Dodaj do ulubionych

soczewica ale jak ?

IP: 178.73.24.* 10.03.11, 22:04
jakiś czas temu kupiłam zieloną soczewicę i strasznie mi zasmakowała. Nie znam żadnego przepisu, żeby coś z nią konkretnie zrobić. Gotuję ją 20 min i jem z masłem. Czy macie jakieś sprawdzone, smaczne dania z soczewica ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwona Re: soczewica ale jak ? IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.11, 22:14
      Ja lubię soczewicę w wersji bardzo prostej: gotowany ryż, gotowana soczewica wrzucone na patelnię do podduszonych pomidorów (świeżych albo z puszki) z cebulką i czosnkiem. Całość chwilę duszę i zjadam - przyprawy wg gustu. Dla mojego syna, który jedzenia bez mięsa nie uznaje dodaję podsmażone mięso (schab albo karkówkę podsmażone w kawałkach jak do gulaszu). Naprawdę to lubię zrówno wersji bez mięsa jak i z!
    • miss_coco Re: soczewica ale jak ? 10.03.11, 22:16
      Pyszna jest zupa z soczewica.
      szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.title=&s.sm.forumXx=777&y=0&s.sm.author=&x=0&sf=tresc&s.sm.query=zupa+z+soczewicy
    • annjen Re: soczewica ale jak ? 10.03.11, 22:20
      pierogi
    • mhr-cs Re: soczewica ale jak ? 11.03.11, 08:24
      tak
      www.youtube.com/watch?v=J3zNu0jeRnc
    • kk345 Re: soczewica ale jak ? 11.03.11, 13:29
      Moja ulubiona sałatka-przepis chyba z GP- ugotowana, ostudzona soczewica (lub ciecierzyca, obie wersje pyszne), czarne oliwki w plasterkach, mocno musztardowo-miodowy winegret, natka pietruszki, sól pieprz. Wymieszać, zostawić do przegryzienia.
    • corrina_f1 Re: soczewica ale jak ? 11.03.11, 13:36
      U nas najczęściej zupa ale ostatnio zrobiłam pierwszy raz kotleciki z kaszy gryczanej i soczewicy (akurat z czerwonej). Strasznie mi smakowały, na pewno powtórzę.
      Robiłam na bazie tych 2 przepisów :

domowakuchnia.blox.pl/2011/02/Kotlety-z-kaszy-gryczanej-i-soczewicy.html
      blogani.blox.pl/2008/09/KOTLECIKI-Z-SOCZEWICA-I-KASZA-GRYCZANA.html
    • marghe_72 Re: soczewica ale jak ? 11.03.11, 13:37
      Nasza ulubiona zupa
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/03/pikantna-zupa-pomidorowa-z-soczewica.html
    • ladyjm Re: soczewica ale jak ? 11.03.11, 15:24
      polecam "soczewice po etiopsku" z ugotuj.to
      pycha!
      • Gość: nilhi Re: soczewica ale jak ? IP: *.static.otenet.gr 11.03.11, 16:21
        ja najczęsciej robię na jeden ze sposobów greckich ;) gotuję soczewicę, podsmażam na oliwie cebulę, jasno zieloną paprykę oraz surowy makron (drobny, "robaczki") po czym dodaję to wszystko do gotującej się soczewicy. Sól, pieprz. W razie potrzeby dolewam jeszcze trochę wody i zostawiam to wszystko, żeby makaron "doszedł". Smakuje na ciepło i na zimno następnego dnia ;) szybko, prosto i smacznie.
        • znana.jako.ggigus a jaka to soczewica 12.03.11, 10:39
          ma byc? i makaron kritharaki?
          • Gość: nilhi Re: a jaka to soczewica IP: *.static.otenet.gr 14.03.11, 15:12
            zielona soczewica
            • znana.jako.ggigus dzieki serdeczne 14.03.11, 16:22
              wyprobuje
              pozdro
        • mhr-cs soczewica i makaron ,to potrzebne? 12.03.11, 11:37
          Gość portalu: nilhi napisał(a):

> ja najczęsciej robię na jeden ze sposobów greckich ;) gotuję soczewicę, podsmaż
          > am na oliwie cebulę, jasno zieloną paprykę oraz surowy makron (drobny, "robaczk
          > i") po czym dodaję to wszystko do gotującej się soczewicy.
          • znana.jako.ggigus Re: soczewica i makaron ,to potrzebne? 12.03.11, 17:16
            te robaczki to taki specjalny makaron w ksztalcie ziarenek ryzu, to cos zupelnie innego
            • mhr-cs napisz cos wiecej 12.03.11, 19:52
              znana.jako.ggigus napisała:

> te robaczki to taki specjalny makaron w ksztalcie ziarenek ryzu, to cos zupelni
              > e innego
              tego nie znam ,bo skad
              • znana.jako.ggigus idz do tureckiego/ 12.03.11, 23:06
                greckiego sklepu
                de.wikipedia.org/wiki/Kritharaki
        • Gość: ala Re: soczewica ale jak ? IP: 178.73.24.* 15.03.11, 16:04
          TEN PRZEPIS WYGRAŁ !!! Nalezy się 1 kg soczewicy, po prostu przepyszne i proste i szybkie danie
    • znana.jako.ggigus przede wszystkim 11.03.11, 16:28
      namaczaj na noc, zmien wode, gotuj i ma poczatku ( 5 min.) suwaj szumowiny.
      bedzie lepiej strawna.
      zuap z soczewica i mlekiem kokosowym, pierogi, spoaghetti bolgnese z soczewica, ja dodadej do zapiekanek, lasagne - gotuje na 2 dni z gory,
      aha pyszna jest salatka - ciemna soczewica, inne warzywa jak pomidorr, ogorek, itepe i na to ocet winny
      i zpa z ciemna soczewica i octem winnym
      • aqua48 Re: przede wszystkim 11.03.11, 22:00
        Ja smażę mięso mielone na oliwie (można kawałki kurczaka, albo indyka), dodaję paprykę, cebulę i pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, podduszam z ziołami, wsypuję namoczoną, odsączoną czerwoną soczewicę, i po piętnastu minutach mam znakomite jedzonko. Do tego ciemny chleb.
        • nottymoni Re: przede wszystkim 11.03.11, 23:18
          moja ulubiona to czarna soczewica, w najlepszym wydaniu to dal makhani, danie wyglada bardzo niepozornie ale jest po prostu boskie.
    • rozyczko Re: ja robie kotlety 12.03.11, 20:41
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90714236,90714236.html
    • mhr-cs Re: soczewica ale jak ? 13.03.11, 09:55
      robie salatke
      warzywa w kosteczke pokrojone
      (przyprawy wiadomo),
      podsmazam ,dodaje soczewice
      surowa,nie moczona
      lekko dusze,
      na koniec balsamico
      i do tego ryba smazona,
      palce lizac
      • mhr-cs Re: soczewica ale jak ? 13.03.11, 09:57
        ps.
        kiedys zrobie zdjecie
    • tequilkuk Re: soczewica ale jak ? 13.03.11, 12:02
      wczoraj zrobilam te zupe - wyszla super:)
      www.bbcgoodfood.com/recipes/1120680/spiced-red-lentil-soup
    • znana.jako.ggigus ale pytajaca 14.03.11, 16:21
      mieszka w innym kraju, to porada dla niej
    • 83kimi Re: soczewica ale jak ? 14.03.11, 16:51
      Polecam farsz z soczewicy, pieczarek i cebulki na ostro np. do nalesnikow, pierogow, papryki... Pycha!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka