Dodaj do ulubionych

Bekon... rarytas?

08.11.11, 15:08
Witam,

czy macie jakies pojecie dlaczego tak trudno u nas kupic bekon?
Fakt, w UK ciezko o boczek.... ale tez akurat tego tam mi nie brakowalo a bekonu u nas i owszem.
Co sie u nas robi z bekonu (z czym innym sie go wykrawa... ze samodzienie nie wystepuje?
Przeciez nikt tego nie wyrzuca wiec musi byc jakos inaczej sprzedawany...
Obserwuj wątek
    • Gość: olla Re: Bekon... rarytas? IP: *.ip.attu.pl 08.11.11, 15:23
      Wędzonka Krotoszynska .
      • Gość: olla Re: Bekon... rarytas? IP: *.ip.attu.pl 08.11.11, 15:25
        U nas [3miasto] sprzedaje się bekon pod nazwą wędzonka krotoszyńska.
        • Gość: adda Re: Bekon... rarytas? IP: 212.160.148.* 08.11.11, 15:38
          wedzonka krotoszynska to nie bekon
          z czalym szacunkiem
    • kosmopolitesiorbut Re: Znowu narzekasz? 08.11.11, 15:29
      pl.wikipedia.org/wiki/Boczek
    • qubraq Re: Bekon... rarytas? 08.11.11, 15:51
      U mnie na osiedlu bywa taki fajny pieczony - kupuje go na kanapki... :-)
    • Gość: kasia Re: Bekon... rarytas? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 16:21
      Ależ ty marudzisz... proponuję wyjazd do UK, tam jest wszystko, czego ci u nas brakuje. A bekon kupisz w PiP, Almie. Prawdziwy bekon. Jak poprosisc w pobliskim sklepie miesnym, moze ci sprowadzą.
      • galtom4 Re: Bekon... rarytas? 08.11.11, 17:16
        Sorry ale bekon z Almy ma nie wiele wspolnego z bekonem(odpowiednikiem boczku).
        Ja chce surowy, ewentu;anie wedzony a tu prosze: alma24.pl/szukaj?search=bekon

Mialem raczej na mysli taki bekon: www.tesco.com/groceries/product/browse/default.aspx?N=4294793536&Ne=4294793660
      • kosmopolitesiorbut Re: Daj spokój. Co wpis Galtona to narzekanie na 15.11.11, 17:28
        zaopatrzenie. Dobra patelnia, mocno rozgrzana, zmniejszony ogień po jej rozgrzaniu i każdy boczek się wysmaży. A czy go się nazwie bekonem czy boczkiem to już nieistotne.
        • pani.serwusowa Re: Daj spokój. Co wpis Galtona to narzekanie na 15.11.11, 18:26
          Pozwole sie nie zgodzic. Wystarczy spojrzec na tzw. back bacon. W przeciwienstwie do streaky bacon nie przypomina polskiego boczku. Wiec zasadne jest uzywanie dwoch roznych nazw - obok boczku, bekon. Tutaj zdjecia dla zainteresowanych: www.clancysofchester.co.uk/bacon.html Jak wyglada polski boczek to chyba kazdy wie.
          • kosmopolitesiorbut Re: Daj spokój. Co wpis Galtona to narzekanie na 15.11.11, 18:34
            No przepraszam - ja mam wieprzowinę od zaprzyjaźnionego chłopa więc wolę zróżnicowanie na sklepy i inne źródełka dostaw. Sposoby rozbioru tuszy i nazwy części są tak różne w zależności od kraju, że można się pogubić.
    • renia444 Re: Bekon... rarytas? 08.11.11, 19:18
      Jak chcesz coś zagranicznego to jedź do danego kraju. Nawet jak dostaniesz to w Polsce, to nie będzie to takiej samej jakości jak w kraju pochodzenia. Za granicą nie są głupi, najlepsze trzymają dla siebie a eksportują ochłapki.
      • beata_ Re: Bekon... rarytas? 08.11.11, 19:25
        Uważasz, że bekon to obcy wynalazek ??? :-)
        Być może zbyt młoda jesteś, żeby pamiętać bekon u nas... Prawdziwy bekon :-)
        • renia444 Re: Bekon... rarytas? 08.11.11, 19:28
          no no już sama nazwa jest arcypolska ;)
          • beata_ Re: Bekon... rarytas? 08.11.11, 19:44
            Co nie znaczy, że "produkt" nie jest :-)
      • galtom4 Bekon - u nas znika ;-) 08.11.11, 20:00
        renia444 napisała:

> Jak chcesz coś zagranicznego to jedź do danego kraju.

??? Zagranicznego??? Wg Ciebie swinia to egzotyka?

Zasadnicze pytanie to co sie u nas dzieje z tym kawalkiem swini?
        W magiczny sposob znika...
        • krzysztofsf Re: Bekon - u nas znika ;-) 08.11.11, 20:53
          Pamietam (naprawde utkwilo mi w pamieci) ogolny sens fragmentu podrecznika akademickiego z przedmiotu "surowce pochodzenia zwierzecego".
          Urzeklo mnie przy bekonie zakonczenie opisu procesu technologicznego, brzmiace mniej wiecej tak " Nastepnie gotowy wyrob pakujemy w sposob bla, bla, bla i wysylamy zagranice"...serio.
          Wczesniej cos tam wspominali, ze przygotowanie jest specyficzne i inne niz przy produktach do ktorych przyzwyczajony jest konsument polski..... A tu kartki na mieso byly....
        • Gość: senin Re: Bekon - u nas znika ;-) IP: 124.170.126.* 08.11.11, 21:05
          argumentujesz, jakbys nie wiedziala, ze Polska to kraj 'schaboszczakow'

tak, tak, to wlasnie ta czesc swini przeznaczana jest na schab i ta sama, tylko dodatkowo z pasem boczku - na bekon,

poza tym, w Polsce lubimy tez poledwice wedzona, prawda?
      • kosmopolitesiorbut Re: Bekon... rarytas? 13.11.11, 14:30
        Facio potrafi tylko narzekać na dostawców i zaopatrzenie. Jak się dobrze rozgrzeje patelnię wysmaży się na chrupko KAŻDY boczek.
    • goodnightmoon Re: Bekon... rarytas? 08.11.11, 22:29
      galtom4 napisała:
      > Zasadnicze pytanie to co sie u nas dzieje z tym kawalkiem swini? W magiczny sposob znika...

A to nie jest tak, że żeby powstał taki prawdziwy bekon, to świnia musi być hodowana w specjalny sposób (karmienie na przemian z dniem głodówki)? Może w Polsce po prostu tak nie robią?
    • Gość: adda Re: oczywiście, że tak ;) IP: 212.160.148.* 09.11.11, 10:40
      oczywiscie ze nie

mimo, ze sa rozne odmiany bekonu
    • pani.serwusowa Re: Bekon... rarytas? 09.11.11, 12:00
      Obawiam sie, ze w UK swinie tuczy sie nie do takich gabarytow jak w Polsce i nieco inaczej rozbiera tusze. Zobacz taki belly pork - w UK to tanizna, niektorzy wrecz tym kawalkiem pogardzaja, a w Polsce ten kawal miesa jest sprzedawany za niemale pieniadze jako boczek. Tak wiec bekonu w Polsce, tzw. back nie uswiadczysz, chyba, ze ktos specjalnie rozbierze tusze dla Ciebie. Szybciej cos w rodzaju streaky bacon - chudy, surowy boczek cienko pokrojony bedzie jakims substytutem. Mnie tez boczku nie brakuje, a bekonu brakowaloby mi bardzo, wiec lacze sie w bolu.
    • mhr2 co zrobisz z tego samego produktu, 13.11.11, 14:40
      galtom4 napisała:

> Co sie u nas robi z bekonu (z czym innym sie go wykrawa... ze samodzienie nie w
      > ystepuje?
      to jest bardzo filozoficzne pytanie,
      • galtomone Re: co zrobisz z tego samego produktu, 14.11.11, 08:51
        No wlasnie chcialbym wiedziec...
        • Gość: miki202 Re: co zrobisz z tego samego produktu, IP: *.nat0.sta.nsm.pl 14.11.11, 16:15
          Czasem, niezwykle rzadko, widzi się prawdziwy bekon w supermarketach. Pokrojony i zapakowany próżniowo. Po co ukrywać, że prawdziwy Polak nie wie, co to jest? No, nie wie. Podobnie jak nie szanuje cienko pokrojonego boczku. Ale ten już częściej się widuje. Też w supermarketach. Jak u rzeźnika proszę o pokrojenie maszyną, to mnie traktują jak kretynkę.
          • beata_ Re: co zrobisz z tego samego produktu, 14.11.11, 19:26
            Co masz na myśli mówiąc, że "prawdziwy Polak" nie wie co to bekon? :-))
            Jestem Polką z dziada pradziada, albo jeszcze dalej i wiem, więc... od czego się jest "prawdziwym Polakiem" :-)

Fakt - w sklepie rzadko pokroją jakąkolwiek surową wędzonkę, bo im się po maszynie rozmazuje i mają "straty". A już cienko, to w ogóle można zapomnieć...
          • mhr2 jak pokroje w domu to sie inaczej nazywa? 15.11.11, 15:25
            Gość portalu: miki202 napisał(a):

> Czasem, niezwykle rzadko, widzi się prawdziwy bekon w supermarketach. Pokrojony
            > i zapakowany próżniowo. Po co ukrywać, że prawdziwy Polak nie wie, co to jest?
            > No, nie wie. Podobnie jak nie szanuje cienko pokrojonego boczku. Ale ten już c
            > zęściej się widuje. Też w supermarketach. Jak u rzeźnika proszę o pokrojenie ma
            > szyną, to mnie traktują jak kretynkę.
            • Gość: ewkka Re: jak pokroje w domu to sie inaczej nazywa? IP: *.rzeczpospolita.pl 15.11.11, 16:50
              befsztyk.pl/bekon-wedzony-p-830.html
        • Gość: senin no przecie ci napisalam... IP: 124.170.126.* 17.11.11, 11:33
          w odpowiedzi na: co u nas robi sie z bekonu...?"

robi sie schab i boczek

jakbys troche pomieszkal (a) tu i tam to zauwazyl(A) bys ze w roznych krajach tusze zwierzece rozbirea sie na rozne sposoby

w Polsce, schab jest bardzo popularny - i jest to ta sana czesc tuszy co bekon (jak to mowia w Australi "short cut bacon") czyli ten kawalek ze "schabem" ale bez boczku

az mi sie zachcialo napisac w zwiazku z dosc natretnymi zapytaniami zalozyciela watku: czy wiesz co jesz?!!.

no popatrz wokol i zacznij kojarzyc zamist zadawac "sfrustrowane' pytania na forum
    • galtomone Re: bekon to dla snobów, 16.11.11, 10:26
      Jak można pisac takie bzdury?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka