelą? Mam pomidory, świeżą bazylię, mozzarellę i oliwę z oliwek. Tylko jak mam to szczystko pomieszać i przede wszystkim czym przyprawić by było tym o czym marzę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewa zaśpiewa Re: pomidory z mozzarela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.04, 09:28 Ja przekładam plasterki pomidorów plastrami mozarelli, posypuję po wierzchu listkami świeżej bazylii albo dużo suszonej, skrapiam oliwą i gotowe. Każdy inny dodatek byłby dla mnie świętokradztwem. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 18:00 Gość portalu: ewa zaśpiewa napisał(a): > Ja przekładam plasterki pomidorów plastrami mozarelli, posypuję po wierzchu > listkami świeżej bazylii albo dużo suszonej, skrapiam oliwą i gotowe. Każdy > inny dodatek byłby dla mnie świętokradztwem. A czosnek?!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 09:29 talerz posyp obficie pieprzem. Pomidory i mozarelle pokrój w plastry Połóż na przemian na talerzu(zeby na siebie zachodzily). Oliwę wymieszaj dokładnie z octem balsamicznym (proporcja 3:1), Dodaj do oliwy wyciśnięty ząbek czosnku, bazylię i jesli chcesz odrobinę soku z cytryny. Skrop pomidory z mozarellą i .... najpierw powąchaj to danie i wyobraź sobie ....(co tylko chcesz). Później rozkoszuj się tym prostym i ukochanym daniem Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 09:31 Np. tak: pomidory pokroić w plasterki (niezbyt cienkie) i w takie same plastry pokroić mozarellę. Ułożyć na półmisku (np. na spód mozarella na wierzch pomidory, albo w taką "roladę" - plaster mozarelli, plaster pomidora, plaster mozarelli, plaster pomidora, itd.), polać oliwą, posypać poszarpanymi listkami bazylii i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. To wszystko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 11:58 Jeszcze lepiej smakuje sałatka, którą często serwowałam Włochom: posypać talerz pieprzem i zrobić trzy rządki:plasterki mozzarelli, plasterki pomidorów,plasterki avocado.Posypać rozdrobnionymi listkami bazylii i polać odrobiną sosu:oliwa, czosnek,cytyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: pomidory z mozzarela IP: *.dialup.tiscali.it 29.04.04, 12:03 Taka salatke caprese zaserwowano Berlusconiemu w Bialym Domu / podobno nie mieli bazylii, wiec dodali avocado /. Wlochow bawilo to przez kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 12:06 W knajpie włoskiej we Włoszech nikogo to nie bawiło, o ile pamiętam. A jadali w niej rdzenni mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 13:28 Insalata caprese jest kulinarnym klasykiem, wiec raczej bym jej nie modyfikowala. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 12:55 Resztę świata bawi Berlusconi, więc jest remis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: pomidory z mozzarela IP: *.mtvk.pl 29.04.04, 12:46 Jak robie standardowo: plastry mozarelli ukladam na talerzu, na kazdy plaster mozarelli klade plaster pomidora (zeby latwiej bylo nakladac to potem na talerz), oliwe z oliwek mieszam z odrobina soli i pieprzu (ew. soli ziolowej) i czasem posiekany zabek czosnku i troche soku z cytryny, tym polewam calosc, na to pokrojone w talarki czarne oliwki i listki swiezej bazylii. Bardzo smaczne i pieknie wyglada na stole. Mozna tez te same skladniki pokroic w kostke, wymieszac, doprawic i wyjdzie z tego cos w rodzaju salatki. Niestety mozarella szybko zaczyna sie rozplywac i wychodzi taka troche nieapetyczna breja... Odpowiedz Link Zgłoś
dymiacy_piecyk caprese 29.04.04, 13:05 Ja robię podobnie, czyli plastry sera, pomidora, świeża bazylia, oliwa. Ale dodatkowo skrapiam jeszcze octem balsamicznym. Nie dodaję czosnku, co zaczyna mnie dziwić, bo czosnek uwielbiam, dodaję do wszystkiego w dużych ilościach. Nawet do ciastek bym dodawał. W każdym razie do caprese trezba użyć naprawdę dobrych, dojrzałych pomidorów, więc od października do czerwca sobie daruję robienie tego przysmaku. Ale za to w sezonie zajadam się pomidorami z mozzarellą, i innymi sałatkami pomidorowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas jaka mozzarella??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 15:25 Zachwycałyśmy się z siostrą wczoraj taka kolacją:) właściwie to wszyscy robimy to samo :) pieprz na talerz (oczywiście świeżo zmielony) ja kroję pomidory i bazylię i układam jedno na drugim, ale nie zachodząco na siebie( tak mi się wygodniej zjada :)dużo świeżuteńkiej bazylii, oliwa i aceto balsamico :) Ale mam pytanie, jaka mozzarella w Polsce jest najlepsza??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: jaka mozzarella??? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.04.04, 15:35 Włoska:) Wybór raczej nieduzy - ja kupuję firmy Galbani. Czasami sięgam (zwłaszcza do dań na ciepło) po mozzarellę bodajże Barone (głowy nie dam sobie uciąc za tę nazwę) M. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jaka mozzarella??? 29.04.04, 15:37 Tak jak napisała Marghe - wybór niewielki. Od paru lat jest wybór pomiędzy Galbani i jakąś inną firmą niemiecką. Są jeszcze "mozarelle" rodzime, ale pominę je milczeniem. Kupuję Galbani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: jaka mozzarella??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 15:44 ja też kupuję Galbaniego jak się tylko pojawi w moim miasteczku :) a Zottarella??? warte to coś? ta jest u mnie cały czas? ale jeszcze nie próbowałam??? Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jaka mozzarella??? 29.04.04, 15:45 Nie próbowałam Zottarelli, bo nie mam wielkiego zaufania do wyrobów firmy Zott ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: jaka mozzarella??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 15:48 i tu tkwi problem, dlatego jeszcze nie próbowałam :) a może się mylimy ??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jaka mozzarella??? 29.04.04, 15:55 Gość portalu: lomas napisał(a): > i tu tkwi problem, dlatego jeszcze nie próbowałam :) > a może się mylimy ??? Może :-) Może się przełamię, bo ta mozarella Galbani to też nie żaden ósmy cud świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bynight pomidorki z mozarella i octem balsamicznym IP: *.mediaways.net 25.08.04, 11:23 robie dokladnie tak samo. Kroje pomidorki na to klade mozarelle i polewam sosikiem. Sosik : 1 czesc oliwy, 1 czesc octu (aceto balsamico, uzywam ciemne), odrobina czosnku swiezego (doslownie troche, zeby nie zdominowal smaku, poza tym kazdy wg uznania), szypta cukru z trzciny cukrowej, sol, swieza bazylia, odrobina ostrej papryki, siezy pieprz. Czesem dodaje kapke oliwy z pestek dyni (uwielbiam ten smak), ale to jest nie konieczne, raczek kwestia smaku. Moge to jesc codziennie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Mozzarella wszelako IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 15:35 www.google.pl/search?q=mozzarella&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: mozzarela IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 15:43 A czy wiecie, że klasyczna mozzarella jest robiona z mleka bawołu wodnego? www.viaitalia.net/mozzarella_di_bufala.htm Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mozzarella 30.04.04, 07:53 Wiemy, choc nie wiedzialam, ze jest on wodny. Bardzo sympatyczne zwierzeta. Czasem odwiedzam pobliskie gospodarstwo, gdzie sa hodowane i zawsze jest to ciekawa wycieczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobas Re: pomidory z mozzarela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.04, 23:11 Dużot trafnych przepisów ale spróbukcie tak.Zalewa z oliwy z octem balsamicznym i czosnkiem.Na duży talerz dodaje dwa,trzy ząbki ząbki.Ale przed polaniem wkrajam dużo suszonych pomidorów i zasypuje wszystko kaparami i dopiero zaleam oliwą z octem. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: pomidory z mozzarela 30.04.04, 16:29 Zgadzam się z większością przedmówców. Aceto balsamico w caprese to "must". Zamiast czosnku polewam oliwą czosnkową (domowej roboty, naturalmente). Dodaję także czarne oliwki, oregano oraz szuszone pomidory, które moczę najpierw w letniej wodzie z dodatkiem octu balsamicznego. Polecam "mozzarelle di bufala". Wystarczy spróbować by poczuć niebo w zasięgu ręki (a raczej podniebienia). Mozzarella z bawołu smakuje wybornie również "solo" z dodatkiem soli, pieprzu oraz oliwy (najlepiej toskańskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mleko bawole 30.04.04, 17:30 Podobnie ricotta z mleka bawolego. Pycha! Konkretny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marudząca Re: pomidory z mozzarela IP: 213.17.230.* 25.08.04, 14:11 A dla mnie mozzarela jest bez smaku. Być może ta tutaj kupowana (Polska). Można ją zastąpić styropianem i też jakoś będzie (wyglądało). Smak całości nawet polubiłam, ale jest to smak octu balsamicznego, oliwy i pomidorów, a gdzie smak mozzareli? Przebija się jeszcze smak bazylii (z mojej doniczki). Zrobiłam parę razy to danie pomijając mozzarelę i stwierdziłam, że to świetny sposób na podanie pomidorów, chociaż mniej malowniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: pomidory z mozzarela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 14:25 Zottarella jest niezła, jadłam też mozzarelle Valbon i Candia. CAłkiem całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 14:26 Znowu zaczynamy wałkowac ten sam temat:) Jesli ma być prawdziwa, to musi być włoska:) Zottarelle i inne są ok, ale raczej do dan na ciepło. Do sałatki caprese potrzebna jest naprawde dobra , włoska mozzarella (a takiej u nas nie ma:(( Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.ss Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 15:16 A czemu nie rodzime? Ostatnio kupiłem włoską i była gorzka,do wyrzucenia.Polecam sprzedawaną w wiaderkach od razu po trzy sztuki. Znajomy je tego przekładańca na bagietce zapieczonej z masłem i oliwkami Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 15:18 Bo rodzima to nie mozzarella a "mozzarella". Gorzka powiadasz? Pewnie była źle przechowywana.. m. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.ss Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 15:29 ale mozzarella to nie oscypek.Zresztą uważam że niektóre potrawy lepiej robią niż w kraju pochodzenia,a chociażby włoska pizza ;). Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 15:32 Marcinie, mylisz sie. Mozzarella to mozzarella. A reszta to mniej lub bardziej udane podróbki. Co do pizzy, to moglibyśmy długo i namiętnie dyskutować. A o gustach sie ponoc nie dyskutuje. Niestety w PL nie udało mi sie jeszcze zjeśc prawdziwej pizzy. Staramy sie ale to nie to.. m. ps. Czym dla Ciebie jest pizza? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.ss Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 16:03 pizza żeby było śmieszniej powstała w USA,wymyślili ją biedni włosi,którzy zebrali co mieli i zrobili z tego placek z dodatkami.Jednym slowem pizza to tani zapychacz obiadowy i w dodatku bomba kaloryczna. Staram sie jej jeść jak najmniej,ale nie zawsze wychodzi mi ten sprzeciw Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 16:11 Bład:) Pizza powstała we Włoszech, jej "prototypem" byla focaccia - czyli swego rodaju podpłomyk. Potem przeszła sporo przemian... Ale i z Amewryka pizza ma co nieco wspólnego.. a mianowicie pomidory:) PO odkryciu Ameryki w Neapolu zaczeto na pizzę kłasc to nowe warzywko przybyłe zza mrz i oceanów:) Co do kalorycznosci równiez sie nie zgadzam. Kaloryczna na pizzy jest jedynie mozzarella, no chyba,ze ktoś pizzą nazywa placek gęsto pokryty przeróznymi dodatkami:) KAlorie - 270 na 100 gram :) i do poczytania: www.albanesi.it/Alimentazione/cibi/pizza.htm Una pizza media, delle dimensioni di un piatto, di tipo alla margherita (pomodoro, mozzarella e basilico: il nome deriva dall'essere stata cosí dedicata, nel 1889, alla regina Margherita di Savoia, al suo arrivo alla reggia di Capodimonte da Raffaele Esposito, il piú famoso pizzettaro di Napoli), di 140 grammi, fornisce, mediamente, 380 calorie: circa 270 calorie per 100 grammi (sempre per 100 grammi, il pane ne fornisce 290). Contiene circa 8 grammi di proteine (dalla mozzarella), 8 di grassi (sopratutto dai 2 cucchiai di olio) e 74 grammi di carboidrati. Naturalmente i tipi di pizza sono innumerevoli, sicché si puó anche arrivare, per la pizza quattro stagioni, alle 750 calorie o piú. Inutile raccontare delle sensazioni che evoca il suo profumo all'uscita del forno: quasi un invito ad un consumo in compagnia, di tempo da trascorrere insieme. Molte le possibili caratteristiche, ma qui ne ricordo solo due: la sufficiente lievitazione prima, e la adeguata cottura poi, per evitare problemi di gonfiore o di digestione Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 16:21 Kaloryczna jest pizza, ktora ma / zgodnie z polska szkola / 1001 skladnikow. Ten ostatni to ketchup. A z tej pizzy, ktora powstala w Stanach, to kon by sie usmial... Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok13 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 17:23 Marghe, jeśli jesteś z Warszawy, to polecam Il Caminetto. Tam serwują pizzę, po której widać, że protoplastą był podpłomyk. Jest cieniuteńka, chrupiąca i podawana np. z szynką parmeńską pozostawia niezatarte wrażenia. Knajpa jest w środku nikąd (na piętrze jakiegoś socrealistycznego pawilonu handlowego), ale jedzenie i sympatia właścicieli rekompensuje te niedostatki wystroju .... Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: pomidory z mozzarela IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.04, 17:52 Byłam:) jest ok. Ale jeszcze troszeczke jej do prawdziwej brakuje:) m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dill Re: pomidory z mozzarela IP: *.acn.waw.pl 26.08.04, 20:38 hehehe...moj typ!!!...powinni mi dac jakiegos bonusa (poki co zawsze dostaje domowej roboty kremowe Limoncello..POEZJA!) za gloszenie chwaly ku czci tej pizzy... nie ma szans ze zamowie tam cos innego...to miejsce do ktorego musze isc na pizze. Ciesze sie ze podzielacie moje zdanie a i ja Wasze podzielam ze jadlam w zyciu jeszcze wspanialasza pizze a chocby w Ljublianie (150rodzajow do wyboru ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pizza i mozzarella 25.08.04, 16:07 Gdyby pizza w Polsce byla taka dobra / nie mowie lepsza /, nikt by jej nie polewal ketchupem. Fakt, ze komus bardziej smakuje, o niczym nie swiadczy. Co do mozzarelli, wystarczy zobaczyc polska wersje w necie na zdjeciu, aby wiedziec, ze to moze byc wszystko z wyjatkiem mozzarelli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: pomidory z mozzarela IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 25.08.04, 16:47 :)dla mnie też mozarella smakuje może nie jak steropian, ale jak plastelina. Ale może to dlatego że nie jadłam prawdziwej, włoskiej. A może dlatego że ja poprostu lubię zdecydowane smaki, w końcu nie musi mi smakować wszystko co uznane za smaczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: pomidory z mozzarela IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.04, 16:59 Katka:)) Jasne, że nie. I o to w tym wszystkim chodzi:) m. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 15:56 Ja tez podaje mozzarelle naprzemiennie z pomidorkiem i bazylia i duuuzo octu balsamico od ktorego z niemezem jestesmy uzaleznieni. Zastanawia mnie jedynie dlaczego np. w restauracjach ta salatka jest rownie droga co inne? Nie zawierz przeciez wielu skladnikow a octu balsamicznego dodaje sie do wiekszosci salat, no i mozzarella jest serwowana raczej nie z mleka bawola wodnego. Oj one maja takie ladne oczki te krowki!!Marzy mi sie zjedzenie takiej prawdziwej wloskiej mozzarelli z miekka lezka w srodku. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: pomidory z mozzarela IP: 212.160.172.* 26.08.04, 11:15 wiecie co ja chyba jestem uposledzona jakas... zupelnie nie rozumiem dlaczego ludzie zachwycaja sie octem balsamicznym mnie nie zatyka jakos a lubie dobrze zjesc ( nie znaczy tlusto i niezdrowo) a mozzarelle jem poprzekladana z pomidorem polana sosem z oliwy czosnku i swiezej bazylii i soku z cytryny mniam... Sliczne okreslenie "niemaz' :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: pomidory z mozzarela IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 26.08.04, 11:21 tak jak już napisałam wyrażając swoje zdanie na temat mozarelli - w końcu nie musi mi smakować wszystko co uznane za smaczne :) Odpowiedz Link Zgłoś