Gość: bp IP: *.fnet.pl 09.05.04, 16:41 Bardzo proszę o porady jak ugotować pyszną marchwkę może być z groszkiem,żeby nie wyszła rozciapana.Dziękuję:)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mala Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: 81.21.197.* 09.05.04, 18:16 chyba wystarczy nie gotować jej zbyt długo... koło 30 minut wystarczy do wody dodać trochę cukru, trochę soli, trochę masła później nie lubię groszku więc nie wiem jak wygląda wersja z groszkiem i im mniejsze kawałki marchewki tym krótszy czas gotowania i nie za dużo wody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: *.proxy.aol.com 09.05.04, 19:18 Ja takie rzeczy robię na parze, nigdy nie są "rozciapane". Po ugotowaniu przekładam go garnka aby tam wszystko doprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: *.dsl.mbay.net 09.05.04, 19:20 kroje marchewke w kostki wielkosci groszku, wsypuje do garnka (najlepiej z grubym dnem, dluzej trzyma cieplo), wlewam troche wody, tak zeby doszla ledwo do polowy marchewki, nie powinna przykrywac, dodaje lyzke masla i przykrywam szczelnie pokrywka. Jak zacznie sie gotowac, mozna sprawdzic czy juz dobra, a jak jeszcze nie, to pogotowac na bardzo malym ogniu jeszcze troche i co chwile probowac - powinna byc lekko twarda. Potem dodac zamrozonego zielonego groszku, pomieszac, przykryc pokrywka i zgasic gaz. Niech postoi z 10 minut, tak, zeby groszek sie rozmrozil. Groszku nie trzeba gotowac, wtedy jest zielony i smaczniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.04, 21:12 a jak gotuje sie niepyszna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 22:01 gotuję marchew nie obraną do miękkości, następnie obieram, kroje w kostkę, wrzucam do garnka dodaje przysmażoną cebulke na maśle i wrzucam do marchewki, podlewam trochę wodą i gotuję na wolnym ogniu wrzucam odcedzony groszek, robię jasną zsmażkę z 1 łyżki masła i mąki dodaje od marchewki, zawsze jest ok.... Odpowiedz Link Zgłoś
astria1 Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM 10.05.04, 07:11 ....a ja noo to jeszcze przed zasmazką dodaję ocet (sorry) :-) (może chyba byc kwasek) i cukier co by to oczywiscie nabrało charakteru słodko - kwaśnego :-) acha ! i nie dodaję cebuli tylko sam goszek i marchewka ale ten sposób z cebulką spróbuję :-)) pzdr Anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 18:43 toz to moj koszmar z przedszkolnego dziecinstwa... brrr;-D Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM 10.05.04, 19:35 Ja kroję marchewkę na pół, potem w cienkie plasterki, duszę ją na odrobinie masła ale na "al dente", dodaję groszek mrożony, łyk wywaru warzywnego, sól, pieprz, szczyptę cukru. Duszę dalej przez kilka minut. Dodaję estragonu i łyk słodkiej śmietany, evtl. zagęszczam odrobiną mąki ziemniaczanej. Voila! Odpowiedz Link Zgłoś