Dodaj do ulubionych

parmegiano regiano=parmezan

IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 29.04.04, 23:57
kochani, prosze o pomoc ludzi, z wloch szczegolnie, jaki jest sklad
ilosciowy :co jest w...parmezanu? tego prawdziwego kupionego we wloszech,
chodzi mi o to ile jest w nim wapnia( moze byc np na 100gram to sobie
przelicze) pare miesiecy temu rodowici wlosi powiedzieli mi ze parmezan ma
duzo wapnia i innych goodies, ze we wloszech dzieci dostaja parmezan jak sa
chore( mi sie wydaje z doswiadczenia, ze wlosi zawsze jedza parmezan!).
Chcialabym mojemy synkowi podac wiecej naturalnego wapnia, w postaci tego
sera jako ze jest to jego ukochany...
dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: parmigiano reggiano = parmezan IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.04.04, 00:05
      Hehe, nie bardzo rozumiem ten fragment o chorych dzieciach. Zdrowe też dostają.
      Ser ten bogaty jest w wapn, fosfor i sole mineralne.

(riferita a 100g. di formaggio) w 100 g sera:
      Umidità g 30.8
      Proteine totali g 33.0
      Lipidi g 24.8
      Calcio g 1.16 - wapń
      Fosforo g 0.68 - fosfor
      Rapporto Calcio/Fosforo 1.71
      Cloruro di sodio g 1.39Magnesio mg 43
      Zinco mg 4
      Vitamina A µg 298
      Vitamina B1 µg 32
      Vitamina B2 µg 370
      Vitamina B6 µg 106
      Vitamina B12 µg 4.2
      Colina mg 42
      Biotina µg 22
      • Gość: blue Do M IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 30.04.04, 00:28
        dzieki kochana ! O to mi chodzilo!! moj synek zlamal reke 3 raz w ciagu
        7miesiecy i polecono mi parmezan jako extra. Tzn on sie tym serem obzeram to
        makaronu z sosami albo i bez... wiec chcialam wiedziec... co w nim takiego
        dobrego...
        a moze masz porownanie do innego przecietnego zotlego sera? moze byc mature
        albo mild....?
        jestes kochana! tak szybko odpowiedziec i to o tej porze dnia/nocy!
        • linn_linn Re: parmigiano to nie parmezan 30.04.04, 07:49
          Nie stawiajmy znaku rownosci. Za kilka godzin wchodzimy do Europy i powinnismy
          szanowac prdukty innych narodow tak, jak chcielibysmy aby oni szanowali nasze.
          Parmigiano jest serem o duzych wartosciach odzywczych / podobnie grana
          padano /. Dzieci powinny jej jesc zawsze. Oczywiscie przy zlamaniach sa
          zalecane szczegolnie. Niekoniecznie trzab go jesc duzo. Najwazniejsze, aby bylo
          to systematyczne, codzienne. W miare mozliwosci. Nie musze chyba dodawac, ze
          nie moga to byc roznego rodzaju podrobki / np. sery tarte w torebkach /, ale to
          pewnie juz wiecie.
        • Gość: Marghe_72 Re: Do M IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.04.04, 13:51
          Pojęcia nie mam o innych serach. Przykro mi.
          M.
          • linn_linn Re: Do M 30.04.04, 13:55
            Im bardziej dojrzaly ser, tym wiecej wapnia. Wlasnie dlatego parmigiano i grana
            padano sa tak cenne.
            • sigrun Parmezan dla najmłodszych i nie tylko 30.04.04, 16:11
              Najczęściej włoskie mamy podają dzieciom parmezan jako przekąskę (kawałek do
              pogryzania), lub starty w rosole z pastą (nienawidzę słowa makaron)
              typu "stelline" albo "chicchi di riso" (np. firmy Divella, Barilla, DeCecco,
              etc). Nazwy poszczególnych rodzajów pasty mogą się różnić w zależności od
              firmy. Ewentualnie można podać parmezan w formie deseru jako "cacio con le
              pere", czyli wiórki parmezanu + gruszki gat. williams (mogą być inne) pokrojone
              w ćwiartki. Pycha.
              • hania55 Re: Parmezan dla najmłodszych i nie tylko 30.04.04, 16:15
                sigrun napisała:

lub starty w rosole z pastą (nienawidzę słowa makaron)

Widzisz, słowo "pasta" w j. polskim ma od dawna nadane znaczenie, natomiast
                odpowiednikiem wloskiego slowa "pasta" jest w j. polskim "makaron". Jeżeli tak
                bardzo słowo "makaron" Ci się nie podoba, nie odmieniaj wyrazu obcojęzycznego,
                gdyż te odmianie w j. polskim nie podlegają. Czyli rosół nie z pastą, tylko
                rosół z pasta. Inaczej wychodzi... makaronizm :-)
                • Gość: giezik Re: Parmezan dla najmłodszych i nie tylko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 16:27
                  popieram. Pasta z makrelą to jak wiadomo makerla zmiksowana z różnymi
                  składnikami. Pasta z awokado, to pasta z awokado, a nie makaron z awokado.
                  • sigrun Re: Parmezan dla najmłodszych i nie tylko 30.04.04, 16:39
                    A "maccheroni" to rodzaj "pasta" (czy teraz właściwie odmieniam?), a nie nazwa
                    potrawy. Makaron kojarzy mi się z elektroluksem, adidasami, pampersami firm
                    wszelakich. Pasta i basta! Zostaje zawsze określenie "kluski", tak swojsko i
                    polsko. A dlaczego piszemy sushi (tu akurat nie wymagam pisania katakaną), a
                    nie "suszi co w gębie szuszy"? Albo kebab a nie "stos mięchą na grylu"?
                    • Gość: giezik Re: Parmezan dla najmłodszych i nie tylko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 16:55
                      no sorryyy , kluski i makaron to 2 różne rzeczy :)))
                      Dla Polaka kluski - to kładzione, leniwe wszystko co jest troche grubsze niz
                      makaron wlasnie

ta dyskusja juz byla niegdys :)
                      A i tak chodzi o to by jesc smacznie i z ochotą
                    • Gość: giezik Re: Parmezan dla najmłodszych i nie tylko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 16:56
                      sushi nie ma odpowiednika w polskim. kebab podobnie.
                      • sigrun Re: Parmezan dla najmłodszych i nie tylko 30.04.04, 17:03
                        Włosi również stosują słowo "pasta" w innym niż makaron znaczeniu i jakoś nie
                        popadają w schizofrenię.
                        • Gość: giezik Re: Parmezan dla najmłodszych i nie tylko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 17:07
                          jasne, od dzis na bigos mów kapusta z grzybami, na pierogi - mięso w cieście,
                          na rosół - zupa z kury. Jest szansa że zrozumiemy się w każdym miejscu Polski.
    • Gość: Marghe_72 Re: parmegiano regiano=parmezan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.04.04, 17:42
      Czyli co, mam mówić zupa pomidorowa z pastą?? Nie przesadzajmy. Przeciez to
      śmieszne.

Słowo pasta mozna przetłumaczyć.

M.
      • Gość: sz nudle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 18:34
        my tu mowimy czasem 'nudle'
        taki miły germainizm - jeden z wielu regionalnych
        • zuzinkas Re: nudle? 30.04.04, 20:48
          modro kapusta, kluski slonskie i rolady mmmmmmmh
          ale mi sie marzy a trzeba czekac do sierpnia buuuuuuu :-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka