lunatica 24.06.04, 11:53 wczoraj, pałaszując kolejny kilogram tego przysmaku :-), zadałam sobie takie pytanie... co z bobu? może zupa? ale jeśli tak, to jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 11:55 bardzo dobry barszcz ukraiński wychodzi, jak sie bobu doda w miejsce fasolki Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:03 można! Chjociaż ja bym z nią poczekał, aż bób trochę spowszednieje - jak na razie ma urok nowalijek. Bób gotujesz do miękkości, przecedzasz i studzisz. Jak już będzie chłodny to obierasz go z łupinek (jak miękki, to można go "wypstrykać") w dużym garnku gotujesz warzywa rosołowe z przyprawami (przyda się ząbek-dwa czosmku) + tymianek najlepiej świeży, ale suszony też może być. I teraz są dwie szkoły: jedna nakazuje odcedzić ten bulion, wsypać bób i miksować, druga - miksować po wszystkim równo tylko wcześniej liść laurowy wyjąć. Łyżka masła na wierzch i świeży pieprz, dla maniaków - nać pietrusza na wierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:06 nie znasz siem :( łuski bobu są pyszne, nawet mój kot zżerał z upodobaniem Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:08 a czy pisałem, że siem je wyrzuca? ;) One tylko nie wchodzą w skład zupy Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:10 też masz kota smakosza? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.04, 12:15 Jest taka stara ksiazka "Warzywa w Kuchni" alfabetycznie od Bakłażana do ziemniaków. Zup z bobu (wlasnie policzylem) jest 17 Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:23 W któryms z zapomnianych wątków sam porównywałem się do Garfielda. Dużo wspólnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:50 jottka napisała: > łuski bobu są pyszne, nawet mój kot zżerał z upodobaniem a ja myslalam, ze tylko moj tak ma ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka bób 24.06.04, 12:56 dla kotów!!! :) jak sie łuska przykleja, to sie łapką wyciąga i pożera z zapałem - za to nowy kot emki wtraja surowego kalafiora, nic tylko patrzec i brać przykład, po co warzywo w zupie marnować Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: czy można ugotowac zupę z BOBU? 24.06.04, 12:58 jottka napisała: > nie znasz siem :( łuski bobu są pyszne, nawet mój kot zżerał z upodobaniem oj mój Figlaszek też uwielbia bób i zawsze ze smakiem zajada CAŁE ziarna bobu Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch jak nam się 24.06.04, 13:06 koci wątek zrobił, to pewien Dobrze Znajomy Kot rąbie czosnek. Mało tego - podchodzi człowiekowi pod twarz, patrzy głęboko w oczy i chucha. Chwali się, bestia! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: jak nam się 24.06.04, 13:11 wszystkie koty to perwerty :( na kocich forach dawno już ustalono, że np. oliwki to przysmak ulubieńców - znam takiego, co przedkłada nad wszystko jogurt truskawkowy, a jak raz pożarł kefir, to musiał słodkim wafelkiem zakąsić :) emkaaaaaa, chodź tu, rodzine ci oplotkowuje Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: jak nam się 24.06.04, 14:11 no jestem:) żrą wszystko, ale za to wybiórczo - sałatka jarzynowa, ale tylko z majonezem kieleckim, jak mamusia zrobiła z hellmansem -nie tknęły:) papryka w każdej postaci łacznie z marynowaną, buraczki, misia potrafiła łupiny ziemniaków surowych męczyć:( bobu nie jedzą, a czosnek owszem, ale wydłubany z sosu do spagetti :) czyli teoreycznie zupa z bobu powinna byc bezpieczna, ale ja bobu też nie lubię:( Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: jak nam się 24.06.04, 14:13 no zasadniczo najlepsze jest to, co ukochany opiekun ma na talerzu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz A mój pies... IP: *.proxy.aol.com 25.06.04, 16:38 ...bardzo lubił marchewkę. Odgryzł koniuszek od korzenia - pfu, wypluł. Odgryzł koniuszek od natki - phu, wypluł. Elegancką część środkową konsumował niczym chrupiącą kosteczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
pokraczny_kotek mam kilogram BOBÓ :) 26.06.04, 12:01 połowę opędzluję na obiad. z drugiej zrobię jakąś zupę. ach mniam mniam :) to będzie z gatunku: improwizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
pokraczny_kotek linki zupne 26.06.04, 12:04 tu zupa raz: Składniki 50 dag bobu, 5 szklanek bulionu, 25 dag ziemniaków, mała pietruszka, ćwierć selera, szklanka jogurtu, 3-4 gałązki świeżego cząbru, szczypta pieprzu, sól Sposób przyrządzania Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler oraz opłuka-ny młody bób włożyć do rondla, zalać gorącym bulionem, dodać cząber, łyżkę masła i ugotować na niewielkim ogniu. Miękkie warzywa zmiksować (w tym wypadku bobu nie trzeba obierać) lub przetrzeć przez sito, dodać sól, pieprz, zagotować. Na talerzach wymieszać z jogurtem. Podawać z kruchymi paluszkami lub z grzankami z bułki. link do zdjęcia zupy: www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=319 przepis drugi: Składniki: 20 dag bobu, 1 średni seler, 2 pomidory, 2 cebule, 3 łyżki oliwy, gałązka zielonej pietruszki, sól i pieprz Wykonanie: Ugotować bób do miękkości, odlać. Poczekać aż trochę ostygnie, zdjąć skórkę z ziaren i przetrzeć je przez sito lub zmiksować. Osobno ugotować obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory, z których zdjąć skórkę i pokrojone drobno selery. Połączyć oba składniki i przyprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą, posiekaną pietruszką. zaczerpinęte ze strony: www.ugrewicz.internetdsl.pl/wegekucharz/zupy/004.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Zupy z bobu - przepisy 26.06.04, 18:37 www.google.pl/search?q=zupa+z+bobu&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś