Dodaj do ulubionych

MARCHEWKA Z GROSZKIEM

IP: *.fnet.pl 09.05.04, 16:41
Bardzo proszę o porady jak ugotować pyszną marchwkę może być z groszkiem,żeby
nie wyszła rozciapana.Dziękuję:))
Obserwuj wątek
    • Gość: mala Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: 81.21.197.* 09.05.04, 18:16
      chyba wystarczy nie gotować jej zbyt długo... koło 30 minut wystarczy
      do wody dodać trochę cukru, trochę soli, trochę masła później

nie lubię groszku więc nie wiem jak wygląda wersja z groszkiem
      i im mniejsze kawałki marchewki tym krótszy czas gotowania
      i nie za dużo wody
      • Gość: Pichciarz Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: *.proxy.aol.com 09.05.04, 19:18
        Ja takie rzeczy robię na parze, nigdy nie są "rozciapane". Po ugotowaniu
        przekładam go garnka aby tam wszystko doprawić.
    • Gość: ala Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: *.dsl.mbay.net 09.05.04, 19:20
      kroje marchewke w kostki wielkosci groszku, wsypuje do garnka (najlepiej z grubym dnem,
      dluzej trzyma cieplo), wlewam troche wody, tak zeby doszla ledwo do polowy marchewki, nie
      powinna przykrywac, dodaje lyzke masla i przykrywam szczelnie pokrywka. Jak zacznie sie
      gotowac, mozna sprawdzic czy juz dobra, a jak jeszcze nie, to pogotowac na bardzo malym
      ogniu jeszcze troche i co chwile probowac - powinna byc lekko twarda. Potem dodac
      zamrozonego zielonego groszku, pomieszac, przykryc pokrywka i zgasic gaz. Niech postoi z 10
      minut, tak, zeby groszek sie rozmrozil. Groszku nie trzeba gotowac, wtedy jest zielony i
      smaczniejszy.
    • Gość: ole Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.04, 21:12
      a jak gotuje sie niepyszna?
    • Gość: marta Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 22:01
      gotuję marchew nie obraną do miękkości, następnie obieram, kroje w kostkę,
      wrzucam do garnka dodaje przysmażoną cebulke na maśle i wrzucam do marchewki,
      podlewam trochę wodą i gotuję na wolnym ogniu wrzucam odcedzony groszek, robię
      jasną zsmażkę z 1 łyżki masła i mąki dodaje od marchewki, zawsze jest ok....
      • astria1 Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM 10.05.04, 07:11
        ....a ja noo to jeszcze przed zasmazką dodaję ocet (sorry) :-) (może chyba byc
        kwasek) i cukier co by to oczywiscie nabrało charakteru słodko - kwaśnego :-)
        acha ! i nie dodaję cebuli tylko sam goszek i marchewka ale ten sposób z
        cebulką spróbuję :-))

pzdr
        Anna
    • Gość: pn Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 18:43
      toz to moj koszmar z przedszkolnego dziecinstwa... brrr;-D
    • tessa13 Re: MARCHEWKA Z GROSZKIEM 10.05.04, 19:35
      Ja kroję marchewkę na pół, potem w cienkie plasterki, duszę ją na odrobinie
      masła ale na "al dente", dodaję groszek mrożony, łyk wywaru warzywnego, sól,
      pieprz, szczyptę cukru. Duszę dalej przez kilka minut. Dodaję estragonu i łyk
      słodkiej śmietany, evtl. zagęszczam odrobiną mąki ziemniaczanej. Voila!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka