Dodaj do ulubionych

czy można ugotowac zupę z BOBU?

24.06.04, 11:53
wczoraj, pałaszując kolejny kilogram tego przysmaku :-), zadałam sobie takie
pytanie... co z bobu? może zupa? ale jeśli tak, to jak?
Obserwuj wątek
    • jottka Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 11:55
      bardzo dobry barszcz ukraiński wychodzi, jak sie bobu doda w miejsce fasolki
    • brunosch Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:03
      można!
      Chjociaż ja bym z nią poczekał, aż bób trochę spowszednieje - jak na razie ma
      urok nowalijek.
      Bób gotujesz do miękkości, przecedzasz i studzisz. Jak już będzie chłodny to
      obierasz go z łupinek (jak miękki, to można go "wypstrykać")
      w dużym garnku gotujesz warzywa rosołowe z przyprawami (przyda się ząbek-dwa
      czosmku) + tymianek najlepiej świeży, ale suszony też może być.
      I teraz są dwie szkoły: jedna nakazuje odcedzić ten bulion, wsypać bób i
      miksować, druga - miksować po wszystkim równo tylko wcześniej liść laurowy
      wyjąć. Łyżka masła na wierzch i świeży pieprz, dla maniaków - nać pietrusza na
      wierzch.
      • jottka Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:06
        nie znasz siem :( łuski bobu są pyszne, nawet mój kot zżerał z upodobaniem
        • brunosch Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:08
          a czy pisałem, że siem je wyrzuca?
          ;)
          One tylko nie wchodzą w skład zupy
          • jottka Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:10
            też masz kota smakosza? :)
            • Gość: giezik Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.04, 12:15
              Jest taka stara ksiazka "Warzywa w Kuchni" alfabetycznie od Bakłażana do ziemniaków. Zup z bobu (wlasnie policzylem) jest 17
            • brunosch Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:23
              W któryms z zapomnianych wątków sam porównywałem się do Garfielda.
              Dużo wspólnego :)
        • janiolka Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:50
          jottka napisała:

> łuski bobu są pyszne, nawet mój kot zżerał z upodobaniem

a ja myslalam, ze tylko moj tak ma ;)
          • jottka bób 24.06.04, 12:56
            dla kotów!!! :)

jak sie łuska przykleja, to sie łapką wyciąga i pożera z zapałem - za to nowy
            kot emki wtraja surowego kalafiora, nic tylko patrzec i brać przykład, po co
            warzywo w zupie marnować
        • quba Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:58
          jottka napisała:

> nie znasz siem :( łuski bobu są pyszne, nawet mój kot zżerał z upodobaniem

oj mój Figlaszek też uwielbia bób i zawsze ze smakiem zajada CAŁE ziarna bobu
          • brunosch jak nam się 24.06.04, 13:06
            koci wątek zrobił, to pewien Dobrze Znajomy Kot rąbie czosnek. Mało tego -
            podchodzi człowiekowi pod twarz, patrzy głęboko w oczy i chucha. Chwali się,
            bestia!
            • jottka Re: jak nam się 24.06.04, 13:11
              wszystkie koty to perwerty :(

na kocich forach dawno już ustalono, że np. oliwki to przysmak ulubieńców -
              znam takiego, co przedkłada nad wszystko jogurt truskawkowy, a jak raz pożarł
              kefir, to musiał słodkim wafelkiem zakąsić :)

emkaaaaaa, chodź tu, rodzine ci oplotkowuje
              • emka_1 Re: jak nam się 24.06.04, 14:11
                no jestem:)
                żrą wszystko, ale za to wybiórczo - sałatka jarzynowa, ale tylko z majonezem
                kieleckim, jak mamusia zrobiła z hellmansem -nie tknęły:)
                papryka w każdej postaci łacznie z marynowaną, buraczki, misia potrafiła łupiny
                ziemniaków surowych męczyć:(
                bobu nie jedzą, a czosnek owszem, ale wydłubany z sosu do spagetti :)
                czyli teoreycznie zupa z bobu powinna byc bezpieczna, ale ja bobu też nie lubię:(
                • jottka Re: jak nam się 24.06.04, 14:13
                  no zasadniczo najlepsze jest to, co ukochany opiekun ma na talerzu :)
                  • Gość: Pichciarz A mój pies... IP: *.proxy.aol.com 25.06.04, 16:38
                    ...bardzo lubił marchewkę. Odgryzł koniuszek od korzenia - pfu, wypluł. Odgryzł
                    koniuszek od natki - phu, wypluł. Elegancką część środkową konsumował niczym
                    chrupiącą kosteczkę.
    • pokraczny_kotek mam kilogram BOBÓ :) 26.06.04, 12:01
      połowę opędzluję na obiad.
      z drugiej zrobię jakąś zupę. ach mniam mniam :) to będzie z gatunku:
      improwizacja.
    • pokraczny_kotek linki zupne 26.06.04, 12:04
      tu zupa raz:
      Składniki
      50 dag bobu, 5 szklanek bulionu, 25 dag ziemniaków, mała pietruszka, ćwierć
      selera, szklanka jogurtu, 3-4 gałązki świeżego cząbru, szczypta pieprzu, sól

Sposób przyrządzania
      Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler oraz opłuka-ny młody
      bób włożyć do rondla, zalać gorącym bulionem, dodać cząber, łyżkę masła i
      ugotować na niewielkim ogniu. Miękkie warzywa zmiksować (w tym wypadku bobu nie
      trzeba obierać) lub przetrzeć przez sito, dodać sól, pieprz, zagotować. Na
      talerzach wymieszać z jogurtem. Podawać z kruchymi paluszkami lub z grzankami z
      bułki.
      link do zdjęcia zupy:
      www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=319
      przepis drugi:
      Składniki:
      20 dag bobu,
      1 średni seler,
      2 pomidory,
      2 cebule,
      3 łyżki oliwy,
      gałązka zielonej pietruszki,
      sól i pieprz
      Wykonanie:
      Ugotować bób do miękkości, odlać. Poczekać aż trochę ostygnie, zdjąć skórkę z
      ziaren i przetrzeć je przez sito lub zmiksować. Osobno ugotować obraną i
      pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory, z których zdjąć skórkę i pokrojone drobno
      selery. Połączyć oba składniki i przyprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą,
      posiekaną pietruszką.
      zaczerpinęte ze strony:
      www.ugrewicz.internetdsl.pl/wegekucharz/zupy/004.html
    • ampolion Zupy z bobu - przepisy 26.06.04, 18:37
      www.google.pl/search?q=zupa+z+bobu&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka