Dodaj do ulubionych

Herbaty, herbatki...

IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 19:31
Z nadejściem chłodów zmieniają mi się smaki, pije teraz mniej wody, a więcej herbat:
czarna earl grey, zielona, biała, melisa, rumianek, nie przepadam za "czerwonymi" w kolorze typu dzika róża, żurawina itp.
Chętnie wypróbuję coś nowego - zwłaszcza ziołowe. Podzielcie się swoimi ulubionymi, może coś "przygarnę".
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: Herbaty, herbatki... 05.11.12, 19:49
      mietowa - latem chlodzi, zima odpalana jedna od drugiej ogrzewa. ale zuzywam tak 3/4 paczki dziennie, musze sobie znowu kupic miete zywa i ja rwac.
      • Gość: Laylowa Re: Herbaty, herbatki... IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 20:11
        o, mięta, to jest pomysł :)
        ... ech... całe lato miętę rosnącą w ogrodzie wyrywałam jako chwast, w dodatku szybko rozrastający się, a teraz będę kupować śmieci w torebce...
        • squirk Re: Herbaty, herbatki... 05.11.12, 20:18
          Kupuj w doniczce, kilka dni wytrzyma, akurat się ją zużyje. Kupuję w Auchan miętę XXL - piękne rośliny, bardzo zdrowe, jedna gałązka na kubek wystarcza, zużywam i kupuję nową. Spróbuję przesadzić do szerszej donicy i okaże się, czy się rozrośnie.
          Sporo u mnie schodzi mate, rooibosów, czarnych herbat aromatyzowanych (kupuję na Allegro gotowe mieszanki).
          :-)
          • Gość: Laylowa Re: Herbaty, herbatki... IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 20:36
            czarnych piję za dużo, choć uwielbiam...z cytryna i świeżo startym imbirem ale boję się, ze moje zęby nabiorą koloru herbaty, dlatego szukam jakiś ziołowych...cos cierpkiego w smaku, zastanawiam sie jak smakuje szałwia, może jest jakas mieszanka z czymś, bo sama, to kojarzy mi sie do płukania ust :)
    • Gość: marbor1 Re: Herbaty, herbatki... IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.12, 20:32
      Teraz na jesienne chłody dobra jest herbata z imbirem. Rozgrzewająca, doskonała na kłopoty trawienne. Można sobie zrobić konfiturę z imbiru i dodawać do herbaty.
      • ania_m66 Re: Herbaty, herbatki... 05.11.12, 20:51
        wszystkie te "aromatyczne" mieszanki, w szczegolnosci na bazie herbatek owocowych, czy z alledrogo, czy z herbaciarni maja:
        a) sztuczne aromaty - i to naprawde wszystkie, no moze 0,001% nie ma
        b) wlasciwosci straszliwego zakwaszania organizmu powodujac zgage i zawierajace kwasy niszczace szkliwo bardziej niz coca cola
        jesli slodzimy je cukrem - wiadomo, jesli miodem - nie jest nic a nic zdrowszy, no a jesli slodzikiem - tez wiadomo :)
        tak, ze ogolnie nie sa one ani troche zdrowse od gazowanej roznokolorowej chemii w butelkach.
        oczywiscie nie robie tu za apostola zdrowotnego, niech kazdy pije co tam lubi, ja mu do kubka zagladac nie bede. chodzi mi glownie o to, ze wiekszosc ludzi uwaza takie herbatki serio za zdrowa alternatywe dla siebie i dzieci i wytrzeszcza oczy czytajac informacje o aromatach. myslicie, ze te 2-5g suszonych malin dodanych do paczki herbaty z malwy zrobi z niej wspaniale pachnaca herbatke malinowa?
        naprawde "zdrowe" beda czyste, nieslodzone herbaty ziolowe - mate, roiboos, mieta, suszony kwiat rumianku itp. albo napar z imbiru lub/i trawy cytrynowej.
        • kocio-kocio Re: Herbaty, herbatki... 01.12.12, 11:21
          Ja serdecznie polecam herbatki z Kawonu. Owocowe są cudowne, ale chyba większość zawiera hibiskus, więc co kto lubi.
          Za to nie zawierają sztucznych aromatów.
          • beatakowalik Re: Herbaty, herbatki... 12.02.13, 18:00
            ojej ale co to takiego w ogóle jest? Niedawno piłam u znajomych herbatce iradzką..czy jak to się tam pisze:) W każdym razie też super...Zupełnie co innego niż tutaj w Polsce. Śmiesznie bo facet mojej koleżanki nie mówi po polsku a ona ani po angielsku ani po arabsku przecieżi przez telefon mu tłumaczyła co ma przywieść:D i woła do niego ta herbatę z koniem..z koniem - a on biedy ze słownikiem o co tej "Olce chodzi" :D
        • Gość: zzz Re: Herbaty, herbatki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 13:34
          Ania, to co pic? czyste ziola? wode?
          kazda herbata zakwasza, czy tylko czarna?
          czy te aromaty sa takie "straszne"?
    • sznupkowie Re: Herbaty, herbatki... 05.11.12, 22:01
      a ja uwielbiam herbatę z kopru włoskiego..;) zieloną z plastrem imbiru, limonki, cytryny z kroplą dosłownie miodu i miętową z dodatkiem soku jabłkowego..:)
    • ag_79 Re: Herbaty, herbatki... 06.11.12, 19:13
      My ostatnio (choróbska:/) pijemy mieszanki np. pokrzywa + owocowa albo czarna, do tego plastry imbiru i cytryna. Pyyycha! Dodaję też ostatnio sok z czarnego bzu (własnoręcznie robiony przez teściową).
    • lianis a bez dodatku hibiskusa? 07.11.12, 13:28
      czarnej nie pijam praktycznie wogole, u nas kroluje mieta, zielona i biala, lubie jeszcze meliske przed snem, ale marzy mi sie herbata owocowa bez smaku hibiskusa, ktorego nie cierpie i nie znalazlam takiej :(
    • marciasek Lipa! 07.11.12, 17:30
      napar z kwiatu lipy zimą - uwielbiam. Można dodatkowo posłodzić miodem lipowym. Pyszności...
      • Gość: Laylowa Re: Lipa! IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.12, 19:59
        LIPA!! jeżeli tak smakuje jak pachnie w lipcu, to kupuje hurtem!
        Dzięki za świetną propozycję.
        • kocila Re: Lipa! 07.11.12, 20:39
          Moje ulubione zimowe napary to suszona lipa, suszone kwiaty czarnego bzu, mięta z miodem i cytryną. Nic jednak nie przebije herbaty z pigwą. Mama zawsze robiła musy i soki z pigwy, choć najlepsza była galaretka ze smażonej skórki pigwy.
          • Gość: medvidek33 Re: Lipa! IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.11.12, 20:59
            Ja też polecam lipę. Z domowym syropem z kwiatów czarnego bzu smakuje wspaniale. Najczęściej z ziołowych herbat piję jednak pokrzywę. Kupuję z sklepie ze zdrową żywnością jako ziele (nie jako gotową herbatę w woreczkach) i parzę w imbryczku. Lubię ją zwłaszcza z dodatkiem kardamonu (zawsze na świeżo rozcieram kilka ziarenek w moździerzu i dorzucam do imbryka). I jeszcze herbata z owoców czarnego bzu - wprawdzie też czerwona w kolorze, ale zupełnie inny smak niż te wszystkie maliny, dzikie róże i hibiskusy, za którymi też nie przepadam.
        • vandikia Re: Lipa! 07.11.12, 23:28
          uważaj tylko na właściwości napotne
          lipa przy przeziębieniach jest niezastąpiona, rozgrzewa maksymalnie
          np raczej nie pachnie jak w lipcu ale jest bardzo OK, ja lubię jej delikatny aromat
          • marciasek Re: Lipa! 08.11.12, 13:45
            W zimie rozgrzewające właściwości lipy są raczej przyjemne i pożądane :) Ponadto bardziej niż napotne zauważam działanie kojąco-nawilżające na śluzówki, mile widziane w czasie, gdy powietrze jest przesuszone grzejnikami.
            • beatakowalik Re: Lipa! 12.02.13, 18:02
              Lipa jest strasznie sucha. Zupełni mi nie podchodzi. A lubię pic to co jest zdrowe. Może na gorączkę była by i dobra ale tak dla przyjemności to wątpię.
        • marciasek Re: Lipa! 08.11.12, 13:36
          Jak posłodzisz miodem lipowym to tak, pachnie obłędnie. Bez słodzenia - zależy od suszu. Trafiają się lepsze i gorsze. Ja najbardziej lubię lipę z Herbapolu.
          • qubraq Re: Lipa! 09.11.12, 05:42
            marciasek napisała:

> Jak posłodzisz miodem lipowym to tak, pachnie obłędnie.

Przypominam: miodem nie wolno slodzic bardzo goracych napojow, dopiero ponizej 65 stopni,
            chodzi o inwertazę i amylazę, ktore w wysokich temperaturach blyskawicznie ulegają rozkladowi i mamy nie miod - cud natury - ale zwykłą slodką melasę...
    • izabelski Re: Herbaty, herbatki... 07.11.12, 23:12
      znalazlam tu interesujace pomysly herbaciane:
      www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=234
    • vandikia Re: Herbaty, herbatki... 07.11.12, 23:22
      Ja mam właśnie dylemat. Nie wiem czy tu, czy założyć osobny wątek czy poradzić się w aptece ale mam wrażenie, że piję za dużo.

A z sezonem grzewczym, który wysusza gardło jeszcze więcej.
      Moja norma dzienna to (kubki ok 250 ml) 2x melisa, 2x rumianek, 2x mięta, 2x czarna herba, 1x zielona, 1x żurawina, 1xpokrzywa, 1-2 woda z miodem

nie wiem czy za bardzo nie mieszam, uwielbiam zioła, powyższy schemat obowiązuje od mniej więcej 3 miesięcy, chociaż zawsze piłam dużo
      nie wiem jak to wpływa na organizm w sumie, to w miarę neutralne zioła ale jednak zioła....

• vandikia Re: Herbaty, herbatki... 07.11.12, 23:26
        aha.. piję też wodę z dodatkiem soku czarnego bzu (zrobionego metodą domową) - gorący na wygrzanie przeziębienia, w temperaturze pokojowej - ot tak
        i sok z aronii + woda lekko gazowana - ale to rzadziej i raczej nie w deszczowe, chłodne dni
        piję też ciepłą przegotowaną wodę z sokiem malinowym
      • ania_m66 Re: Herbaty, herbatki... 08.11.12, 00:12
        vandikia napisała:

> Ja mam właśnie dylemat. Nie wiem czy tu, czy założyć osobny wątek czy poradzić
        > się w aptece ale mam wrażenie, że piję za dużo.
        >
        > A z sezonem grzewczym, który wysusza gardło jeszcze więcej.
        > Moja norma dzienna to (kubki ok 250 ml) 2x melisa, 2x rumianek, 2x mięta, 2x cz
        > arna herba, 1x zielona, 1x żurawina, 1xpokrzywa, 1-2 woda z miodem
        >
        > nie wiem czy za bardzo nie mieszam, uwielbiam zioła, powyższy schemat obowiązuj
        > e od mniej więcej 3 miesięcy, chociaż zawsze piłam dużo
        > nie wiem jak to wpływa na organizm w sumie, to w miarę neutralne zioła ale jedn
        > ak zioła....
        >
        >
        o boze swiety - przy takich ilosciach wypijanych plynow polecialabym migiem do lekarza i przebadalabym sie bardzo gruntownie pod katem cukrzycy. nie wyobrazam sobie wepchniecia w siebie wiecej niz 1/3 twojej dziennej normy.
        na pewno nie jest to normalne, co do zdrowosci, nie moge sie wypowiadac, ale faktem jest, ze gigantyczne ilosci plynow (a 3l chyba to norma dla hutnika pracujacego upalnym latem przy piecu) b. obciazaja serce i sa np dla ludzi na nie chorych absolutnie zabronione.
        no i ile czasu czlowiek kazdego dnia w toalecie traci :)
        na suche gardlo proponuje pastylki do ssania isla moos i mokre szmaty na grzejniki.

p.s. te stare normy dotyczace ilosci plynu ktore powinno sie wypijac, czyli min. 1,5 litra sa calkowicie z tylka wziete. kazdy w miare dobrze poinformowany lekarz ci to potwierdzi.
        dorosly zdrowy czlowiek pije tle na ile ma ochote a nie na sile, bo nie wyrobil dziennej normy :)
        • Gość: Arni Re: Herbaty, herbatki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.12, 11:53
          > dorosly zdrowy czlowiek pije tle na ile ma ochote a nie na sile, bo nie wyrobil
          > dziennej normy :)

No właśnie, człowiek pije tyle, na ile ma ochotę, a ty się czepiasz ;)

To, że ktoś pije dużo płynów, nie oznacza od razu, że jest chory.
          Ja też dziennie wypijam około 3 litrów płynów, a cukrzycy nie mam. Po prostu od zawsze dużo piłem, całkiem odwrotnie zresztą do mojej żony, która wypija może litr, max półtora dziennie.
          • sfornarina Re: Herbaty, herbatki... 30.11.12, 23:27
            > To, że ktoś pije dużo płynów, nie oznacza od razu, że jest chory.
            > Ja też dziennie wypijam około 3 litrów płynów, a cukrzycy nie mam. Po prostu od
            > zawsze dużo piłem, całkiem odwrotnie zresztą do mojej żony, która wypija może
            > litr, max półtora dziennie.

Ja też jestem zdrowa, a wypijam od przynajmniej 8 lat przynajmniej takie ilości herbat ziołowych jak vandikia. Jak nie większe.
            I żyję:)
            • sznupkowie Re: Herbaty, herbatki... 01.12.12, 00:12
              A ja własnie zapodałam sobie drugi wielki kubek truskawkowego nektaru. To nie herbata, ale moze ktoś ma mrożone truskawki na zbyciu i będzie miał ochote. Ugotowałąm kompot z truskawek mrożonych bez cukru. Dodałąm imbiru w plastrach ze skórka, limonki w plastrach i cytryny w plastrach, wrzuciłam z 5 liści miety. Do kubka dodaje odrobine miodu....:)

Co do picia to mi się wydaje,ze tez wypijam około 3 litrów dziennie, a moja druga połowa to wogóle dziwny jest, bo on pije może z dwa razy dziennie,ale porzadnie czyli gdzieś tak pół litra kawy i pół litra herbaty do śniadania i dopiero póżnym popołudniem wypija znów wielki kubeł kawy i zaraz po tym herbatę i jakąś wode lub sok. Ile razy mu podsuwałam cos w miedzy czasie,albo dawałam kawe wmniejszych kubkach.Nic to nie dało , on musi po swojemu.

sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
      • Gość: Laylowa Re: Herbaty, herbatki... IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.12, 11:53
        ..a tak wygląda moje picie:
        rano przed 9.00 herbata zielona (250 ml) x1
        ok. 12 herbata czarna z imbirem i cytryną (250 ml) x 1
        od 12 do 17 ok. 2-5 kubeczków wody (200 ml)
        18 - kawa x1 250 ml
        19 - herbata 1 x 250 ml (biała lub rumianek, czarna, czasem jakas aromatyzowana)
        ok. 21 - melisa 1 x 250 ml

Cukrzycy brak - przebadana, wysikam tyle ile wypiję, skórę mam ładną i jędrną.
    • Gość: Laylowa Re: Herbaty, herbatki... IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.12, 19:43
      Ku przestrodze: właśnie piję lipę z wkrojonym imbirem - WYBITNIE PASKUDNE (zapach jeszcze gorszy niż smak)
      :)
      • roseanne Re: Herbaty, herbatki... 30.11.12, 21:33
        herbatka z imbiru - mi smakuje, ale musi byc to swiezy imbir, pokrojone w plasterki, nie wiecej niz 3 plasterki na szlanke przegotowanej i troszke ostudzonej wody

nie przyszlo by mi do glowy by mieszac z czarna
    • Gość: Y. Re: tylko kawa IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 00:33
      Gratuluję, twój spam jest najbardziej żałosnym i desperackim pseudosprytnym spamem mijającego tygodnia. Nie płacą ci chyba za dużo.
    • Gość: Karola Re: Herbaty, herbatki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 16:35
      Jeśli lubisz różane aromaty (nie mam na myśli zapachu owoców róży lecz jej płatków), gorąco polecam czarną herbatę z płatkami róży, a jeśli słodzisz, super będą do tego celu płatki rózy w cukrze lub konfitura z płatków (nie owoców!) róży. Dla mnie bomba!
      Jestem nieporawną herbaciarą i lubię niekonwencjonalne połączenia. Ostatnio upiekłam nawet ciasto herbaciane:) wg tego przepisu:
      swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/11/gruzinskie-ciasto-herbaciane-z-bakaliami.html
      • Gość: Laylowa Re: Herbaty, herbatki... IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.12, 17:00
        Uwielbiam róże i różane aromaty :) choć konfitura z płatkami róży kojarzy mi się arabskimi śniadaniami - taki słodki ulepek pachnący jak perfumy.

a gdzie kupujesz taka herbatę? (czarna z płatkami róż) albo same suszone płatki ( nie w cukrze, bo nie słodzę) to dodałabym sobie do herbaty...ciekawe, czy płatki róż z własnego ogrodu nadały by się do tego?
        • roseanne Re: Herbaty, herbatki... 02.12.12, 17:32
          jadalna jest ta
          www.google.ca/imgres?hl=en&sa=X&tbo=d&rlz=1C1ARAB_enCA471CA471&biw=1280&bih=605&tbm=isch&tbnid=HCseUekFJiTMWM:&imgrefurl=http://galeria.swiatkwiatow.pl/profil_usera/irakar,5933.html/%3Fstr%3D3&docid=q8QRDCrM2_ZK8M&imgurl=http://static.swiatkwiatow.pl/user_galeria/201209/duze/roza-pomarszczona_59331347917115.jpg&w=640&h=480&ei=QYK7UJ-EOue40gHRlYCgDw&zoom=1&iact=hc&vpx=168&vpy=122&dur=90&hovh=194&hovw=259&tx=115&ty=101&sig=100880270183152255961&page=3&tbnh=143&tbnw=187&start=46&ndsp=28&ved=1t:429,r:54,s:0,i:250
          • squirk Re: Herbaty, herbatki... 02.12.12, 17:39
            Podrzucam skracacz linków, bardzo praktyczny - u.42.pl/
            :-)
            • roseanne Re: Herbaty, herbatki... 02.12.12, 17:41
              :) nastepnym razem sprobuje
    • Gość: Laylowa Re: tylko kawa IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.12, 16:54
      Spamerze paskudny spadaj z mojego herbacianego wątku !
    • zoneczka20 Re: Herbaty, herbatki... 09.02.13, 00:38
      Hej, polecam Ci typ herbaty zwany jerba mate ;) tu podaję stronę yerba-mate.org/ . Poczytaj, mnie zaciekawiło:)
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Herbaty, herbatki... IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 19:02
      Do posiłków lubię herbaty owocowe, aktualnie do kolacji piję pomarańczową, ale nie jest to najlepszy gatunek (tzn. pomarańczy w niej jest raczej mało, sporo hibiskusa i pewnie jakiś aromat, ale mimo to dobra). W lecie lubię miętę. Herbatę czarną pijam okazjonalnie, jak mnie najdzie, podobnie z zieloną (z opuncją lub jaśminem). Są takie potrawy, do których pasuje mi wyłącznie zielona, np. kanapki z tuńczykiem :). Od czasu do czasu mam ochotę na herbatę czarną z cytryną, ale ona jest niezdrowa. Dodatek cytryny do herbaty sprawia, że w płynie powstaje jakiś związek aluminium, czytałam o tym kiedyś, ale z chemii zawsze miałam 2, więc o co bliżej chodzi, nie wytłumaczę :).
      • maj.uncja Re: Herbaty, herbatki... 11.02.13, 20:23
        Ja najbardziej lubię takie herbaty, które są bardzo aromatyczne. Jeżeli herbata nie pachnie przez pudełko, to nie bardzo chce mi się ją pić :) Bardzo lubię jaśminową herbatę i sanche kaktusową. Zielone herbatlki wypijam zawsze po posiłku, czarne w ciągu dnia, a białe gdy boli mnie gardło, bo podobne one nie wysuszają śluzówki:)
        • Gość: Joanna Re: Herbaty, herbatki... IP: 78.138.126.* 01.08.13, 12:03
          Na zimę polecam Masala Chai, chociaż i teraz można ją sobie zrobić. W końcu w ciepłe dni najlepiej pić ciepłą herbatą… lepiej wychładza. Arabowie piją cały czas ciepłą czarną herbatą a jak jest u nich ciepło :)
          Tu jest przepis: czajnikowy.pl/24,czajnikowy-08-masala-chai-sposob-przygotowania-historia-ciekawostki/
    • squirk Re: SPAM 10.02.15, 19:57
      marcelino2012 napisał:

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=marcelino2012&title=&forum=
      Spamer, szkoda czasu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka