kwyka 01.07.04, 19:58 Jak się u Was je gołąbki? Dwa z sosem pomidorowym (bleee) czy jeden z ziemniaczkami i surówką? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marta Re: Gołąbki? IP: *.chello.pl 01.07.04, 20:37 Hey ja jestem z warszawy i u nas roznie, ale przewaznie ja robie zawiniete z samym miesem mielonym polane sosem pomidorowym, zawsze jem jeden sredniej wielkosci i do tego gotowane ziemniaczki, pyszne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Gołąbki? 02.07.04, 01:19 Gość portalu: marta napisał(a): > Hey ja jestem z warszawy i u nas roznie, ale przewaznie ja robie zawiniete z > samym miesem mielonym polane sosem pomidorowym, zawsze jem jeden sredniej > wielkosci i do tego gotowane ziemniaczki, pyszne!!! ja tez warszawianka i golabki jemy w domu identycznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Gołąbki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 20:45 z sosem z grzybow!!! i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Gołąbki? 01.07.04, 20:52 u jednej babci z sosem pomidorowym gotowane, u drugiej pieczone - podlewane rosolkiem, w fazie koncowej zaprawiane smietana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuptup Re: Gołąbki? IP: *.76.classcom.pl 01.07.04, 20:52 golabki z ziemniakami???? o fuuuj... ja zawsze jem dwa w gestym sosiku pomidorowym... pychotka... Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Gołąbki? 01.07.04, 23:37 Gość portalu: tuptup napisał(a): > golabki z ziemniakami???? o fuuuj... ja zawsze jem dwa w gestym sosiku > pomidorowym... pychotka... U mnie tak samo.Jakby mi podano golabki z sosem grzybowym( pieczarkowym) lub miesnym to bym nie zjadla mimo ze golabki bardzo lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Gołąbki? 02.07.04, 11:05 Gość portalu: tuptup napisał(a): > golabki z ziemniakami???? o fuuuj... super wychowanie ! super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Gołąbki? IP: *.proxy.aol.com 02.07.04, 01:39 2-3 z ziemniakami, najchętniej młodymi gotowanymi na parze i ze ściągniętą skórką. Oczywiście w sosie pomidorowym (jakżesz inaczej?...). Lubię je także z chlebem, zwłaszcza prawdziwym razowym posmarowanym masłem. Co do ilości: zależy czy jest to danie drugie, czy też jednogarnkowe. P.s. Jestem warszawiakiem z urodzenia. Także (bardzo ważne!) warszawiankami były moja Babcia i Mama. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Gołąbki? 02.07.04, 10:55 1-2 w zależności od wielkości. Z sosem pomidorowym o ile mi się go zechce zrobić. Z ziemniakami tylko gdy dla jakichś przyczyn nusiałam jesć na stołówce. Łączenie ryżu z ziemniakami jakoś do mnie nie przemawia Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Gołąbki? 02.07.04, 11:07 karmilla napisała: > 1-2 w zależności od wielkości. Z sosem pomidorowym o ile mi się go zechce > zrobić. Z ziemniakami tylko gdy dla jakichś przyczyn nusiałam jesć na stołówce. > > Łączenie ryżu z ziemniakami jakoś do mnie nie przemawia Kolezanka warszawianka powiedziala ze robi gołąbki WARSZAWSKIE czyli z SAMYM MIĘSEM więc łączenie ryzu z ziemniakami nie ma miejsca pozdrowka p Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Gołąbki? 02.07.04, 11:31 quba napisał: > karmilla napisała: > > Łączenie ryżu z ziemniakami jakoś do mnie nie przemawia > Kolezanka warszawianka powiedziala ze robi gołąbki WARSZAWSKIE czyli z SAMYM > MIĘSEM > więc łączenie ryzu z ziemniakami nie ma miejsca tak, ale te które ja jadalam na stołówkach były jak najbardziej z ryżem, więc odwołuję się do swoich doświadczeń, a nie Warszawianek czy Warszawiaków. też pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Gołąbki? 02.07.04, 12:00 Koniecznie z sosem pomidorowym (be zniego sa dla mnie niezjadliwe),duza iloscia sosu (najlepiej ze swiezych pomidorow, ewentualnie domowego przecieru). Najchetniej z chlebem, chyba ze jest czas na mlode ziemniaczki. I koniecznie w golabku ma byc ryz. Odpowiedz Link Zgłoś
dan8 Re: Gołąbki? 02.07.04, 13:57 Dlaczego koniecznie w golabkach ma byc nadzienie z ryzem?Ryz nie poprawia smaku i wymieszany z miesem nie wyglada apetycznie. Ja robie golabki nadziewane dobrze przyprawionym mielonym miesem,pieprz, sol,troche maggi,jajko. Sos to zasmazka z maki.Podaje z ziemniaczkami posypanymi koperkiem,golabki tez posypuje koperkiem. Pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: Gołąbki? 02.07.04, 14:13 Golabki ze ziemniakmi? z chlebem? czy to sie nadaje do jedzenia? jezeli golabki to dobrze wypieczone, polane niewielka iloscia sosu pomidorowego (keczupu) i odrobina octu :) polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Gołąbki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 14:42 gołąbki mojej Mamy: farsz - mieso mielone+ryz+przyprawy, zawinac w kapuche i uogotowac.a do tego sos grzybowo-śmietanowy lub pomidorowy z bazylia. te pomidorowe mozna tez zapiec w piekarniku z serem i smietana. mniaaam... Odpowiedz Link Zgłoś
kwyka Re: Gołąbki? 02.07.04, 18:52 No właśnie, zapomniałam, że u mnie te gołąbki są z pomidorami (w kawałkach, nie paćka czy sos) i zapieczone pod liśćmi kapusty. A w środku ryż! Pozdrawiam, Kati Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Gołąbki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 19:57 Gołąbki z pieczarkami są bardzo pyszne. Robi je ktoś?? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Co to są gołąbki? 02.07.04, 20:31 Dla większości z Państwa, potomków mieszkańców Kongresówki, gołąbki to cos co my Galicjanie nazywamy kapustą faszerowaną, faszerowane odpowiednio przygotowanym mięsem mielonym, zawinięte w dość grube liście kapusty, ułożone w garnku i gotowane w bulionie. Jecie je jak np. pulpeciki czy kulki z mięsa mielonego, oczywiście polane czymś, najczęściej sosem pomidorowym jako podstawowy mięsny składnik dania, uzupełniany na tym samym talerzu ziemniakami i ewentualnie drugim warzywem (bo pierwszy to przecież kapusta!) bo tak się podaje w Polsce takie danie, samodzielne albo jako ciąg dalszy po zupie. U nas we Lwowie gołąbkami nazywało się potrawę zrobioną z cieniutkich wstępnie obgotowanych liści kapusty na które wykładało sie farsz przygotowany z gotowanego po chińsku (nie na sypko) ryżu wstępnie podsmażonego z cebulką i mielonym mięsem wieprzowym (jesli pamiętam najlepsza była karkówka) w stosunku 2:1, dosmakowanego solą i pieprzem, Farsz sie ciasno zawijało w te liście upychając boczki do środka i do gara ale najpierw na dno szły trzy warstwy pokrojonych w plastry kaczanów czyli głąbów kapuścianych wycinanych wcześniej przecyzyjnie z główek kapusty, żeby duszące sie półtorej godziny w niewielkiej ilości bulionu gołąbki nie przypaliły się na kuchni albo w piecu. Gołąbki bezpośrednio z gara nie były tak smaczne jak odgrzewane następnego dnia na smalczyku ze skwarkami i cebulką; robiło się różnej wielkości od dużych do maciupańkich ale takich przeciętnych fi ok.3 cm i długości ok.10 cm kładło sie na talerz 4 sztuki pachnące podsmażoną cebulką i jadło popijając gorącym czystym czerwonym barszczem winnym jak oddzielną potrawę. Boze, do dzis mam w ustach smak tych gołąbeczków mojej mamy sprzed 60 lat! Nigdy później nie udało mi sie zrobić takich i dlatego kiedy Hania55 napisała, że takie czasem robi swojemu ukochanemu to chciałem wszystko rzucić i lecieć do niej na te gołąbeczki zabierając ze sobą mój barszcz! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Co to są gołąbki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 21:20 Andrzeju, u nas w d. kongresówce [jak piszesz] kapusta faszerowana też występuje, ale jest to kapusta faszerowana w całości. Całą główkę kapusty najpierw się blanszuje we wrzątku, następnie pomiędzy liście kapusty wkłada się farsz i dusi się na wolnym ogniu do miękkości. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Co to są gołąbki? IP: *.telia.com 02.07.04, 22:18 przed wlozeniem golabkow do gara obsmazam je na rumiano, w garku ukladajac wloze nieraz jakis wedzony plaster czegos i podlewam buljonem z lisciemlaurowym i ziarkami pieprzu, wstawiam nieraz do piekarnika, nieraz na piecu putraja.... sa z zdzibko ryzu i mieskiem...pychooooooootka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grek Re: Gołąbki? IP: *.icpnet.pl 04.07.04, 17:08 a ja jadam gołąbki po grecku tzn mięso mielone zawijane w liściach winogron zamiast w kapuście polecam jest to pyszność nad pysznościami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Gołąbki? IP: *.proxy.aol.com 04.07.04, 17:17 Ale te greckie są w zasadzie z samego ryżu, bezmięsne. Oczywiście, można przepis dostosować do polskich preferencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grek Re: Gołąbki? IP: *.icpnet.pl 04.07.04, 17:21 nieprawda farsz jest z mięsa i z ryżu tak jak w wersji polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Gołąbki? 04.07.04, 17:27 Gość portalu: grek napisał(a): > nieprawda farsz jest z mięsa i z ryżu tak jak w wersji polskiej Jakie mięso dajesz do farszu, ile %owo? Pytam bo sie przekonałem, że np. z mięsem drobiowym nie są zbyt smaczne, podobnie jesli mięsa jest zbyt dużo. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś