yuka66 07.11.11, 22:23 Podobno bardzo zdrowy, ale brakuje mi pomysłów jak go fajnie zjeść. Macie jakieś przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: Jarmuż 07.11.11, 22:26 Kupiłam i zrobiłam wg tego przepisu www.dietawarzywnoowocowa.pl/2010/10/duszony-jarmuz.html, wyszedł przyzwoity, ale chyba miałam niezbyt młode i za grube liście, bo wolałabym, żeby był delikatniejszy. Niemniej udany przepis i będę jeszcze z jarmużem eksperymentowała. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Jarmuż 08.11.11, 00:20 odciac od glownego twardego nerwu wzdluz liscia, usunac lodyzke dokladnie umyc i osuszyc , nawygodniej w suszarce do salaty pokroic w male kawalki, skropic oliwa i posolic piec w 200C przez 10-15 minut, plasko rozlozone na blaszcze - nie dopuscic do zbrazaowienia bardzo dobre i solo i z ryba i miesem, ktorego nie jadasz Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: Jarmuż 08.11.11, 10:24 Zrobilam raz cos podobnego, tylko najpierw sie te liscie obtaczalo w marynacie z siemienia lnianego, oliwy itp, a potem do suszarki i wyszly takie chipsy jarmuzowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breskva Re: Jarmuż IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.11.11, 00:24 Koniecznie caldo verde! Przepyszna zupa, idealna na chłodną jesień. Poniżej przepis - ja robię bez kurczaka i fasoli, ale chorizo musi być! www.wielkiezarcie.com/recipe67756.html Odpowiedz Link Zgłoś
pani.cogito Re: Jarmuż 09.11.11, 20:09 Czy jesteś pewna, że caldo verde jest z jarmużu? Wydawało mi się, że to couve galega/couve portuguesa (collard greens, kapusta warzywna pastewna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breskva Re: Jarmuż IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.11.11, 00:27 Tu oryginalny przepis - ja też miksuję www.soupsong.com/rkale1.html Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: Jarmuż 08.11.11, 10:17 Super przepis na ta zupe, sprobuje zrobic z kielbasa z fasoli albo po prostu z fasola i doprawic troche hiszpanska papryka, zeby dac posmak wedzonki. Co myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
breskva Re: Jarmuż 08.11.11, 10:53 Bardzo dobry pomysł, można dodać pimenton lub chipotle, albo dolać oliwy z chilli i czosnkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Jarmuż 08.11.11, 08:02 duszony z dodatkiem kasler, wedzonej surowej kielbysy do kartofli takie zimowe jedzenie, Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Jarmuż 08.11.11, 10:28 yuka66 napisała: > co to jest kasler? "lekko solone i wędzone mięso wieprzowe" Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Jarmuż 08.11.11, 10:46 Typowo holenderska potrawa z jarmuzem - gotuje ziemniaki, osobno gotuje posiekany jarmuz ( kupuje gotowy worek), odsmazam na patelni pokrojony w kostke wedzony boczek z cebulka i na koniec to wszystko mieszam w jednym garze i ubijam tluczkiem. Do tego podaje sie wedzona kielbaske, tak to wyglada: Ziemniaki z jarmuzem Ziemniaki z jarmuzem i kielbaska ------ forum.gazeta.pl/forum/f,100295,Forum_nadwrazliwych.html Forum dla osob nadwrazliwych.Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: Jarmuż 08.11.11, 11:16 Super przepis, mysle ze bez boczku, tylko z cebulka tez bedzie dobre, jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Jarmuż 08.11.11, 12:59 yuka66 sprobuj, kazdy lubi co innego, tu akurat cebula jest nieobowiazkowa, boczek z kolei obowiazkowy, czasem zastepowany jest przysmazonymi skrawkami szynki lub bekonu. Tak przy okazji wspomne, ze w ten sposob jadamy ziemniaki gniecione z gotowana marchwia i gotowana cebula, do tego duszona wolowinka lub duszony mielony albo ziemniaki tluczone z posiekana endywia z tym ze surowa, oczywiscie obie te wersje ze smazonym boczusiem : Ziemniaki z marchwia i cebula Ziemniaki z endywia Idealne jedzenie na zime a przede wszystkim dla dzieciakow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: Jarmuż 08.11.11, 16:33 Na pewno z boczkiem lepszy, ale my nie jemy mięsa, wię cebula będzie musiała wystarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: Jarmuż IP: *.home.aster.pl 08.11.11, 13:44 Na jarmuż poluję już od jakiegoś czasu. Gdzie można go znaleźć w Wwie? Obiło mi się o uszy, że w Makro. Ale może gdzieś na bazarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: squirk Re: Jarmuż IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 16:56 Ja kupiłam mój w Auchan, opakowany w folię na tacce, bardzo tani był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adda Re: Jarmuż IP: 212.160.148.* 08.11.11, 15:30 podsmazony na aromatycznym wedzi=onym boczku w innej postacji paskudztwo i trzeba go zblanszowac najpierw Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_and_roo Re: Jarmuż 08.11.11, 22:46 www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,7299491,Jarmuz.html Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: Jarmuż 09.11.11, 09:01 Dziekuje bardzo wszystkim, sporo przepisow uzbieralam. Mysle, ze w przyszlym roku zasieje jarmuz w ogrodku, bo nie zawsze jest w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.cogito Re: Jarmuż 09.11.11, 20:07 Właśnie gotuję jarmuż. Poszatkowałam 4 główki, 2 zielone, 2 fioletowe. Część będzie do zjedzenia dziś, część rozdzielę do małych pojemników i zamrożę. Zawsze mam w domu zapas, gdy się końcy, kupuję kolejne 4 główki (dlatego, że tyle mieści mi się w garnku) i go uzupełniam. Do poszatkowanego warzywa dodaję cebulę (dużo), czosnek (również dużo), ostre papryczki i zioło, najczęściej tymianek, ale możesz dodać, jakie lubisz. Duszę do miękkości i gotowe. W ten sam sposób przyrządzam kapustę warzywną pastewną (taką nazwę podaje mi wikipedia na collard greens) i liście buraków. Jadamy to z ryżem lub kaszą i fasolą. Do collard greens można też dodać fasoli, w ilości mniejszej niż ilość liści, jako dodatek. Moja kolejna wersja jarmużu czy innego ziela nie dla wszystkich brzmi apetycznie, ale pozwolę sobie podać. Do fasoli dodaję sos pomidorowy jak do makaronów i niewielką ilość jarmużu. Jemy to danie samo lub z chlebem. Kolejny pomysł na jarmuż to sałatka - poszatkować, dodać pokrojone pomidory, paprykę w jakimkolwiek kolorze i/lub rzodkiewki. Uwaga - aby to zjeść trzeba mieć dużo czasu. Surowy jarmuż jest twarty i jedzenie go długo trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_coco Re: Jarmuż 31.10.13, 16:27 A ja ostatnio jadlam pyszne risotto z grzybam i jarmuzem. Odpowiedz Link Zgłoś