Dodaj do ulubionych

Pomóżcie skomponować sałatkę z grzankami

17.05.11, 10:33
Mam zrobić takową na sobotę - różne sałaty, grzanki, najlepiej czosnkowe i co dalej... Co można jeszcze dodać. Jaki sos?
Obserwuj wątek
    • hester83 Re: Pomóżcie skomponować sałatkę z grzankami 17.05.11, 11:10
      - grillowana pierś kurczaka, szparagi białe i zielone
      - kozi ser, truskawki (ale bez grzanek)
      - zielone szparagi, gruszka (małe grzanki z bagietki z niebieskim serem podane osobno)
      • mhr2 Re: Pomóżcie skomponować sałatkę z grzankami 17.05.11, 13:02
        hester83 napisała:

> - grillowana pierś kurczaka, szparagi białe i zielone
        > - kozi ser, truskawki (ale bez grzanek)
        > - zielone szparagi, gruszka (małe grzanki z bagietki z niebieskim serem podane
        > osobno)
        no i seler naciowy,jest bardzo aromatyczny
    • kosmopolitesiorbut Toskańska panzanella 17.05.11, 11:50
      gotowanie.onet.pl/37276,ksiazka_przepis.html
      • aqua48 Re: Toskańska panzanella 17.05.11, 12:25
        Sałata lodowa, avocado, oliwki czarne, suszone pomidory, boczek lekko podsmażony, feta, grzanki. Sos to oliwa z pomidorów z odrobiną soku z cytryny.
    • martynqa Re: Pomóżcie skomponować sałatkę z grzankami 17.05.11, 13:22
      Bardzo dobrą sałatkę jadłam ostatnio we włoskiej restauracji. Mieszanka sałat z pokrojonym cienko fenkułem, z delikatnym sosem, myślę, że dobry byłby z octem balsamicznym. Na tym poukładane wyfiletowane pomarańcze i grapefruity (nie za dużo) i do tego małe grzanki z gorgonzolą. Na pierwszy rzut oka może nieco dziwna mieszanka, ale efekt fajny. Dobrze podać każdą porcję osobno, nieźle to wtedy wygląda. Jeśli lubisz połączenie słonego i słodkiego, polecam.
      Ewentualnie, żeby było bardziej sezonowo, można zastąpić cytrusy truskawkami, a gorgonzolę kozim serem, najlepiej pleśniowym. Ktoś już sugerował takie połączenie, brzmi dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka