Dodaj do ulubionych

Wegańskie lassi

29.05.11, 22:37
Witam. byłam wczoraj w wegańskskiej knajpie indyjskiej i w karcie zauważyłam coś takiego jak lassi wegańskie. Nie odważyłam się skosztować, ale nurtuje mnie pytanie, jak to możliwe? Domyślam się, że chozi o mleko sojowe, ale czy ono fermentuje na jogurt? Niestety, bariera językowa uniemożliwiła mi pytanie na miejscu.
Obserwuj wątek
    • ritsuko Re: Wegańskie lassi 29.05.11, 23:20
      Nie wiem jak to robią, ale jogurty są: www.ekozakupy24.pl/produkt.html?prodId=645 :)
      Skoro ser da się zrobić z soi i ogólnie mleko sojowe się zachowuje jak zachowuje, to czemu nie?
    • ampolion Re: Wegańskie lassi 30.05.11, 00:21
      Moze na bazie mleka kokosowego? Bardzo w Indiach popularne.
    • very.martini Re: Wegańskie lassi 30.05.11, 01:59
      Może na bazie jogurtu sojowego, po prostu? Robią takie cuda.

16%VOL
      22%VAT
    • fettinia Re: Wegańskie lassi 30.05.11, 08:37
      Sa jogurty sojowe:)
      www.joya-soja.at/typo3temp/pics/J_648366d637.jpg
      • fettinia Re: Wegańskie lassi 30.05.11, 08:40
        tu jest przepis
        www.joya-soja.at/rezepte/vitale-drinks/pfirsich-lassi/
        sok z 2 pomaranczy
        250g dojrzalych brzoskwin
        250g naturalnego jogurtu sojowego
        2 lyzeczki soku cytrynowego
        2 lyzeczki miodu(miod mozna zastapic np stewia w wersji weganskiej/
        100ml lodowatej wody
    • znana.jako.ggigus jogurty sojowe 30.05.11, 11:22
      sa juz od dawna.
      smakuja calkiem przyzwoicie i podobnie do jogurtu
      ba, mam nawet ser z weganska szynka w lodowce, ale jeszcze go nie otwarlam.
      jadlam pyszne kielbaski chorizzo weganskie, bo steki, kotlety, gyrosy itepe to juz od dawna jadam i chwale
      nie ma to jak porzadny stek na obiad
      a gdzie jest ta knajpa, weganska i indyjska, ze sie niedyskretnie zapytam
      • triismegistos Re: jogurty sojowe 31.05.11, 22:23
        Na Islington Angel w Londynie ;)
        • znana.jako.ggigus dzieki za info:) 01.06.11, 19:03

• very.martini Re: jogurty sojowe 01.06.11, 18:34
        Sorry, w kwestiach lingwistycznych sie muszę wypowiedzieć, bo nie wytrzymam. Nie ma czegos takiego, jak szynka sojowa. Nie ma nie ma nie ma. Szynka to cześć zwierzęcia. Rozumiem kiełbaski i kotleciki, bo to nawiązuje do metody produkcji. Od biedy mleko, bo kolor ma podobny, chociaż ja jestem skłonna mówić na te cuda per napój. Ale szynka sojowa? Jesli wegetarianie i weganie chcą mieć szynkę, to niech jedzą mięso. Może golonke sojowa tez by chcieli, przygotowana przez odpowiednie spreparowanie soi i popsikanie jej stosownymi aromatami?

16%VOL
        22%VAT
        • znana.jako.ggigus alez moze 01.06.11, 19:01
          wszystko mozna, jak ktos lubi szynke sojowa, niech sobie ja je i niech sie reszta nie wtraca.
          ja lubie parowki sojowe np. i to bardzo, ale latami nawet ich nie probowalam, bo parowki byl to koszmar mego dziecinstwa.
          pycha jest kotlecik sojowy, sprobuj, jak chcesz, wtedy mozesz cos napisac
          ostatnio widzialam tak uformowany seitan jak np. golonki i lup do pieca, fajna sprawa
          a na weganski ser z kawalkami weganskiej szynki to sie ciesze, niech poki co dojrzewa w ,lodowce
    • thiessa Re: Wegańskie lassi 01.06.11, 00:03
      Stawiam nie na jogurt sojowy a na silken tofu.
      • znana.jako.ggigus nie sadze 01.06.11, 19:02
        z silk tofu sie robi naprawde ciezkie musy, np. czekoladowy, jesli juz to mieszanka jogurtu sojowego i silk tofu
        albo sam jogurt, w koncu lassi sie robi z mleka
    • leon.atrakcyjny Dziwne? 23.01.15, 16:43
      Wegańskie, to wegańskie. Co w tym dziwnego?
      • Gość: mim_maior Re: Dziwne? IP: *.warmia.mazury.pl 26.01.15, 10:47
        Nic w tym dziwnego nie ma. Wegańską dietę znali dobrze moi dziadkowie - jak na przednówku na wsi głód był. W Polsce na wsi weganizm ma więc długie tradycje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka