Dodaj do ulubionych

piekarnicze porady

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 12:56
Wiem, ze temat byl juz na szereg sposobow walkowany, ale ja porzadam
szczegolow a nie wspanialych przepisow. Otoz: zostalam swiezo upieczona
posiadaczka wypiekacza pieczywa i interesuja mnie takie jakies wasze niuanse,
ktore decyduja o tym ze chleb wychodzi dobry. Generalnie pieke z razowej maki
(tylko), wiec moze macie jakies doswiadczenia z taka?
Szereg pytan cisnie mi sie w stylu: czy do maszyny bez osobnego dozownika,
dodawac ziarna na samym poczatku, razem z podstawowymi skladnikami ciasta,
czy jakos potem? Czy oliwki pokrojone moge tez tak wrzucac? A ser?
Bede strasznie wdzieczna jak mi cos podpowiecie:)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: piekarnicze porady 31.05.04, 13:50
      Przeczytaj najpierw wszystkie watki o tych maszynach / takze z poprzednich
      lat /. Wiele Ci sie wyjasni.
      Jesli chodzi o dodatki / ziarna, ser, oliwki itp. / dodaje sie je po sygnale. W
      programach jest to zaznaczone / niektore maszyny maja osobny pojemniczek i tam
      mozna wlozyc juz na poczatku, ale zdaje sie jest to tylko Panasonic /. Np. w
      mojej maszynie Princess, w programie Basic / 3-godzinny /, sygnal jest po 40
      minutach.
      Powodzenia w pieczeniu!
      • Gość: galka Re: piekarnicze porady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 22:18
        Dzieki wielkie:)
        Dotychczasowe watki czytalam, przepisy i porady bomba. Niestety na moje
        kretynskie pytania w stylu; czy wyjmowac mieszadelko i kiedy, nikt wczesniej
        nie odpowiadal, ale trudno, poradze sobie;)
        Poniewaz nie udalo mi sie zdybac tego dzwonka (a nie mam dzis nastroju do
        czytania instrukcji w jezykach obcych), to wlozylam ziarna na oko. Zobaczymy co
        wyjdzie.
        Pierwszy w kazdym razie chleb wyszedl i znikl, wiec zapowiada sie niezle:)
        • linn_linn Re: piekarnicze porady 01.06.04, 10:34
          Dzwonek jest zaznaczony w tabelkach, w instrukcji / chyba, ze nie masz /. Podaj
          marke maszyny, to moze sie cos zaradzi.
          Co do mieszadelka, pozostaje ono w ciescie w trakcie pieczenia. Potem powinno
          zostac w wiaderku, ale mnie niestety najczesciej zostawalo w chlebie / co jest
          bardzo niewygodne /. Niektorzy smaruja mieszadelko oliwa i to moze pomoc. Ja
          zauwazylam ostatnio, ze zostaje w wiaderku wtedy, kiedy jest zalane woda. W
          mojej maszynie najpierw wsypuje sie make. Kilka razy zdarzylo mi sie ze,
          wlewana energicznie woda polala mieszadelko. Za kazdym razem mieszdelko nie
          zapieklo sie w chlebie.
          • kerstink Re: piekarnicze porady 01.06.04, 11:03
            Podobno sa maszyny, przy ktorych jest mozliwosc wyjecia mieszadelka przed
            pieczeniem (pewnie znowu jakis dzwonek). Sama nie widzialam, kolega zwrocil mi
            uwage.
            K.
            • linn_linn Re: piekarnicze porady 01.06.04, 11:11
              Byc moze, ale wiekszosc chyba nie ma tej mozliwosci.
              • Gość: galka Re: piekarnicze porady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 12:33
                Dzieki za porady:)
                Wiec tak: u mnie faktycznie moknie ten mieszak, bo pisza zeby najpierw lac
                wode. Jak sie odwaze to moze pozniej sprobuje zmieniac kolejnosc, ale na razie
                wprowadzam rewolucje drobnymi krokami. Sprobuje wiec najpierw z ta oliwa.
                Ten moj wypiekacz to kenwood. Fajny jest w sumie, na razie zachwyca mnie ze w
                ogole piecze;)
                Znalazlam w instrukcji a`propos dosypywania rodzynek, ze jest program slodkie
                ciasto i tam ponoc faktycznie dzwoni pod koniec fazy mieszania, nie wiem tylko,
                czy chleb razowy mozna na tym programie, sprobuje.
                Wczoraj z kolei odwazylam sie otworzyc jak mieszal bez dzwonka, wsypalam siemie
                lniane, ale niestety bez sensu dolam tez wody. Chleb sie upiekl, tylko mokry
                jakis wyszedl:)
                Bede eksperymentowac:)
                • kerstink Re: piekarnicze porady 01.06.04, 13:22
                  Jesli to 'Rapid Bake' to ciekawa jestem, kiedy zacznie ci wyskakiwac wiaderko
                  podczas mieszania. Mijmy nadzieje, ze wtedy masz nowsza wersje modelu.
                  K.
                  • linn_linn Re: piekarnicze porady 01.06.04, 14:01
                    O maszynie Kenwood slychac niewiele. Nawet o tym wiaderku zapomnialam.
                    Programy sa rozne / w Twojej maszynie na poewno tez /:
                    - chleb grahamkowy mozna robic w programie Basic / moj Basic trwa 3 godziny /
                    - chleb razowy na zakwasie robi sie programem Whole Wheat
                    - na sygnal wsypuje sie nie tylko rodzynki, ale np. zolty ser w kostke, ziola,
                    ziarna
                    Moja maszyna ma sygnal w programach Basic / po 40 minutach /, Quick / po 25 /,
                    French / po 75 /, Whole weat / po 50 /.
                    U mnie sprawdza sie proporcja 300 ml wody na 500 g maki / jesli dodaje sie inne
                    skladniki plynne, ilosc wody trzeba zmniejszyc /. Za duza ilosc wody powoduje
                    zapadanie sie chleba.
                    • ka_thy Re: piekarnicze porady 01.06.04, 14:15
                      Jesli chodzi o skrzydełko mieszające to przerabiam obydwie wersje - kiedy
                      zostaje w maszynie i zostaje w chlebie. Ze względów estetycznych lepiej jak
                      zostaje w chlebie bo wtedy można je delikatnie wyjąć, gdy zostaje w maszynie
                      zdarza mi się, ze z chleba wyrywa sie pokaźna dziura.

Dodawanie ziarenek - po załączeniu maszyny w większości programów około 10
                      minut się to wszystko kręci, potem następuje pierwsze rośnięcie. Po około 20
                      minutach maszyna znów rusza i to jest moment kiedy nalezy dodać ziarna
                      (słonecznik, kminek itp.). U mnie w tym momencie maszyna piszczy. Można
                      oczywiście je dodać na poczatku z tym, ze jak wyczytałam w jakiejś instrukcji
                      będa one mocno rozgniecione. I a propos rozgniecenia - u mnie nawet gdy dodaję
                      rodzynki po syganle mam je tak mocno rozgniecione, ze ciasto robi się ciemne i
                      nabiera takiego dziwnego rodzynkowego posmaku. Ja ciasto słodkie piekę w
                      piekarniku i rodzynki dodaję dopiero jak wyjmę wyrośnięte ciasto z maszyny.
                      Próbowałam piec ciasto słodkie w maszynie ale zbyt mocno mi wyrastało a potem
                      opadało.
                      • linn_linn Re: piekarnicze porady 01.06.04, 16:26
                        U mnie dokladnie odwrotnie: nie zawsze uda mi sie wyskubac mieszadlo tak, aby
                        spod chleba mial godny wyglad. Samo wyszlo bardzo ladnie.
                        Z rodzynami jest tak, jak piszesz. Lepiej dac na koncu. A co do ciasta,
                        przyznam, ze w maszynie jeszcze nie pieklam. Mam kilka przepisow, wiec moze
                        kiedys sie skusze.
            • Gość: jollka Re: piekarnicze porady IP: *.elana.torun.pl 01.06.04, 15:55
              A ile tak średnio kosztuje taka maszynka i czy można ją kupić bez problemu??
              Kilka razy pieklam chleb, m.in. wg Waszych przepisow i zwykle wyrósł, a potem
              skórka była twarda, a środek niewypieczony. Już właściwie zrezygnowałam...
              Może jak mi nie wychodzi tradycyjnie to i maszynka nie pomoże?
              • linn_linn Re: piekarnicze porady 01.06.04, 16:29
                W Polsce najdrozszy jest chyba Panasonic / 800-900 zl. /, a inne taniej.
                Ja zaczelam piec w maszynie i rezultaty sa bardzo dobre. Mam zamiar tylko
                wyrobic ciasto i upiec w piekarniku, ale nigdy nie mam na to czasu. A moze to
                taka wymowka z obawy przed klapa? W piekarniku robilam tylko focaccie i ciasto
                drozdzowe / po wyrobieniu w maszynie /.
                • Gość: galka Re: piekarnicze porady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 20:21
                  Ja kupilam swoja kenwooda (oby moje trzymadla byly wytrzymalsze;) na allegro.
                  Kosztowala 280, jest na nia pol roku gwarancji. na razie piecze na calego.
                  Dzieki za rady wszystkie:)
                  Moje mieszadelko zdaje sie losowo - raz zostaje, raz wylazi:)
                  • linn_linn Re: piekarnicze porady 02.06.04, 09:29
                    Zalezy to takze od konsystencji chleba. Wczoraj pieklam chleb mleczny z
                    ziarnami sezamowymi, ktory jest dosc scisly. Mieszadelko zostalo w srodku, ale
                    specjalnie mi to nie przeszkadza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka